Hatalmas pofont kapott Orbán Brüsszelből: az egész EU rajta nevet

forrás: hirado.hu

Kerítés építését nem támogatja az EU – válaszolta Orbán Viktor pénzkérő levelére az Európai Bizottság. A támogatástól azonban nem zárkózik el, a határvédelemre eddig is adtak pénzt.

„A bizottság kész támogatni minden tagországot az EU külső határainak védelmében és a migráció kezelésében” – áll abban az állásfoglalásban, amelyet az Európai Bizottság küldött a hvg.hu-nak Orbán Viktor levelére válaszolva. A kormányfő csütörtökön írt Jean-Claude Junckernek, a brüsszeli testület elnökének, levelében az „európai szolidaritás” nevében azt kérte, hogy az Európai Unió fizesse ki a migrációs hullám kivédésére fordított kiadások (270 milliárd forint) felét – írja a hvg.hu

A levél ennél precízebb kérést nem fogalmaz meg, azt viszont kiemeli, hogy „a magyar adófizetők pénzéből” „szinte teljesen egyedül” volt kénytelen állni az elmúlt két évben a migráció költséget.

Az Európai Bizottság ezzel szemben szembesíti Orbánékat az igazsággaé

  • 93,4 millió eurót bocsát Magyarország rendelkezésére a 2014-2020 közötti időszakban, emellett 6,7 millió eurót sürgősségi támogatásként.
  • az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (a Frontex) 18 fős kontingenssel folyamatosan jelen van a magyar-szerb határon. A csoport létszámát a magyar hatóságokkal egyeztették.)
  • 2015-ben Magyarország támogatást kért és kapott az EU polgári védelmi mechanizmusából.

A bizottság mindenesetre nem zárkózik el, bár megjegyzi: ha Magyarország most pluszforrást kér, az Európai Bizottság kész gyorsan megvizsgálni a kérelmet és segítséget nyújtani, és „ha a helyzet megkívánja, támogatni az EU külső határainak védelmét az EU jogszabályainak megfelelően”. Pont úgy, ahogy azt tesszük például Görögországban, Olaszországban, Bulgáriában és Spanyolországban, ahol a segítségünket kérték – áll az állásfoglalásban.

A kerítés építése ugyan nem sért uniós jogszabályokat, ám azt az uniós vezetők annak idején jelezték: nem ezt tartják a határvédelem legmegfelelőbb módjának. Az Európai Bizottság déli sajtótájékoztatóján Alexander Winterstein szóvivő világossá tette:

Brüsszel hajlandó támogatni a határvédelmet, de nem ad pénzt kerítések építésére.

A bizottságnak is feltűnt a levélben többször ismétlődő „szolidaritás” szó, amely Magyarországgal kapcsolatban igen sokszor elhangzott az elmúlt hónapokban. „Nem feledkezhetünk meg arról, hogy a szolidaritás kétirányú. Minden tagországnak késznek kell lennie arra, hogy részt vegyen benne. Ez nem egy étlap, ahonnan válogathatunk, hogy a határvédelem kell, a közösen elfogadott áthelyezési mechanizmus viszont nem” – írják utalva arra, hogy a kormány a mai napig elutasítja, hogy részt vegyen a kvótarendszer néven emlegetett mechanizmusban.

Kérünk, nem kérünk

Ahogy az Európai Bizottság írta, már 2015-ben támogatást ajánlott fel Magyarország számára a menekültválság kezelésére. Ennek alapvető formája a Frontex határvédelmi ügynökség közreműködése a határvédelemben, de 2015 nyarán, az akkor már drámai méreteket öltő balkáni átvonulás idején más támogatást is kilátásba helyeztek.

Magyarország azonban ebből nem kért. Orbán Viktor levelében ezt most azzal magyarázza, hogy a segélykérésnél sürgősebb volt, hogy megoldást találjanak a külső határok védelmére, ez azonban legalábbis sántít. A 2015. június végén Brüsszelben tartott uniós csúcstalálkozón ugyanis többször elhangzott uniós vezetők részéről, hogy szívesen nyújtanak segítséget Magyarországnak, ám ehhez arra lenne szükség, hogy ezt kérjék. A magyar miniszterelnök akkor erre úgy reagált: „Értelmes ember nem utasítja el a felkínált segítséget, de az őrizet attól még az ország felelőssége.”

hvg.hu

Hatlamas Pofon

Orbán Viktor megint beleugrott egy hatalmas pofonba. Az EU számára is teljesen világos, hogy Orbánt nem érdekli sem a tényleges határvédelem sem pedig az EU közössége. Egyetlen egy dolog számít neki, hogy maximalizálja az itthoni szavazatait. Ezt persze legjobban a gyűlölet retorikájával képes megtenni.

 


Kérjük, ossza meg ezt a cikket, és likeoljon minket a Facebookon!
Nekünk ezzel segíthet.Tisztelettel köszönjük! Az Ellenszél csapata