Valami nagyon furcsa dolog történt Vágó Istvánnal…

Fotó: Marjai János / MTI

Gyermekkorom kedvence volt Vágó István. Szerettem a hangját, a humorát, a tudását! Egyszer elhívtuk Pápára is, ahol kerekasztal-beszélgetés keretében fejtette ki véleményét a médiáról, politikáról. Akkor úgy fogalmazott, hogy az emberek régen azért néztek kvízműsorokat, mert olyanokra voltak kíváncsiak, akik okosabbak náluk. Mostanság pedig azért adnak a csatornák primitív adásokat, mert a társadalmi igényt elégítik ki, ugyanis már nem az érdekel minket, akire felnézhetünk, hanem olyanok, akiket le tudunk nézni, mert butábbak, esetlenebbek nálunk.

Milyen igaza volt! Ahogy sok minden másban is. Mostanában azonban a szó “soros” értelmében vett pártpolitikát olvasom tőle. “Csakafidesz” helyett a “csakadékát” szajkózza, és félreértés ne essék, egy pillanatig sem vélelmezem róla, hogy konspiratív, rosszindulatú szándékkal tenné mindezt. Inkább úgy fogalmaznék, hogy valami nagyon furcsa dolog történt Vágó Istvánnal.

A mai kiírását idézem a Facebookról:

Botka: “Azt láttam, hogy sodródik bele az ellenzék a 2013-as, 2014-es forgatókönyvbe, amikor a választást megelőző egy évben csak az összefogósdival szórakoztatták a választópolgárokat. Ez végül a Fidesznek kétharmados győzelmet hozott.”
Szerintem meg az hozott a Fidesznek kétharmados győzelmet, hogy az MSZP ill. Mesterházy ráerőltette magát az összefogás pártjaira. Ez látszik megismétlődni most is. Nem vonták le a tanulságot. Kár.”

“Az összefogás pártjaira” – írja Vágó.

Maximális tiszteletem azoknak, akik hitükből, meggyőződésükből úgy látják, hogy a DK vagy éppen az LMP-PM-Együtt kínálja a legszimpatikusabb lehetőséget számukra. Az az ember viszont, aki kívülállóként beszél a legnagyobb ellenzéki pártról, vagyis az MSZP-ről, méghozzá olyan formában, mint amelyik párt “ráerőltette magát” az 1-2 vagy 3-4%-os pártokra, az vagy csúsztat, vagy bigottabb lett a legradikálisabb fideszesnél is…

Nagyon sajnálom, hogy gyermekkorom egyik legnagyobb ikonja efféle módszerekkel próbál élni a politikában. Azért sajnálom, mert ezzel épp hogy nem azt szolgálja, amit szeretne, és ezt a fanatikusokon kívül mindenki pontosan látja…

34 Comments

 1. Mesterházinak ideje volna indulni abba az irányba amerre küldeni fogja a nép,-különben a pártja megy arra rá !

 2. Az összefogás konkrétan azt jelenti hogy két kis párt kölcsönösen visszalép (egyik az egyik kerületben , másik a másikban ) és maga helyett ajánlja párttagjainak a szövetségest . Ez pedig ha jól megnézzük , választási csalás , mert nem az nyer aki tényleges többségben van . Megoldás lenne hogy eltöröljék a pártlistákat , és ne juthasson parlamentbe olyan ember akire konkrétan nem szavazott senki .

 3. Nevezhetjük éppen “furcsa dolognak” is azt, ha valaki tisztán látja a helyzetet, szerintem egyszerűen igaza van.

 4. Ahelyett hogy megfogadná Farkasházy tanácsát: “Ha nem tudjátok megoldani, tűnjetek el”. Néha úgy érzem, hogy a dk-s politikusok nagyító tükörben látják magukat, és a pártjukat. Meg egyáltalán. Miért beszél az összefogás pártjairól? Velük ki akar összefogni? Sehol nem látom.

 5. Mindezügyben nekem csak egy nagy hiányérzetem tud lenni……. Mondjon már valaki olyan politikai formációt (akár professzionálist, akár civilt), amelyik a Gyurcsány vezette DK-val össze kíván fogni. …….. És amíg ilyenről nem tudunk, addig rossz megoldás vagyon írva a derék qvízmester válaszcédulájára.

 6. Szerintem is teljesen igaza van,hogy az a párt mellé állt ,akik a népet kívánják szolgálni és nem a javakat elvenni! Ő egy értelmes,kultúrált személy,aki tisztán látja a mai politikai elferdüléseket,és nem kíván asszisztálni hozzá!

 7. 2014-ben Mesterházyt erőltették, most pedig Botkát. 2014-ben vesztettek… Most is veszíteni fognak, mert az emberek pont úgy nem fogadják el Botkát, mint anno Mesterházyt. Kezdem azt hinni, hogy ez a cél…:(

 8. Ki fizeti a révészt?

  Teszem fel mindig a kérdést, amikor olvasok egy cikket valaki ellen és nem valaki mellett!

 9. Mondj nekem olyan formációt (akár professzionálist, akár civilt), amelyik amelyik a Kolumbusz vezette expedícióval össze kívánt fogni. Ettől függetlenül Kolumbusznak volt igaza. 🙂
  Tehát egyáltalán nem biztos, hogy nem az egyedül helyes megoldás vagyon a derék kvízmester cédulájára írva. 🙂

 10. Vágó,egy botcsinálta politikus!Kikopott minden közéleti dologból,és Gyurcsánynál parkolt le!A multkor már megélhetési nehézségeiről firkált a bulvársajtó!Majd ha időm lesz rá,sajnálom!lol

 11. Nagyon is jól látja Vágó István!
  A kedves cikkírónak szövegértési nehézségei vannak?
  Mesterházyt erőltették rá a többi pátra miniszterelnök jelöltként!
  Mesterházyból nem kért a nép!!!
  Ha Bajnait hagyták volna közös min.elnök jelöltnek, most nem itt tartanánk!
  Sokszor, sok helyen leírtam már ezt én is!
  Most meg Botkát erőltetik, és belőle sem kérnek nagyon sokan!
  2014-ben Mesterházy miatt volt, 2018-ban pedig Botka hatalommániája miatt lesz akkora bukta, hogy csak no! Ráadásul Botka egy öntelt, arrogáns, pökhendi alak!

 12. Szerintem is kísértetiesen hasonlít a jelenlegi helyzet a 2014-es választások előtti helyzethez és tartok tőle, hogy megismétlődik az akkori hatalmas bukta. Akkor – a totálisan üres szövegláda Mesterházyt akarták, most meg a nagyképű, pökhendi önjelölt Botkát akarják – ráerőltetni mindenkire.

 13. Akárhogy is nézzük , még akkor is ha a legnagyobb ellenzéki párt is , tisztában kell lennie, hogy egyedül nem győzhet ! Tetszik nem tetszik figyelembe kell vennie az 1-2-3-4-5 … kitudja ténylegesen hány százalékos “pártocskák” véleményét is !!! Igen az látszik, ami 2014.-ben is ahogy Mesterházy, úgy most Botka “erőltetné rá magát az összefogásra ” Bajnaival talán meg lehett volna akadályozni azt a kétharmadot … minimum.. Most mi lesz lehet, hogy pofáraesés így Botkának és az MSZP-nek is + nekünk mindannyiunknak !!!

 14. Bizony,hogy 2014-ben az MSzP ráerőltette a többiekre Mesterházyt. Ha Bajnai marad a miniszterelnök-jelölt, soha nem lett volna Orbánnak 2/3-a. Emlékezzetek, 2002-ben Kovács Lászlóban volt annyi politikai és emberi bölcsesség, hogy Medgyessynek átadta az első helyet.

 15. Lehetetlen, hogy ne tudnál Kasztiliai Izabelláról és Aragóniai Ferdinándról. Mert bizony ők összefogtak Kolumbusszal. És ez az elégnél is több volt a számára.—— Gyurcsánynak még egy ilyen királyi pár sem jut. —- Tehát fennmarad a kérdésem: ki fogna össze vele?

 16. Pártlistára épp azért van szükség, hogy ne legyen túlzott egyoldalúság a parlamentben. Ha nem lett volna pártlista 2010-ben, akkor nem 2/3 lett volna, hanem 90% vagy hasonló nagyságrend!! Ellenzékre akkor is szükség van, ha senki nem szavaz rájuk. Az ember pszichológiájához tartozik, hogy sokan újra szavaznának, miután megvan az eredmény. Részben erre jó a 2 forduló.

 17. Bár alapvetően téves a válaszod, a példa mégis tökéletesen illik a helyzetre. Izabella volt az, aki kiűzte Ibériából a mórokat és a zsidókat. El is szegényedett rendesen.
  Kolumbusz kikeresztelkedett genovai zsidó családból származott. Izabella nem szövetséget kötött, hanem befektetett. Ostoba bigott keresztényként sosem kötött volna igazi szövetséget egy zsidóval, de valamit jól látott. Kolumbusz nagyon keveset kért és nagyon sokat ígért. Izabella pedig kalkulált. Ha sikerül Kolumbusz expedíciója, az gazdaggá teszi Spanyolországot és megszilárdítja Izabella hatalmát. Ha téved, az a kincstárnak jelentéktelen veszteség, a kudarc pedig egyedül Kolumbuszé lett volna.
  Ugyanez napjainkban.
  Aki egy cseppet tisztán lát, az tudja, hogy csak a minél teljesebb összefogás képes Orbán hatalmát megdönteni. Aki bárkit ki akar zárni vagy nem akar csatlakozni, az Orbánt támogatja. Lehet Gyurcsányt nem szeretni, de tudomásul kell venni, hogy komoly erők állnak mögötte idehaza. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a nemzetközi porondon Gyurcsány nagyobb megbecsülést élvez, mint az egész magyar politikai elit együtt, (Bokrost leszámítva) akkor elég egyértelmű, hogy minden normális politikusnak össze kéne fogni Gyurcsánnyal.
  Végül pár szó Gyurcsányról: Ha letöltöd és mondatonként elemezve végig olvasod az Őszödi beszédet, rájössz arra, hogy az egész másról szól, mint amit a Fidesz propaganda csinált belőle. Gyurcsány nem lejáratta magát, hanem tudatosan mindent megtettek a lejáratásáért.
  Ha veszed a fáradtságot, és megnézed a KSH adatsorait, a számok azt mutatják, hogy Gyurcsány kormányzása még így is pozitív mérleget mutat. Orbánnak azért kellett bármi áron megbuktatnia őt, mert ha ez a fejlődés érzékelhető lett volna, és újra megválasztják, akkor Orbán végleg ment volna a süllyesztőbe.
  A szocialisták pedig azért támadják, mert nekik meg azok a reformok nem tetszenek, hogy az ingyenélő politikusok menjenek a levesbe, és csak azok maradjanak, akik dolgozni akarnak. Na ehhez nem fűlik a foguk egyiknek sem.

 18. Anyádhazudik!Látszik hogy ritkán olvasol bulvársajtót!Ne hazugozzál már le ha megkérhetlek,egyébként nyasgem!dd

 19. Egy másik alapvető tévedés Gyurcsány hasonlítása Kolumbuszhoz. Egyebekben pedig felfogtam,, hogy Gyurcsány-hívő vagy, én pedig kevésbé. Hogy aztán többet visz-e, mint hozna, avagy többet hoz-e, mint vinne, azt egyikünk sem tudja, tehát nem érdemes róla vitatkozni……. Egyszer majd kiderül.

 20. Az MSZP a 2014-es választások előtt félre nyomott olyan személyeket, akik Mesterházy helyett sokkal inkább eredményesebbek lettek volna! Tették ezt arra hivatkozva, hogy a legnagyobb ellenzéki pártot illeti meg az a jog, hogy a kormányfő jelöltet adja! Ez mellett a párttagok többségével elhitették, hogy a kampányt a lehető legjobban csinálja! Aki ezt vitatta azt leírták! Aztán jött a bukta, most ugyanaz történik mint akkor! Sőt, most, több mint tíz éves sértődések miatt, egyenes kiközösítési törekvések vannak, ami még nagyobb buktát fognak eredményezni! De akkor fog beindulni a teljes leépülés, aztán felszínre kerülnek olyan dolgok a bűnbak keresés során, hogy miért lehetnek korrupt, maffiózó emberek komoly pozíciókban, miért nem találtak a megyékben, nagyobb településeken alkalmas helyi pártvezetőket, miért az egyéni érdek dominált a politikájukban, és irány az MDF, a Kisgazda párt, az SZDSZ után a süllyesztőbe!

 21. Hi there very cool site!! Man .. Excellent .. Wonderful .. I will bookmark your web site and take the feeds additionally…I’m happy to find a lot of helpful info right here in the publish, we want work out extra techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .

Leave a Reply

Your email address will not be published.