Kiderült a titok: nézd meg, ki volt az expolitikus, aki nagy összeggel támogatta a Fideszt

Kép forrása: nol.hu

Európai parlamenti képviselők mellett Orbán Ráhel jogi képviselője is támogatta tavaly a pártot.

Nagyjából annyi pénzből tudott gazdálkodni tavaly a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, mint egy évvel korábban. A 2016-os pénzügyi beszámoló szerint 1,084 milliárd forint állt a párt rendelkezésére.

Egy évvel korábban, 2015-ben 1,083 milliárd forint bevétele volt a pártnak, tehát lazábbra nem engedhették a nadrágszíjat. Tagdíjakból 2016-ban több folyt be, mint 2015-ben, viszont a támogatók szűkmarkúbbak voltak. A kisebb, 500 ezer forint alatti összegeket adományozók visszafogottabban tömték a pártot: ők tavaly 35,3 millió forintot adtak, míg előtte egy évvel még csaknem 50 milliót – írja az mfor.hu.

Az 500 ezer forint felletti támogatók viszont 11 millióval gazdagították a párt kasszáját. Őket nevesíti is a beszámoló. Közülük a legbőkezűbb Bajkai István volt, ő 3 180 000 forintot utalt a párt számlájára. Bajkai az erzsébetvárosi önkormányzat alpolgármestere, a 444 egy korábbi cikkében pedig úgy hivatkoztak rá, mint Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel jogi képviselője.

Papcsák Ferenc 2,1 millióval járult hozzá a párt működéséhez. Van miből, a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottságának elnökeként a havi fizetése 3,5 millió forint.

A listán több európai parlamenti képviselőt is talált az mfor.hu: Schöpflin György András (732 000 forint) Deli Andor (901 000), Bocskor Andrea (1 375 000) és Kósa Ádám (1 768 000) egyaránt a néppárti frakciót erősítik. Deli és Bocskor határon túli politikusok, előbbi Délvidékről, utóbbi Kárpátaljáról származik. Kósa pedig az első hallássérült politikusa az európai parlamentnek, aki jelnyelven kommunikál. A legismertebb név Schöpflin György. A történész, politológus hosszú évtizedekig élt és dolgozott Nagy-Britanniában.

Érdekes figurája ennek a mezőnynek Girán János (592 000), aki a pécsi alpolgármesteri pozícióról mondott le nemrégiben, a helyi sajtó szerint váratlanul.

A listán szerepel még Kukoda Nándor, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató zrt. igazgatóságának elnöke, egyben a Séd-Coop 2000 Zrt. elnöke. Kukoda korábban megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést, amit a veszprémi illetőségű Navracsics Tibor, akkori igazságügyi miniszter adott át. Volt év, amikor Kukoda a legnagyobb adományozónak számított – egyébként közismerten aktív támogatója a civil szférának. Tavaly 800 000 forinttal segítette meg a kormánypártot.

Bővebben az adományozókról az Mfor.hu oldalán olvashatsz.

loading...