“Csak a félelem marad! Évtizedekig, ha most nem cselekszünk!” – hátborzongató írást tett közzé egy lázadó magyar nő

Fotó: MTI Bruzák Noémi

Valami nagyon rosszul működik bennem, talán orvoshoz kellene fordulnom. Ugyanis gyerekkorom óta képtelen vagyok szó (és tett) nélkül hagyni az olyan dolgokat, amelyeket igazságtalannak vélek. Mindegy, hogy velem történik vagy valaki mással, véleményt KELL nyilvánítanom. És ebben az sem akadályoz meg, ha az igazságtalan ember netán a főnököm (vagyis hivatalosan felettem áll), vagy háromszor akkora, mint az otthoni dupla ruhásszekrényünk.

A kisördög ilyen alkalmakkor belém bújik. Én egy ideig még próbálom csitítani, hiszen a mai világban az az elfogadott viselkedésmód, ha a fejedet lehajtva, szemedet becsukva, magadat süketnek és némának tettetve próbálsz láthatatlanná válni, és nem veszel tudomást a történtekről, elhangzottakról.

Szemeidet a földre vagy egy ellenkező irányú pontra szegezed, és úgy teszel, mintha olvasnál vagy mélyen elgondolkodnál, miközben magadban azon görcsölsz, nehogy belekeveredj a dologba, ezért apró ponttá zsugorodva tűröd, hogy egy másik embert megalázzanak, bántalmazzanak.

Ezért fordul elő, hogy bárkit bármikor megverhetnek és/vagy kirabolhatnak fényes nappal a nyílt utcán, hogy a magukat hősnek és macsónak tartó “férfiak” nyugodtan bemoshatnak egyet a szófogadatlan barátnőnek (ezzel is megmutatva a haveroknak, hogy ki az úr a házban), hogy a primitív szomszéd rettegésben tarthatja a teljes szomszédságot, hogy a fiatalkorú bandák vegzálják az utasokat a villamoson, hogy a főnök szolgaként bánjon a beosztottjaival, hogy a néhány fős politikai “elit” olyan törvényeket hozzon, amely rajta kívül senki másnak nem jó, mert ugyan, ki merne beleszólni.

Nézz magadba és válaszolj őszintén! Büszke vagy ilyenkor magadra? Milyen mentséget találsz ki, hogy ne kelljen megvetned önmagadat?

A lovagkorba illő igazságérzetem ilyenkor felhördül. Látványosan együtt megyek a folyosón az egy órával ezelőtt kirúgott nagyfőnökömmel, rendre utasítom a “döglött oroszlánba” belerúgó, immáron felbátorodott kollégát, aki a nyelvét most egész másra használja, mint korábban, megfogom a zsebtolvaj kezét a buszon, amikor észreveszem, hogy a mellettem álló zsebében turkál, és odalépek a nőhöz, akit rángat és pofoz egy gorilla, hogy segíthetek-e. És igen, kinyitom a számat az ellen, ami most folyik az országban. Mert nem tűröm!

Ilyenkor egy cseppet sem érdekel, hogy mi lesz a következmény: kirúghatnak, megfenyegethetnek, megverhetnek, leszúrhatnak, sőt, akár hátba is lőhetem magam (csúnya öngyilkosság), bármi megtörténhet, és tisztában vagyok azzal,  hogy senki nem fog megvédeni, hiszen szabad akaratomból szóltam bele abba, ami “nem rám tartozik”. Tudom! Tudom, de nem érdekel.

Félelemben nem lehet élni! Milyen élet az? Amikor szembefordulsz egy ilyen emberrel, furcsa dolgot látsz a szemében, döbbenetet és félelmet. Mert olyan dolog történt vele, amihez nincs hozzászokva. Ellent mondtak neki. Valaki határozottan fellépett vele szemben. Összezavarodik, de egyetlen embert még legyőzhet. Ám mi történik, ha hirtelen ott áll vele szemben még egy, majd még egy, majd egyre több ember. Ki fog meghátrálni?

Nyisd ki a szemed, a füled és a szád, tépd le a falról a három majmos plakátot! (Miért is jut erről eszembe a kötelezően kifüggesztett NER?)

Jelenleg olyan életet élsz, amelyben mindentől félsz. Félsz meglátni a valóságot, félsz kinyitni a szádat, félsz közzétenni a véleményedet, félsz szembefordulni a villamososon szemtelenkedő sihederrel, félsz megvédeni a másikat, félsz a hatalom bosszújától, folyamatosan félsz, félsz és félsz…

…, mert elveszítheted a munkádat, a lakásodat, az egzisztenciádat, a családodat, a pénzedet, a testi épségedet, sőt, akár az életedet is. Csak egyet nem veszel észre. Ha ilyen maradsz, a gerincedet is elveszíted, s az szép lassan visszafejlődik. Ám jobb, ha tudod, a gerinceddel együtt elvész az önbecsülésed, a büszkeséged, a gondolkodásra való képességed és az ősi, veled született igazságérzeted is. Csak a félelem marad! Évtizedekig!

Tényleg ezt akarod?

108 Comments

 1. Nem szeretem, ha bujtogatnak. Aki ilyet ír, az nem volt még az orbán-rezsim rendőrségén kihallgatáson és rabosításon. Én már igen, mert én is pofáztam. Én azt vállalom fel, hogy igenis FÉLEK.

 2. Először is??? MI a bujtogatás!!!?? Bujtogatás e az? ha valaki elmeri mondani, hogy HÁROM munkás egymás mellett dolgozik. Ugyan azt a munkafolyamatot végzi, ugyan annyi hasznot termel a tulajdonosnak!! Egyik ezért kap havi 200000. másik minimálbért, a harmadik közmunkásként közmunkadíjat. Szerinted ezért nem kell szólni, vagy félni kell? Nem bátran kell szólni. Minden Létrás embert nem üthet el egy Agg Angol Úri hölgy!! A nép ne legyen sem Kormánypáti Politikus, sem ELLENZÉKI. Mit csinálnak a Kormány és Ellenzéki politikusok. Tisztességesen be vallják, hogy lopnak, csalnak hazudnak!! Miért MEREM ezt mondani. Azért mert egymást vagy hamis váddal illeti, vagy bűnszövetségben élnek. Tudomásra jutott BŰNCSELEKMÉNYT a MAGYAR FÜGGETLEN HATÓSÁGNAK JELENTENI KELL:!! Ez minden hova tartozás nélkül KÖTELESSÉG: ÁLLAMPOLGÁRI!! Még a honosítottaknak is!! Miért nincsen bíróági tárgylás már hét éve Gyurcsány ellen, Miért nincs Mészáros ellen, Rogán, Botka ellen. Miért van a Stadler stadion tulajdonosa ellen, és sok bankok által becsapott termelő munkát végző, becsületesen dolgozó ellen. Tényeket kell felhozni, azok makacs dolgok. Azt még meghamisítani sem érdemes, mert bárhogy titkolják kiderül.

 3. Hát ezt nem igazán értem, mármint nem nagyon tudom kihámozni, hogy mi a véleménye pontosan. Én mindössze arra utaltam, hogy a cikk egyfajta névtelen levélíró hölgyre hivatkozva arra buzdít, hogy igenis álljunk ki az igazunkért stb. Én már kiálltam és nagyon megütöttem a bokámat. Aki ma nagyon harcos ellenzéki, az – ha nincs mögötte mondjuk egy komplett párt – próul járhat. A nagyhangú emberek is kisfiúk lesznek, amikor a rendőrségi fogdán találják magukat és kedves (tényleg!) rendőrök megfenyegetik. Ezt gondolom – mert megtapasztaltam. A tények pedig nyilván majd csak akkor játszanak, ha a történelem elsöpri ezeket a bűnözőket. Ez azért innentől szerintem még elég sok idő. 10-20 év csak a mi életünkben tűnik hosszúnak.

 4. Azért kell újra a Fideszre szavazni, hogy ne legyen félelem érzetünk, mert ez a kormány úgy látszik megtudja védeni hazánkat a külső és belső ellenségtől! Mit mondott Orbán?: “Amíg én leszek a miniszter elnök, addig állni fog a kerítés”! Mit mondott Botka?: ” Ha mi jutunk kormányra azonnal megkezdjük a kerítés lebontását!! Na akkor félhettek remeghettek, hogy ki mikor kerül a bas.ó asztalra! Kit mikor fognak megölni, mert keresztény! Kinek mikor rabolják el a csecsemőjét mellőle??!! STB-STB!

 5. orbán már mindent mondott és dokumentáltan az ellenkezőjét is rövid időn belül. Fordítva tetszik ülni a lovon. Aki ilyen beszari hogy a kerítés jár eszébe mint mentsvár képzeletbeli rémek ellen az egyéb aljasságokra is képes.

 6. Botka nem ezt mondta. Csak a Fidesz idézte így, hamisan őt. Nyilván a Fidesz (félre)tájékoztatását olvasod, hallgatod.

 7. Lehet félni, lehet nem elmenni a tüntetésre, de legalább szavazni el kéne menni, hogy ez a szemét rezsim eltakarodjon végre, nem? Vagy attól is félsz? Inkább maradjanak örökre, csak nehogy rájöjjenek, hogy szavaztál?

 8. Az alattvalóvá nevelés reneszanszát éljük. Ez kb totális hátra arc ahhoz a társadalmi szerződéshez képest, hogy a Kádár rendszer bukásánál megszületett az a nagy kulturális fordulat, hogy mi innentől kezdve polgárok leszünk.

  Az egyén szemszögéből ez így néz ki, ahogy a szerző magát látja. Azt hiszi, hogy szembe megy a folyamatokkal.

  Pedig csak folyamatok mennek szembe vele.

  A magyar bér soha nem fog megállni a mélyrepülésben, ha a magyar ember nem ismeri el az érintettek szóláshoz való jogát. Az alku helyeségét és funkcióját.

  A mai magyar propaganda gépezet el képes adni Mari néni tudatállapotúaknak, hogy csak CIA ügynökök léteznek, az érintettség vagy jelen pédákban a jószolgálati segítő civil aktivista az káprázat.

  A legszebb példa erre, hogy az amerikai nem is nagykövet és a kormány vitája előtt megjelent egy újságcikk amelyben a liszt és étolaj és sertséhús stb stb élelmiszer ipari ernyőszervezetek elnökei egybehangzóan azt állították a kormány ügynökei adócsalást árulnak a piacon és ez a felőrli a piacot. Az illegális árverseny előny totál gáz!

  Na erre találták ki a magyarok, hogy felejtsük el, hogy az érintettek megszólaltak. Azok, akiket az naponta depresszióba, a tehetetlenség érzelmi mocsarába és egzisztenciális káoszba visz.

  Helyette mondjuk azt magunknak, hogy az amerikai bürökraták baszogatják Habonyt meg Lázárt.

  Ennél nagyobb Chippola teljesítményt még a Hitleri propaganda gépezet sem tud felmutatni!

  Hogy veszik rá magukat a magyarok média szektorostul, megannyi értelmiség rohangál az utcákon stb stb. És az elfojtókánk tucatjával produkál ekkora teljesítményeket!

 9. A történelem akkor tudja őket elsöpörni, ha mi aktívan részt veszünk benne! Különben örökre itt maradnak. Legalábbis addig, amíg nem jön egy új generáció, akik büszkébbek és bátrabbak! Nem kéne riogatni az embereket! Félj egyedül, de ne akard elvenni mások reményét és bátorságát!
  Ezzel pont olyan lettél, mint ők. Nekik segítesz, mert megfélemlítettek. Gratulálok! Napraforgó!

 10. Elég baj, hogy nem értetted. Saját példádat sem érted. Ha nem lett volna takargatnivalód, A RENDŐRSÉGEN SEM féltél volna!! Bűntelen ember BŰNTELENSÉGE előbb utóbb kiderül. Ha igazad mellett nem állsz ki, BŰNÖS vagy. /jogosan félsz/ Minden hozzászólásomban, elhangzottakért vállalom a felelősséget. Amíg az általam elmondottakat, leírtakat NEM CÁFOLJÁK MEG nekem van igazam!! Bármikor hajlandó vagyok véleményemet megváltoztatni, ha Bizonyítottan TÉVEDTEM!! Megjegyzés még!! A történelem maga senkit nem senkit nem söpör el. Az emberek söpörhetik el egyes réteget, és ez LESZ a TÖRTÉNELEM. Történelmet az emberek csinálják!

 11. Szerintem ha mindenki a maga házatáján (család, lakóközösség, település, munkahely stb)kiáll az igazságosság, a tisztesség, az emberség mellett, akkor már tett. Méghozzá sokat. Gondolom erre felhívás ez az írás. Leírja, hogy akkor is odamegy, amikor üti valaki a nőt, ha a verekedő egy ruhásszekrény méretű. Kiáll a jogtalanul kirúgott ember mellett akkor is, ha esetleg őt is kirúghatják ezért. Ilyesmik olvashatók a cikkben. Nem azt mondja az író, hogy váltsuk meg a világot, és fogjunk fegyvert és vívjuk meg a galaktikus háborút, hanem csak azt, hogy ne tűrjük el a jogtalanságot és szóljunk, ha a megalkotott jog éppen hogy nem a közösségnek jó, hanem csak annak és a sleppnek, akik meghozták. Ilyesmi.

 12. Ilyet CSAK az mond, aki még nem volt berántva a yardra. Pontosan erről beszélek. Magát rabosították már azért, mert elmondta a véleményét??? Maga mit tesz? Maga bátornak számít? NEM akarom bántani, csak valóban érdekel. Egyébként hortenzia.

 13. Tudja Ferenc, nekem már nincs türelmem a hülyékhez. Ha majd ötvenves lesz, megérti, hogy miről beszélek.

 14. Bárki írta, szívemből szólt! A felsorolás is tökéletes.Elmondtam, kinyitottam a számat, nem tűrtem, kirúgtak, tönkrementem, de soha nem alkuszok meg.Aki félti a tyúkszaros életét, az hitványabb annál, aki teszi a rosszat.Nem látom a végét, de vétkesek közt cinkos, aki néma.Sajnos a hősöket szokás eltüntetni.Mármint a hétköznapiakat, akiket könnyedén szőnyeg alá lehet söpörni.De ők is hagynak nyomot maguk után, csak ezt az ostobák nem tudják.Köszönöm ezt az írást!

 15. Kedves Kathleen! Amit én élek három éve, embernek nem kívánom. Bekerültem egy egyházba, pusztán segítő szándékkal. Tanítványom apja rokkant lelkipásztor kért meg, hogy orgonáljak. Mentem segíteni.Jó szívvel!Amit velem műveltek, az felfoghatatlan, de tudható, hogy tele a pszichiátria emberekkel, akik átélték, amit én, csak ők hívő emberként.Én pedig érteni akaró ember vagyok, ezért kutatni kezdtem. Sajnos sok mindent találtam.Többet a kelleténél. Amikor már nem bírtam tovább magamban tartani, mert aki titkolózik, fél, az árt a többieknek és segít tönkretenni másokat, kiírtam magamból-kiöklendeztem-, kirúgtak, tönkrementem, árverezni fogják a házunkat, de egyetlen újságíró, pszichiáter, pszichológus, politikus nem segített. De a gerincem megmaradt és nem érdekel a gyávák ideológiája, mert szembeköpném magam, ha hagynám, hogy politika és vallás összeborulása tönkretenné a jövőt, amit a gyermekek jelentenek.Ezek az egyházak egyre nagyobb teret kapnak az oktatásban és beláthatatlan következményei lesznek, amivel úgy tűnik, hogy senki nem óhajt számolni.A félelem nem megoldás, hanem reakció. Minden jót kívánok Önnek!

 16. Ma Mo-n ha BÁRMIT megpiszkál az ember, vagy véletlenül belelát, ott hatalmas zűr van. Ez vonatkozik a családtól kezdve az államig minden kisebb nagyobb emberi közösségre. Én idejében kiszálltam, feladtam. Minden jót önnek is.

 17. I just want to mention I’m newbie to blogging and truly enjoyed this web blog. Very likely I’m going to bookmark your site . You definitely come with tremendous posts. Regards for revealing your website page.

 18. The Zune concentrates on remaining a Transportable Media Player. Not a internet browser. Not a recreation machine. Possibly within the potential it’s going to do even improved in just these areas, nonetheless for already it is a Wonderful path to prepare and listen towards your tunes and flicks, and is without the need of peer inside that regard. The iPod’s strengths are its website viewing and apps. If people good a lot more persuasive, probably it is your best alternative.

 19. Thanks for sharing superb informations. Your site is very cool. I’m impressed by the details that you¡¦ve on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just could not come across. What an ideal web site.

 20. I am so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 21. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 22. magnificent points altogether, you just won a brand new reader. What may you suggest in regards to your submit that you simply made some days ago? Any sure?

 23. I do trust all the ideas you’ve presented for your post. They are very convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are too short for beginners. Could you please extend them a little from next time? Thank you for the post.

 24. Good ¡V I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 25. Simply desire to say your article is as astonishing. The clearness in your post is simply cool and i could assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

 26. I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this website. Thank you, I will try and check back more often. How frequently you update your web site?

 27. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this website. I’m hoping the same high-grade website post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own site now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

 28. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Keep up the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website :).

 29. The Zune concentrates on getting a Moveable Media Player. Not a internet browser. Not a match machine. Quite possibly within the long term it’ll do even superior within people areas, however for by now it is really a Wonderful path in direction of organize and hear to your music and films, and is with no peer in that respect. The iPod’s positive aspects are its world wide web browsing and apps. If individuals sound much more persuasive, possibly it is your great choice.

 30. I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Carry on the superb works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site :).

 31. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is great blog. A fantastic read. I will certainly be back.

 32. I am not sure where you’re getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for magnificent info I was looking for this info for my mission.

 33. I think other web-site proprietors should take this website as an model, very clean and excellent user genial style and design, let alone the content. You’re an expert in this topic!

 34. Undeniably imagine that that you said. Your favourite reason seemed to be at the web the simplest thing to have in mind of. I say to you, I definitely get irked even as other people think about worries that they just do not understand about. You managed to hit the nail upon the highest and also defined out the entire thing with no need side effect , other people can take a signal. Will likely be again to get more. Thank you

 35. I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 36. Wow, marvelous blog layout! How lengthy have you ever been running a blog for? you make blogging look easy. The total look of your website is magnificent, let alone the content!

 37. The root of your writing while appearing reasonable in the beginning, did not sit well with me personally after some time. Somewhere within the sentences you managed to make me a believer unfortunately only for a short while. I however have a problem with your jumps in assumptions and you might do well to fill in those gaps. When you can accomplish that, I would undoubtedly end up being fascinated.

 38. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is excellent, let alone the content!

 39. Usually I don’t learn post on blogs, however I wish to say that this write-up very pressured me to take a look at and do so! Your writing style has been amazed me. Thank you, quite great article.

 40. I am only commenting to make you know of the great encounter our girl encountered using your webblog. She noticed plenty of pieces, including what it’s like to have an incredible teaching mood to get the others smoothly thoroughly grasp a number of advanced subject areas. You truly did more than our own expectations. I appreciate you for imparting the powerful, safe, educational and also fun thoughts on that topic to Lizeth.

 41. My husband and i ended up being so fortunate when Louis managed to conclude his studies through the entire ideas he came across when using the site. It’s not at all simplistic to just possibly be giving freely tactics which usually some people have been making money from. We fully understand we have got the writer to thank for that. All the explanations you have made, the straightforward website menu, the friendships you will make it easier to create – it is mostly fantastic, and it’s really leading our son in addition to our family consider that this content is pleasurable, and that is wonderfully vital. Many thanks for the whole thing!

 42. I’m really enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Exceptional work!

 43. Simply desire to say your article is as astonishing. The clarity in your post is simply great and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

 44. Hello my loved one! I wish to say that this article is awesome, nice written and come with almost all vital infos. I¡¦d like to peer more posts like this .

 45. I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here regularly. I am quite certain I’ll learn lots of new stuff right here! Good luck for the next!

 46. I haven¡¦t checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 47. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 48. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 49. Good ¡V I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 50. Hi, Neat post. There’s a problem with your web site in web explorer, would test this¡K IE nonetheless is the market leader and a good portion of people will omit your excellent writing due to this problem.

 51. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 52. Sorry for the substantial critique, but I am genuinely loving the fresh new Zune, and count on this, as very well as the high-quality reviews some other people in america include composed, will assist oneself make a decision if it is the instantly determination for you.

 53. The contemporary Zune browser is remarkably good, still not as constructive as the iPod’s. It functions properly, but isn’t as instant as Safari, and is made up of a clunkier interface. If you sometimes software on employing the website browser which is not an issue, but if you are planning toward browse the net alot against your PMP then the iPod’s greater screen and far better browser may possibly be significant.

 54. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Carry on the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site :).

 55. Merely a smiling visitor here to share the love (:, btw outstanding layout. “Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler.” by Albert Einstein.

 56. Thanks for sharing excellent informations. Your website is so cool. I am impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and just couldn’t come across. What a perfect web-site.

 57. I do consider all the ideas you’ve offered in your post. They’re really convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are too short for newbies. May just you please prolong them a little from next time? Thank you for the post.

Leave a Reply

Your email address will not be published.