Miniszterelnök kerestetik!

Tanácsok a leendő magyar miniszterelnöknek vagy miniszterelnök asszonynak

1.) Légy tisztában vele, hogy életed legnagyobb megtiszteltetése ért Téged, ami nem adatik meg mindenkinek! Viselkedj hát ennek megfelelően! Mostantól, amíg ezen a poszton vagy, az országodért élj, és azt szolgáld! Nem hatalmat kaptál, hanem hatalmas feladatot és felelősséget.

2.) Légy tudatában annak, hogy bármit teszel, nyomot hagysz az ország történelmében! Cselekedj hát úgy, hogy arra büszke lehessen a nép! Rajtad múlik, hogy egy nagy fejezet, vagy egy rossz emlékű kis bekezdés leszel-e majd a történelemkönyvekben.

3.) Sose felejtsd el, honnan indultál! Ha a hatalom megváltoztat, érdemtelen vagy a feladatra. Mondj le!

4.) Nem az a cél, hogy te legyél a legokosabb. Ezért ne hajbókoló talpnyalókkal vedd körül magad, hanem nálad sokkal okosabb szakemberekkel, akik mernek és képesek veled vitázni!

5.) Ne csinálj családi vállalkozást az országból! Ne a rokonaid, szomszédaid, barátaid, iskolatársaid töltsék meg a fontos pozíciókat! Rátermett, okos emberekkel vedd körül magad, dolgozz együtt velük.

6.) A csapat kiválasztásánál nem játszhat szerepet a jelöltek neme, vallása, pártállása, bőrszíne stb. A lojalitás fontos dolog, de nem pótolja a szakértelmet. Ezt mindig tartsd szem előtt, ha kiválasztod a fontos posztok képviselőit!

7.) Ne tartsd butának a népet! Joguk van tudni az ország valós helyzetéről.

8.) Soha ne hazudj az embereknek! Akkor se, ha rossz hírt kell közölnöd.

9.) Tudnod kell, hogy egy vezetőnek sokszor kell olyan döntést is meghoznia, amely nem növeli a népszerűségét, De döntened kell, hiszen te most nem az egyéni érdekekért, hanem egy ország sorsáért felelsz. Tanuld meg, hogy nem szerethet téged mindenki!

10.) Döntéseidet indokold meg! Úgy beszélj, hogy mindenki értse a szavaidat!

11.) Ne felejtsd el a régi barátaidat, és légy óvatos az újak kiválasztásával!

12.) Tudatosítsd magadban, hogy az ország érdekei nem azonosak a te privát érdekeiddel!

13.) Az ország vagyona nem a saját pénzed! Nem arra költöd, amire akarod, felhasználása a te felelősséged. Nem arra való, hogy kiéld a hobbidat, saját vagyonodat gyarapítsd vagy elosztogasd a talpnyalóknak. Az ország pénzét az ország jobbításának érdekében kell felhasználnod, és mindenkinek tudnia kell, hogy mire költöttél.

14.) Törekedj az országban élő emberek életminőségének javítására!

15.) Vedd tudomásul, hogy ez már a tudás alapú társadalom, törekedj arra, hogy az országban minél több legyen a „kiművelt emberfő”! Tartsd fontosnak az oktatást!

16.) Támogasd a kiszolgáltatott embereket, betegeket, rokkantakat, fogyatékkal élőket! Teremts olyan munkalehetőséget, amelyekben ők is hasznosnak érezhetik magukat!

17.) A munkához való jog és a munkáért kapott tisztességes bér mindenkinek alapvető joga. Dolgozz azért, hogy mindenkinek lehessen munkája, ne kelljen segélyért könyörögnie, de vedd el a segélyt azoktól, akik visszaélnek ezzel!

18.) Ne engedd, hogy az országban éhezés és hajléktalanság legyen! Egyik legfontosabb feladatod ennek a megszüntetése!

19.) Légy tudatában annak, hogy mi fontos az emberek számára!

20.) Teremts biztonságos jogi környezetet!

21.) Szigorúan büntesd meg a bűnözőket, védd meg tőlük a becsületes állampolgárokat! Teremts egy biztonságos országot! Mindenkiben tudatosítani kell, hogy a bűnözés nem kifizetődő.

22.) Törekedj arra, hogy megszűnjön mindenfajta diszkrimináció!

23.) Munkatársaidtól is követeld meg a korrekt viselkedést, ne engedd őket se hatalmaskodni mások felett!

24.) Ne félj a néptől! Amikor csak teheted, beszélgess az utca emberével! Ilyenkor a biztonsági embereket ne vidd magaddal!

25.) Soha ne feledd, hogy az ország egy olyan csapat, ahol mindenkinek megvan a maga feladata, és a legkisebb láncszem is elengedhetetlen a jó működéshez!

26.) Ne feledd, példamutatóan kell viselkedned, hiszen most te vagy az ország első embere! Úgy élj, hogy példaképe lehess egy országnak, és büszkék lehessenek rád a választóid!

27.) Hallgasd meg a kritikákat, és tanulj belőlük!

28.) Ne akard megszabni az embereknek, hogyan éljenek, de teremtsd meg a feltételeit annak, hogy módjuk legyen választani.

29.) Törekedj egy olyan ország megteremtésére, ahol az emberek szívesen élnek, és nem kell azon gondolkodniuk, hogy elhagyják-e végleg a szülőföldjüket!

30.) Úgy dolgozz, hogy büszkén adhasd majd át utódodnak a stafétabotot!

 

Tisztelettel:

Dr. Katona Andrea

magyar állampolgár, feleség és anya, az Országos Széchényi Könyvtár volt főigazgatója, a Változást Akaró Szavazók (VÁLASZ) elnöke

27 Comments

 1. Valóban ez lenne a normális elvárás, de sajnos ezek közül jelenleg egy
  pontot sem teljesít orbán. A választásokig meg sem akarata,sem ideje
  nincs már arra,hogy a hibáit jóvá tegye ! Ezért ezt a 30 pontot a Jobbik
  kormányzásával lehetne kezdeni, mert ez a 30 pont, és a Jobbik
  programjai teremtik meg a szebb jövőt ! Ezért is GYŐZZÖN A JOBBIK !

 2. Végre egy értelmiségi vélemény ,és nem a homokba fúló akadémikus magatartás,akik az elefántcsont toronyból szereti nézni az “ELŐADÁST” !

 3. Orbán??? Egy piti kis bűnöző. A tolvaj, ha- vagy olyan ostoba és- egyedül hagyod a lakásodban, nagy biztonsággal megjósolható, hogy- ami értékes- mindent ki fog rámolni belőle. Ha egy szélhámost megbízol azzal, hogy vegyen neked egy házat, és a vételárat is a kezébe nyomod, bizony könnyedén megszabadít a pénzedtől, viszont az új házra garantáltan nem lesz gondod. mert hogy nem lesz házad sem, és ha lehetőséget talál, a régitől is megszabadít. Így csinál belőled földönfutót. Nos a gazember- ha megbízol benne- hülyére vesz. Hát itt tartunk most. Nem csinálnak mást, merthogy Orbán nem egyedül garázdálkodik a vagyonunkból, csak amihez értenek. Ha végig nézed bandát, nem találsz értelmes munkára fogható tagot. Orbán Viktor ( ma már jogászként sem tudna elindulni szakvizsga, reputáció nélkül),Németh Szilárd, Habony Árpád, Bayer Zsolt, Mészáros Lőrinc (úgy is mint egykori gázszerelő), stb. Mindegyik a rablott szajréból él és élősködik, minden eszközt megragadnak, hogy ezt a terülj-terülj asztalkát megtartsák maguknak. A lelkiismeretükre hatással próbálkozni felesleges, mivel eddigi manipulációikkal bebizonyították, hogy lelkiismerettel nem rendelkeznek. Ők egyszerűen gazemberek. Ők sem próbálkoznak demokratikusan rabolni. Sőt egyre durvább, erőszakosabb módszerekkel érvényesítik a vagyonukként kezelt birodalom feletti teljes és népellenes “jogszabályaik”-kal rendelkezési körüket. Sikerült átverni a választók meghatározó részét, amelyhez segítségül hívtak idegen állampolgárságú magyarokat, akiknek Magyarországgal szemben nincsenek állampolgári kötelezettségeik, csak jogaik. Ennél mocskosabb árulást hazájával szemben kevés ember követett el. Talán Horthy Miklós, a nagybányai Vitéz. Nem véletlen a kultusz, amit megpróbálnak feltámasztani vele szemben.

 4. Ez az “ELVÁRÁS”-i lajstrom AZ, amelyet “G”orbán SOHASEM fog teljesíteni!!! Főleg azért, mert ebből neki SEMMI haszna nem lenne… 🙁 🙁 🙁

 5. Mind szép és jó .Sajnos a mi bonsaink magasról sz…ik rá. “Szigorúan büntesd meg a bűnözőket” akkor saját magán kéne kezdeni.

 6. Andrea
  gyönyörűen sorba szedte az elvárható morális értékeket,
  melyekkel egy miniszterelnöknek rendelkeznie kellene. Nem akarok
  ünneprontó lenni, de számos világvallás, némelyik több ezer
  éve hirdeti ugyan ezt, mint látjuk, kevés foganattal. Nem
  mellesleg, nem Orbán Viktor az első a „szakmában”, aki hasonló
  cipőben járt. Azonban érdemes lenne meggondolni azt, hogy mekkora
  hozadéka lenne egy választási kampányban a pozitív morális
  értékek deklarált felvállalásának. Amikor újra
  megfogalmazódnak, láthatóvá válnak ezek az értékek, egyúttal
  a hiányuk is láthatóvá válik a konkurenciánál.

 7. akár Szent István intelmeit is lehetne írni, ha Orbán méltó követője lenne , de egy lapon nem lehet említeni a kettőt.
  Elnézést kérek Szent István királyunktól !!

 8. Egy kissé túlzottan idealizált, bár szép is lenne ha, csak a töredékét betartaná légyen az akárki!

 9. Lelkemből szóltál… jó a leírásod! No, de mivel lehetne ezt megállítani, lehetőleg visszafordítani? Hol az értelmiség, aki elindítaná, és továbbvinné, szervezné ezt a feladatot? A civil szféra szolidaritása? Aki azt hiszi, hogy ezt a
  gengszter-csapatot törvényes úton leválthatja az nagyon nagy tévedésben
  van. Valószínű illegalitásba vonult vezetés nélkül már nem menne ez sem. Nem messze járunk attól, hogy egy nagyobb tömegmegmozduláson a fide$$ fizetett -provokatőrei zavargást keltenek, csupán azért, hogy a kormány egyből kihirdesse a szükségállapotot. Akkor aztán már a választásokat sem kell megtartani. Folytassam?

 10. Amit most vizionálsz a következő választás “elhalasztásáról”, az már az első Orbán kormány színre lépése óta elképzelhető. Ennek egyetlen dolog tehet keresztbe, nevezetesen az, hogy Orbán Viktor meglehetősen gyáva, amit már többször bebizonyított, és pontosan tudja, hogy egy ilyen “akció” kimenetele kiszámíthatatlan. Én úgy látom, hogy egyszerűbb és biztonságosabb megoldás a potenciális ellenfélként jelentkező ellenzéki jelölttel való megegyezés. Az eredmény ugyanaz, a szabad rablás folytatódik, ameddig ezt az EU finanszírozza. Ami a magyar értelmiséget illeti, hát bizony én úgy látom, hogy a progresszív gondolatok, vagy esetleg a független gondolkodás csak a deklarációkban fordul elő. A csontot- ami ráadásul gumiból van- az aktuális főnök gazditól kapja, és nem is tudna anélkül egzisztálni. Az esetleges tudományos riválisokat igyekeznek a pályáról, esetleg az országból is kiszorítani. Végül senki nem meri kimondani ebben az országban, hogy a rendszer maga hibás, tehát nem Orbán, vagy Gyurcsány, vagy Botka, stb. a leváltandó, kirúgandó, hanem a rendszer, amelyik ezt a jelenlegi állapotot produkálta, rossz. Morális fertőt, gazdasági rombolást hozott magával. Azt is persze érdemes megjegyezni, hogy a magyar társadalom nagy részét alkotó emberek alkalmatlanok arra, hogy független, önérzetes, ha szükséges egymással szolidáris polgárokként építsenek fel egy demokratikus közösséget, vagyis a kötelezettségek és jogok egyenlőségén alapuló társadalmat, és akik képesek az államot is kényszeríteni a jogegyenlőség tudomásulvételére, a kötelezettségei végrehajtására. Ha ezt végiggondolom, ettől az állapottól mi fényévekre vagyunk.

 11. Kedves Pedro15-Köszönöm, hogy időt szántál rá és megosztottad velem a további gondolataidat! Egyetértek veled, igen a rendszer a hibás. Valahol, egy szalonnás cikkhez hozzászólva, már nagy vonalakban leírtam, milyen működésű és szabályozottságú társadalmi felépítményre lenne szükség. Ez hosszú téma, itt nem is akarok belemenni a részletekbe. Ahhoz, hogy meg lehessen valósítani, el kellene takarítani gyökerestől a jelenlegi rendszert, és ott vagyunk ismét a probléma kezdetén, – csuka-fogta-róka-fogta-csuka -… Ezt belső indíttatással, kezdeményezéssel, lassan, “társadalmi evolúciós folyamatként” nem lehet kivitelezni. Talán egy mindent elsöprő társadalmi katarzissal, de tán még azzal sem, ha nincsenek előre felkészült vezetők és szakemberek, akik addig is biztosítanák a közrendet, irányítanák az ország gazdaságát, stb…. Külföldről nem várható segítség, az EU sem fog beavatkozni, legfeljebb, ha elzárják a pénzcsapot. Nagyon-nagy bonyolultságú feladat ez egy népnek, főleg, a magyarnak, amint látható, a politikai apátiába süppedt a szavazatra jogosultak közül, közel 6 millió ember. Nos, ez volt a célja G.orbánnak, ezt elérni. Így már csak az ő hívei fognak elmenni szavazni. Hacsak valami csodát nem tesz ez a kusza ellenzék…

 12. A probléma megoldása ennél is bonyolultabb. a külföldi segítség, sajna, ha van is egyáltalán ilyen, nem érne egy hajító fát sem. Ha egy nép nem tudja kivívni a saját szabadságát, akkor mindég kiszolgáltatott marad, nem éli meg a saját erejét, a szolidaritás csodáját. Én azt mondanám, ha egy nép megérett a demokráciára, majd ki tud lépni a soraiból egy olyan karizmatikus vezető, amelyik meg fogja szervezni azt az összefogást, amellyel meg tudja változtatni saját sorsát egy nemzet. Az sajna nem valószínű, hogy parlamentáris keretek között megtörténhet, hiszen ennek a változásnak új parlamentre, új alkotmányra, stb. lesz szüksége. Mindég valamilyen-egész társadalmi csoportokat érintő- nagy jogsérelem, vagy teljes jogfosztottság az, amelyik elegendő kohéziót tud indukálni egy vagy több társadalmi osztályon belül, és osztályok között, ahhoz, hogy egy nemzet megszabaduljon saját rab, vagy inkább fogva tartóitól. Ez utóbbi kitétel arra utal, hogy Orbán V. a nemzetre hivatkozik, amikor a saját érdekeit védi. Nos addig, ameddig az emberek nagy része ezt szó nélkül tűri, és az ellenzék sem talál ebben semmi kivetni valót, sőt sokszor ugyanazokkal a logikai fordulatokkal és verbális eszközökkel manipulál mint az uralmon lévő párt vezetője, akkor nem várható el semmiféle változás a Törvényhozáson belül lévő pártoktól, vagy azok vezetőitől, hiszen a valós problémáról, a társadalmi visszásságok eredőiről sem hajlandó beszélni. Az őszinteségnek még a halvány árnyékát sem lehet ezektől az emberektől megkapni. Abban igazad van, hogy társadalmi katarzis szükséges a változáshoz. Ezért nevezzük érdemtelenül a ’89-es eseményeket rendszerváltásnak. Ez nem volt rendszerváltás, pusztán a hatalom átcímkézése. Sajna rosszul indult az egyetlen lehetőség, amellyel igazi rendszerváltást lehetett volna elérni. A rendszerváltást azok az emberek “intézték el, akik az előző rendszert sem felemelték, megújították, hanem lezüllesztették. Aztán elkezdődött a “komcsizás”, amelyben versenyt futottak azok, aki az előző “rendszer” elvárásainak megfelelően verték a mellüket, hogy ők kommunisták. Ez a látszat megfelelni akarás a mindenkori elvárásnak, de persze, a valósághoz semmi közük. Én nem hiszem, hogy ebben az országban – néhány szerencsétlen álmodozón kívül lett volna ebből a fajtából sok. Persze a rendszerváltáshoz nem álmodozókra van szükség, hanem olyanokra, akik a valóságot tudják megragadni, és a valódi ellentmondások feltárásával, valódi alternatívát tudnak az emberekkel közölni. Ez sok elszántságot és persze némi bátorságot is kíván, hiszen embertömegek gondolkodását kell felvilágosítással megváltoztatni. Én nem hiszem, hogy manapság ilyen aktivistából elegendő lenne, bár a Youtubeon találtam egy ilyen embert, aki a”Slejm” nevű műsor vezetője, Gulyás Márton a neve. Igazi- jó értelembe vett “propagandista”, bár nem hiszem, hogy önerős a “vállalkozása”, s valószínűleg valamilyen csoport állhat- nem hiszem, hogy a Soros lenne, mivel teljesen mások az indíttatások :-)- mögötte ,de a lényeg, amiről beszél, az bizony figyelemre méltó, persze jóval egyszerűbb, könnyen emészthető formában valami hasonlóra lenne szűksége az országnak, az átlag magyarnak. A magam részéről persze illúziónak tartom a közeljövő “pálfordulását”, de ez úgy is a fiatalokra marad, bennük még van kakaó, különösen akkor, ha valódi érdekeiket felismertetik velük. Na jó éjt.

 13. Tisztelt Katona Andrea ezt a 30 pontot felsoroltatok Orbaneknak is , vagy ez akor meg nem volt aktualis de az uj miniszterelnoknek mar az lesz, Aaaaaaaaaa tudjatok mit valalom, oke, eskuszom a harminc pont szerint fogom vezetni az orszagomat, na aljunk meg csak egy pillanatra, mi van akkor ha nekem egy sokkal jobb programom van, akkor csinalhatnam ugy is??Mert en konok vagyok es ragaszkodom a sajat elkepzeleseimhez, de azt meg igerem, hogy itt egy orszag none ki a foldbol es nem arra menetek amerre akartok mint a birka csorda, arra amerre en megyek. Nos Katona Andrea legyenszives mondani meg kaptam a munkat, es mikor kezdhetek?? Igerem azzal kezdem hogy Orbanekat ki vagdosom az orszaghazbol es meg a kornyekerol is, a tobbit nem arulom el.Milyen erdekes az anyai nagyapam is Katona Sandor volt es eleg kiterjedt familia, hogy most hol laknak nem tudom de teglason eltek, de nagyon regen.Es miutan lehet hogy rokon lelkek vagyunk egy kicsi engedmenyt kaphatnak, olyan regen voltam mar miniszterelnok, azt hiszem itt az ideje hogy az legyek. koszonom.

 14. Majd menybol az anyal le jon hozzatok Magyarok, Magyarok es o lesz majd nektek udvozitotok Magyarok magyarok, ostoba birkak pasztorok nelkul. Ez az a nep amely mindenre alkalmatlan, nincs elve es hite, forog mint kemenyen a szelkakas, hajbokol az alamizsnaer, azhelyett hogy az asztalra csapna de nagyot, elegvolt Orbant es a bandajat, csak egy kemeny kezu vezetovel es egy ossz nemzeti felkelessel forradalommal lehe eltavolitani, de nem gyava megalkuvo fergekkel akik csak dumalnak irogatnak, de nem cselekszenek, ne szarjatokbe majd az angyalok lerendezik nektek vagy maga a megvalto uristen, ti meg csak firkalgasatok es varjatok a csodat ettol a selejt ellensegiektol, mert, ebben az orszagban ellenzek, nincs es nem is lessz soha, ha ezektol varjatok a csodat, na akkor lesz itt nemulas, meg varakozas, sok szerencset hozza Magyarok.

 15. I simply wanted to say thanks all over again. I’m not certain the things I could possibly have undertaken in the absence of the entire information revealed by you concerning this problem. It was the terrifying matter in my position, nevertheless observing the very specialized approach you handled the issue took me to cry over happiness. Now i am grateful for the information and thus wish you comprehend what a powerful job your are accomplishing instructing men and women through the use of your web site. I’m certain you’ve never encountered any of us.

 16. Thank you for all of the work on this web site. Kim loves engaging in research and it’s easy to understand why. Most people notice all relating to the dynamic way you deliver practical guidelines via your web site and even boost participation from some other people about this issue then our daughter is certainly becoming educated so much. Take pleasure in the remaining portion of the new year. Your performing a very good job.

 17. I have to express my thanks to this writer just for bailing me out of this particular instance. After surfing throughout the online world and obtaining methods which are not productive, I thought my entire life was done. Living minus the strategies to the problems you have solved by way of this write-up is a crucial case, as well as the ones that might have in a wrong way affected my career if I had not discovered your website. Your personal competence and kindness in handling a lot of stuff was invaluable. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t come across such a solution like this. I can also now look forward to my future. Thank you so much for your skilled and effective guide. I will not think twice to refer the sites to anyone who should receive direction on this situation.

 18. I’m writing to make you be aware of of the extraordinary encounter my friend’s princess obtained visiting the blog. She picked up such a lot of things, including how it is like to have an amazing coaching mood to have many more effortlessly learn about several tricky things. You really did more than my expectations. Many thanks for offering the powerful, trustworthy, educational and as well as fun guidance on the topic to Tanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.