Az eddigi legkeményebb kritika érte Orbánt egy politikatudósától!

A demokrácia a szakadék szélén áll Magyarországon, miért nem beszél mégsem erről senki? – ezzel a címmel írt cikket Erika Harris a The Conversation oldalra. A Liverpooli Egyetem politikatudósa felidézte azt a 2015. májusi esetet, amikor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke így köszöntötte Orbán Viktor magyar kormányfőt: „Itt jön a diktátor!” A szerző szerint ugyan a megszólítás akkor inkább tűnt poénkodósnak, ma már nem is tűnik annyira helytelen megfogalmazásnak.

Harris úgy gondolja, Orbán nacionalizmusa idegengyűlöletbe csapott át, kormánya letarolta a médiát és a civil szférát, emellett kitartó kritikusa a nyugat-európai multikulturalizmusnak. Orbán igyekszik magát a magyar nemzet védelmezőjeként bemutatni, és sokszor utal a trianoni békeszerződésre, amelyre beszédeiben minden alkalommal emlékezteti az embereket.

A cikkben felemlegette azt is, hogy az Orbán-kormány sok újság, televíziós és online médiumot szerzett meg, miközben a Freedom House demokrácia-indexe tekintetében Magyarország először sereghajtó a közép-európai térségben.

A híradások aggodalomra adnak okot, hiszen korrupciós hálózatokról, a közhatalom visszaélésszerű használatáról és a baráti oligarchák közvagyonból való megjutalmazásáról szólnak.

A politikatudós szemrehányóan megjegyzi, hogy az EU csak idén áprilisban szállt szembe az illiberális magyar demokráciával. Felelevenítette a CEU ügyét és a Soros György elleni kormányzati kampányt, amely szerinte „alig leplezetten antiszemita volt” és Sorost „manipulatív és hatalommal rendelkező” emberként ábrázolta.

Harris úgy gondolja, Orbán aggodalomra okot adó eset. A magyar kormányfő egyre durvább retorikája és a demokráciát egyre inkább elvető magatartása, kombinálva demokratikus intézmények lassú, de szisztematikus leépítésével azt bizonyítja, hogy Orbán folyamatosan halad az általa nyíltan tervezett illiberális állam felé.

Szavait így zárta: „Nem állíthatjuk, hogy Magyarország elhagyja az Európai Uniót, de Orbán veszélyes játékot játszik. A rövid távú politikai sikerért odahaza kiaknázza a nacionalizmust és támadja az EU-t, miközben elfogadja az onnan érkező forrásokat.” – adta hírül a mno.hu.

(A teljes angol nyelvű cikket itt olvashatja)

35 Comments

 1. Mária néni !Akár kit is takar a fotó mielőtt libsizik előtte gondolkodjon.Ön szerint jól van ez így ?-minden rendben?-nem zavarja a sok harácsolás?Aki nem a Fidesz az maga szerint mind libsi?Szerintem nem.

 2. Mária néni ! Te hülye ringyó ha egyáltalán valós személy vagy ! A jó kurva anyád Sivalkodik és libsi Vágod ??? Gyökérkém mi nem akarunk 40 évvel ezelőtti Romániát még a hozzád hasonló HAZAÁRULÓ fajtalan becstelen áruló gyökerek ellenére sem ! ÉRTHETŐ ???

 3. Te fogsz ‘sivalkodni’ Mária néni mikor istened ‘Orbánc’ pont úgy végzi mint Csau….. De utána az ilyen csicskákat szépen levadásszuk !

 4. Igen és a hozzád hasonlókat meg vesz a ficesz pár kiló cukor meg liszt ellenében adjátok a szavazatokat, közben halvány fingotok nincs mire szavaztok. majd 75 éves korod után ha meg éred és nem tudod kiváltani a szűkséges gyógyszereidet, mert nem lesz TB majd akkor Te is sivalkodni fogsz! 🙁

 5. Mit ért azon, hogy “levadásszuk”? Gyilkolni szándékozik, progromokat szeretne? Gyűlölködik? Gyilkosságra uszít?

 6. Arról mikor írnak, hogy Illegális algériai bevándorló a Párizsban gázoló terrorista? Miért titkolják a migránsok által okozott gyilkosságokat és bűncselekményeket a liberálisok?

 7. Ennek mi köze ahhoz hogy a gyerekeinknek milyen jövője lesz drága Mária néni…Nem az Ön jövőjéről, nem az enyémről hanem a gyerekeinkéről beszélek.Most nem a migránsokról van szó drága,hanem a belpolitikai helyzetről

 8. “becsületben megőszült öreg néni” ahogy jellemzi magát Kérem segítsen…”. liberális demokráciában a működési szabályok értékrendjére a liberalizmus eszmerendszere a jellemző, vagyis az egyén szabadságát jelölik meg, mint legfontosabb politikai célt. Ma már választójogot ad minden felnőtt állampolgárnak nemre, rasszra, nemzetiségre, vallásra, gazdasági státusra való tekintet nélkül. Biztosítja a társadalom sokszínű csoportjainak békés együttműködését és egymás mellett élését. A politikai ellenzéket hagyja szabadon működni. A gazdasági élet alapja a magántulajdon és a magánszerződések. Előnyben részesíti ugyan a kormányzati beavatkozástól mentes szabadpiacot, de bizonyos közjavak esetén meghagyja az állam szerepét.” Tessék mondani melyik mondat nem tetszik..???Melyik az ami felizgatja ?

 9. A maga hozzászólása a Büntető törvénykönyv 216. §-ába ütközik, a gyilkosságra való uszítás pedig minősítő körülmény.
  Maga ezért a bíróságon fog felelni.

 10. (Szűz)márianéni! Elhúzhatna a büdös picsába! Nem veszi észre, hogy már az értelmet erodálja? MÁRIANÉNI, olvassa a bibliát. meg a zsoltátokat, de az értelmet ne gyalázza meg! Ehhez nincs joga, hűlye felforgató szentfazék! Amihez nem ért, ne szóljon bele! Comprende?

 11. Most akadtam erre a minősíthetetlen hangnemű hozzászólásra.Nem olvastam az előzmény csak véletlen volt
  hogy megkapta a szemem a trágár szavak látványa.A düh bennem is van de nem szabad,hogy elragadtathassuk ennyire magunkat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.