Kész őrület: gyerekekkel újítatnák fel az iskolákat

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság (nol.hu)

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tartott beszédet Szolnokon az országos szakképzési tanévnyitón, ahol kifejtette, a kormány legújabb tervét. Felújítást ígért, melyet hihetetlen módon kivitelezne!

A miniszter álláspontja szerint, az iskolák jelenlegi állapota nem megfelelő és felújításra szorulnak. Szerinte ez nem pénz kérdése, így diákoknak tartanának gyorstalpaló kőműves képzést és velük végeztetnék el a munkát.

Tehát a kormány úgy akarja felújítani a romos iskolákat, kollégiumokat, hogy még spórol is mellette. A munkások helyett, akiket fizetni kéne, inkább gyerekekkel végeztetik el a felújítást.

Lassan az iskola jobban fog hasonlítani egy munkatáborra mint egy oktatási intézményre.

Mindig elszomorodva látom, amikor szülővárosomba, Karcagra hazamegyek, hogy mondjuk az egyik szakképző intézménynek a kollégiumában a lépcsők töredezettek, ránéz az épületre az ember, akkor elszomorodik a szíve, sajnálja azokat, akik ebben a kollégiumban kell hogy a szakképzési rendszerben részt vegyenek. Nemcsak mindig pénzkérdésen múlik a történet. Hiszen egy lépcsőnek a rendbehozatala, hogy ott senki ne törje ki a nyakát, akár azon is múlhat, hogy az oda járó gyerekek egy része a szakképzési képzés részeként, mondjuk egy rövid kis kőművesoktatással a lépcsőt rendbe hozza. Szeretnénk tehát, hogyha az igényesség is megjelenne a szakképzési rendszeren belül” – fejtette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszer.

Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a megnyitón arról beszélt, hogy szerinte a jó szakképzés önmagában kevés a munkaerőpiaci elhelyezkedéshez. Továbbá kifejtette, hogy Magyarország rossz oktatáspolitikát folytatott eddig, és most felismerték az oktatás eltávolodását a gazdaságtól melyet korrigálnak.

A közmunkásoknak közel fele változik egy picit arányaiban, de nagyjából a fele rendelkezik felsőfokú végzettséggel, vagy pedig rendelkezik középfokú képzettséggel. Ennél szemléletesebben azt gondolom, nem lehet bemutatni annak az oktatáspolitikának a kudarcát, amit korábban Magyarország folytatott. Hiszen nyilvánvaló, hogyha valaki elvégzett egy felsőfokú intézményt, akkor annak nem életcélja a közmunkában lenni, és el tudom képzelni, hogy milyen frusztrált életet él ő maga is, a szülei is és a környezete is. Ezért való igaz, és ahogy miniszter úr fogalmazott, időben felismertük annak a veszélyét, hogy a gazdaságtól eltávolodott az oktatás. Az oktatás valamennyi felületén elkezdtünk olyan lépéseket megtenni, amelynek eredményeként megpróbáljuk közelebb vinni az oktatást és a gazdaságot” – fejtette ki Parragh László.

Cseresnyés Péter a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár szerint, a korábban elhangzottak egyik fő része egy új tantárgy bevezetése lenne az eddigiek mellé.

Jelentős figyelmet fordítunk a vállalkozói kompetenciák fejlesztésére, hogy a szakképzésben tanuló fiatalok a tanulmányaik elvégzésekor minél több irányba indulhassanak el. Legyen az a vállalkozói lét, a továbbtanulás vagy éppen a munka világa. A 2017/2018 as tanévtől szakgimnáziumok 10. évfolyamán új tantárgyat is vezettünk be: a pénzügyi és vállalkozási ismereteket. Ugyanis ma már mindenki számára szükséges ez a tudás.”

A kormány tehát lényegében véve új oktatáspolitikát vezetne be, ahol az új tantárgy és irányzat mellett a diákok gyors szakképzése után, még dolgoztatná is őket!


Kérjük, ossza meg ezt a cikket, és likeoljon minket a Facebookon!
Nekünk ezzel segíthet.Tisztelettel köszönjük! Az Ellenszél csapata