Angela Merkel sokkal keményebben tette helyre Orbánékat mint a holland nagykövet

(Photo by Sean Gallup/Getty Images)

A menekültek befogadásának elutasítása ellentétes az európai szellemiséggel – jelentette ki Angela Merkel német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban, amelyben arról is beszélt, hogy 2015 szeptemberében azért indultak menekültek Magyarországon gyalog az osztrák határ felé, mert megtévesztették őket.

Nem tartható a régi dublini rendszer

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban közölt interjúban elmondta, mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a menekültügyet uniós szinten szabályozó “régi dublini rendszer” nem bírja tovább a terheket. Nem lehet elfogadni, hogy minden terhet Olaszország és Görögország viseljen, csak azért, mert földrajzi fekvésük miatt hozzájuk érkeznek meg az EU-ba igyekvő menekültek.

Ezért “szolidárisan el kell osztani a menekülteket a tagállamok között”, és az elosztásnál ugyan természetesen figyelembe lehet venni az adott tagállam gazdasági erejét, a munkanélküliséget és más tényezőket, de “nincs rendben”, hogy “egyes országok” teljes mértékben elzárkóznak és egyetlen egy menekültet sem hajlandóak befogadni.

A befogadás megtagadása “ellentétes az európai szellemiséggel”, de “le fogjuk győzni”. Ehhez “türelem és kitartás kell, de sikerülni fog” – mondta a német kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy követett-e el hibákat a menekültválságban, azt mondta, hogy a 2015-ben hozott valamennyi fontos döntést ismét meghozná.

Magyarország megtévesztette a menekülteket

A Magyarországon 2015 szeptember elején történtekkel kapcsolatban rámutatott, hogy Németországba már augusztus végéig mintegy 400 ezer menedékkérő érkezett, és a szövetségi belügyminisztérium augusztus közepén adta ki előrejelzését, miszerint az év végéig 800 ezren érkezhetnek. Végül 890 ezren jöttek, vagyis a prognózis “nagyon precíz volt”.

Így amikor 2015. szeptember 4-én a magyar-osztrák határ felé gyalogoló emberek ügyében kellett döntést hozni, “az emberek sorsát tartottam szem előtt, de összességében tisztában voltam a (menekültügyi) helyzettel” – mondta Merkel.

 Akkor arról kellett határozni, hogy a korábban vonaton és busszal érkezett 400 ezer fő után “azokat az embereket is beengedjük-e, akiket Magyarország egyszer csak nem engedett felszállni a vonatokra, hanem megtévesztették őket, és ezértezrével elindultak gyalog Ausztria és Németország felé“, vagyis egy”humanitárius katasztrófa elhárításáról” volt szó.
Németország korábban hibázott

A német kancellár kiemelte: hibák korábban történtek, hiszen Németország a megelőző években túlságosan ragaszkodott a dublini rendszerhez, és nem figyelt eléggé arra, hogy a szíriai polgárháborúból és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terrorja elől Irakból elmenekült emberek “borzalmas” helyzetbe kerültek, mert csökkentették az ellátást a libanoni és jordániai menekülttáborokban, sok gyerek évekig nem tudott iskolába járni, a családok megtakarításai elfogytak, és így végül kialakult az EU felé irányuló menekülthullámhoz vezető szükséghelyzet.

A tanulság

A német kormány szerint mindebből az a tanulság, hogy helyben, a származási ország térségében kell segíteni a menekülteknek, és törekedni kell a menekülésre késztető okok megszüntetésére, méghozzá nemcsak Irakkal és Szíriával, hanem az afrikai országokkal kapcsolatban is – mondta Angela Merkel.

Arról is beszélt, hogy tovább kell folytatni a líbiai parti őrség kiképzését és felszerelését, de gondoskodni kell arról is, hogy a szervezet a nemzetközi jogi előírásoknak megfelelően tevékenykedjék “mind a menekültekkel és migránsokkal, mind a civil szervezetekkel kapcsolatban”, és ha “kétségek merülnek fel, utánajárunk a vádaknak”.

A kancellár a számos témára kiterjedő, terjedelmes interjúban kiemelte, hogy Németország nem hajolhat el a problémák elől, és nem zárkózhat be, hanem küzdenie kell a menekülés és a migráció okainak felszámolásáért, a többi között afrikai országokkal folytatott partneri együttműködés és a helyben nyújtott segítség révén.

Elfogadhatatlan, ha egy menekült hazamegy szabadsága

A Németországban tartózkodó menedékkérőkkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy javítani kell az elutasított menedékkérők hazajuttatásának hatékonyságát, az pedig elfogadhatatlan, ha valaki “szabadságra megy” abba az országba, ahonnan elmenekült.

MTI/Blikk

17 Comments

 1. Tényleg elfogadhatatlan, hogy a német adófizetők pénzén hazamennek nyaralni abba az országba, ahol a hazugságaik szerint halálra üldözik őket politikai okokból? És kinek kellett volna előre látnia, hogy ezek között ilyen hazug disznók is vannak? Nem annak, aki meghívta őket?

 2. Az is elmebeteg, aki elhiszi, hogy egy millió arab közül mindenkinek elveszett minden irata, mindegyik szír és mindegyik 2009 január 1-én született.

 3. Merkel hívta őket álszentül humánkodva, ne tukmálja másra a kapott suttyersereget. (A benépvándoroltak minimum fele még ált. isk.-t sem végzett, 20 év körüli fa- meg kőjankó.)

 4. A meghívás és a segítésnyújtás egészen más fogalom. Ugyanúgy csúsztattok, mint ahogy az Orbán csapat teszi, akik a menedékkérőket szándékosan összekeverik a migránsokkal! Érzéketlen vazallusai vagytok egy embertelen rendszernek!

 5. Ami erősen beengedékenységet sugallt. És biz volt willkommen – részéről is. A suttyersereg most a nyakán, a benépvándorolt orvos, mérnök meg hamar el tudott helyezkedni. Ergo: agyalecsapolt. Ami mekkora segítség Szíriának? Utána meg jön a duma, hogy ott kell segélni. All in all: jó nagy hülyeséget csinált, és morálisan is elítélhetőt.

 6. ,hát most ott vannak,,,,,,, mi bajuk vele,,kicsit robbantgatnak, kicsit erőszakolnak,,,,,,,na, nem a kecskéket,, azokat otthon hagyták,,,,,Merkel mama is beállt a sorba hátha rákérül a sor,,,,,,,,,

 7. Jó, olvasgass kicsit körbe, de már ne elvakultan. Nur ájne fráge: szelfizgetett drága muttid migránsokkal boldogságos welcomekodón? Fizet muttid – EU révén – most a törököknek a népzsilipért? Bravó.

 8. Sosem volt vezérem, nem is lesz. Megrögzött individualistaként nem tudok egyetérteni maradéktalanul egyetlen párttal sem. Totál független kívülálló vagyok: kerítéspártoló stadionellenes, halálbünti párti néphülyítés ellenes stb. Egyik fő kedvencem Deutsch, a minap balladáztam meg (hogy vezérem kedvében járjak.)
  Dajcs Tompika és a koka

  Szerencsés a Dajcs Tompika,
  van az orrának két lika.
  azon szívja taknya levét,…
  meg egy cserjének levelét.
  A cserjének neve koka,
  Tompiban megállt a kaka,
  midőn éppen jól beszívott,
  s nem ő volt, ki rendőrt hívott.
  A fejére zsákot tettek,
  így őrá nem ismerhettek.
  Csakhogy épp elegen tudták,
  hogy a zsákba Tompit dugták.
  Vitték mint egy kukluxklánost,
  csendre intve minden Jánost,
  Tercsit, Fercsit, Kataklárát:
  “Sashalom láthatja kárát!
  Ő itt nem ám Deutsch honatya!
  Ez meg nem zsák: tornagatya.
  Azért izzad, mert tornázott,
  utána meg betormázott.
  Nagyon csípős volt a torma,
  a nem Dajcs meg túl bátor ma.
  Holnaptól majd óvatosabb,
  mert a szara jóval fosabb.
  Amit mondtam, az nem nudli,
  most már húzzanak aludni!
  Minden szájon lakat legyen,
  tormát meg senki se egyen!”

  Nem is evett senki más,
  csak a barom Dajcs Tamás.
  Ilyen egy eszement elmét!
  Mégsem vették el mentelmét.

Leave a Reply

Your email address will not be published.