Orbánnak elege lett Lázár Jánosból: soha nem látott fideszes belháború van készülőben?

forrás: hvg.hu

Harmadszorra is elmondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy jövőre már nem akar kormánytag lenni. A HVG végig vette, hogy mi lehet kijelentésének a hátterében.

“Lázár kiszáll a politikából?” – tette fel az izgalmas kérdést a Figyelő még 2015 augusztusában. A cikk azt feszegette, visszavonulhat-e Lázár német barátai tanácsára az üzleti életbe, hogy feltöltődjön. Mindezt annak tudatában, hogy Orbán annyira centralizálná a kormányzást a következő választási győzelem, 2018 után, hogy az még inkább szétforgácsolná Lázárt. Később, erre ráerősítve, a VS.hu írt arról, hogy Lázár János fontolgatja lemondását Rogán Antal miniszteri kinevezése, illetve Rogán tárcájának betagozódása miatt. De felvetődött olyan változat is, amelyben Lázárnak nem tetszik, hogy Rogán miatt “plusz egy előszoba” vezet a miniszterelnökhöz.

Nyilvánosan persze Lázár hárított, Rogán kinevezésének napján a “megy vagy marad” kérdésre azt válaszolta:

Nem vagyok olyan lemondós típus.

Csak azt akarta, hogy tiszták legyenek a felelősségi viszonyok, ha változnak a személyi feltételek, és olyan megoldás lett, ami mindkét félnek megfelelő. Lázár fenyegetését egyébként annak idején a frakcióban sem vették komolyan.

Most viszont ő maga vetette fel visszavonulását: a Simicska Lajos tulajdonában tartozó Magyar Nemzet újságírójának (akiknek sok kormánypárti politikus nem hajlandó válaszolni) mondta azt egy szeptember eleji, algyői lakossági fórum után: ha választhatna, 2018 után inkább a választókerületében folytatná a munkát a Parlament helyett:

A tervem valóban az, hogy az eddigieknél sokkal többet szeretnék itthon lenni és dolgozni, úgy látom, az ország ügyei mennének nélkülem is. Ezt – kérdésre válaszolva – megerősítette a csütörtöki kormányinfón is. Azt mondta, erről beszélt Orbán Viktorral is, de a kormányfő még nem bólintott, azzal hárított, sokat kell még beszélgetniük erről Megértést szeretnék kérni a főnökömtől is, hogy a választókerületemben is helyt tudjak állni. Sokat utazik, nyolc év után a családja vele együtt kezdi unni – dobta be az utolsó érvet Lázár. Majd hétvégén elmondta ismét: jövőre nem akar kormánytag lenni. Kérdés, hogy engedi-e Orbán, hogy így tegyen a másik jobbkeze (aki ugyebár nem Matolcsy).

Lázár mozgása

Lázár a rendszeren belül mindenkit maga mögé utasítva a legautonómabb szereplő, aki ha akar, megyét nevez át, ha akar, nekimegy Pokornitól kezdve Kövéren át Gulyás Gergelynek is, ha akar, nyíltan beszél arról, hogy törés van a pártban. De nem tagadta meg Spéder Zoltánt sem, amikor az már a kormány ellenségévé vált, ellenben halk kritikát már fogalmazott meg a közpénzt előszeretettel költő Matolcsy Györgyről, Csányi Sándorra pedig 2013-ban azt mondta, ő a legnagyobb uzsorás.

Orbánnak elege lett Lázárból

Igaz, a csípős megjegyzésekből visszavett. Orbánnak 2015 őszére elege lett belőle, arra panaszkodott, hogy a Miniszterelnökség vezetője túlságosan a fejére nőtt, “sok esetben, mire ő észbe kapna, már el is döntött egy-két kérdést helyette”. De Lázár belső megítélésének nem tett jót az sem, hogy a lemondásával fenyegetőzött, miként az sem, hogy a nyilvánosság előtt szabott feltételeket Rogán miniszteri kinevezéséhez. A pártban többen akkor úgy érezték, Lázár sorsát mindez hosszú távon is megpecsételte.

Mit akar elérni Lázár János?

Lázár egyébként már 2009-ben elhelyezte saját magát és politikai generációját a Fidesz térképén, akkor a Népszabadságnak azt mondta:

A politikai életben is észre kellene venni, hogy forr az újbor. Nézetem szerint a harmincasok nemzedéke fogja újjáépíteni az országot.

Egyes sajtóhírek szerint Simicska Lajos akkortájt őt nézte ki Orbán Viktor utódjának, amely szerep tetszett Lázárnak, és ez határozta meg későbbi mozgásait.

Működik-e azonban az, amit Lázár összerakott? Nehéz erre egyértelmű választ adni: vagy igen, vagy nem, és ezt tudja Lázár is, Orbán is. A mára teljesen személyközpontúvá vált politikában a gigatárcát az ő személye működteti, a mindennapi kormányzást mára sokkal inkább Lázár, mint Orbán viszi, így nélküle kártyavárként dőlhet össze minden, ami közigazgatás. Ebből fakad tehát az óriási zsarolási képessége. Az egyik olvasatban tehát Lázárnak az ide-oda táncolással, a visszavonulás lebegtetésével semmi más célja nincs, mint hallani: szükség van rá, maradjon. Ráadásul Orbán a nyilvánosság előtt ritkán dicsér, a kormányülések sem arról szólnak, hogy elhalmozza beosztottjait jó szóval, és a nyolc éve forgácsolódó Lázárnak is szüksége lehet néha a Főnök (ahogy a belső kör nevezi Orbánt) elismerésére.

Másfelől megyéjének folyamatos emlegetése, illetve a visszatérés üzenete hiteles is, egy korábbi portrénkban megírtuk róla, sokáig dúvadnak és kezelhetetlennek tartották Budapesten, ezer szál köti Csongrád megyéhez és Hódmezővásárhelyhez, nem véletlenül ingázik naponta. Azaz, könnyen lehet, hogy egyszerűen még mindig otthonosabban érezné magát a helyi politikában.

forrás: hvg.hu

29 Comments

 1. Mi benne az intelligencia,és mi az okosság? Talán az, hogy a kisfia milliós ingatlant tudott venni?(kiskorúsága ellenére), vagy intelligensen(?) nem magyarázta meg londoni és római kiruccanását? Vagy a Demcsák ismeretsége(?) vagy csak egyszerűen Önnek szimpatikus és a efntieket is elfelejti, ahogy Orbán Viktor hívei is szemet hunynak a Gripen -ügy, a Tokaj-ingatlan ügy(kereskedőház), az azeri baltás gyilkos kiadatása, a velencei Bizottság jelentésének tartalma, a Soros- ügy félremagyarázása, a Lisszabon-i szerződés(az EU alapokmánya) sorozatos megszegése, a devizahiteles helyzet kialakulása, a Questor-ügy megoldatlansága,a magánnyugdíjpénztárak 3.000 milliárdos államosítása…és még lehet folytatni legalább néhány száz esetet felsorolva.

 2. A mária néni név mögé rejtett fideszes faszkalap csak hergeli az embereket,ne vedd figyelembe amit mond!Ezért kapja a pénzt,mint sok más bérenc!

 3. Ha jól megnéztél te mosott agyú,akkor láthatod,hogy nem libsi vagyok…te csak provokatív hozzászólásokat írogatsz,de nem mered vállalni önmagad!

 4. A patkányok kezdenek menekülni a süllyedő hajóról.
  Lázár marad a megyéjében,mészáros a cégeivel foglakozik,nem indul a polgármesterségért.
  Kíváncsi vagyok,ki a következő?

 5. Csak a miért nem mindegy.
  Ha azért, mert ők már tudják, hogy nincs tovább és az állam adósságát csak inflációval lehet eltüntetni, mert kinőni nem tudjuk, akkor mindenki jobban jár, ha útlevelet csináltat és a pénzét nem bankban és nem forintban tartja.
  Ha meg azért, mert elegük van a basztatásból, akkor meg érthető

 6. Lézer Janinak is van mit aprítani a tejbe. Csongrád megyében kijelölte magának a legnagyobb és legjobb vadászterületet, vadászkastélyt építettet, amit eddig csak őrző-védők vigyáztak rá, most már a TEk, és itt épít egy nagy-nagy vadfeldolgozót is. Van miből!

 7. LézerJanó magyarázkodik?……..a rohadék állat CSAK megérezte a veszélyt, amit a süllyedő narancsos naszád jelent!

 8. Te noormális vagy Eged?……itt a gond a narancsos fajtáddal, hogy fogalmad sincs az intelligens és okos jelentéséről! ….. ez olyan, mikor a bolond Schiffer azt mondta, hogy Kövér László egy tisztességes ember ! Noormálisak vagytok?…….nézd meg már, te ostoba, mit jelent az intelligens és okos ………

Leave a Reply

Your email address will not be published.