Ennyi gyűlölet egy fiatal nőben még balliberális változatban is ritkán gyűlik össze…

Forrás: mosaicon.hu

Ma délelőtt egy üzenet várt a Facebookon. Olyan üzenet, amely elgondolkodtatott. Egy kritika, amely kulturált hangnemben (és ez bizony manapság megbecsülendő!) mutat rá, mit érez meg egy-egy írásomban az olvasó. OLVASÓ, nagybetűkkel, aki nemcsak a képet és a címet nézve kommentel- mint oly sokan – hanem veszi a fáradtságot, rákattint a tartalomra és végigolvassa. Ez a beszélgetés feldobta a napomat, és új erőt adott. Még van remény! Köszönöm, Tamás!

 

Kedves Andrea!
Megértem elégedetlenségét, hiszen zsurnalisztaként – ha ugyan ez a hivatása – sem könyvelhet el magának sok sikerélményt, de ezért igazán ne (csak) a jelenlegi kormányt hibáztassa.
Csaknem minden cikkét elolvasom, tehát van némi kompetenciám, hogy megállapítsam: ennyi gyűlölet egy fiatal nőben még balliberális változatban is ritkán gyűlik össze...

 

Kedves Tamás!
Megtisztelő, hogy olvassa az írásaimat. Nem vagyok újságíró, szívemnek sokkal kedvesebb hivatásom volt, amíg ez az álszent banda át nem vette a hatalmat. Három éven keresztül – mint az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója – láttam közelről a Fideszes kormány aljas módszereit, a pusztításukat, a pénzéhségüket és a mindenkin átgázoló, etikát nem ismerő, gátlástalan viselkedésüket. Kedvelnem kellene őket? Nincs miért! Azt akarom, hogy az őket megillető, méltó helyre kerüljenek? Igen. Százezrek, milliók életét tették tönkre, lezüllesztik a társadalmat a legnegatívabb ösztönök szintjére, az országban már csak a gyűlölet és a primitív kommunikáció dominál.
Ki kell ábrándítanom, nem vagyok már fiatal, idén lettem 50 éves. És balliberális sem vagyok, én legalábbis nem így definiálnám magam. Ha olvasta az írásaimat, akkor észrevehette, hogy a korábbi kormányok felelősségét is felvetettem, hiszen ők sem voltak tökéletesek (sőt!), de az utóbbi 7 év maga volt a pokol.
Most, hogy a gondolataimat közzéteszem, nem a sikerélményt keresem. Egész egyszerűen – Popper Péter után szabadon – látni akarom őket, amint eldobott kőként az út szélén hevernek. Amikor ők állnak bíráik előtt, és nem lesz módjuk befolyásolni az ítéletet, sem pedig mások ellen koncepciós pereket lefolytatni, az ország pénzén dáridózni, s az országot felvásárolni. Mert hiszek abban, hogy a világban egyensúly van. És hiszek abban is, hogy ez az ország jobbat érdemel!

 

Kedves Andrea!
Kívánok Önnek újabb 50 évet, ami remélhetőleg mindannyiunk számára boldogabban fog eltelni, mint az utóbbi évek  Írja továbbra is bátran észrevételeit, én biztosan el fogom olvasni, ezt megígérhetem!  Nem Fidesz-szimpatizáns vagyok ugyan, de semmi különbséget nem látok az eddigi kormányok kártékonyságában. 

Ui.: sajnos ezek sem fognak soha sem állni bíráik előtt – ahogy elődeik sem! 
Táplálom a reményt, hogy hozzászólásommal nem sértettem meg. Maradok szorgalmas olvasója. 

 

Kedves Tamás!
Én örök optimista vagyok – az írásaim ellenére -, és a magam eszközeivel mindent elkövetek, hogy 2018-ban változás történjen. 1989 óta egy olyan kormány sem volt, amely az ország érdekét tartotta volna szem előtt, és nem a saját, privát érdekeik motiválták volna a döntéseiket. Éppen ezért nem sírom vissza egyiküket se. De sajnálatos tény, hogy ennyire gátlástalan, a lopásokat, milliárdos mutyikat már leplezni sem akaró, a törvényeket saját érdekei szerint átalakító maffiózó kormány még sosem volt az ország élén. Sokukat ismerem, a legfelsőbb körökből. De nem találtam köztük egyetlen igaz embert sem.
Én hiszek abban, hogy mindenki, aki kárt okozott az országnak (pártállástól függetlenül), el kell, hogy számoljon a tetteivel!

 

24 Comments

 1. Kedves Andrea! Gratulálok Önnek, ilyen reálisan, okosan, őszintén, tények alapján megírt cikket nagyon régen olvastam. Ígérem ha módomban áll – amit remélek, hisz még csak 80 vagyok – én is el fogom olvasni a cikkeit, mert amit leírt, az valóban a realitás, a jelenlegi helyzet, ez a mai valóság.

 2. Kedves Andrea! valamival árnyaltabb az 1989-től tartó időszak annál, mint ahogy Ön írja. Az Antall kormány – és parlament – folytatta a privatizációs folyamatot, s azt egyel magasabb szintre emelte. Elsősorban a kisgazdák zsarolási helyzete sok olyan törvényt, intézkedést generált ami bizony nem válik a dicsőségükre. Megkezdődött a politikusok gazdasági érdekeinek kialakítása. Ennek ellenére a korrupció, lehet mondani még gyerekcipőben járt. A Horn kormány alatt az MSZP túlságosan is meg akart felelni a mi már mások vagyunk, igénynek. Valamennyire rendbe hozták az ország pénzügyeit. Sajnos Horn nem ismerte fel a tömegkommunikáció hatásait, egy közepes kampánnyal simán nyert volna 1998-ban. Az első Orbán kormány alatt már megvoltak azok a technikák amelyekkel, még nem kizárólag, de a saját és támogatói körük gazdasági helyzetbe hozása volt a fontos. megyesi gyenge volt. Gyurcsány alatt a baloldal is rájött a politikai uralom kihasználásának jól jövedelmező gazdasági “eredményeire”, de csak néha lépték túl az arcátlanság határát. Ettől próbált meg megszabadulni Gyurcsány, de pártjának korifeusai megízlelve a gazdasági gyarapodás ízét keresztbe tettek neki, s kihátráltak mögüle. Bajnaiék azt hiszem nem hozhatók összefüggésbe nagyobb korrupcióval. Ami ezután következett az az első 1-2 évben még úgy ahogy titkolt, majd mind pimaszabbá váló nyílt lopás s az ország lakóinak semmibevétele lett a politikai “kultúra” alapja. Magyarországon ilyen aljas vezetés még nem ült a bársonyszékekben. Tudom, hogy ez sokkal bonyolultabb, de kívülállóként ez “jött le” az elmúlt évtizedekben.

 3. Kedves Andrea! Nem kedves szavakat akartam írni, mondani, csupán a véleményemet akartam leírni. Úgy látszik sikerült. Olvasás tekintetében meg örülök, ha szavamon fog, olvasni, véleményt mondani meg egyébként is szeretek. Szép napot kívánok…..

  2017. július 31. 16:55 Disqus írta, :

 4. Kedves Andrea! Egyenlőre csak belelapoztam, belenéztem az ajánlott olvasni valóba, ez ahogy látom, hosszú, de megígérem, elmentve mind elolvasom, és tovább küldöm – engedélyével – barátaimnak levelező társaimnak. Tisztelettel: id. Böhm Miklós

  2017. július 31. 17:52 Miklós Böhm írta, :

 5. Nagyon igaz, nagyon kulturált, visszafogott, mégis a pengénél élesebb kritikájú és hangvételű, levél, sok-sok ilyen embert az országnak, az országba!!

 6. Kedves Andrea! Bár osztozhatnék a naivságában, de nem megy. Mivel én már idős vagyok azt hiszem csak álom marad egy normális vezetés. Sajnos a világban mindenhol hasonlókat látok, valószínűleg 2-4 hatalmi centrum lesz, ami körül a többiek csak hatalom, önállóság nélküli segéderők lesznek. Bár ne lenne igaz, de a gazdasági globalizáció után a politikai globalizáció is létre fog jönni.

 7. Szerintem a mai posztkommunista párt ugyan olyan mint az előzőek, most talán azért szembetűnőbb, mert a modern/digitális diktatúrában könnyebb publikálni. Viszont a média sem szent, pl: Sorstársaimnak több mint 200 milliárd forinttal tartozik a kormány a kárpótlási jegy miatt (www.karpotlasijegy.com ) immáron több mint 20 éve (1994-től). Szinte minden jelentősebb lapnak és pártnak írtam, hogy ha már egyszer Orbán Viktor is elismeri a tartozást, akkor talán ezt is porondon kellene tartani. Amire az volt a válasz, hogy ennek most nincs hírértéke, akkor szóljak, ha lesz változás. Kérdem én akkor mi különbség van a FIDESZ és a (balfék) ellenzék között? Mind a két fél eleve csalással és hazugsággal indul, mert még mindig nem akarják kifizetni a közvetlenül több ezer ember érintő járandóságot ami közvetve több tízezer becsületes embert taszít a nyomorba. Ugyanakkor milliókat ad a bűnözőknek: http://hvg.hu/itthon/20170731_120_milliot_fizetett_ki_iden_eddig_az_allam_a_rossz_korulmenyek_kozott_tartott_raboknak https://uploads.disquscdn.com/images/86604febd483e60e4309fd1cedb989aa51c62d9f84853f2234345ae728550881.png

 8. Kedves Andrea, második hozzászólásával nem,értek egyet. Kezdem a Horn kormánnyal. Nem passzol rájuk, amit ír. Mint ahogy – ebben biztos vita lesz, de nekem mindegy – a Gyurcsány kormányra sem. Gyurcsány rengeteg olyan reformot akart, ami Onnek is tetszene, mint korszerű gondolkodású embernek. Az, hogy ezt néha nem csinálta tökéletesen, nézzük el neki. És ne felejtsük el azt se, hogy ezt milyen körülmények közt tette. Lelépett szdsz, MSZP n belüli kettészakadás, Fidesz nyomás a közvéleményre, pl a vizitdíj leszavaztatasa. Szóval nekem meg ez a véleményem. Én is megjegyzem, ahogy Ön tette, nem vagyok MSZP s, sőt.

 9. Kedves Béla! Sajnos erre valóban van esély, az egyetlen remény, hogy az emberek időben észhez térnek, mert ha ez az irány marad, szép csendben kipusztul vagy szellemileg visszafejlődik az emberiség.
  A tudás, a kultúra, az írott és beszélt nyelv színvonala már most is nagy veszélyben van.

 10. Egy üdítő színfoltja volt ez a levélváltás a politikai küzdőtérnek, és nagyon jó lenne, ha megtanulnák az emberek, hogy igy is lehet vitatkozni, tisztelni egymás nézeteit, és engedi hogy mindenki kifejtse azt. Az ajánlott linket lementettem, és feltétlenül elolvasom, és keresni fogom ezután a hasonló beírásokat.

 11. Azért a “kárpótlási” rablóulti törvények elvetették a bacstelenség minden gazságának a magvát ,utána a “privatizáció” szemfényvesztő gazembersége !

 12. Kedves Gábor! Nem kell mindig mindenben egyetérteni, az elég unalmas lenne. 🙂 Bármiről lehet érvekkel vitázni, ha tiszteletben tartjuk a másik embert, kulturáltan meghallgatjuk a véleményét, majd ugyanebben a stílusban válaszolunk. Az sem baj, ha a beszélgetés végén egyik fél sem tudta meggyőzni a másikat, mert nem az a cél. Egy tartalmas beszélgetés mindig új nézőpontokat világíthat meg, olyanokat is, amelyre a másik fél esetleg nem gondolt. Egy ország vezetése nem könnyű feladat. Egy vezetőnek sokszor kell hoznia olyan döntéseket az ország érdekében, amely az egyén számára nem kedvező, sőt. Ilyen volt például a nagyon utált Bokros csomag, amely kirángatta az országot a gödörből, de nagyon fájt az érintetteknek. Részemről szeretnék végre egy olyan kormányt, amely nem a hatalom íze miatt akar az élen lenni, hanem, az ország jobbítását, felemelkedését tekinti céljának, küldetésének. És kíméljen meg minden hatalomvágyó, nárcisztikus személy. Tudom, sokat kérek…

 13. Kedves Andrea igaza van,,de nem értem a bokrosrol írottakat. Pontosan ez az, senki se szerette a kormányt emiatt, én sem. De kellett az intézkedés. Bele is bukott a kormány.Akkor ők hazalmat akartak, ez volt a,legfontosabb? Nem hiszem. Orbánék azonban nagyon fájnak, de,csak,röhögnek rajtunk és lopják az ország pénzét, mint eddig soha.

 14. Épp ezt mondom. Orbánék maguknak lopnak, saját bankszámláikat és vagyonukat gyarapítják a mi rovásunkra. Az intézkedéseik nem az ország érdekét szolgálják. Bokros példája nem ehhez a részhez tartozott, hanem a másikhoz, vagyis vannak olyan intézkedések, amelyeket egy ország vezetőjének az ország érdekében meg kell hozni, akkor is, ha az egyénnek fáj. Bokrosé ilyen volt, Orbénéké nem!

 15. Egyetértek. Nagyon sok esélyt nem adok az emberiségnek,s ezt komolyan mondom. ma hallottam hogy a Csendes óceán déli részén egy összefüggő 3,2 millió km2 szemétfoltot kísérnek figyelemmel. Borzalmas. Néha látni fotón, hogy a városban átfolyó ?? víz nem is látszik a sok szeméttől. Elképesztő, mert ilyen kárt tenni hogyan képes egy sapiensnek nevezett élőlény.

 16. Elnézést… Nem hozzám intézte a sorait, de azokat elolvasva, én ebben a pillanatban attól félek, hogy 50-50 % az esély…

 17. Három Tarka Macska Párt…. Biztosan oka van a névtelenségre, de ennek így számomra nincs súlya… •

 18. Akkor egyetértünk. A pártok kormányzásáról… Talán ez volt az eredeti téma. Most olvastam a Jobbikrol a cikket, hogy talán meg kéne nézni hogy kormányoznak, mert ugye 2002 ben az MSZP ről is azt hittük… Ez szörnyű, mármint mindkettő kijelentés. Unom,és nem ia tartom igaznak, hogy az MSZP rossz volt. Gyurcsányt lehet szeretni és utálni, én szerettem, mert okos és értelmes, és értettem az intézkedéseit.
  Aztán olyan 2009-10 körül már nem voltam oda. Nem csalódtam, nem tudom megmondani mi történt. Nem a múlttal volt bajom, hanem őt magát láttam máshogy. Most azonban, ahogy nézem a csodás ellenzéket, ez a Momentum, szörnyű, szörnyű gyanús néha fura kijelentésekkel, az MSZP elképesztő, de nem sorolom. Két olyan jelentős politikus van, akinek a megszólalásai értelmesek, az egyik Gyurcsány, aki egyébként valami nyugati típusú demokráciát akart, és Bokros. Egyébként nincs ellenzék, a jövő ijesztő. Újabb Fidesz, sokan nem hiszik, hogy lehet rosszabb, pedig szerintem igen, pl a Jobbik. Orbán szélsőséges, de érdekből, a Jobbik meg zsigerből az. Én ezt a jövőt látom, mert az ország nagy része szélsőséges, hajlik ebbe az irányba, a mostanság szokás Nyugat utálat pedig ijesztő. Nem? Ezt a sok baromságot, amit ezek összehordanak.A Nyugat koszos liberális, kommunista. Fogalmuk sincs mj van odakint, hogy milyen szépen, nyugodtan lehet élni. De lehet, ha tapasztalnák se akarnák, mert nem akarnak nyugalmat maguk körül arabok, indiaiak, feketék és mindenféle más nemzetség közt. Ez utóbbi az igazi katasztrófa.
  Szóval szerintem ezek a pártok a népszerűek a leírtak miatt, és ha valami csoda folytán normális vezetés lenne akkor nem húzná sokáig, a nép és a szélsőséges pártok lehetetlenné tennék a működését.

 19. A 90 éves Kossuthot megkérdezte valaki,hogy minek köszönhető ilyen idős korban,szellemi és testi frissessége.
  “A harag konzervál, ” volt a rövid válasz,

Leave a Reply

Your email address will not be published.