Kész őrület: gyerekekkel újítatnák fel az iskolákat

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság (nol.hu)

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tartott beszédet Szolnokon az országos szakképzési tanévnyitón, ahol kifejtette, a kormány legújabb tervét. Felújítást ígért, melyet hihetetlen módon kivitelezne!

A miniszter álláspontja szerint, az iskolák jelenlegi állapota nem megfelelő és felújításra szorulnak. Szerinte ez nem pénz kérdése, így diákoknak tartanának gyorstalpaló kőműves képzést és velük végeztetnék el a munkát.

Tehát a kormány úgy akarja felújítani a romos iskolákat, kollégiumokat, hogy még spórol is mellette. A munkások helyett, akiket fizetni kéne, inkább gyerekekkel végeztetik el a felújítást.

Lassan az iskola jobban fog hasonlítani egy munkatáborra mint egy oktatási intézményre.

Mindig elszomorodva látom, amikor szülővárosomba, Karcagra hazamegyek, hogy mondjuk az egyik szakképző intézménynek a kollégiumában a lépcsők töredezettek, ránéz az épületre az ember, akkor elszomorodik a szíve, sajnálja azokat, akik ebben a kollégiumban kell hogy a szakképzési rendszerben részt vegyenek. Nemcsak mindig pénzkérdésen múlik a történet. Hiszen egy lépcsőnek a rendbehozatala, hogy ott senki ne törje ki a nyakát, akár azon is múlhat, hogy az oda járó gyerekek egy része a szakképzési képzés részeként, mondjuk egy rövid kis kőművesoktatással a lépcsőt rendbe hozza. Szeretnénk tehát, hogyha az igényesség is megjelenne a szakképzési rendszeren belül” – fejtette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszer.

Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a megnyitón arról beszélt, hogy szerinte a jó szakképzés önmagában kevés a munkaerőpiaci elhelyezkedéshez. Továbbá kifejtette, hogy Magyarország rossz oktatáspolitikát folytatott eddig, és most felismerték az oktatás eltávolodását a gazdaságtól melyet korrigálnak.

A közmunkásoknak közel fele változik egy picit arányaiban, de nagyjából a fele rendelkezik felsőfokú végzettséggel, vagy pedig rendelkezik középfokú képzettséggel. Ennél szemléletesebben azt gondolom, nem lehet bemutatni annak az oktatáspolitikának a kudarcát, amit korábban Magyarország folytatott. Hiszen nyilvánvaló, hogyha valaki elvégzett egy felsőfokú intézményt, akkor annak nem életcélja a közmunkában lenni, és el tudom képzelni, hogy milyen frusztrált életet él ő maga is, a szülei is és a környezete is. Ezért való igaz, és ahogy miniszter úr fogalmazott, időben felismertük annak a veszélyét, hogy a gazdaságtól eltávolodott az oktatás. Az oktatás valamennyi felületén elkezdtünk olyan lépéseket megtenni, amelynek eredményeként megpróbáljuk közelebb vinni az oktatást és a gazdaságot” – fejtette ki Parragh László.

Cseresnyés Péter a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár szerint, a korábban elhangzottak egyik fő része egy új tantárgy bevezetése lenne az eddigiek mellé.

Jelentős figyelmet fordítunk a vállalkozói kompetenciák fejlesztésére, hogy a szakképzésben tanuló fiatalok a tanulmányaik elvégzésekor minél több irányba indulhassanak el. Legyen az a vállalkozói lét, a továbbtanulás vagy éppen a munka világa. A 2017/2018 as tanévtől szakgimnáziumok 10. évfolyamán új tantárgyat is vezettünk be: a pénzügyi és vállalkozási ismereteket. Ugyanis ma már mindenki számára szükséges ez a tudás.”

A kormány tehát lényegében véve új oktatáspolitikát vezetne be, ahol az új tantárgy és irányzat mellett a diákok gyors szakképzése után, még dolgoztatná is őket!

14 Comments

  1. Támogatom, de itt ne álljunk meg. A képviselők is maguk végezzék a munkahelyük felújítását. Orbánnak pl. ott a karmelita kolostor. Azon még van munka,

  2. Ne kivánjunk ilyet !! Hogy nézne ki a dagadt törpe egy leszállt tökkel, mert megerőltettemagát ! Hát ilyet ???!!!

  3. Ja mi köze van Gyurcsán, vagy Botka urnak, hogy dagadt törpéd gyerekekkel javittatná az iskoládat !! Nem küldd el a faszra a gyereked, vagy az unokád ?? MERT ÉN IGEN !!!!!

  4. Felkel hivjam a sok tiltakozok figyelmet, hogy ez nem uj oktatasi rendszer, mi annak idejen, a szakmunkas kepzokben tanultuk a szakma csinjat binjat szelemileg es a tanmuhelyekben a gyakorlati csinyat binjat es meg tanultuk a szakmat, az akkori autoszerelo javitotta az autot olcson ma meg csak cserelik az altaluk rosznak velt alkatreszt es sokszor jobban jarsz ha veszel egy uj autot.Hulyek ahhoz amit tanulnak, es eppen ezert mert mar ilyen a szakkepzes a gyarto valalatok mar csak cserere gyartanak alkatreszeket, Nem is beszelve arrol hogy nem is akar senki sem fizikai munkat vegezni,se szaktudasa se akarata.Csak az iroda mert azert tanultam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.