Radioaktív felhő Európa felett: veszélyben vagyunk?

Csak meg ne történjen megint!

Csernobil nem most volt, de aki élt már ’86 tavaszán, az pontosan emlékezhet rá, hogy az akkori híradások sok mindenről szóltak, csak arról nem, hogy fokozott óvintézkedéseket kértek volna a lakosságtól. Az emberek gyanútlanul, mit sem sejtve az életveszélyes sugárzásról a szabadban töltötték a kellemes tavaszi délutánokat, ették a földről behozott zöldséget és – mivel nyakunkon volt május 1-e – sok helyen a gyerekeket is kihajtották az iskolaudvarokra szocialista indulókat énekelni.

Hogy pontosan hány rákos megbetegedés, genetikai roncsolódás és idejekorán bekövetkezett halál lett ennek az ostoba felelőtlenségnek a következménye, azt a mai napig nem tudjuk.

Sajnos szinten minden szomszédságból hallani egy-két történetet, pedig a baj megelőzhető lett volna, ha a nagypolitika nem írja felül a legfontosabbat, az emberi  életet. Most, amikor több forrás is megerősítette, hogy radioaktív felhőt észleltek Európa felett, muszáj feltennünk a kérdést: komoly veszély fenyeget?

Ahogy arról számtalan osztrák, német és magyar lap is beszámolt a német sugárvédelmi hivatal közlése nyomán, rejtélyes  izotóp-felhőt érzékeltek. Hogy tudományos szempontból is pontosak legyünk, a Ruténium egyik izotópjára figyeltek fel a németek. A forrás nem egyértelmű, de feltételezhetően valahonnan az Urál déli származik a  sugárzó anyag.

Veszélyben  vagyunk?

Ilyen híreket hallva joggal szorul össze a gyomrunk. Egyikünk sem szeretné, hogy  azok a huszonyegy évvel ezelőtti borzalmak megismétlődjenek. Mégis, szinte halljuk a fejünkben visszhangzó kérdést: megtörténik megint? Veszélyben vagyunk?

Elképzelhető, hogy ismét addig titkolóznak, amíg baj nem lesz belőle?

Ha minden igaz, szerencsére megnyugodhatunk. Több dolog is alátámasztani látszik, hogy ezúttal elkerülhettük a veszélyt:

  • Egy esetleges atomerőmű-szivárgásnál ugyanis nem kizárólag egy izotóp kerülne ki a levegőbe.
  • Rövid ideig mérték a ruténiumot
  • Nagyon kicsi, veszélytelen mennyiségben  mutatták ki ezt az izotópot
  • Nem ismeretlen ez az anyag: használják rákgyógyászatban, műholdakban és energiaforrásként is.

Az tehát a legvalószínűbb, hogy  hétköznapi felhasználás során egy leheletnyi  anyag kikerült a levegőbe. Szerencsére ma már olyan érzékeny műszereink vannak, amivel ez a nagyon kis mennyiség is kimutatható. Ez jó hír, mert azt jelenti, hogy sokkal felkészültebbek vagyunk, mint 1986-ban.

Mivel a helyzet ijesztő és sokakban – joggal – rémületet is kelthet, érdemes lehet mindenkinek elmondani, hogy mivel is állunk szemben!

5 Comments

  1. Meg a “sokak által szeretett” anyáddal, amelyik ide fosott! Tudatlan elmebeteg transzvesztita barom!

  2. Kár, hogy ilyen ÖREGASSZONY, v. ÖREGLÁNY létére nem tud egy kicsit sem kulturáltabban megszólalni !!!!!! Biztos Ön is élt – fotóját látva naná- 1986-ban , mindenki megijedt, nem kell azért PROLIZNI . Vannak gyermekei a legtöbb fiatalnak, és idősebbnek, persze , hogy aggódnak az egészségükért. Üdvözlöm, legyen szép napja , úgy is olyan rövid az élet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.