Míg a Fidelitas beégett Nógrádban, egy fiatal fiú zseniális beszédet mondott Zalában – megmutatjuk

A Pesti Bulvár beszámolt róla, hogy botrányos sajtótájékoztatót tartott a Fidelitas salgótarjáni szervezete, ahol egyetlen épkézláb mondatot nem sikerült kimondaniuk az egybegyűlt fiataloknak. Ezzel szemben Zalaegerszegen egy tizenéves fiatal, László Marcell, aki egyébként a helyi Societas Baloldali Ifjúsági Mozgalom elnöke, olyan értékek mellett emelt szót a megyeszékhelyen szervezett Európa-napon, amelyekről manapság beszélni sem ildomos.

„Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagjává váljon?” Szó szerint így hangzott a feltett kérdés, melyre 84 százaléknyian mondtak igent! Hozzátenném: ma az „Állítsuk meg Brüsszelt” kampány ellenére a magyarok ugyanebben az arányban szavaznának a tagság mellett” – kezdte el beszédét László Marcell, majd hozzátette: az EU-s csatlakozással mérföldkőhöz érkezett e 20. században annyi terrort, és igazságtalanságot elszenvedő ország történelme.

marc2

A beszédéből idézünk most:

“13 évvel ezelőtt május 1-jén, 9 másik ország mellett az Európai Unió tagjává váltunk. Bizakodással töltött el bennünket az, hogy a korábbi komp-ország véglegesen kikötött ott, ahová mindig is tartozni akart. Nyugaton! Ha valaki, mi magyarok tudjuk mit jelent erőszakkal és szögesdróttal elválasztva lenni a demokráciától.

Miért álltam ki ide?

Megnyugtatok mindenkit: nem a brüsszeli bürokraták vagy Soros György biztatott, hogy osszam meg gondolataimat.

Sokkal inkább az motivált, hogy mi, diákok mit gondolunk az Unióról. Nagy előnyt jelent a vízummentesség. Diákként bővíthetjük nyelvtudásunk az iskolán kívül is, ebben nagy segítség a külföldi testvériskolákkal való együttműködés, melyet sok esetben az Unió anyagilag is támogat. Sok diák jutott így ki Erdélybe, az ott élő magyar ajkúakhoz. Összességében sokunkban kialakult egy közös Európa-tudat, a Parlamenten kívül majdnem minden közintézményen ott az uniós zászló. A gazdaság mellet a kultúrában is szoros összefonódások vannak az országok között. Mintha kettős állampolgárok lennénk. Egyszerre magyarok és valami nagyobb nemzeté, egy sokszínű közösségé.

Ennek megismerésére született egy kiváló kezdeményezés, az Interrail-program, amelyet egyre több politikus támogat. Ennek lényege, hogy 18 éves korban minden uniós állampolgár kapna egy 22 napos ingyenes vasúti utazásra feljogosító bérletet, mellyel bejárhatnák az Unió országait. Az EU számunkra sok esetben a jövőt jelenti.

Lehetőséget nyújt arra, hogy külföldön tanulhassunk, vagy ha a jelen viszonyokra gondolok, ott is vállaljunk munkát.

Sajnos egyre nagyobb számban vannak azok, akik ezt érzik a legnagyobb előnynek az uniós tagságban. Ha ma Magyarországon egy középiskolában megkérdezik, ki gondolkozik azon, hogy külföldre menjen, elég megdöbbentő számot kapunk. Már most érezzük a munkaerő-hiányt mind az egészségügy, mind az ipar területén. Sokak nem tudják megfizetni a hatalmas egyetemi költségeket, reményüket vesztik az évről évre növekvő ponthatárok miatt, vagy lemondanak arról, hogy államilag támogatottként bekerülhessenek a felsőoktatásba. Ennek kiváltságnak kellene lennie?

Persze erre van egy varázsszó: Diákhitel, de ki akarja az életét rögtön hitellel kezdeni? Nekik nagy lehetőség a külföldön egyre több helyen elérhető ingyenes felsőoktatás. Külföld vonzza a fiatalokat, de sokszor nem csak a kíváncsiság, hanem a lehetőségek, a jobb oktatási rendszer miatt, amit itthon nem biztos, hogy megkapnak.

Nekünk ezt jelenti az Európai Unió!

Véleményem szerint nem megállítani kéne, hanem tisztességesen bánni a fejlesztési pénzekkel, mert nem Lőrincben vagy a stadionokban van a jövő, hanem az oktatásban, infrastruktúrában és a tisztességben.”

loading...