A székhez ragadsz, ha ezt megnézed! Bebizonyították egy videón, hogy a Facebook nem ingyenes

Amikor megláttam a videó címét, miszerint a Facebook nem ingyenes, azt gondoltam, hogy egy újabb próbálkozást láthatunk a mindenegyben blogtól, vagy valamelyik hasonló förmedvénytől. Mivel a közösségi oldalon automatikusan elindul a videó, az elejét akaratlanul is láttam, és feltűnt, hogy nagyon szépen összeszerkesztett klipről van szó, így tovább néztem. Nem bántam meg.

A szóban forgó videón megszólal Ethan Zuckerman is, aki az internetkor hajnalán kimaradt az egyetemről, hogy létrehozza barátaival a világ egyik első ingyenes webtárhely-szolgáltatóját. Zuckerman volt az az ember, aki tavalyelőtt bocsánatot kért, amiért lassan már két évtizede kitalálta a pop-up hirdetéseket, és ezzel rászabadította az internetre az idegesítő felugráló ablakokat.

A videó itt látható:

Hozzászoktattuk az internetfelhasználókat, hogy minden, amit online tesznek vagy mondanak, az (számukra láthatatlan, megkérdőjelezhetetlen, megváltozhatatlan) profilokba fog aggregálódni, mely egyaránt alakítja a hirdetéseket és a nekik megjelenő tartalmakat.

Miközben ebben a rendszerben személyre szabott propagandát és az ellentétes véleményektől megfosztó izolált magánvilágot kapunk, hozzájárulunk ahhoz, hogy többet tudjanak rólunk, mint a legközelebbi ismerőseink, vagy akár mi magunk – mondja Zuckerman az Index összefoglalója szerint.

loading...