Matolcsy kőművesnek képzeli magát: olyan ügyben falaz, amibe bele fog bukni

Forrás: nol.hu

Még tavasszal született meg az ítélet, de a végrehajtás, azóta se valósult meg. Nem hajlandó átadni az MKB tulajdonosi szerkezetére vonatkozó adatokat a Magyar Nemzeti Bank az újságíróknak és a Transparency Internationalnek.

A Kúria a másodfokú döntést is helyben hagyta még július elején, de a Magyar Nemzeti Bank vezetése, azóta is hallgat.

Az MKB-t az állam a rendszerváltás után eladta a bajoroknak, akiktől a második Orbán-kormány visszavásárolta az akkor már veszteséges bankot. A bank pénzügyi helyzetét a Magyar Nemzeti Bank irányításával rendezték. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy sokmilliárdos költségen megszabadították azoktól a hiteleitől, amelyek megtérülésére nem volt esély. A szanált MKB-t tavaly ismét privatizálta az MNB. A tényleges haszonhúzók kiléte viszont, azóta is titokban van.

A rejtőzködésnek egy újságíró által indított adatigénylési per vethet véget. Az újságíró arra hivatkozott, hogy az alaptörvény szerint nemzeti vagyon csak átlátható tulajdonosi szerkezetű cégre ruházható. Az érvelést a bíróság is osztotta, adta hírül a hirtv.hu.

Előbb vagy utóbb remélhetőleg kiderül hol futnak össze a szálak. Érdekesség a dologban egyébként az, hogy az újbóli privatizáció óta az MKB szívesen hitelez kormányközeli üzletembereknek. Így azért sejteni lehet, hogy kik állnak a háttérben és nem nehéz levonni a következtetést, ki az aki mindenek felett áll.

loading...