“Csak a félelem marad! Évtizedekig, ha most nem cselekszünk!” – hátborzongató írást tett közzé egy lázadó magyar nő

Fotó: MTI Bruzák Noémi

Valami nagyon rosszul működik bennem, talán orvoshoz kellene fordulnom. Ugyanis gyerekkorom óta képtelen vagyok szó (és tett) nélkül hagyni az olyan dolgokat, amelyeket igazságtalannak vélek. Mindegy, hogy velem történik vagy valaki mással, véleményt KELL nyilvánítanom. És ebben az sem akadályoz meg, ha az igazságtalan ember netán a főnököm (vagyis hivatalosan felettem áll), vagy háromszor akkora, mint az otthoni dupla ruhásszekrényünk.

A kisördög ilyen alkalmakkor belém bújik. Én egy ideig még próbálom csitítani, hiszen a mai világban az az elfogadott viselkedésmód, ha a fejedet lehajtva, szemedet becsukva, magadat süketnek és némának tettetve próbálsz láthatatlanná válni, és nem veszel tudomást a történtekről, elhangzottakról.

Szemeidet a földre vagy egy ellenkező irányú pontra szegezed, és úgy teszel, mintha olvasnál vagy mélyen elgondolkodnál, miközben magadban azon görcsölsz, nehogy belekeveredj a dologba, ezért apró ponttá zsugorodva tűröd, hogy egy másik embert megalázzanak, bántalmazzanak.

Ezért fordul elő, hogy bárkit bármikor megverhetnek és/vagy kirabolhatnak fényes nappal a nyílt utcán, hogy a magukat hősnek és macsónak tartó “férfiak” nyugodtan bemoshatnak egyet a szófogadatlan barátnőnek (ezzel is megmutatva a haveroknak, hogy ki az úr a házban), hogy a primitív szomszéd rettegésben tarthatja a teljes szomszédságot, hogy a fiatalkorú bandák vegzálják az utasokat a villamoson, hogy a főnök szolgaként bánjon a beosztottjaival, hogy a néhány fős politikai “elit” olyan törvényeket hozzon, amely rajta kívül senki másnak nem jó, mert ugyan, ki merne beleszólni.

Nézz magadba és válaszolj őszintén! Büszke vagy ilyenkor magadra? Milyen mentséget találsz ki, hogy ne kelljen megvetned önmagadat?

A lovagkorba illő igazságérzetem ilyenkor felhördül. Látványosan együtt megyek a folyosón az egy órával ezelőtt kirúgott nagyfőnökömmel, rendre utasítom a “döglött oroszlánba” belerúgó, immáron felbátorodott kollégát, aki a nyelvét most egész másra használja, mint korábban, megfogom a zsebtolvaj kezét a buszon, amikor észreveszem, hogy a mellettem álló zsebében turkál, és odalépek a nőhöz, akit rángat és pofoz egy gorilla, hogy segíthetek-e. És igen, kinyitom a számat az ellen, ami most folyik az országban. Mert nem tűröm!

Ilyenkor egy cseppet sem érdekel, hogy mi lesz a következmény: kirúghatnak, megfenyegethetnek, megverhetnek, leszúrhatnak, sőt, akár hátba is lőhetem magam (csúnya öngyilkosság), bármi megtörténhet, és tisztában vagyok azzal,  hogy senki nem fog megvédeni, hiszen szabad akaratomból szóltam bele abba, ami “nem rám tartozik”. Tudom! Tudom, de nem érdekel.

Félelemben nem lehet élni! Milyen élet az? Amikor szembefordulsz egy ilyen emberrel, furcsa dolgot látsz a szemében, döbbenetet és félelmet. Mert olyan dolog történt vele, amihez nincs hozzászokva. Ellent mondtak neki. Valaki határozottan fellépett vele szemben. Összezavarodik, de egyetlen embert még legyőzhet. Ám mi történik, ha hirtelen ott áll vele szemben még egy, majd még egy, majd egyre több ember. Ki fog meghátrálni?

Nyisd ki a szemed, a füled és a szád, tépd le a falról a három majmos plakátot! (Miért is jut erről eszembe a kötelezően kifüggesztett NER?)

Jelenleg olyan életet élsz, amelyben mindentől félsz. Félsz meglátni a valóságot, félsz kinyitni a szádat, félsz közzétenni a véleményedet, félsz szembefordulni a villamososon szemtelenkedő sihederrel, félsz megvédeni a másikat, félsz a hatalom bosszújától, folyamatosan félsz, félsz és félsz…

…, mert elveszítheted a munkádat, a lakásodat, az egzisztenciádat, a családodat, a pénzedet, a testi épségedet, sőt, akár az életedet is. Csak egyet nem veszel észre. Ha ilyen maradsz, a gerincedet is elveszíted, s az szép lassan visszafejlődik. Ám jobb, ha tudod, a gerinceddel együtt elvész az önbecsülésed, a büszkeséged, a gondolkodásra való képességed és az ősi, veled született igazságérzeted is. Csak a félelem marad! Évtizedekig!

Tényleg ezt akarod?

30 Comments

 1. Nem szeretem, ha bujtogatnak. Aki ilyet ír, az nem volt még az orbán-rezsim rendőrségén kihallgatáson és rabosításon. Én már igen, mert én is pofáztam. Én azt vállalom fel, hogy igenis FÉLEK.

 2. Először is??? MI a bujtogatás!!!?? Bujtogatás e az? ha valaki elmeri mondani, hogy HÁROM munkás egymás mellett dolgozik. Ugyan azt a munkafolyamatot végzi, ugyan annyi hasznot termel a tulajdonosnak!! Egyik ezért kap havi 200000. másik minimálbért, a harmadik közmunkásként közmunkadíjat. Szerinted ezért nem kell szólni, vagy félni kell? Nem bátran kell szólni. Minden Létrás embert nem üthet el egy Agg Angol Úri hölgy!! A nép ne legyen sem Kormánypáti Politikus, sem ELLENZÉKI. Mit csinálnak a Kormány és Ellenzéki politikusok. Tisztességesen be vallják, hogy lopnak, csalnak hazudnak!! Miért MEREM ezt mondani. Azért mert egymást vagy hamis váddal illeti, vagy bűnszövetségben élnek. Tudomásra jutott BŰNCSELEKMÉNYT a MAGYAR FÜGGETLEN HATÓSÁGNAK JELENTENI KELL:!! Ez minden hova tartozás nélkül KÖTELESSÉG: ÁLLAMPOLGÁRI!! Még a honosítottaknak is!! Miért nincsen bíróági tárgylás már hét éve Gyurcsány ellen, Miért nincs Mészáros ellen, Rogán, Botka ellen. Miért van a Stadler stadion tulajdonosa ellen, és sok bankok által becsapott termelő munkát végző, becsületesen dolgozó ellen. Tényeket kell felhozni, azok makacs dolgok. Azt még meghamisítani sem érdemes, mert bárhogy titkolják kiderül.

 3. Hát ezt nem igazán értem, mármint nem nagyon tudom kihámozni, hogy mi a véleménye pontosan. Én mindössze arra utaltam, hogy a cikk egyfajta névtelen levélíró hölgyre hivatkozva arra buzdít, hogy igenis álljunk ki az igazunkért stb. Én már kiálltam és nagyon megütöttem a bokámat. Aki ma nagyon harcos ellenzéki, az – ha nincs mögötte mondjuk egy komplett párt – próul járhat. A nagyhangú emberek is kisfiúk lesznek, amikor a rendőrségi fogdán találják magukat és kedves (tényleg!) rendőrök megfenyegetik. Ezt gondolom – mert megtapasztaltam. A tények pedig nyilván majd csak akkor játszanak, ha a történelem elsöpri ezeket a bűnözőket. Ez azért innentől szerintem még elég sok idő. 10-20 év csak a mi életünkben tűnik hosszúnak.

 4. Azért kell újra a Fideszre szavazni, hogy ne legyen félelem érzetünk, mert ez a kormány úgy látszik megtudja védeni hazánkat a külső és belső ellenségtől! Mit mondott Orbán?: “Amíg én leszek a miniszter elnök, addig állni fog a kerítés”! Mit mondott Botka?: ” Ha mi jutunk kormányra azonnal megkezdjük a kerítés lebontását!! Na akkor félhettek remeghettek, hogy ki mikor kerül a bas.ó asztalra! Kit mikor fognak megölni, mert keresztény! Kinek mikor rabolják el a csecsemőjét mellőle??!! STB-STB!

 5. orbán már mindent mondott és dokumentáltan az ellenkezőjét is rövid időn belül. Fordítva tetszik ülni a lovon. Aki ilyen beszari hogy a kerítés jár eszébe mint mentsvár képzeletbeli rémek ellen az egyéb aljasságokra is képes.

 6. Botka nem ezt mondta. Csak a Fidesz idézte így, hamisan őt. Nyilván a Fidesz (félre)tájékoztatását olvasod, hallgatod.

 7. Lehet félni, lehet nem elmenni a tüntetésre, de legalább szavazni el kéne menni, hogy ez a szemét rezsim eltakarodjon végre, nem? Vagy attól is félsz? Inkább maradjanak örökre, csak nehogy rájöjjenek, hogy szavaztál?

 8. Az alattvalóvá nevelés reneszanszát éljük. Ez kb totális hátra arc ahhoz a társadalmi szerződéshez képest, hogy a Kádár rendszer bukásánál megszületett az a nagy kulturális fordulat, hogy mi innentől kezdve polgárok leszünk.

  Az egyén szemszögéből ez így néz ki, ahogy a szerző magát látja. Azt hiszi, hogy szembe megy a folyamatokkal.

  Pedig csak folyamatok mennek szembe vele.

  A magyar bér soha nem fog megállni a mélyrepülésben, ha a magyar ember nem ismeri el az érintettek szóláshoz való jogát. Az alku helyeségét és funkcióját.

  A mai magyar propaganda gépezet el képes adni Mari néni tudatállapotúaknak, hogy csak CIA ügynökök léteznek, az érintettség vagy jelen pédákban a jószolgálati segítő civil aktivista az káprázat.

  A legszebb példa erre, hogy az amerikai nem is nagykövet és a kormány vitája előtt megjelent egy újságcikk amelyben a liszt és étolaj és sertséhús stb stb élelmiszer ipari ernyőszervezetek elnökei egybehangzóan azt állították a kormány ügynökei adócsalást árulnak a piacon és ez a felőrli a piacot. Az illegális árverseny előny totál gáz!

  Na erre találták ki a magyarok, hogy felejtsük el, hogy az érintettek megszólaltak. Azok, akiket az naponta depresszióba, a tehetetlenség érzelmi mocsarába és egzisztenciális káoszba visz.

  Helyette mondjuk azt magunknak, hogy az amerikai bürökraták baszogatják Habonyt meg Lázárt.

  Ennél nagyobb Chippola teljesítményt még a Hitleri propaganda gépezet sem tud felmutatni!

  Hogy veszik rá magukat a magyarok média szektorostul, megannyi értelmiség rohangál az utcákon stb stb. És az elfojtókánk tucatjával produkál ekkora teljesítményeket!

 9. A történelem akkor tudja őket elsöpörni, ha mi aktívan részt veszünk benne! Különben örökre itt maradnak. Legalábbis addig, amíg nem jön egy új generáció, akik büszkébbek és bátrabbak! Nem kéne riogatni az embereket! Félj egyedül, de ne akard elvenni mások reményét és bátorságát!
  Ezzel pont olyan lettél, mint ők. Nekik segítesz, mert megfélemlítettek. Gratulálok! Napraforgó!

 10. Elég baj, hogy nem értetted. Saját példádat sem érted. Ha nem lett volna takargatnivalód, A RENDŐRSÉGEN SEM féltél volna!! Bűntelen ember BŰNTELENSÉGE előbb utóbb kiderül. Ha igazad mellett nem állsz ki, BŰNÖS vagy. /jogosan félsz/ Minden hozzászólásomban, elhangzottakért vállalom a felelősséget. Amíg az általam elmondottakat, leírtakat NEM CÁFOLJÁK MEG nekem van igazam!! Bármikor hajlandó vagyok véleményemet megváltoztatni, ha Bizonyítottan TÉVEDTEM!! Megjegyzés még!! A történelem maga senkit nem senkit nem söpör el. Az emberek söpörhetik el egyes réteget, és ez LESZ a TÖRTÉNELEM. Történelmet az emberek csinálják!

 11. Szerintem ha mindenki a maga házatáján (család, lakóközösség, település, munkahely stb)kiáll az igazságosság, a tisztesség, az emberség mellett, akkor már tett. Méghozzá sokat. Gondolom erre felhívás ez az írás. Leírja, hogy akkor is odamegy, amikor üti valaki a nőt, ha a verekedő egy ruhásszekrény méretű. Kiáll a jogtalanul kirúgott ember mellett akkor is, ha esetleg őt is kirúghatják ezért. Ilyesmik olvashatók a cikkben. Nem azt mondja az író, hogy váltsuk meg a világot, és fogjunk fegyvert és vívjuk meg a galaktikus háborút, hanem csak azt, hogy ne tűrjük el a jogtalanságot és szóljunk, ha a megalkotott jog éppen hogy nem a közösségnek jó, hanem csak annak és a sleppnek, akik meghozták. Ilyesmi.

 12. Ilyet CSAK az mond, aki még nem volt berántva a yardra. Pontosan erről beszélek. Magát rabosították már azért, mert elmondta a véleményét??? Maga mit tesz? Maga bátornak számít? NEM akarom bántani, csak valóban érdekel. Egyébként hortenzia.

 13. Tudja Ferenc, nekem már nincs türelmem a hülyékhez. Ha majd ötvenves lesz, megérti, hogy miről beszélek.

 14. Bárki írta, szívemből szólt! A felsorolás is tökéletes.Elmondtam, kinyitottam a számat, nem tűrtem, kirúgtak, tönkrementem, de soha nem alkuszok meg.Aki félti a tyúkszaros életét, az hitványabb annál, aki teszi a rosszat.Nem látom a végét, de vétkesek közt cinkos, aki néma.Sajnos a hősöket szokás eltüntetni.Mármint a hétköznapiakat, akiket könnyedén szőnyeg alá lehet söpörni.De ők is hagynak nyomot maguk után, csak ezt az ostobák nem tudják.Köszönöm ezt az írást!

 15. Kedves Kathleen! Amit én élek három éve, embernek nem kívánom. Bekerültem egy egyházba, pusztán segítő szándékkal. Tanítványom apja rokkant lelkipásztor kért meg, hogy orgonáljak. Mentem segíteni.Jó szívvel!Amit velem műveltek, az felfoghatatlan, de tudható, hogy tele a pszichiátria emberekkel, akik átélték, amit én, csak ők hívő emberként.Én pedig érteni akaró ember vagyok, ezért kutatni kezdtem. Sajnos sok mindent találtam.Többet a kelleténél. Amikor már nem bírtam tovább magamban tartani, mert aki titkolózik, fél, az árt a többieknek és segít tönkretenni másokat, kiírtam magamból-kiöklendeztem-, kirúgtak, tönkrementem, árverezni fogják a házunkat, de egyetlen újságíró, pszichiáter, pszichológus, politikus nem segített. De a gerincem megmaradt és nem érdekel a gyávák ideológiája, mert szembeköpném magam, ha hagynám, hogy politika és vallás összeborulása tönkretenné a jövőt, amit a gyermekek jelentenek.Ezek az egyházak egyre nagyobb teret kapnak az oktatásban és beláthatatlan következményei lesznek, amivel úgy tűnik, hogy senki nem óhajt számolni.A félelem nem megoldás, hanem reakció. Minden jót kívánok Önnek!

 16. Ma Mo-n ha BÁRMIT megpiszkál az ember, vagy véletlenül belelát, ott hatalmas zűr van. Ez vonatkozik a családtól kezdve az államig minden kisebb nagyobb emberi közösségre. Én idejében kiszálltam, feladtam. Minden jót önnek is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.