Gundel Takács Gábor nagyon keményen beleállt a politikába – el sem hiszed, hogy mit mondott

Mint oly sok történetnek, ennek is többféle olvasata, többféle igazsága, többféle tanulsága van. Az én olvasatomban annak, hogy egy ilyen helyzet kialakulhasson, két alapvető oka van – írja Gundel Takács a szemlelek.blog.hu oldalon

1. A kimondott szó ereje

A választási kampány során – hivatalosan még nem kezdődött el, de azért már bőven benne vagyunk – a politikusok rengeteg mindenről beszélnek. Általános igazság, hogy a legegyszerűbb és leghatékonyabb kommunikációs stratégia az, hogy félelmet kell kelteni valaki, vagy valami ellen. Amikor ez már sikerült, akkor azt kell kommunikálni, hogy erre csak a félelem veszélyére figyelmet felhívó párt tud megoldást kínálni, tehát rá kell szavazni. A mi választásra készülő pártjaink is elkezdték kommunikálni, hogy kitől kell félni. Fontos, hogy vagy nagyon konkrétan meg kell nevezni a félnivaló gonoszt – Soros György, Orbán Viktor –, vagy nagyon, megfoghatatlanul általánosnak kell lenni – migránsok, Brüsszel, gazdagok… Ha ezt sikerül elég sokáig és elég hatékonyan szajkózni, ha elég erős a kimondott szó ereje, akkor elég sok ember kezd el valóban félni, és jönnek a szavazatok. Mióta politika létezik, a módszer működik.

2. Gondolkodás nélküli elfogadás

Az átlagember a világról alkotott tudásának túlnyomó részét abból szerzi, amit mondanak neki. Csak egy jelentősen kisebb hányad az, amiről személyesen szerzett tudomást, amiről személyesen győződött meg. Ha azt tanítják, hogy a Föld lapos, akkor lapos, ha azt, hogy gömbölyű, akkor gömbölyű, hiszen a papok, a tudósok ezt állítják. És nincs is más választási lehetőség, hisz csak nagyon kevesen vannak azok, akik ennek maguk is utána tudnak járni. De vannak olyan állítások is, amiknek utána lehetne olvasni, más véleményét is meg lehetne kérdezni, vagy legalább el lehetne gondolkodni. „Ki mondta? Miért mondta? Biztosan igaza van?” Nem szabad elfogadni semmit sem csak azért, mert a hatalmasok, a tekintélyek a médiában mondták.

Miért hiszünk el egy állítást?

1. Hitelesnek vélt ember mondta.
2. Hihetően, elég meggyőzően mondták.
3. A többség így gondolja.
4. Tudatosan magunk is megbizonyosodtunk róla.

Utóbbi fordul elő legritkábban.

Ha a fenti két jelenség egyszerre teljesül, akkor a tömeg a politika által kívánt irányba mozdul. Például leadja a szavazatát valamire, amiről nem tudja, hogy jó-e neki, de tudni véli, mert elhitte. Szerencsés esetben becsületes emberek jobbító szándékát támogatja, legrosszabb esetben egyszerű hatalmi érdeket, amely a romlásához vezet, és még szembesítik is azzal, hogy ő szavazta meg.

Ez természetesen veszélyes játék. Előfordulhat, hogy a felkeltett félelem dühöt, agresszivitást vált ki. Olyan indulatokat, amelyeket nem lehet egy leadott szavazattal levezetni. A Fülkeforradalomból Bicskaforradalom lesz. Ha a hatalom ezen a ponton nem lép közbe, hanem tovább erősíti a feszültséget, akkor az agresszivitás nő, a bicska már nem csak egy autógumiba áll bele, majd a bicskából kés, pisztoly és ágyú lesz.

Mit lehet tenni?

1. A politikusok felelősen bánnak a kimondott szóval, a felkeltett érzelmekkel.

2. Nem hiszünk el mindent fenntartás nélkül. Nem hagyjuk, hogy felhasználjanak, manipuláljanak minket. Elgondolkodunk azon, hogy amit hallunk, igaz-e. Ki és miért mondta? Más mit gondol? Akiről azt állítják, hogy ezt és ezt mondta, az valóban mondta? Sorosnak semmiben sincs igaza? Orbánnak semmiben sincs igaza? Minden migráns terrorista és csecsemőgyilkos? Brüsszelben mindenki az ördög cimborája? Minden gazdag tolvaj?

Az első feltételben csak reménykedhetünk. Az utóbbi rajtunk áll. Talán az őcsényi történések kijózanítóak. Nem, az nem lehet, hogy ennyire kiszolgáltassuk magunkat annak, amit próbálnak velünk elhitetni a hatalomért folyó harcban!

Tegyük el azt a bicskát! Vegyük elő a józan eszünket!

49 Comments

 1. Fizetett troll neni, inkabb neked kellene elhuznod innen, hogy a picsaba tudsz tukorbe nezni ugy, hogy nem kopod telibe minden nap..? Par szaros forintert hulyited az embereket, vicc vagy b+, de azt nem art ha eszben tartod, hogy egyszer a gazdad megbukik, ido kerdese csak, mivel ez a rendszer onmagat egeti fel, es akkor nyilvan a hozzad hasonloak is eltunnek szepen.

 2. Milyen józan többségnek?? A választók 23%-a?? Ez a józan többség?? A csalások miatt ennyi szavazatból lett 2/3! Önök lopnak , csalnak , hazudnak!! Szégyellje magát hogy idős létére bele áll ebbe! Egyébként meg húzzon el Ön! Jobban tenné!!

 3. Ha ezt Gundi írta akkor le a kalappal előtte! Minden szava igaz! Még az idióta “marisok”aki csak egy név és mögötte egy nulla van , egy troll , fizetett bértolnok azoknak is meg kéllene érteni ,de ilyen alacsony IQ val ami nála nuku ez nem megy!

 4. Nyugi nyugi vénasszony! Én ITTHON vagyok!
  A “józan többségen” meg röhögnöm kell! Mert se nem józan, se nem többség!
  Jól fizet a trollkodás???

 5. Ha csak a “jozan tobbseg” maradna, felkopna az allatok. Nyugdijasok es gondolkodasra nem nagyon kepes tarsasagbol nem lehet orszagot uzemeltetni.

 6. Maria neni! Teged megkellene bimbozni krkodilcsipesszel nyilvanosan. Mondjuk minden trollnak jarna ilyen. Cuki vagy. 🙂 X

 7. A cikk felhívja a figyelmet a gondolkodás fontosságára, a hozzászólások megdöbbentőek és nagyon elkeserítőek!!! Az egymás becsmérlése soha sem előre mozdító!!!

 8. Össze kell számolni a lájkokat és kiderül ki a többség ! Eljön a pillanat mikor minden aljasságért fizetni kell ezeknek a férgeknek is és a magadfajta szánalmas kis aljadékoknak is ! Mit keresel ezen az oldalon ? Bomlasztani jöttél, vagy ostoba vagy, vagy közpénzből finanszírozott spion ???? Ide észérvekkel lehet jönni, itt gondolkodó emberek vannak akik előtt a magadfajták és ez a patkány kormányzat leszerepelt. Neked így jó, a trafikok szétosztogatása, a termőföldek lenyúlása, a magánnyugdíjvagyon eltüntetése, az Alkotmány kimúlása, az EU-s ezermilliárdok haveroknak való átjátszása fondorlatokkal és túlszámlázásokkal, Putyin csatlósává tétele, a sajtószabadság megszünte, várba költözés, az ígéretek be nem tartása megfelel neked ? Milyen ember vagy te ? Látod, ezek észérvek, tessék cáfolni őket, nem kell a betanult duma !!!! Senkiházi !!!!!!!!

 9. A jóságos nénike ????? kb. az 50-es évek szánalmas besugójaival vagy azonos szinten! 😀 😀 😀 😀 Megvetlek !!!!!!!!!!!!!!!!!

 10. Vannak szavak amik komoly dicséretek, hiába próbálják idióták szitokszóként használni. “A liberalizmus különböző formái nagyon különböző politikai megoldásokat kínálhatnak, de néhány dologban általában egyetértenek, mint például a gondolkodás és szólás kiterjedt szabadságában, a jogállamban, a gondolatok szabad áramlásában, a magántulajdonban, a szabadpiacban, a kormányzat átláthatóságában és – más ideológiákkal együtt – a szabad választásokban.
  A MAGYAR NEMZET POLGÁRAINAK SZABADSÁGÁÉRT KŰZDŐ LEGNAGYOBB LIBERÁLIS HŐSEINK KOSSUTH LAJOS ÉS DEÁK FERENC VOLTAK!”
  (Wikipédia)

 11. Bali Erzsébet Mária néni ezeknek a szavaknak , fogalmaknak a jelentését úgy sem tudja értelmezni!!

 12. Tisztelt Bali Erzsebet, az in tortenelmi ismeretei el vanak ferdulve, ossze irja a tuzet a vizzel, Kossuth a szabadsagharc megtestesitoje, eleg hitvanyra sikeredet de a tortenelmunk szerint,, Deak pedig a kiegyezes, megtestesitoje es az is nagyon hitvanyra sikeredet, eppen ezert rotta meg kossuth Deakot, ket hitvany ember hitvany politikai hozzaallassal, a leheto legrosszabb pelda, a jelenlegi valasztasi adok kapokban, egy csomo hitvany part es ember probalja revenni az ostobakat, a hitvanyakat, es az aljasokat, hogy rajuk adjak a szavazatukat, a rohely az lesz hogy a legaljassabb fidesz fogja elvinni a palmat, es ezzel ez a szerencsetlen nep es hazajanak ez is lesz illetve lenne a halala, Mindenki , Lendvai tol Gundelig, aprok es nagyok, annyira tudjak mire kellene illetve kell vigyazni, mindenki okos de egy csak egy az okosok kozul kiallna es raverne arra a tyuk mellere es azt mondana en itt vagyok es gyerunk csinaljuk, majd en vezetlek titeket, mert tudom mit kell tenni, ilyen nincs, csak tanacs osztogato dumalok dogivel, bravo Magyarok maradtok ott ahol eddig is voltatok sehol.

 13. Nem ez az abszurd, hanem az, hogy a külső körülmények ellenére, még mindig képesek vagyunk megmaradni!

 14. Emberek vegyétek már észre, hogy az ilyen Mari néni félék – akik jól fizetett órabérét dolgoztatnak – ebből élnek ! Ha senki nem posztolna amikor Ő képbe kerül, vagy figyelmen kívül hagynátok , nem reagálnátok a mondandójára, már nem lenne szükség rá!

Leave a Reply

Your email address will not be published.