A kormány mostani intézkedése iszonyat terhet ró a nyugdíjasokra

Idősek sokaságának lehet nehézkes a hamarosan bevezetésre kerülő e-recept kiváltása – figyelmeztet Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő. Az e-receptet ugyanis majd csak a chippel is ellátott új személyi igazolvánnyal lehet kiváltani, miközben az idősek jobbára a chip nélküli személyit kapják.

Novembertől már e-receptre írják fel a gyógyszereket. Azaz az orvosnak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) kell rögzítenie, hogy kinek, milyen gyógyszert rendelt, a patikusok pedig innen olvashatják ki, milyen orvosságot kell kiadniuk. A gyógyszerkiváltás ettől kezdve erősen hasonlít majd egy banki tranzakcióra: a páciensnek igazolnia kell magát a taj-számával, és a hagyományos személyi igazolványával.

Ha van chipes e-személyije, akkor egyetlen okmányra is megkaphatja a gyógyszert. Csakhogy a 65 évesnél idősebbek alapesetben chip nélküli személyit kapnak, igaz ez 60 évre szól. Ez a tíz éve bevezetett, jó szándékú intézkedés az unió országaiban azt a cél szolgálja, hogy időseknek ne kelljen időről-időre bajlódniuk a személyi okmányok megújításával. Csakhogy az e-személyivel látszólag szinte mindben megegyező plasztik-kártyában nincs memóriachip, így az orvosi ellátások során és a gyógyszertárakban nem tudják használni az idős emberek. Azaz ha valakinél új típusú, de chip nélküli személyi igazolványa van, azzal nem tudja kiváltani a vényeit. A mellé minden alkalommal szüksége lesz a hagyományos taj-kártyájára, valamint az orvos által kiállított, úgynevezett felírási igazolásra is.

– A több adatot tartalmazó, de egyelőre csak hat évig érvényes e-személyire van szüksége annak, aki, aki egyszerűbben szeretné megkapni a gyógyszereit – mondta lapunknak Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő. A chipben benne van az adószám, a TAJ azonosító. Az egészségügyi szolgáltatók az e-személyit is éppúgy mint a bank-kártyákat, egy leolvasó készülékbe helyezik, a tulajdonosának pedig be kell ütnie majd a kártyához tartozó pin-kódot. Ezt követően megkapja akár papír vény nélkül is a gyógyszereit.

Miután az igazolvány megújításánál automatikusan a chip-nélkülit adják, az idősebbeknek a kormányablakoknál külön kell jelezniük, hogy a gyakorlatilag élethosszig tartó személyi helyett, a rövidebb lejáratú, chipest kérik.

Az adatvédelmi szakértő szerint az igazolványok megújítására húsz napra van szükség, és aki kéri, annak postán kiküldi a hivatal. Alexin Zoltán megjegyezte: az e-személyire rákerülhet az ujjnyomat is, ám ez nem kötelező elem, az ujjnyomat levétele megtagadható.

forrás: nepszava.hu

148 Comments

 1. :DDDDDDDDDDD
  Hat ez oriasi! Van egy elektronikai fejlesztes, ami a tobbsegi tarsadalomnak hasznos lesz, de vannak, akik nem tudjak kihasznalni az altala nyujtott elonyoket, es nekik elo kell venniuk a TAJ kartyat es az orvosi igazolas. Jol ertem a problemat? Es ez lesz az iszonyat teher? Ez komoly? Ne csinaljatok mar hulyet magatokbol, de tenyleg! MAr nekem kinos!

 2. Fölösleges marhaság!Európában sehol nincs ilyen!Ha fekvő betegnek vagy aki nem tud kimozdulni otthonról ,minden recepthez meghatalmazást kell írnia!Amit eddig az orvos felírt ezután is felírja,nem értem a logikát!Max aki nem tud elmenni kiváltani,majd meghal!

 3. A rohadék fityisznek,….az a célja, hogy az öreg, segítségre szorulók, minél hamarabb meghaljanak!!! Ebből,….hatalmas bajok lesznek!!!!!……Hacsak, vissza nem vonják!!!!!!

 4. Így igaz, az e-recept mellé kap mindenki nyomtatottat is.
  Arról miért nem ugatnak, hogy minden lelet egy helyen lesz, nem kell mászkálni az eredményekért?

 5. Kedves Mária néni mekkora paraszt vagy hogy mindenkit le idiótázol meg komcsizol kicsit bunkó a stilusod!!!!!!

 6. Pont a nyugdíjasok nem fogják tudni használni, akik koruknál és a velejáró betegségeknél fogva sokkal több gyógyszert szednek, mint az általad többségi társadalomnak titulált halmaz.

 7. Erzsi, olvasd el megegyszer! Lassan olvasd es megerted! Akinek NINCS chipes igazolvanya, az a TAJ kartyaval es az orvosi igazolassal valtja ki. Akinek pedig van (lehet), az pedig azzal. Erted? Nincs problema, kedves halmaz. A problema csak ti vagytok.

 8. Mr. Nem vicc !! A szomszéd ágyhoz van kötve ! Max 10 lépést tud járókerettel ! Ki váltja ki neki ? Mert eddig akárkit megkért,kiválthatta ! Jó van taj kártyája, személyije és meghatalmazást is írhat kb 10 fajta gyógyszert szed ! Szóval ez az egész egy vicc !! A gyógyszertárban a receptek többségét nyugdíjasok váltják kb 50 km-re a legközelebbi patikától ahol a cukor és stb. gyógyszert egy vidéki 8Rendelőben nem tartanak !! Szóval Te nem vagy képben ! és te viccelsz az idősekkel !!

 9. Ide figyelj Te nagy “halmaz”!! Akkor mire is jó az e-igazolvány, ha éppen azoknak nem adnak olyant, akiknek leginkább egyszerűsítené az életét??!!A háziorvosokról no meg a gyógyszertárakról nem is beszélve, akik mázsaszámra vásárolják a papírt és gyűjtik a recepteket! Az elektronikus rendszert tudtommal éppen azért vezetik be, hogy több idő jusson a betegekre az orvosoknak és egyszerűbb legyen a betegeknek is a kiváltás !! A gondolkodás nem az erősséged, az már biztos, de replikázni azt tudsz!!

 10. Ha beteg Maga nem tud elmenni,a szomszédok-ismerősök ‘szívességből’ felíratják,másképp nem jutna a gyógyszeréhez…

 11. Nem, en nem vagyok kepben. Edesanyam 80 eves volt most augusztusban. Aki mas gyogyszeret valtja ki, az viszi az illeto TAJ kartyajat, meghatalmazasat es orvosi papirjat. Ennyi. Ebbol komolyan lehet problemat generalni?

 12. Te idióta. Nem értesz meg egyszerű dolgokat és annak ugatsz, aki el akarja magyarázni neked. Hogy élted meg a felnőtt kort ilyen hülyén?

 13. A chippes kártyák bevezetése előtt 2 hónappal szabályszerűen megújítottam a lejárt személyimet. Kaptam egy sima kártyát. Ha szeretném e-kártyára cserélni, akkor külön fizetnem kell érte?

 14. Ez így igaz! De az is benne van, hogy 6 évenként kell cserélni ezeket az igazolványokat. Ami az időseknek elég nagy probléma, mert mi van akkor, ha nem tud elmenni érte. A jelenlegi igazolványok élethosszig tartóak, a 65. éven felülieknek.

 15. Értő olvasásra is szükséged volna!! A probléma a személyi kiváltása,ennek utána járása nem mindenkinek abból áll hogy beül az autóba és hipp-hopp kész a személyi! Ez a címszó értelmezése!!!!!

 16. Jó lenne mielőtt fröcsög valaki értelmezni is megtanulna valamit! Attól hogy igazolja magát TAJ kártyával régebbi személyigazolvánnyal,orvosi igazolással csak az átvételre jogosult,de a vény nélküli gyórszerhez nem, adatok hiányában,ami csak az új chipes személyigazolványból derithető ki.Na már most pont az idős,betegségükből kifolyólag mozgásukban korlátozott emberkéknek változatalanul minden gyógyszer felirásához elkell mennie a házi orvoshoz,vagy adott esetben a szakorvoshoz,ha a házi orvosnak nem adott a szakorvos felhatalamzást arra,hogy felírhassa,az adott gyógyszert,úgy hogy nem szartumk a kút mellé csak bele a közepébe!A Többségi társadalomnak sem hasznos mindenkinek adott esetben ,mert momentán nekem is új igazolványom van ,de nem chipes,mer bizonyos adatokat adatvédelmi okoból úgy itéltem meg,hogy nem szerencsés ha kiadok magamról,mert visszaélésre ad lehetőséget!Az sem feltétlenül szerencsés ha a házi orvoson,meg adott esetben a szakorvoson kivül más is tudja milyen betegéségben szenved valaki!Úgy hogy mielőtt hülyeségeket irunk,figyelmesen elkell olvasni valamit!

 17. Akkor olvassa vissza amit írt. Eddig csak a receptet kellet vinni. A 80 éves Édesanyjának sok egészséget. A magyar írás használ ékezetes karaktereket is Ön miért nem? Mr. Bell.

 18. Tisztelt Zoltan! Vegtelenul egyszeru a magyarazat. Eszak-amerikaban, ahol elek, egy olyan kormany hivatalnal dolgozom, ahol nem lehet megvaltoztatni a beviteli nyelvet magyarra, ergo nem lehetseges ekezetes betukkel irni. Az admin beallitasok tiltasa miatt meg a pontos idot sem lehet valtoztatni. Anyukam neveben koszonom a jokivansagot.
  Oszinte tisztelettel!

 19. Vegulis nekem tok mindegy hol laksz, lehet az akar egy disznool is, csak ne hazudj, hogy “ilyen sehol nincs Europaban”, mert fingod sincs mi van Europaban.

  Tudod, itt eszak-amerikaban mindnekinek van egy csomo bankkartyaja es az allam nem kerdezi meg a nyugdijasokat, szeretnenek-e kedvezo diju bankszamlat nyitni, hanem se szo, se beszed, bankszamlara utalja a nyugdijat. Hogy nincs szamlad? Hogy nem tudod hasznalni a bankkartyat? Kit erdekel? Tanuld meg. 21. szazadban elunk. Ja, es ne rinyalj, mert az elet elment feletted.

 20. Észak Amerika mióta Európa?Na be is fejeztem!Bécsben az orvos megírja a receptet aztán viszem a patikába,semmit nem kérnek!Ezzel be is fejeztem

 21. Pár évvel ezelőtt egy Amerikából hazajött betelefonált egy beszélgetős műsorba és azt mondta elképedt a magyar rendszeren. Amerikában a rendszeresen szedett gyógyszerei listája ott van a patikában és minden hónapban a lakására szállítják. Az orvosának évente egyszer kell megerősíteni a gyógyszer listát. Akkor még nálunk havonta kellett elmenni recepért, most annyival jobb, hogy három havonta. Nem tudom Csengő úr államában hogyan van, lehet, hogy nem egységes az egész USA-ban.

 22. Üdvözlöm a disznóját Mária néni. Helló, röfi.
  Ha telefonálok az orvos asszisztensének, megírja a receptet és beadja a közeli patikába, ahonnan ismerős elhozhatja a gyógyszert. Kemen.ani nem elmebeteg, magánál nem zárom ki.

 23. A vilagon mindenutt igy van. Bizonyos gyogyszert csak szakorvos irhat fel es el kell menni hozza. Amrnnyiben te nem akarod a sajat adataid kezeleset rabizni az allamra, akkor igy jartal, ne hasznald a chipes kartya elonyeit. Massz vissza a fara vagy a barlangba.

 24. Mi lenne, ha normális hangnemben írná meg mindenki a véleményét? Elrettentő olvasni azt a sok mocskot, amit egymásra öntenek az emberek! Ettől kinek lesz jobb a közérzete?

 25. Régóta látom hogy reagál az itt hozzászólókra. Ön egy fiatal férfi ember. Szégyelheti magát, hogy ebből él. A hozzászólóknak javaslom ne vegyék észre, mert két célja van, sértegeti a hozzászólókat másrészt pedig ezzel eléri, hogy ne a témáról mondják el a véleményüket. Ne reagáljanak a hozzászólására!

 26. Ez teljesen ellentmond az emberi jogok és szabadságok európai egyezményében foglaltaknak a személyiségi jogok védelméről szóló részében.
  Az egyezményt(valamennyi kiegészítésével együtt a magyar jogrend 1993-ban beiktatta(Alkotmányban belefoglalta),majd az Alaptörvénybe is.
  Így kötelező lett mindenki számára.
  Úgy tűnik, a törvényalkotó csapat nem tartozik az Alaptörvényben megfogalmazott(mindenki) kötelezettségébe. Vagyis a nem maygar állampolgárokra nem vonatkozik, akik Magyarországon kívül élnek, hiszen a Magyarországon élő,de nem magyar állampolgárok is köteelsek a maygar jogrend szerint élni, és jogaikat gyakorolni. Ez alól még a diplomáciai szolgálatok alkalmazottainak is csak részbeni felmentése van.

 27. Azt gondolom Mária néni ,vagy ál Mária néni , Egy könyörtelen ,önző személy , akinek eszébe sem jut ,hogy vidéken is élnek idős emberek ,akiknek nagyon sok nehézséget és gondjai lesznek ezzel a megoldással .Próbáljon Már utána nézni milyen nehézségekkel küzdenek a tanyákon ,és kistelepülésen élő emberek ,ahol nem áll meg a háza előtt a villamos ! És akkor KI A KOMCSI ?????

 28. Az új rendszer sokkal jobb lesz, főleg az öregeknek. Most egy labor miatt háromszor kell mászkálni. Egyszer a vizsgálatra, aztán a leletért, harmadszor visszavinni a beutaló orvoshoz. Ezután nem kell majd, mert az adatok felhőben lesznek tárolva.
  Érted már te baromállat?

 29. Ti, libsik ilyen képmutatóak vagytok: az avatarod egy cuki kiskutya, közben pedig egy alpári, gyűlölködő söpredék vagy.

 30. Feri, igerd meg hogy nem iszol tobb kannas bort! Latod mi az errdmenye? Idegen ferfiakat molesztalsz. Nem szep dolog!
  Na, huss picsaba, paraszt!

 31. Nem is olyyan régen olvastam, hogy megszünik a TAJ kártya. Akkor mit vegyünk elő, ha egyszer olyan nincs. Javaslom, hogy mint a kutyusoknak, úgy az öregeknek is nyomjanak egy csipet a fülükbe és akkor nincs gond, mert az mindig náluk van, nem??? Nem is bánnám, mert akkort nem kellene mindig keresnem, hogy hol van? Valami csinos kivitelü, még fülbevalónak is elmegy, nem???

 32. Honnan lehet megtudni, hogy a 2 évvel ezelőtt megkapott személyi igazolványom chip-es-e? Annyira okos mindenki, de a legfontosabb kérdést senki nem veti fel. Ez hasonló a 65 éven felüliek BKK igazolványához. Arról senki nem beszél.

 33. Ha már ennyire megváltoztatják a receptek felírását, miért kell kézbe adni azokat az embereknek? Menjen egyenesen a patikába a recept, nyilván mindenkinek van már egy, a lakásához közel fekvő gyógyszertár! Email-en elküldi az orvos a receptet, a beteg fizet a patikában és megkapja. Mit kell ezt is túlbonyolítani? Hogy még egy paraszt kaphasson milliós fizetést a baráti körből?

 34. ne legyél ostoba fideszfan, az orvostól kell még egy igazolás is, egyébként elég szánalmas az olyan rendszer, ami kizárólag a TAJ-kártyával nem működik, hogy kapcsolták ezek rendszerbe a dolgainkat? Mindenesetre ha már személyi és minden egyéb szar kell a kiváltáshoz, az azt jelenti, hogy elkezdték az óberhén gyűjteni rólunk az ilyen jellegű adatokat is, mármint hogy milyen gyógyszereket haszálunk. ez viszont aljas és félelmetes.

 35. pontosan, ennek kizárólag egy oka lehet, hogy mindent tudni akarnak rólunk, összekötöttek valami adatbázissal, ahol a nekünk felírt gyógyszereket is számon tartják, azt is tudni fogják, hogy Jani bácsinak felírta az orvos a gyógyszert, de nyomora híján nem váltotta ki. Ebből odafönt csak az fog látszani, hogy nem váltotta ki és nem vette be, majd előbb-utóbb ezt is szankcionálni fogják, mármint a Jani bácsi nyomorát….. És ezekre kell szavazni jövőre?

 36. itt nem erről van szó, hanem arról, hogy adatbázisban összekapcsolnak rólunk minden információt, tehát mint fentebb írtam, azt is tudni fogják, hogy Jani bácsi a felírt gyógyszereit nyomora okán egy híján nem váltotta ki. Ezután hamarosan az fog jönni, hogy Jani bácsit a társadalombiztosítás szankcionálhatja. Mr. Bell, Amerikádban az ilyen, egyénekről komplexen gyűjtött-tárolt információkért alkotmányosan kitaposnák valakinek a belét.

 37. Mária néni becsületben megőszült hölgy nem komcsizik, nem mond olyat, h. kussolj és nem baromálatozza le a jó Isten által mellé teremtett felebarátját, akármekkora fidesznyik akkor sem.

 38. nem jól érti, mint föntebb mondtam, információkat nyernek rólunk, ami eddig a társadalombiztosításnál ugyan a receptek alapján megvolt, de ennek más a célja.

 39. Egy MRI vizsgalatra kozel egy evet kell varni, egy sima borgyogyaszhoz akar tobb honap is kell, sot a haziorvosomhoz az idopont: juniusban kaptam szept 26-ra!
  A magyar EÜ addig tunik rossznak, mig mast ki nem probalsz!

 40. Senkinek sem. Ez a “szomszed kertje mindig zoldebb” szindroma. A haziorvosom siman lehivja a kozos halozaton levo informaciot a szakorvosi eredmenyrol barmelyik betegerol. Online ir fel gyogyszert, amit lat hogy kivaltasz vagy sem.
  Mondjuk TB szankciorol meg nem hallottam.

 41. Rosszul értelmez. Arra gondol, hogy felhívja vagy elmegyek dokihoz és felíratja a szomszéd gyógyszerelnit. Én is ezt teszem. Felhívom a dokit, hogy szükségem lenne az állandó gyógyszerekre és a férjemnek is. Másnap rendelés előtt pedig megkapom a recepteket. Pl. A házi gondozók 10_15 idősnek a receptjeit íratják fel. Én szívességből teszem, a gondozó pedig kötelességből.

 42. Tetszik a hozzászólása a Kiss-Győri Ilonának!! A Mária néni egy beállított férfi ,buta,közönségesen beszél,semmi tisztelet nincs benne a hölgyek és a hozzászolásokat tevők iránt, sajnos ez megint a rendszer hibája ! Ilyen tiszteletlenül sem Ön sem a beiró nem beszélhet, rontja a renszer inteligens társalgási nívóját!!!!
  Sajnálom ,hogy engedik ezt Önnek!

 43. de szép neved van 😀 😀
  ismerem a stílust ez a faszarc , aki …- mária néni -…. név alatt szokott firkálmányozni .. ha – ha – ha ..

 44. Mondom én ,,hogy értelmezési gondok vannak!A világon sincs igy mindenhol,mert két helyen is éltem a világban 13-évig,ugy hogy nekem nem kell elmesélni ez hogy müködik! Mivel a fenti cikk az idős ,beteg nyugdijasokról szól,és nem azokról akiknek több évük van még a nyugdijig,bár a dolog az nem kor függú ,érinthet jóval fiatalabbat is! Egy dolgot meséljen már el nekem ,hogy egy idős ,sokszor mozgásképtelen embert akinek régi tipusú,határidó nélküli személyi igazolvánnyaa van,hogy annak mi előnye származik a chipes személyiigazolványból!Az hogy még bürokratikusabb legyen a rendszer,mert ha nem tud elmenni az orvoshoz,vagy gyógyszertárba,akkor még idegen emebereknek adjon meghatalmazásokat,hogy hozzájusson a gyógyszereihez,amig a mostani rendszerben mindenféle papir stb. nélkül egy családtag, egy rokon ,de akár egy ismerős ,vagy szomszéd,stb. mindenféle hülye igazolások nélkül hozzá tudja juttatni az illetőt gyógyszereihez,anélkül hogy a gyógyszergyártók forgalmazók akiknek ellemi érdeke,listázva legyen a beteg mindennemű betegségére,valamint gyógyszerszedési szokásaira vonatkozóan!

 45. Jó lenne tudni mi lesz!Évekkel korábban már úgy adtak receptet,hogy innentől válthatom ki,mert ha egy héttel korábban veszem meg gyógyszerhalmozó vagyok.Állandóan kell szednem!DE A 88 ÉVES ANYÁMNAK RÉGI,PAPÍR SZEMÉLYI IGAZOLVÁNYA VAN!HATÁRIDŐ NÉLKÜLI.NEM A LEGJOBB ÁLLAPOTBAN VAN!Bőven szed gyógyszereket,amiket eddig kiváltottam.A házi orvos sem tudott felvilágosítást adni!

 46. Burkolt célja ennek a rendeletnek, hogy az idősek egy része ne tudja kiváltani a receptjét amiből következik, hogy ha nehézségbe ütközik a recept kiváltása, orvoshoz sem fog menni.Ha pedig orvoshoz sem fog menni, egyszerűen meghal.

 47. felháborít ez az ” emelt szintű”társalgás,ami lentett folytatódik./ a Mária néni,s társai / !nincs elég gondja az embereknek,még ilyen hülye kommentelők megnyilvánulásait olvashatjuk !

 48. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s
  really informative. I am going to watch out for brussels.
  I will appreciate if you continue this in future.
  Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 49. Hi there, I discovered your website by the use of Google whilst looking for a related matter, your website came up, it seems to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 50. I intended to create you one very little note to help thank you once again on the exceptional suggestions you’ve shared on this site. It has been quite incredibly generous with you to allow openly precisely what numerous people would have advertised as an e-book to make some money for their own end, principally considering the fact that you might well have tried it if you ever wanted. The smart ideas likewise acted to provide a good way to be aware that other people online have the identical desire really like mine to figure out somewhat more in terms of this matter. I am certain there are lots of more pleasurable situations in the future for many who see your website.

 51. I want to express my respect for your kindness for those people who really need help on that question. Your personal dedication to passing the solution around appeared to be unbelievably functional and has regularly made workers much like me to reach their pursuits. Your entire insightful instruction means a lot a person like me and additionally to my office workers. Regards; from everyone of us.

 52. I simply needed to say thanks yet again. I’m not certain the things I would have taken care of in the absence of the type of opinions documented by you relating to such a topic. It previously was an absolute alarming matter for me personally, however , being able to view the expert approach you resolved the issue forced me to jump over contentment. Now i’m happy for the advice and in addition wish you recognize what a powerful job you have been putting in instructing people with the aid of a web site. I know that you haven’t encountered any of us.

 53. I precisely wished to say thanks all over again. I am not sure the things I would have tried without these pointers discussed by you directly on that area of interest. It was a traumatic problem in my position, however , encountering this professional manner you handled the issue forced me to leap over contentment. I’m just thankful for your assistance as well as believe you find out what a great job that you’re carrying out training the mediocre ones all through your web blog. I am certain you have never met any of us.

 54. I am only commenting to make you be aware of of the extraordinary discovery my princess undergone reading through your web page. She came to find lots of pieces, with the inclusion of what it’s like to possess a great helping character to make the rest very easily thoroughly grasp a variety of specialized subject areas. You undoubtedly surpassed visitors’ desires. Thank you for giving those interesting, dependable, explanatory and in addition fun guidance on your topic to Tanya.

 55. Thank you a lot for giving everyone an extremely remarkable possiblity to read in detail from this web site. It can be so pleasant and jam-packed with fun for me and my office colleagues to search your site the equivalent of thrice per week to learn the newest stuff you will have. And definitely, I am just always satisfied with the spectacular tactics you serve. Selected two ideas in this post are unequivocally the most impressive we’ve ever had.

 56. Thank you a lot for providing individuals with remarkably memorable opportunity to read articles and blog posts from here. It’s always so ideal and also jam-packed with fun for me and my office friends to visit your website at the least three times every week to read through the newest stuff you have got. And definitely, we are at all times contented for the spectacular tips and hints served by you. Some 3 tips in this article are completely the very best I’ve ever had.

 57. I truly wanted to post a small remark to be able to appreciate you for all of the wonderful guidelines you are writing at this site. My particularly long internet investigation has now been compensated with professional information to share with my friends and family. I ‘d assert that we website visitors are unequivocally blessed to live in a remarkable place with many perfect individuals with very helpful opinions. I feel truly happy to have discovered the weblog and look forward to plenty of more amazing minutes reading here. Thank you once more for a lot of things.

 58. I needed to create you one little observation so as to say thanks over again considering the remarkable concepts you have documented at this time. This has been so surprisingly generous with you to give unhampered precisely what some people could have offered for sale for an electronic book to end up making some dough on their own, most notably since you could possibly have tried it if you considered necessary. The guidelines additionally acted to become a fantastic way to realize that many people have the identical passion just like mine to understand somewhat more around this problem. I am certain there are lots of more enjoyable occasions ahead for those who looked over your blog post.

 59. Needed to draft you one very little word to be able to say thank you over again considering the amazing views you’ve provided above. This is particularly generous with people like you to provide easily just what a few individuals could possibly have distributed for an e-book in order to make some dough for their own end, principally seeing that you might well have done it in the event you decided. Those ideas likewise worked like a easy way to understand that other people have the identical eagerness similar to my personal own to know many more pertaining to this condition. I’m sure there are thousands of more enjoyable situations in the future for people who go through your blog post.

 60. I simply desired to appreciate you all over again. I’m not certain the things I might have accomplished without these tips and hints shared by you directly on this topic. It was a real daunting condition in my position, nevertheless encountering a new skilled fashion you handled that forced me to cry for gladness. Extremely happy for the help and in addition hope that you realize what an amazing job you were carrying out instructing the mediocre ones through the use of a blog. More than likely you have never got to know any of us.

 61. I intended to post you the bit of note to be able to thank you very much yet again for your marvelous tactics you’ve shown on this page. This has been really tremendously generous of you to present openly just what many of us would have made available as an e book in making some profit on their own, and in particular since you might have done it in the event you decided. Those solutions as well acted to be the fantastic way to know that other people online have a similar zeal like mine to know more around this problem. I believe there are numerous more pleasurable instances ahead for people who go through your blog.

 62. My husband and i got absolutely contented Ervin managed to do his preliminary research using the ideas he acquired in your weblog. It is now and again perplexing to simply be making a gift of helpful tips which often the rest may have been trying to sell. Therefore we already know we now have the website owner to appreciate for this. These illustrations you made, the easy blog navigation, the friendships you can make it possible to foster – it’s all sensational, and it’s really facilitating our son in addition to the family consider that this topic is brilliant, which is incredibly important. Thank you for the whole lot!

 63. I definitely wanted to type a remark so as to say thanks to you for the magnificent instructions you are showing on this website. My considerable internet research has at the end of the day been honored with sensible information to talk about with my friends. I would say that we website visitors actually are definitely endowed to be in a good network with very many special people with very helpful solutions. I feel extremely privileged to have encountered the web pages and look forward to tons of more exciting moments reading here. Thank you again for a lot of things.

 64. I’m also writing to make you be aware of what a terrific experience my princess experienced viewing the blog. She came to find such a lot of things, not to mention what it’s like to have an amazing teaching nature to have most people really easily learn about some multifaceted issues. You truly surpassed readers’ expected results. Thanks for providing these insightful, trustworthy, revealing and also easy tips about your topic to Emily.

 65. I must point out my respect for your kind-heartedness in support of men and women that need help with the content. Your personal commitment to getting the message all through became quite powerful and have all the time allowed regular people like me to achieve their endeavors. Your amazing warm and friendly report entails a whole lot a person like me and substantially more to my office workers. Regards; from everyone of us.

 66. Thank you a lot for giving everyone remarkably breathtaking possiblity to read in detail from this site. It is often so awesome and as well , stuffed with amusement for me personally and my office fellow workers to search your site the equivalent of thrice in one week to study the new stuff you have got. And of course, I’m also always fascinated with the effective techniques served by you. Certain two facts in this article are indeed the most effective I’ve had.

Leave a Reply

Your email address will not be published.