Szívszorító levelet írt nekünk egy kétgyerekes anya, akinek “már úgyis mindegy” – történetek az Orbán-kormány poklaiból

Devizahitel-károsultak demonstrálnak Orbán Viktor miniszterelnök érkezésekor Szegeden MTI Fotó: Ujvári Sándor

Egy devizahitel károsult felháborodott a kormány nemtörődömségén, és hangot adott nemtetszésének.
Az ilyen esetek után, nem tudom megérteni, hogyan képes egy politikus teljes közönyösséggel az arcán azt nyilatkozni, hogy még nem aktuális megbeszélni a kilakoltatási moratóriummal kapcsolatos dolgokat. Pont egy ilyen rendkívüli ülésre nem ment el a napokban a Fidesz-KDNP koalíció.

A neve elhallgatását kérő károsult, akit most csak Ágnesnek nevezünk, elmesélte, hogy férjével közösen vettek fel svájci-frank alapú devizahitelt lakásvásárlás céljából, melyet eleinte könnyedén, majd a megemelkedett kamatok miatt már egyre nehezebben tudtak fizetni.

A 2 gyermekük születése után Ágnes otthon maradt a gyerekekkel, így egy fizetésből törlesztettek, vásároltak be és fizették a számlákat. Nehezen, de mindent sikerült kigazdálkodniuk.

A család sorsa akkor változott meg gyökeresen, mikor a családfő egy autóbalesetben életét vesztette. Az asszony még úgy se tudta addigi életszínvonalukat fenntartani, hogy a baleset után szinte egyből munkába állt. Egymaga sajnos nem keresett annyit, hogy mindent fizetni tudjon, így elúszott a ház és majdnem utcára került két gyerekével. Egy ismerőse fogadta be őket, és most egy szobában lakik a két gyerekkel.

Elmondása szerint, ő felháborítónak tartja azt, hogy annak idején nem kaptak az emberek megfelelő felvilágosítást arra vonatkozólag, milyen kockázattal jár egy ilyen hitel igénybevétele, sőt, még külön biztatta is őket az ügyintéző, hogy nyugodtan vegyenek fel devizahitelt, mert ezzel járnak a legjobban.

Nem tájékoztatták őket megfelelően arról, hogy a törlesztőrészletek könnyen megduplázódhatnak, így szerinte most az lenne a legkevesebb, ha a kormány minden tőle telhetőt megtenne annak érdekében, hogy segítse a bajban lévő embereket.

Elszomorítja, hogy ebből is politikai háborút csinálnak. Egymásra mutogatnak ki indította el Magyarországon a devizahitelt, ki beszélte rá az embereket, ki nem adott megfelelő tájékoztatást, ki milyen okból nem megy el egy devizahitelesekkel foglalkozó ülésre. Véleménye szerint, az embereket ezek egyáltalán nem érdeklik. Ők bajban vannak és segítséget várnak azoktól, akiknek ez a feladatuk!

“Nem csak ígérgetni kell és ujjal mutogatni, konkrét intézkedésekre van szükség, hogy akin még lehet, segítsenek. Nekünk már mindegy, ebből kimászni nem lehet. Minden zsebbe, feketén, vagy vonják inkasszóval. Ez lett a sorsunk. De azért fordulunk a nyilvánossághoz, hogy legalább mások ne járjanak így. Köszönjük, ha megjelentetik” – ezzel zárta szavait Ágnes, a két gyermekes devizahitel-károsult.

10 Comments

  1. Mi a fasznak vett fel hitelt? maradt volna albérletbe, mint mi, a többség, és nem lenne ekkora szarban. Biztos fegyvert fogtak a fejükhöz, hogy vegye fel a hielt…

  2. Felmarkolta az ingyen pénzt, elverte, most meg büdös neki visszafizetni. Fizessem helyette én az adómból? Adós, fizess!

  3. Mocskos kurva ! Fizettél életedben adót ? Ki markolta fel az ingyen pénzt ? A faszszopó fidesznyik haverok kaptak ingyen pénzt, amiért csak a szavazatukkal fizettek !… Hányadék !…

  4. Sajnálatos, de a nővérem 4 iskolás gyerekkel járt ugyanígy, meghalt a férje, a törlesztő szinte a teljes védőnői fizetését elvitte. Mivel az özvegyi nyugdíj, árvaellátás megközelítőleg pótolják a néhai férj keresetét, anyagilag nem került jelentősen nehezebb helyzetbe. Valószínűleg alapjáraton ésszel vették fel a kölcsönt, nem alapok nélkül, számolva váratlan dolgokra. Nem halálesetre persze, de mondjuk átmeneti munkanélküliségre. Szóval nem mentek el a falig, “csak” 8 milliót vettek fel. Azóta a gyerekek már csak 2-en tanulnak, a dolgozók ritkán besegítenek anyagilag, de nem rendszeresen az ő felelősségük a családfenntartás. Tehát lehetett így is, felelősséggel, gondolkodva, gondoskodva. Nehéz volt sokaknak, de nem jogos, hogy azok fizessék még ezt is helyettük, akik szűkösen kijöttek a bevételükből, vagy akár kölcsön nélkül próbáltak boldogulni.

  5. Helyettem kurva még nem fizetett, igaz, én sem kurvának. Hitelt elvből nem veszek fel, ennek ellenére van “lapostévém”( amin nincs hitel ), van saját lakásunk ( amin nincs hitel ), van autónk ( amin nincs hitel ) , sőt, még egy nyaralónk is ( amin nincs hitel )… És te, vén kurva, mit keféltél össze, hogy ilyen büszke vagy rá ?… Bár, lehet, hogy úgy szoptad össze, annyira jól nem ismerlek…

Leave a Reply

Your email address will not be published.