“Ha olyan kurva sokszínűek vagyunk, ti most elcsesztetek valamit!” – nyílt levél a Pride főszervezőinek

Forrás: nol.hu

Kedves Pride-szervezők!

Az utóbbi években a legtöbbször részt vettem a felvonuláson, és más programokon is. Nem az a vita tárgya, hogy a minden valóban európai orszában megtartott LMBT-felvonulás inkább árt vagy inkább használ. A melegeknek is joguk van megmutatni magukat, bulizni egy jót, véleményt nyilvánítani. Akinek ez nem tetszik, bekaphatja. Ezen túl is tettük magunkat már évekkel ezelőtt. Most a kérdés megváltozott.

Miért érzem azt, hogy a Budapest Pride, ami a legnagyobb volumenű és legszélesebb szervezői- és közreműködői körre kiterjesztett magyarországi LMBTQ-esemény, mégis egy nagyon szűk mag kénye-kedve és legfőképp: értékrendje szerinti irányítás alatt áll? Miért érzem azt, hogy a kormánypropaganda által köztudatba épített “buzilobbi” nem abban a formában, ahogy azt Kövér László elgondolja, de működik? Méghozzá pontosan a Pride-szervezőinek köszönhetően.

Ismeretes, hogy Alok Vaid-Menon, aki a Budapest Pride meghívott előadója, nyilvános személyes platformjain és Darkmatter nevű duójának nyilvános platformján is megosztott anti-feminista, nőgyűlölő, áldozathibáztató, és nem utolsó sorban kislányokat szexualizáló, nemi és párkapcsolati erőszakot megengedő kijelentéseket. Jelenléte ellen az LMBTQ-közösségek is tiltakozásukat fejezték ki. Petíció is indult az előadás lemondásáért.

Kedves Pride-szervezők!

A programfüzetben sajnálatomra nem találtam olyan programot, amelyben a konzervatív gondolkodású, vagy legalábbis a nem teljes mértékben liberális embereknek is helye lenne. Ezt azért is furcsállom, mert ha a kislányokat megerőszakolók tettét legitimizáló, az áldozatokat hibáztató “vendég” előadása elfér, akkor nem értem, hogy miért nem férhet bele néhány vita is, ahol a sokszínű vélemények ütköztetésére kerül sor? Ha a Szabadelvű Gondolkodásért Alapítványnak jutott műsoridő, a konzervatív gondolkodásúaknak miért nem? Úgy kérdezem ezt, hogy a konzervatív gondolkodás olyan távol áll tőlem, mint Semjén Zsolttól a keresztényi szeretet.

Megértő vagyok azzal szemben, hogy külön programpontokat szántatok a “nem-bináris” embereknek, vagy éppen az LMBTQIA betűjelekről szóló tanácskozásnak. Azzal szemben viszont nem tudok megértő lenni, hogy miért nincsenek programok a Pride egyik legfontosabb céljáért: az elfogadtatásért. Ha nem vagyok teljesen érthető, mondok néhány lehetséges programot, amit szívesen láttam volna a sokszínű fesztiválon.

Nem tesszük kötelezővé!” – sztereotípiákat boncolgató előadás a megismerésről, meghívott előadókkal, köztük olyanokkal, akik nem az LMBTQ-társadalom legnevesebb szószólói, hanem épp a másik álláspontot képviselik. Egy ilyen előadás izgalmas lenne heteroszexuálisoknak is.

“A fiam is meleg, kitagadtam, most mégis itt vagyok” – előadás szülőknek, akik elutasítóak voltak vagy jelenleg is azok a gyermekeikkel. Beszámolók, történetek a coming out utáni folyamatról, feldolgozási lehetőségekről.

“Meleg vagyok, de nem értek egyet az örökbefogadással!” – Beszélgetés olyan LMBTQ személyekkel, akik nem értenek egyet megosztó kérdésekben, mint az örökbefogadás vagy a házasság. Mert egy magát sokszínűnek valló közösségben ennek is helye van!

“Nem divatból csináljuk!” – a sajtó által lekapott néhány papnak öltözött vagy éppen ruha nélküli felvonuló helyett a racionalitás közvetítése a heteroszexuálisok felé. Orvosi, pszichológiai előadás a melegségről, annak mikéntjéről a legfrissebb kutatási eredmények, tudományos megközelítés felől.

Kedves Pride szervezők!

Nem akarunk olajat a tűzre! Nem akarjuk, hogy szűk kis csoportotok támadási felületet adjon az egész LMBTQ-társadalomnak! Nem akarunk újabb törvényjavaslatokat arról, hogy a meleg-propagandát betiltsák vagy éppen börtönbe zárják a homoszexuálisokat! Nem akarunk egy Oroszországhoz hasonló helyen élni, ahol félnünk kell mindentől!

Azzal, hogy teret adtok olyan előadóknak, akik szerint a kislányok megerőszakolása menő, nemcsak magatokat, hanem mindenkit lejárattok, aki érintett. Ehhez nincs jogotok! Nem beszélhettek egy sokszínű társadalom nevében, hiszen a vélemény nem egységes.

Ennek ellenére idén is elmegyek a Pride-ra, mert hiszek annak szükségszerűségében. Azt még nem döntöttem el, hogy egy “VALÓBAN SOKSZÍNŰ PRIDE-OT, SZARHÁZIAK NÉLKÜL” transzparenssel vagy csak úgy, ahogy eddig: szabadon.

Üdvözlettel,
Jabronka Richárd

8 Comments

 1. Kedves Jabronka Richárd!
  (ezt a levelet eredetileg az info@ellenszel.hu-ra küldtük, de visszadobta)

  A Pride Fesztiválon (a megnyitón és a felvonuláson kívül) nincsenek általunk meghívott előadók, a fesztivál programjait nem mi, hanem a közösség tagjai, magánszemélyek, szervezetek, társulatok szervezik, mi pedig teret adunk nekik. A programokat nyílt felhíváson lehet beküldeni: az általad említett példák szerintünk is fontosak, sajnáljuk, hogy senki nem tervezte őket megjeleníteni, ha ilyen témákban tervez valaki programot szervezni a jövőben, szívesen megjelenítenénk őket a fesztiválon.

  A Budapest Pride most is, mint mindig, teljes mértékben elítéli a gyerekek bántalmazását, az erőszak minden formáját. Ilyen tartalmú programok nem kapnak teret a fesztiválon. Az egyik külső szervezésű program előadóját egy posztja súlyos félreértelmezése miatt vádolják, aki a poszt sértő értelmezésétől már korábban elhatárolódott. Kérünk titeket (az olvasókat is beleértve), hogy olvassátok el az említett posztokat, és ne üljetek fel olyan vádaknak, amik nem megalapozottak, viszont nagyon régóta a közösségünk lejáratására használják őket.

  Kérjük a válaszunkat jelenítsd meg a nyílt leveled alatt.

  Üdvözlettel:
  a Budapest Pride szervezői

 2. Egyet nem értek!
  Miért kell egyeseknek világgá kürtölni, hogy milyen módon szeretkezik, hiszen az nem tartozik senkire, csak rá meg a partnerére (partnereire). Szerintem ezzel senkit nem zavarnának és sokaknak fel sem tűnne dolog. Viszont a többi sallang (idióta, polgárpukkasztó, ízléstelen viselkedés, ruházat stb…) ki a francot érdekel? Arra csak a hasonszőrű feltűnési viszketegségben szenvedő okádék emberek kíváncsiak, Szerintem ezek az indokok nem elegek ahhoz, hogy felvonuljanak egy bármilyen emberlakta tér, még a legeldugottabb utcáján sem, nem hogy a főváros közepén….

 3. Nagy Zoltán >>> rendkivul egyszeru a valasz arra, hogy miert KELL nekik dicsekedni, kurtolni az utcan, frocsogni es sivalkodni, eroszakkal terjeszteni foleg gyerekek jelenleteben ezt az okadekot es moslekot: mert ezek az emberek mar eleve nem egeszsegesek, genetikai hulladekok es az elmejukre is rahuzodik egy ido utan a sperma… egy homokos egy masik emberben NEM TUD emberi lenyt latni… ha egy ilyen genetikai degeneracio meglat egy ferfit az utcan vagy maga mellett, akkor csak annyit tud, hogy folyik a nyala, csorog a szajabol a spermas nyal, fantazialni kezd, arrol almodozik, hogy annak a masik ferfinek a seggebol kehesse a szart meg stb!!! tehat ezek rendkivul “budos” emberek es valojaban szornyetegek. REGEN tudtak ezeket hova tenni es kezelni az ilyen pszichiatriai szornyeket! nem harcoltak ertuk a parlamentben es nem sivalkodtak az utcan, hogy: “mi is ugyanolyanok vagyunk, mint ezek a homokosok!” nem sivalkodtak, hogy: “mi egyenertekuek vagyunk ezekkel a szornyetegekkel es ok is teljesen egyenertekuek vagyunk veluk!” ezt sivalkodni csak manapsag divat, mert a liberalis okadeknak ez az egyik celja! es ha valaki nem vallja onmagarol, hogy o es ezek az ostoba szornyetegek EGYENERTEKUEK, akkor azt a liberalis moslekos-vodor kikilatja: homofobnak! de ezek csak szavak, marmint ezek a jelzok, hogy: “homofob” stb! valojaban arrol szol az egesz, hogy eroszakot alkalmaznak annak erdekeben, hogy egy egeszseges ember onmagat egyenlonek lassa a genetikai moslekkal!!! tehat az emberek belso minosegenek a TUDATOS rombolasa a cel! vegsosoron a satanizmus terjesztese a vegcel, mert a liberalis okadek sivalkodik es gunyolodik, hogy nincs szukseg vallasokra, mert azok a csunya vallasok nem tamogatjak a muszlim terroristak eroszakos betelepiteset Europaba es nem tamogatjak a homokos sotetseget, tehat idejet mult, lejart lemez a vallasossag, szabaduljunk meg a lelkiismerettol es a hittol!!! DE MIKOZBEN ezt hirdetik, megis nyiltan elismerik, hogy a liberalizmus valojaban nem mas, mint egy luciferianus szekta, ahol nyiltan imadjak a satant es kisgyerekeket kenyszeritenek ovodakban arra, hogy ok is imadjak a satant! aki asziszi, hogy en ezeket csak almodtam, az egesz nyugodtan jarjon utana es csak utana sivalkodjon! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.