Lendvai Ildikó utat mutat a szétzilált ellenzéknek: bárcsak minden politikus ilyen lenne! Karácsony már reagált!

Lendvai lát valamit

A tegnapi nap kétségtelenül “Vérzivataros október 2-ként” vonul majd be a baloldal történelmébe. Az MSZP hónapok óta kampányoló miniszterelnök-jelöltjének – Botka Lászlónak – egy tehetségtelen csapással egyszerre sikerült elárulnia a baloldali szavazókat és a kormányváltást ügyét is. Előbb dúlva-fúlva, mint az óvodás csapkodni kezdett maga körül, majd lazán elhajította magától a megtisztelő jelöltséget és a pártja bizalmát. Ilyen helyzetben nem csoda, hogy valamennyiünk szívébe belemarkol a jeges félelem és elképedve kérdezzük egymástól: mi jöhet még? Lehetséges egyáltalán a győzelem ilyen körülmények között vagy nincs több reményünk?

Ebben a torokszorító pillanatban nem csak Vágó István szólalt meg karakán éllel, hanem Lendvai Ildikó is olyan erkölcsi magabiztosságról, olyan érett és megfontolt tisztánlátásról tett tanúbizonyságot, amire talán csak a legnagyobb államfők voltak idáig képesek. Ma hajnali Facebook-posztja mércéül szolgálhat valamennyi ellenzéki vezető számára.

Mint írja: “a demokratikus pártok sorsa össze van kötve.

Bármelyik van bajban, az a többieknek is baj, mert ezzel is romlik a kormányváltás vagy akár a kétharmad megakadályozásának esélye.”

Most nem szabad elbénázni

És ez pontosan így is van. Amióta a Fidesz ránk erőltette az igazságtalan, aljas és csak neki kedvező választási rendszerét, az ellenzéki pártok okos és megfontolt együttműködése nélkül garantált az újabb orbáni 2/3. Mindezt Lendvai is tudja és látja. Szavait érdemes nagyon mélyen bevésnünk az emlékezetünkbe! Ám az egykori miniszter nem áll meg itt és – miként a gyógyulás érdekében a becsületes orvos sem tagadja, ha betegének gyógyszer kell – felhívja a figyelmet arra is, hogy az MSZP most bizony kemény gyomrost kapott a távozó szegedi polgármestertől. Nem végzetes, de fájó ütést. Véleménye szerint a szocialistáknak viszont nincs most idejük a sebeiket nyalogatni. Gyors, frappáns és a többiek felé nyitott magatartást kell mutatniuk, “befelé viszont szigorúnak, ha kell, kíméletlennek” kell lenniük. Ezzel vélhetően arra utalt, hogy az öntelt és kizárólag magukat érdekeit szem előtt tartó politikai túlélőket bizony keményen ki kell most már szorítani, ha vissza akarjuk szerezni a választók bizalmát.

Végül óvva inti az ellenzéki vezetőket önhitt semmittevéstől, amikor nyomatékosítja, hogy “az új helyzetben nekik sincs túl sok idejük arra, hogy végiggondolják: milyen szerkezetben lehet a legnagyobb sikerrel nekivágni 2018-nak” és a tőle megszokott határozottsággal vonja meg a végkövetkeztetést, miszerint

“ami a széttagolt demokratikus oldalon folyik, az most nem a nyer-nyer, hanem a veszt-veszt játszma.”

Él még a remény

Némi fényt és reményt jelenthet az alagút végén, hogy a baloldal egyetlen talpon maradt miniszterelnök-jelöltje, a népszerű Karácsony Gergely tegnap határozottan kijelentette, hogy “csak az ország sorsa és a magyar emberek számítanak”, éppen ezért “készek vagyunk tárgyalni annak érdekében, hogy mind a 106 egyéni körzetben csak egy jelöltet induljon a Fidesszel szemben.” Talán még nincs minden veszve, ha a botkai őrjöngést felváltja a Lendvai-Karácsony fajta józanság.

Egy azonban bizonyos. Lendvai Ildikóhoz hasonló nyugodt és tapasztalat politikusokra nagy szükség van még a demokratikus oldalon. Éppen ezért talán nem túlzás ezt mondani:

Kedves Ildikó! Jólesik a gondolat, hogy ezekben a zűrzavaros időkben a te bölcsességedre és tapasztalatodra még mindig számíthatunk! Hálásan köszönjük neked!

 

24 Comments

 1. Egyetértek az újságíróval: Ildikó igen fiatalosan gondolkodik, viselkedik. Bátorságot és kitartást kölcsönöz mindenkinek. a jó úgy érdekében

 2. Nincs is más alternatíva, mint az egyéni körzetekben egy jelöltet indítani. Lendvay Ildikót mindig is a tisztánlátás vezette.

 3. Csak szólok: a szocik nem az egyéni indulás koordinálását, hanem a közös listát preferálták. Amiről most Karácsony (valamint Lendvai is) beszél, azt Gyurcsány hetek óta reklámozza. Csak a szocik – eddig – nem tárgyaltak róla.

 4. Vitatkozom önnel, ugyanis Botka bizonyos személyekkel (Gyurcsány, etc.) szembeni unszimpátiájának esett áldozatul, ergo saját áldozata. írom ezt azért, mert valahol , egy bölcs embertől olvastam,hogy “ha a gonosszal kell harcot vívnod szövetkezz bár az ördöggel is” . Ez akár erre helyzetre is iródhatott volna. Sajnos Botkában nem volt látható az az alázat, és szolgálat készség, amivel a képviselőknek a képviseltek felé kellene fordulni. Ez utóbbi tulajdonság a mai magyar politikai elitből (1-2 kivételtő eltekintve) hiányzik. Ez a mi koloncuk, amit vonszolunk magunkkal évek óta.

 5. Semmikeppen sem kezdodik itt az undoritosag, de nem is illeszkedik a folyamataba. Sokkal inkabb egyfajta egeszseges eletszemlelet jele ez, hiszen Ildiko egy letunk kor emleke, egy undorito allampart kepviseloje, aki maga testesitette meg a Cenzurat, igy nagy betuvel. Akinek semmi keresnivaloja nincs a hatalom kozeleben 2017-18 kornyeken.
  Az altala eloadott gondolatok minden ertelmes emberben viszolygast kell hogy keltsenek, nem hogy tamogato szandekot.
  Megertem azonban azt is, hogy aki a Szovjetunioban vegzett es eletet tette fel ARRA a rendszerre, az az Ildikot elitelo gondolatokra ilyen elesen reagal.
  En az onelegultseget nem tartom magamra nezve jellemzonek. Onmagammal nem vagyok elegedett, meg sok-sok elernivalo cel lebeg elottem.

 6. Hogy LI testesítette-e meg a Cenzurát, ehhez nem tudok hozzászólni, mert én őt a rendszerváltás utáni időkkel kaptam. Mindenesetre ha úgy van, amint mondja, akkor sem tudom megállapítani, hogy ehhez hogyan jön, hogy ő elmúlt-e 70 és használ-e Botoxot. Énrám 2017-ben még az sem tartozik, hogy óvodás korában vajon megette-e a spenótot. Csak ahhoz van közöm, hogy 2017-ben milyen felfogást nyilvánit s hogy a kornak (nem LI életkorának, hanem mindnyájunk történelmi korszakának) kacskaringóit hogyan követte: József Attilával vallom, hogy “a multat be kell vallani”, s azt is, hogy ez “elegendő harc”. Nem tapasztaltam, hogy LI letagadta volna a multját.

  Amúgy egyébként nem a Szovjetunióban vegeztem, hanem a Magyar Népköztársaságban – utánanéztem, jól tudom-e, hogy az ELTE ehhez az államalakulathoz tartozott, amikor diplomát adott nekem. Félreértést az okozhatott, hogy viszont a Szovjetunióban vegeztem 13 hónapon keresztül kutatómunkámat. Szocialista azonban nem ennek az alkotáspszichológiai kutatásvégzésnek hatására lettem, hanem jóval előtte. Viszont tény, hogy az maradtam akkor is, amikor kizárattam magamat abból a pártból, amely különben ugyanazt a nevet viselte, mint irányultságom, amely egyúttal – úgy tudom – Lendvai Ildikónak is az irányultsága.

 7. “ő elmúlt-e 70” – igen, 71 eves.
  “használ-e Botoxot” – igen, hasznal.

  Tehat, ezek tenyek. Szikar tenyek, nem szepek ugyan, de aki ezt elmondja (helyesebben leirja), meg nem valik undoritova semmikeppen. Az illeto ur szepen bokolt Ildikonak, inkabb szerelme okan, de semmikeppen sem leborulando emberi nagysaga elott.

  L.I. tanacsai kb annyira autentikusak, mint amikor Gyurcsany Ferenc mesel az etikus biznizrol, vagy hogy erthetobb legyen, mint ha Bathori Erzsebet grofno meselne az elet tiszteleterol.

  Nyilvan kettonk politikai nezetelterese hatarozza meg a nezopontunk origojat, hiszen jol lathatoan nem egy koordinata-rendszerben merjuk a Fold forgasi sebessegevel aranyosan halado idot es benne a torteneseket.

  Marai Sandorral bucsuzom: “Nem igaz, hogy venkorban az ember “tobbet tud”. Csak maskeppen emlekezik.” Ez bizony igaz Ildikora is. Lejart a szavatossaga, nem kivancsi senki az eletbolcsessegere, mert az gyilkos forrasbol taplalkozik.

 8. Helyesírás: “óvva int” azt jelenti, hogy megvédve int valamire. Itt azonban azt kellett volna írni, hogy “óva int”, azaz óvatosságra figyelmeztet, vissza akar tartani egy veszélytől, körültekintésre kér.

 9. Ébresztő, Moderátor! Féreg van a portálon! “Mária néni” névre hallgat. Legfőbb ismertető jele, hogy agy nélküli, és bűzlik körülötte minden, amikor megnyilvánul.

 10. Az a lényeg, hogy Ildikó most nagyon helyesen szólt. Meg kellene fogadni a demokratikus ellenzéknek. Karácsony is nagyon jó lenne min.elnöknek. Mi a fenének kell belekeverni a múltat. Csakhogy fröcsögj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.