Az eddigi legkeményebb kritika érte Orbánt egy politikatudósától!

A demokrácia a szakadék szélén áll Magyarországon, miért nem beszél mégsem erről senki? – ezzel a címmel írt cikket Erika Harris a The Conversation oldalra. A Liverpooli Egyetem politikatudósa felidézte azt a 2015. májusi esetet, amikor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke így köszöntötte Orbán Viktor magyar kormányfőt: „Itt jön a diktátor!” A szerző szerint ugyan a megszólítás akkor inkább tűnt poénkodósnak, ma már nem is tűnik annyira helytelen megfogalmazásnak.

Harris úgy gondolja, Orbán nacionalizmusa idegengyűlöletbe csapott át, kormánya letarolta a médiát és a civil szférát, emellett kitartó kritikusa a nyugat-európai multikulturalizmusnak. Orbán igyekszik magát a magyar nemzet védelmezőjeként bemutatni, és sokszor utal a trianoni békeszerződésre, amelyre beszédeiben minden alkalommal emlékezteti az embereket.

A cikkben felemlegette azt is, hogy az Orbán-kormány sok újság, televíziós és online médiumot szerzett meg, miközben a Freedom House demokrácia-indexe tekintetében Magyarország először sereghajtó a közép-európai térségben.

A híradások aggodalomra adnak okot, hiszen korrupciós hálózatokról, a közhatalom visszaélésszerű használatáról és a baráti oligarchák közvagyonból való megjutalmazásáról szólnak.

A politikatudós szemrehányóan megjegyzi, hogy az EU csak idén áprilisban szállt szembe az illiberális magyar demokráciával. Felelevenítette a CEU ügyét és a Soros György elleni kormányzati kampányt, amely szerinte „alig leplezetten antiszemita volt” és Sorost „manipulatív és hatalommal rendelkező” emberként ábrázolta.

Harris úgy gondolja, Orbán aggodalomra okot adó eset. A magyar kormányfő egyre durvább retorikája és a demokráciát egyre inkább elvető magatartása, kombinálva demokratikus intézmények lassú, de szisztematikus leépítésével azt bizonyítja, hogy Orbán folyamatosan halad az általa nyíltan tervezett illiberális állam felé.

Szavait így zárta: „Nem állíthatjuk, hogy Magyarország elhagyja az Európai Uniót, de Orbán veszélyes játékot játszik. A rövid távú politikai sikerért odahaza kiaknázza a nacionalizmust és támadja az EU-t, miközben elfogadja az onnan érkező forrásokat.” – adta hírül a mno.hu.

(A teljes angol nyelvű cikket itt olvashatja)


Kérjük, ossza meg ezt a cikket, és likeoljon minket a Facebookon!
Nekünk ezzel segíthet.Tisztelettel köszönjük! Az Ellenszél csapata