Megszólalt a nemzetközi szakértő: elmondta, mit tervez Orbán 2019-re – ha ez így lesz, Isten irgalmazzon nekünk!

forrás: MTI

„Nagyon nagy tétje van 2017-nek, de az, hogy milyen folyamatok zajlanak a magyar belpolitikában, sokkal inkább az európai és nemzetközi eseményeken múlik majd, és nem azon, hogy a magyar politikai szereplők mit csinálnak. A berlini terrorcselekménynek például komolyabb politikai hatása van itthon, mint annak, hogy a miniszterelnök leendő dolgozószobáját és irodáit csaknem 4 milliárd forintból újítják fel” – így fogalmazott Krekó Péter, a bloomingtoni Indiana Egyetem vendégoktatója és a Political Capital munkatársa a HVG.hu-nak még 2017 elején, januárban.

„Örvendezhetnénk, milyen jó, hogy végre több szó esik a külpolitikáról. De arról is ugyanabban a hazug, propagandisztikus és egyébként rendkívül erősen ideologikus keretben hallunk, mint ahogyan a belpolitikai szereplők dolgairól” – mondja Krekó.

Orbán már nem egy kis jelentéktelen porszem Európában

Nemzetközi politikai szempontból 2016 teljességgel Orbán Viktornak kedvezett, gondolhatunk a Brexitre, Vlagyimir Putyin pártjának kétharmados választási győzelmére, Donald Trump amerikai elnökké választására vagy Orbán Viktor miniszterelnök egyik legkomolyabb európai kritikusának, Matteo Renzi olasz miniszterelnöknek a lemondására – mondja az elemző.

„2016 tendenciái az Orbán által vizionált új – valójában szerintem inkább régi nosztalgiára építő – politika megerősödését igazolják. Egyfajta új tengely van kialakulóban” – véli az elemző, hozzáfűzve, hogy így a magyar kormány diplomáciailag is sokkal inkább biztonságban érezheti magát, az eddiginél erősebb szövetségesei vannak: Putyin, Trump és Benjamin Netanjahu.

Ha beszólsz Orbánnak, kinyír a sajtó és a családod is megsínyli?

„Az illiberális rendszerek jellemzője, hogy hülyét tudnak csinálni a saját ellenzékükből. Olyan játékszabályokat alakítanak ki, amelyek keretei közt nem lehet igazán hatékonyan és komolyan politizálni” – magyarázza Krekó. Az már látszik, hogy annak az ellenzékinek lehet kicsit nyugodt élete, aki nem konfrontálódik a kormánnyal. Mikor erre az elvárásra valaki rácáfol – mint például a korábban a rendre a kormánnyal szavazó Jobbik az Alaptörvény-módosításnál –, jön egy személyeskedő, zsigeri indulatokra épülő karaktergyilkos kampány, amely a jövőbeli politikai szereplőknek is erős figyelmeztetés: ha valaki Orbán ellen akar politizálni, mérlegelnie kell, hogy akar-e a magánéletéről szóló hazugságokat látni a kormány egyre szélesebb médiabirodalmában, vagy inkább egy nyugodtabb, szakmai életre vágyik. Az elemző szerint ez a fajta elbizonytalanítás, megelőző csapássorozat csak erősödni fog.

Orbán Európában gondolkozik. Vezető akar lenni. Sokkal nagyobb a magyarokénál

Miután tehát Orbán már lefutottnak gondolja a következő választást, a politikai ambíciója messze túlmutat Magyarországon – mondja Krekó Péter, aki szerint ez a miniszterelnök tusnádfürdői beszédéből világosan látszik.

„Orbán gyakorlatilag bejelentkezett európai politikusként. Nagyon tudatosan, nemzetközi lapoknak adott interjúkkal, lefordított YouTube-videókkal, nemzetközi szereplésekkel építi magát. Szerintem komolyan gondolja, hogy Európában előbb-utóbb hivatalos vagy nem hivatalos vezető lehet. Talán azt sem tartja kizártnak, hogy ő legyen valamikor az Európai Tanács elnöke – ha nem is 2019-ben.”

Az elemző szerint most mindenképpen túlzónak tűnhetnek Orbán ambíciói, de informálisan már növekedett a befolyása. A magyar miniszterelnök politikaformáló szereplővé vált az EU-ban, az általános megítélése javul vagy árnyaltabb lesz. Valódi szövetségesei azonban pártcsaládján túl vannak: az erősödő európai radikális jobboldal egyenesen a hősének tekinti.

Ha Orbán tervei beteljesednek, és Európa vezetőjeként tetszeleghet, biztos hátországgal a háta mögött, Isten irgalmazzon mindannyiunknak!

96 Comments

 1. Nem is tudtam, hogy Trump Orbán szövetségese. Újra utánaolvasok, hogy e hiányosságomat pótoljam.

  Orbán Európa /Európa Tanács elnöke???/ vezetője akar lenni? Akar! Tény! Viszont akinek olyan /erős/ szövetségesei vannak mint Putyin, Netanjahu, Trump(?), azt nem hiszem, hogy európai potentátok támogatnák – legyen Európa vezetője!

 2. Amikor először hallottam beszélni – Antall József temetésén – akkor azt mondtam hogy ez egy kis Hitler . Igazam lett .

 3. ha orban vezetö lenne az euban akkor nyilvanvalo lenne az izraeli es maganpenzhatalmi pusztitas nyugat európában vagyis ö adolgat jol latta el tehat teret biztositott a menekulo nyugat europai zsidoknak magyarorszagon .a feladata biztos a betelepites folyatasa lenne es muszlim harapófogó kiépitese az orosz ellen!!

 4. Nem ártana, ha legalább a saját nevét helyesen tudná begépelni… Aztán, ha ez sikerült, meg lehet próbálkozni a véleményekkel is…

 5. “…. eddiginél erősebb szövetségesei vannak: Putyin, Trump és Benjamin Netanjahu…. ” Donald Trump, Orban Viktor szovetsegese ? Ezt meg nem hallottam !

 6. Ezt a helyzetet nem orbán, vagy gyurcsány akárki hozta létre, hanem Magyarország polgárainak választása révén kerültünk oda, ahol tartunk. Azt kaptuk, kapjuk, ami érdem szerint jár. Ahogyan apám mondta nősülés előtt..”Amilyen virágot szakítasz fiam, olyat fogsz szagolni”…
  A hülyék többen vannak. Úgy hisznek orbánban, mint Ábrahám hitt a teremtőben, – aki isten kérésére megölte volna saját fiát. A kétharmad hülye rátette a kést nemzetünk torkára.
  Nem kár érte. Orbánt és elvarázsolt ostoba szolgáit nem fogja megállítani semmiféle mennyei hang. A katasztrófa elkerülhetetlen.

 7. Bizonyos értelemben igen. Persze ez a szövetség a haramiák szövetsége. előbb vagy utóbb egymás torkának esnek. Lásd Hitler és Sztálin hajdani összeborulását.

 8. Igen, a politikában (és a történelemben) ha kimondatlanul is, de létezett és ma is létezik a kollektív felelősség elve. Vagy jelen esetben mondjunk inkább kollektív felelőtlenséget.

 9. Juncker, te szerencsétlen, nem Junker. Mellesleg most egész véletlenül igazat szóltál. Ha Brüsszel nem a nyugati demokráciák parlamentjeinek nyugdíjasotthona, elfekvője lenne az otthon valamiért surrantóra került politikusok számára, akkor Orbán bőrét már kiszegezték volna száradni az istállóajtóra.

 10. Bolond és elmebeteg emberek mindig nagy hatalmi erökröl álmodtak.A sikerük az alatvalok támogatottságátol függ.De ahogy Hofi mondaná vitya is elütheti még a 12-öt meg a föorvos urat!!

 11. A te eszedet senki sem tudná helyre rakni, mert egy elvakult hívő vagy, járj inkább templomba imádkozni, mint ide írogatni. Túl sokat képzelsz a vezéredről, de egyszer majd felébredsz, és rájössz mekkora ostoba vénasszony vagy!

 12. Tramp azt se tudja, hogy ez a csúti a világon van, kisebb gondja is nagyobb annál hogy tényező lehetne akár csak a gondolatában, mit művel ez a gömböc Európában.!

 13. Az a gond a többi se különb,és ehhez még fityeszesnek se kell lenni hogy lássa az ember….mind volt a kormánykeréknél és mit csináltak jobban ebben a “qrva” országban ahol semmit se csináltunk csak ugy tettünk mintha,” meg ellehet menni”…vazz mé nem mentek el ők – hja lopni mind csak itt tudott mind….és xardobálni a másikra….

  És ez a szomorú!
  Közben a neten mindenki jófórmán a zsigeri indulatait önti ki és csodálkozik ha vele is igy bánnak…igynemlehet változás ha gyülölködéssel irogatnak komunikálnak az emberek egymással.
  Amilyen a gondolatod olyan az életed. – na ezért a gondolatokon abból eredő komunikáción KELL! – kell változtatnia mindenkinek aki jobbá akarja tenni az országot világot.

 14. Megszólalt a nemzetközi szakértő ?? KI ?? Belelátott Orbán gondolataiba ?? Nem ilyen gyügye módon kellene politizálni !

 15. Kedves Mária néni, én úgy látom hogy Ön igenelfogult a kormánypárt javára, de biztos vagyok abban hogy sokakatnem tudna meggyőzni a vélt igazáról!

 16. Egyetértek önnel. Elfogult vagyok és valóban nem tudnék egy liberálist, komcsit sem meggyőzni a saját álláspontomról. Annyiban ellentmondanék, hogy ezzel én is tisztában vagyok, így nem is próbálkozom. Nem vitatakozom libsikkel.

 17. A mai ősi FIDESZ tagok mind liberálisak voltak, sőt a többségük még ma is az. A hatalmi vágy azonban elnyomja ezeket az eszméket bennük. Most eljátsszák a nagy keresztény megváltó szerepét, mert jelenleg az a menő. Az egész egy nagy színjáték a korlátlan vagyon érdekében.

 18. Hiába fröcsögsz, libsi. Most konzervatív jobboldali kormány van. Ti, hazaárulók szívtok, és ez ezután is így marad.
  Sivalkodj!

 19. Az ősi FIDESZ tagok liberálisak vagy konzervatívok? Szerintem liberálisak. A mostani kormányzás pedig egy színjáték a hatalom és a vagyon érdekében. A sok boci pedig beveszi ezt a trükköt. Ne csak nézz, hanem láss is.

 20. Nem érted, hogy miről van szó.
  MOST konzervatív, jobboldali kormány van és nektek libsi tolvajoknak kuss van.
  HOLNAP is ez marad, kussolhattok még legalább négy évig.

 21. Az Orbán dolgozó szobája nagyon puritán egyszerű szoba lesz a várban, nem került 4 milliárdba. Az új épület minden berendezése kerül annyiba, mert az utolsó székig mindent venni kell bele, mivel az országházból nem hozhatják el a bútorokat. Orbán mindig az ország érdekeit tartja szem előtt, tehát, ha európai vezető lesz belőle, nekünk akkor sem lenne rossz!
  Csak előny lenne az országunkra nézve!

 22. Primitív dolog népellenes bűnösök rangsorolásával foglalkozni, mivel egyik bűnös bűnét sem enyhíti a mások bűnössége.
  Ha viszont te Sztálint nagyobb gazembernek tartod Hitlernél, akkor nemcsak primitív, hanem ostoba is vagy. De lehet hogy csak egy aljas náci vagy, aki így próbálja a népirtó ideológiákat jobb színben feltüntetni.

 23. Ha figyeled akkor Orbánék már nem politizálnak hanem fenyegetnek úgy mint a csőcselékmentalitásúak.Éppen ezért igazad van.

 24. Aki egy ilyen kis országot nem tud normálisan vezetni, és maradunk le minden téren, az miért szól bele a nagyok dolgába? Európának nincs szüksége felesleges stadionokra, és olyan kisvasútra, amire nem ül fel senki. És legfőképp nincs szüksége olyan egyszerű jószágokra, aki nem tudnak konszolidálni. Békés okos emberekre van szükség, Nem ilyen leszívós negatív törpökre. Olyan vezető kell aki az egész nemzetet vezeti, nem csak a 25%-ot. És kevesebbet lop…

 25. ” meg ellehet menni” Én baromira nem vagyok Gy fan,de legalább nézze meg a videót ,h kinek mondta ezt. Nem az embereknek,hanem az olyan Bayer féle vállalkozóknak ,akik inkább kint Szlovákiában alapítottak céget,hogy ott kelljen adózniuk és nem itthon,miközben az effektív termelőmunkát itt végezték.Erre mondta Gy,hogy el lehet menni,de akkor ,hogyan fogja a nyugdíjakat,az eü. ellátást biztosítani? Ha nincs járulékbefizetés stb. nem emelhet nyugdíjat pl. Nézze meg kérem az egész videót. Jah,és akkor amikor ezt mondta,még a HÍRTV fideszes volt. Magyarul arról szólt ez,hogy míg a Bayerfélék ugattak,h nyugdíjemelés stb. addig nem itt fizették a járulékokat,hanem a Szlovákoknál ahol alacsonyabb volt. Talán még most is Szlovákrendszámú kocsival jár. De itt a videó: https://www.youtube.com/watch?v=-tEXu8roJEQ

 26. Értem, tehát nem tudsz érvelni csak ilyeneket mondani. Most mondjam én is ezt? Ez ovis megoldás. Kérem az érveket. Ha nem tudsz érvelni nekem adsz igazat. Köszönöm! A fidesz gyenge és fél. Még vitatkozni se mernek! Hamarosan buknak, de mivel pénzről van szó, az utolsó leheletig fognak küzdeni. Kár hogy ezt a sok energiát nem a közjóra fordítják.

 27. ne bassz ki velem …tényleg???
  mióta megszülettem várom,sehol senki …. engem nem győztél meg
  kár volt ezért a bölcsességért visszatérned az űrből !!! lajka

 28. Akkor Mussolíni kivégzői, az ’56-os magyar felkelők, a ’89-es román felkelők, a Líbiai felkelők mind vérszomjas csőcselék volt, mert nem akartak tovább állati sorban élni egy diktátor alatt? Ha megcsíp egy darázs, vajon nem ütöd le? A csótányt nem taposod el? A lámpavas igenis tisztító történelemformáló eszköz. A diktátorok jellemformálója. Jó, hogy mindennap az emberek kezeügyében van.

 29. Ön senkivel sem vitatkozik – a vita nemes értelmében . Ön ocsmányul beszél – akár kell, akár nem. — És hamis profillal.

 30. AZ EU NEMZETI NAGYTOKÉJÉRE TÖKESEINEK TONKRETETELÉRE-CSAK A NEMZETI NAGYTÖKERE-HAJTO BUKASRA ALLO KAMATOS NEMZETKOZI TERITESU DOLLAROS MAGANPÉNZHATALOM CSICSKÁJA ORBAN.FELTETLEN HIVUK ORSZAGVESZEJTES ARAN IS

 31. Ejnye Mariska nyanya!De nagy paraszt kend!Meg ráadásul vak és hülye is?A fidesz kormány a régi kommunisták gyülekezete.Ha a pofázmánya igazi , akkor ezt a kora miatt tudnia kellene.

 32. Sokkal elobb kellett volna! Az ismeroseimnek hiaba hivtam fel ra a figyelmet a kezdetek kezdeten, a tobbseg nem vette komolyan. Sajnos a megboldogult, hatalom-ehes Antal Joskat se, de a nagyobb baj az hogy a tobbseg komolyan vette az elmebajos pszichopata Csurkat, a pedofil Lezsakot. Ezeknek mind szerepe volt benne, hogy ez idaig eljuthatott. Igen a kezdetek kezdeten, amikor meg a Nagycsarnok mellett Pipaba jartak le kocsmazni.

 33. Mariska nyanya!A vitakultúra meg a szókincs csak ennyire terjed?A tolvajokat a fideszben, meg az álkeresztény kdnp-ben találja (keresni sem kell!)Ha ezt nem látja , akkor ön vagy fizetett hülye,vagy született hülye.

 34. Becsületben megőrült Mariska nyanya!Gondolom-mivel ilyen gazdag a szókincse , és ilyen kifinomultak az érvei- iskolába kabátot lopni járt , vagy esetleg moslékot hordani.Gondolom ezt azért is , mert maga olyan sötét , hogy a fekete maga mellett világít.

 35. Mariska nyanya!Ha kendnek lenne egy kis esze,tudná , hogy két liberális párt volt a rendszerváltáskor.Az egyiket mai istene,a hitlerutánzat alapította.Vigyázzon ,mert megvonják a nyögdíját, ha libsizik.Bár a fentiek megértéséhez nem nagy pofa, hanem egy kis ész szükségeltetik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.