Lendvai Ildikó nagyon kemény üzenetet fogalmazott meg a demokratikus ellenzéknek

Akár tetszik, akár nem, a demokratikus pártok sorsa össze van kötve. Bármelyik van bajban, az a többieknek is baj, mert ezzel is romlik a kormányváltás vagy akár a kétharmad megakadályozásának esélye. 

Most az MSZP van bajban. Néhány párt tisztességes nyilatkozatából látszik: tudják, hogy ez nekik sem jó. Hát még az országnak.

Ha az MSZP nem áll gyorsan talpra, és ne adj isten elveszít a jelenlegi 800.000-ből mondjuk 100.000 szavazót, abból 50.000 lehet, hogy kínjában egy másik ellenzéki pártra szavaz, de a másik 50.000 keserűen és dühödten otthon marad. Hosszú idő óta amúgyis csak egymás rovására szerzünk szavazókat, és nem a bizonytalanok vagy a fideszesek közül. És aki azt hiszi, elég, ha az ő pártja erősödik, és felkészül 2022-re, az még most sem ismeri a NER-t. Akit nem izgat 2018, annak nem lesz 2022. A szavazóit, aktivistáit kinyírják, tönkreteszik, vezetőit ellehetetlenítik.

A legtöbb dolga most az MSZP-nek van. Nem hisztizhet, nem nyalogathatja sebeit, kifelé nyitottnak, befelé viszont szigorúnak, ha kell, kíméletlennek kell lennie. Rendezni kell a választókkal és a többi párttal való viszonyt, de közben nem maradhat belső kérdőjel afelől, mi történt valójában.

Csak arról van-e szó, hogy Botka László programja a közös listáról, közös jelöltekről kivérzett a többi párt elutasítása és részünkről a szükséges korrekciók elmaradása meg egyéb butaságok miatt, vagy arról is, hogy voltak politikai erők, akik a korrekciót összekeverték az orgyilkossággal.
Nem tisztem más pártoknak feladatot osztani, de az új helyzetben nekik sincs túl sok idejük arra, hogy végiggondolják: milyen szerkezetben lehet a legnagyobb sikerrel nekivágni 2018-nak. Ahol most tartunk, az nem az. Ami a széttagolt demokratikus oldalon folyik, az most nem a nyer-nyer, hanem a veszt-veszt játszma. Lehet, hogy mi megérdemelnénk, de az ország nem.

forrás: Lendvai Ildikó Facebook-oldal

10 Comments

 1. “Csak arról van-e szó, hogy Botka László programja a közös listáról, közös jelöltekről kivérzett a többi párt elutasítása és részünkről a szükséges korrekciók elmaradása meg egyéb butaságok miatt, vagy arról is, hogy voltak politikai erők, akik a korrekciót összekeverték az orgyilkossággal.”

  Ez a mondat, Ildikó – kérőszóval, de kérdőjel nélkül a végén -, nem csupán talányos, de olyan tartalmú sugallatként is felfogható, amelyik egyrészt szerecsenmosdatás, másrészt pedig bűnbakállítás.

  Mert az MSZP-nek nem egyszerűen “legtöbb dolga” van a kárenyhítésben, hanem a legeslegnagyobb felelőssége a hosszúra nyúlt felelőtlenkedésük következményeinek “önvizsgálatában”, meg az elvi, metodikai – és nem utolsó sorban – a személyi konzekvenciák levonását illetően.

  Úgy vélem, már hónapok óta észre kellett volna venni – pl. a véleménynyilvánítás netes fórumain olvasható reakcióiból -, hogy B. L. ebbéli attitűdje súlyosan elhibázott, mert a megnyilvánulásaira érkező reakciók többsége elutasító. Rá kellett volna ébredniük, hogy a B. L. stílusát, allűrjeit, “tárgyalási” módszereit… önkényesnek, diktatórikusnak, autokratának, antidemokratikusnak… minősítő vélekedések nem alaptalanok, miként nem fix idea a regnálókra utaló dezsavű sem, pl. a már-már nevetséges gyucsányozás által gerjesztve…
  Nem fából vaskarika készítése-e demokráciareparálásba fogni döntően antidemokratikus eszközökkel?

  A B. L.-t – leginkább foggal-körömmel, nem pedig adekvát érvekkel – védelmezőkhöz magam is nem egyszer intéztem azt a kérést, hogy a bejelentkezésétől kezdődő folyamatnak nevezzék már meg két-három olyan mozzanatát, amelyek az ellenzéki partnerekhez való viszonyulást illetően többnyire megfelelt a demokrácia diktálta elvárásoknak, de tárgyszerű(!) riposzt egyszer sem jött.

  Lehet, hogy a párton belül már beindult ez a folyamat, melynek mikéntje, részletei amúgy nem tartoznak a nyilvánosságra. De ez sem ebből az írásból – és ezért egyáltalán nem a Szerzőjét okolom -, sem más közleményből még nem úgy néz ki, sőt…

 2. Természetesen: “kérdőszóval”, meg annak reményében, hogy nincs több baki a szövegben, mert már a bepötyögtetésén is belefájdult a fejem…

Leave a Reply

Your email address will not be published.