Míg a Fidelitas beégett Nógrádban, egy fiatal fiú zseniális beszédet mondott Zalában – megmutatjuk

A Pesti Bulvár beszámolt róla, hogy botrányos sajtótájékoztatót tartott a Fidelitas salgótarjáni szervezete, ahol egyetlen épkézláb mondatot nem sikerült kimondaniuk az egybegyűlt fiataloknak. Ezzel szemben Zalaegerszegen egy tizenéves fiatal, László Marcell, aki egyébként a helyi Societas Baloldali Ifjúsági Mozgalom elnöke, olyan értékek mellett emelt szót a megyeszékhelyen szervezett Európa-napon, amelyekről manapság beszélni sem ildomos.

„Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagjává váljon?” Szó szerint így hangzott a feltett kérdés, melyre 84 százaléknyian mondtak igent! Hozzátenném: ma az „Állítsuk meg Brüsszelt” kampány ellenére a magyarok ugyanebben az arányban szavaznának a tagság mellett” – kezdte el beszédét László Marcell, majd hozzátette: az EU-s csatlakozással mérföldkőhöz érkezett e 20. században annyi terrort, és igazságtalanságot elszenvedő ország történelme.

marc2

A beszédéből idézünk most:

“13 évvel ezelőtt május 1-jén, 9 másik ország mellett az Európai Unió tagjává váltunk. Bizakodással töltött el bennünket az, hogy a korábbi komp-ország véglegesen kikötött ott, ahová mindig is tartozni akart. Nyugaton! Ha valaki, mi magyarok tudjuk mit jelent erőszakkal és szögesdróttal elválasztva lenni a demokráciától.

Miért álltam ki ide?

Megnyugtatok mindenkit: nem a brüsszeli bürokraták vagy Soros György biztatott, hogy osszam meg gondolataimat.

Sokkal inkább az motivált, hogy mi, diákok mit gondolunk az Unióról. Nagy előnyt jelent a vízummentesség. Diákként bővíthetjük nyelvtudásunk az iskolán kívül is, ebben nagy segítség a külföldi testvériskolákkal való együttműködés, melyet sok esetben az Unió anyagilag is támogat. Sok diák jutott így ki Erdélybe, az ott élő magyar ajkúakhoz. Összességében sokunkban kialakult egy közös Európa-tudat, a Parlamenten kívül majdnem minden közintézményen ott az uniós zászló. A gazdaság mellet a kultúrában is szoros összefonódások vannak az országok között. Mintha kettős állampolgárok lennénk. Egyszerre magyarok és valami nagyobb nemzeté, egy sokszínű közösségé.

Ennek megismerésére született egy kiváló kezdeményezés, az Interrail-program, amelyet egyre több politikus támogat. Ennek lényege, hogy 18 éves korban minden uniós állampolgár kapna egy 22 napos ingyenes vasúti utazásra feljogosító bérletet, mellyel bejárhatnák az Unió országait. Az EU számunkra sok esetben a jövőt jelenti.

Lehetőséget nyújt arra, hogy külföldön tanulhassunk, vagy ha a jelen viszonyokra gondolok, ott is vállaljunk munkát.

Sajnos egyre nagyobb számban vannak azok, akik ezt érzik a legnagyobb előnynek az uniós tagságban. Ha ma Magyarországon egy középiskolában megkérdezik, ki gondolkozik azon, hogy külföldre menjen, elég megdöbbentő számot kapunk. Már most érezzük a munkaerő-hiányt mind az egészségügy, mind az ipar területén. Sokak nem tudják megfizetni a hatalmas egyetemi költségeket, reményüket vesztik az évről évre növekvő ponthatárok miatt, vagy lemondanak arról, hogy államilag támogatottként bekerülhessenek a felsőoktatásba. Ennek kiváltságnak kellene lennie?

Persze erre van egy varázsszó: Diákhitel, de ki akarja az életét rögtön hitellel kezdeni? Nekik nagy lehetőség a külföldön egyre több helyen elérhető ingyenes felsőoktatás. Külföld vonzza a fiatalokat, de sokszor nem csak a kíváncsiság, hanem a lehetőségek, a jobb oktatási rendszer miatt, amit itthon nem biztos, hogy megkapnak.

Nekünk ezt jelenti az Európai Unió!

Véleményem szerint nem megállítani kéne, hanem tisztességesen bánni a fejlesztési pénzekkel, mert nem Lőrincben vagy a stadionokban van a jövő, hanem az oktatásban, infrastruktúrában és a tisztességben.”

23 Comments

 1. Mi a sz..rt akarnak Orbánék az országnak? Majd egyedül, szuverén csupasz seggel tengődjön itt barátok és partnerek nélkül Európa közepén, mindenkiknél okosabbnak tartva magát? Na persze az ő seggük már nem csupasz!

 2. Busai Ferenc…..Miért sajnos? Te legalább megérted ezt a kort…gondolom, remélem “KÓR” nélkül. Én 79 vagyok, optimista és bizakodó, bízom a fiatalokban, drukkolok nekik, ahol tudom támogatom is őket….ha megérem, jövőre a szavazatommal mindenképp. Itt már nem mi vagyunk – öregek, nyugdíjasok – a fontosak, hanem a jövő, a felnövekvő ifjúság. Csak a változás hozhat békét és nyugalmat. Harcra senkit nem buzdítok, de változtatásra mindenképpen.

 3. Nagyon igaza van ennek a fiatalembernek. Mi, 60-asok tudjuk csak igazán, hogy milyen rossz az, amikor megnehezítik az egyetemre való bejutást, a nyelvtanulást, a tehetség kibontakozását. Gyerekeinknek, unokáinknak nem ezt akarjuk. Orbánék hatalmas bűne, hogy a fiatalokat butaságban akarják tartani. Már csak ezért is el kell őket zavarni a francba.

 4. Mondd, te hol éltél fiatal korodban? Egyetlen rendszer volt ebben az országban, amely mindenki számára lehetővé tette a továbbtanulást, aki tudott és akart is tanulni. Azok mondanak ilyen baromságot, aki lusták, tehetségtelenek voltak.

 5. Anélkül, hogy egy szikrányit is csökkenteni akarnám a srác beszédének értékét!!!!!!!!!
  Semmi újat nem mondott. Minden mondata igaz, és ezt mindenki tudja. Leginkább azok, akik foggal-körömmel, tötvényes szintre emelt korrupcióval és erőszakkal tesznek ellene.
  Sajnos ott tartunk, hogy mondani, beszélni, demonstrálni, tüntetni annyi, mint vizet a Dunába hordani. Itt a szó már KEVÉS illetve nem érünk vele semmit. Lehet, hogy én gondolkodok “fordítva”, de nem az érdekel, hogy mit loptak-vettek el az országtól, hanem arra, hogy mi marad utánuk? Szellemileg, fizikailag, iparilag, egészségileg, anyagilag lepusztított ország.
  Maradnak az “új földesurak” állami pérzből kikupált birtokai, stadionok százai, üveghíd, csodazongora, kisvasút, und so weiter. Mit lehet velük kezdeni? MIT FOGUNK VELE KEZDENI??????? ( Államosítani? Mert ugye magánkézbe mégse adhatjuk) ) Nem lesz belőlük munkahely, nem lendül be tőlük a gazdaság, nem lehet velük oktatást és egészségügyi ellátást biztosítani, boldog, egészséges gyermekeknek, dolgozni tudó felnőtteknek, és utolsó éveiket méltósággal megélő nyugdíjasoknak élhető hazát adni.
  Nem pesszimista vagyok, hanem reális. TÚL SOKÁIG VÁRTUNK.

 6. Nagyon szépen hangzik, amit írt, de………
  Kik azok a fiatalok, akikben bízik? (6-700 ezren külföldön)
  Azt hiszi a szavazási eredmények valósak lesznek? (2014-ben azok voltak?)
  Az utolsó mondat a legszebb.”Harcra senkit nem buzdítok, de változtatásra mindenképpen.” Lefordítva: Ne harcoljatok, de csináljatok már valamit! Nekem is így tetszene legjobban, de a “hogyanját” nem a szavazásban látom. Ez kb. annyit ér, mint a jó tanács: Nem tudom mit kéne csinálni, de amit csináltok, az nem jó!

 7. Auróra! Mért ettől a gyermektől vár egetverő gondolatoat, amikor más, profi politikus évtizedek óta hülyeségeket hord össze?

 8. Aljas világot élünk, tehetségtelen politikusokkal, már ami a kreativitást, a fejlődő képes folyamatok irányítását illeti!Ezért lenne szükséges egy teljes mérvű összefogás, nem pedig ez az eszetlen széthúzás! Az MSZP-től a DK-n át az LMP-ig ! Nem sok esély van rá!Én még bízom a z MSZP kongresszusában, hogy a maffia tagok és szemellenzősök kissebbségbe szorulnak és Botkát az összefogás útjára állítja!

 9. – dózsanépe?…mondd te mikor éltél itt, a nyolcvanas években? – engem és társaim, származásom és szüleim volt poziciójai okán nem vettek fel felsőbb iskolába a hatvanas-hetvenes években, úgy állapítva meg a pontszámokat, hogy csak plusz szoc. kitüntetésekkal stb. lehessn elérni…

 10. De ismerős….mindig a körülmények, meg más emberek, meg a helyzet. Gyenge, önkritika nélküli emberek eszköze.

 11. …el se olvasom..rápillantok néhány szóra – így a következőket állítom : az un. EU-ból senki nem akar kilépni .. annak ellenére, hogy a balnak mondott ..alapvetően libsi média ezt sugallja..ténykérdésként kezeli .. vicc !
  Az igazság hogy az EU bizonyos brüsszeli körei folyamatosan a tagság ellenében ..épp a magyar kormány ellenében is dolgozik..nyesi a tagállamok jogait ! .. ha ezt valaki nem látja az nem akarja látni ill. pontosabban egyértelműen zilálja honfitársai életviszonyait..azok jogait – tul.képp fizetett ügynökök vagy nagyrészt idióták vagy divat-libsik .. messze vannak a szabad gondolatok birtoklásától ..sajnálom őket !!!!!!!!!!!!!!

 12. Az a bosszantó, hogy a nép összefogna, de a pártok nem, és miután a népre nem, csak a pártokra lehet szavazni, így a pártok önös hatalmi érdekeik miatt (ostoba indokokra hivatkozva) egyszerűen képtelenség rájuk szavazni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.