Angela Merkel sokkal keményebben tette helyre Orbánékat mint a holland nagykövet

(Photo by Sean Gallup/Getty Images)

A menekültek befogadásának elutasítása ellentétes az európai szellemiséggel – jelentette ki Angela Merkel német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban, amelyben arról is beszélt, hogy 2015 szeptemberében azért indultak menekültek Magyarországon gyalog az osztrák határ felé, mert megtévesztették őket.

Nem tartható a régi dublini rendszer

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban közölt interjúban elmondta, mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a menekültügyet uniós szinten szabályozó “régi dublini rendszer” nem bírja tovább a terheket. Nem lehet elfogadni, hogy minden terhet Olaszország és Görögország viseljen, csak azért, mert földrajzi fekvésük miatt hozzájuk érkeznek meg az EU-ba igyekvő menekültek.

Ezért “szolidárisan el kell osztani a menekülteket a tagállamok között”, és az elosztásnál ugyan természetesen figyelembe lehet venni az adott tagállam gazdasági erejét, a munkanélküliséget és más tényezőket, de “nincs rendben”, hogy “egyes országok” teljes mértékben elzárkóznak és egyetlen egy menekültet sem hajlandóak befogadni.

A befogadás megtagadása “ellentétes az európai szellemiséggel”, de “le fogjuk győzni”. Ehhez “türelem és kitartás kell, de sikerülni fog” – mondta a német kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy követett-e el hibákat a menekültválságban, azt mondta, hogy a 2015-ben hozott valamennyi fontos döntést ismét meghozná.

Magyarország megtévesztette a menekülteket

A Magyarországon 2015 szeptember elején történtekkel kapcsolatban rámutatott, hogy Németországba már augusztus végéig mintegy 400 ezer menedékkérő érkezett, és a szövetségi belügyminisztérium augusztus közepén adta ki előrejelzését, miszerint az év végéig 800 ezren érkezhetnek. Végül 890 ezren jöttek, vagyis a prognózis “nagyon precíz volt”.

Így amikor 2015. szeptember 4-én a magyar-osztrák határ felé gyalogoló emberek ügyében kellett döntést hozni, “az emberek sorsát tartottam szem előtt, de összességében tisztában voltam a (menekültügyi) helyzettel” – mondta Merkel.

 Akkor arról kellett határozni, hogy a korábban vonaton és busszal érkezett 400 ezer fő után “azokat az embereket is beengedjük-e, akiket Magyarország egyszer csak nem engedett felszállni a vonatokra, hanem megtévesztették őket, és ezértezrével elindultak gyalog Ausztria és Németország felé“, vagyis egy”humanitárius katasztrófa elhárításáról” volt szó.
Németország korábban hibázott

A német kancellár kiemelte: hibák korábban történtek, hiszen Németország a megelőző években túlságosan ragaszkodott a dublini rendszerhez, és nem figyelt eléggé arra, hogy a szíriai polgárháborúból és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terrorja elől Irakból elmenekült emberek “borzalmas” helyzetbe kerültek, mert csökkentették az ellátást a libanoni és jordániai menekülttáborokban, sok gyerek évekig nem tudott iskolába járni, a családok megtakarításai elfogytak, és így végül kialakult az EU felé irányuló menekülthullámhoz vezető szükséghelyzet.

A tanulság

A német kormány szerint mindebből az a tanulság, hogy helyben, a származási ország térségében kell segíteni a menekülteknek, és törekedni kell a menekülésre késztető okok megszüntetésére, méghozzá nemcsak Irakkal és Szíriával, hanem az afrikai országokkal kapcsolatban is – mondta Angela Merkel.

Arról is beszélt, hogy tovább kell folytatni a líbiai parti őrség kiképzését és felszerelését, de gondoskodni kell arról is, hogy a szervezet a nemzetközi jogi előírásoknak megfelelően tevékenykedjék “mind a menekültekkel és migránsokkal, mind a civil szervezetekkel kapcsolatban”, és ha “kétségek merülnek fel, utánajárunk a vádaknak”.

A kancellár a számos témára kiterjedő, terjedelmes interjúban kiemelte, hogy Németország nem hajolhat el a problémák elől, és nem zárkózhat be, hanem küzdenie kell a menekülés és a migráció okainak felszámolásáért, a többi között afrikai országokkal folytatott partneri együttműködés és a helyben nyújtott segítség révén.

Elfogadhatatlan, ha egy menekült hazamegy szabadsága

A Németországban tartózkodó menedékkérőkkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy javítani kell az elutasított menedékkérők hazajuttatásának hatékonyságát, az pedig elfogadhatatlan, ha valaki “szabadságra megy” abba az országba, ahonnan elmenekült.

MTI/Blikk


Kérjük, ossza meg ezt a cikket, és likeoljon minket a Facebookon!
Nekünk ezzel segíthet.Tisztelettel köszönjük! Az Ellenszél csapata

 • borzix1

  Tényleg elfogadhatatlan, hogy a német adófizetők pénzén hazamennek nyaralni abba az országba, ahol a hazugságaik szerint halálra üldözik őket politikai okokból? És kinek kellett volna előre látnia, hogy ezek között ilyen hazug disznók is vannak? Nem annak, aki meghívta őket?

  • Mária néni

   Az is elmebeteg, aki elhiszi, hogy egy millió arab közül mindenkinek elveszett minden irata, mindegyik szír és mindegyik 2009 január 1-én született.

   • kajla

    egy normális memzethy honleány van talpon e vidéken, ő pedig Mária néni

  • csacsalo

   A meghívás és a segítésnyújtás egészen más fogalom. Ugyanúgy csúsztattok, mint ahogy az Orbán csapat teszi, akik a menedékkérőket szándékosan összekeverik a migránsokkal! Érzéketlen vazallusai vagytok egy embertelen rendszernek!

 • George B. Wagner

  Merkel hívta őket álszentül humánkodva, ne tukmálja másra a kapott suttyersereget. (A benépvándoroltak minimum fele még ált. isk.-t sem végzett, 20 év körüli fa- meg kőjankó.)

  • kajla

   téved, Merkel nem hívta őket, hanem kijelentette, hogy Németország képes a szíriai menekültek befogadására.

   • George B. Wagner

    Ami erősen beengedékenységet sugallt. És biz volt willkommen – részéről is. A suttyersereg most a nyakán, a benépvándorolt orvos, mérnök meg hamar el tudott helyezkedni. Ergo: agyalecsapolt. Ami mekkora segítség Szíriának? Utána meg jön a duma, hogy ott kell segélni. All in all: jó nagy hülyeséget csinált, és morálisan is elítélhetőt.

    • kajla

     megint nem tudod mit beszélsz

     • George B. Wagner

      Jó, olvasgass kicsit körbe, de már ne elvakultan. Nur ájne fráge: szelfizgetett drága muttid migránsokkal boldogságos welcomekodón? Fizet muttid – EU révén – most a törököknek a népzsilipért? Bravó.

     • kajla

      okos ember vagy, a vezéred kedveli ezt

     • George B. Wagner

      Sosem volt vezérem, nem is lesz. Megrögzött individualistaként nem tudok egyetérteni maradéktalanul egyetlen párttal sem. Totál független kívülálló vagyok: kerítéspártoló stadionellenes, halálbünti párti néphülyítés ellenes stb. Egyik fő kedvencem Deutsch, a minap balladáztam meg (hogy vezérem kedvében járjak.)
      Dajcs Tompika és a koka

      Szerencsés a Dajcs Tompika,
      van az orrának két lika.
      azon szívja taknya levét,…
      meg egy cserjének levelét.
      A cserjének neve koka,
      Tompiban megállt a kaka,
      midőn éppen jól beszívott,
      s nem ő volt, ki rendőrt hívott.
      A fejére zsákot tettek,
      így őrá nem ismerhettek.
      Csakhogy épp elegen tudták,
      hogy a zsákba Tompit dugták.
      Vitték mint egy kukluxklánost,
      csendre intve minden Jánost,
      Tercsit, Fercsit, Kataklárát:
      “Sashalom láthatja kárát!
      Ő itt nem ám Deutsch honatya!
      Ez meg nem zsák: tornagatya.
      Azért izzad, mert tornázott,
      utána meg betormázott.
      Nagyon csípős volt a torma,
      a nem Dajcs meg túl bátor ma.
      Holnaptól majd óvatosabb,
      mert a szara jóval fosabb.
      Amit mondtam, az nem nudli,
      most már húzzanak aludni!
      Minden szájon lakat legyen,
      tormát meg senki se egyen!”

      Nem is evett senki más,
      csak a barom Dajcs Tamás.
      Ilyen egy eszement elmét!
      Mégsem vették el mentelmét.

   • Elizabeth Enyedy

    ,hát most ott vannak,,,,,,, mi bajuk vele,,kicsit robbantgatnak, kicsit erőszakolnak,,,,,,,na, nem a kecskéket,, azokat otthon hagyták,,,,,Merkel mama is beállt a sorba hátha rákérül a sor,,,,,,,,,

    • kajla

     ne legyél irigy és féltékeny

    • Peter Egri

     bözske jó h tucc írni héjdo cesc 1 dysgaf Egér

    • Peter Egri

     bözske

 • Mária néni

  Angela Merkel hazudik.

  • kajla

   de Mária néni igazat mond