Befenyítették Orbánt – megmutatjuk, milyen amikor egy jókora sallert kap

Kép forrása: nol.hu

Az Európai Néppárt szombat délelőtti brüsszeli ülésén tárgyalt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Manfred Weber, a pártszövetség európai parlamenti frakciójának a vezetője pedig figyelmeztette a kormányfőt: “nem marad következmények nélkül, ha a Fidesz kitart politikája mellett.

Az EPP elnöke, Joseph Daul közölte: világosan üzentek Orbánnak és a Fidesznek arra vonatkozóan, hogy nem fogadják el az alapvető jogok korlátozását vagy a jogállamiság figyelmen kívül hagyását. Ez pedig magába foglalja a tudományos szabadságot, az egyetemek autonómiáját is. Az Európai Néppárt azt akarja, hogy a CEU maradjon nyitva, a határidőket függesszék fel és kezdődjön párbeszéd az Egyesült Államokkal.

A közlemény szerint az ülésen nyitott és őszinte beszélgetést folytattak a magyar miniszterelnökkel. Kitértek arra is, hogy véleményük szerint a nem kormányzati szervezetek az egészséges demokrácia részét képezik és a civil társadalmat képviselik, így tiszteletet érdemelnek.

Az Európai Néppárt az ülésen – a CEU kérdésén túlmenően – világossá tette magyar partnerei számára, hogy az Állítsuk meg Brüsszelt! kampány otrombán EU-ellenes retorikája elfogadhatatlan. A Fidesz évek óta tartó Európa-ellenes támadásai ezzel olyan szintet értek el, amit már nem tudunk tolerálni – fogalmaztak. A nemzeti konzultáció mélységesen félrevezető. Az Európai Uniót vízióval rendelkező néppárti képviselők alapították, “mélyen Európa-párti meggyőződést vallunk” – írták. “Pont Orbán Viktort nem kell emlékeztetnünk arra, hogy a brüsszeli döntések az európai kormányok, valamint az Európai Parlament közös döntései. Közéjük tartozik a magyar kormány is, ahogy magyar képviselők is tagjai az Európai Parlamentnek.”

Magyarország mindenben megfelel az Európai Bizottság kéréseinek – biztosította Orbán az Európai Néppárt elnökségét szombat délelőtt Brüsszelben. A Fidesz pártcsaládja kemény hangú közleményben is helyretette a magyar kormányt, szó lehetett a Fidesz tagságának felfüggesztéséről is. Orbán beleegyezéséről most már Siegfried Muresan, a Néppárt szóvivője is hírt adott a Twitteren:

sig

 A Közép-európai Egyetem (CEU) az Európai Néppárt szombat délelőtti elnökségi ülésére reagálva üdvözölte a Néppárt azon kijelentését, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök ígéretet tett arra,  hogy az ajánlások szerint fog cselekedni”.

 

A CEU abban bízik, hogy a magyar kormány a következő nyilatkozat szerint jár el: “Az Európai Néppárt azt akarja, hogy a CEU folytathassa működését, függesszék fel a határidőket, és kezdődjön meg a párbeszéd az Egyesült Államokkal”.

Megköszönte  a tanszabadságuk mellett az Európai Néppárt által tett egyértelmű állásfoglalást is – mely elég világos üzenetet Orbán Viktor miniszterelnöknek:  az EPP nem fogadja el „az alapvető szabadságjogok korlátozását, és a jogállamiság figyelmen kívül hagyását, ebbe beleértve a tanszabadságot és az egyetemi autonómiát is”.
“Felhívjuk a magyar kormányt, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az érintett egyesült államokbeli hatóságokkal – ez esetben New York állammal –, hogy olyan megállapodást kössenek, amely garantálja a CEU jogát ahhoz, hogy Budapesten, szabad intézményként működhessen tovább” – áll a kiadott  közleményükben.

Közleményüket Michael Ignatieff rektor szavaival zárták:

hálásak vagyunk a Néppártnak, hogy a határidők felfüggesztésére és a tárgyalások megkezdésére szólította fel a magyar kormányt.

Felmerül a kérdés, hogy itthon mennyire torzítja majd el a történteket a FIDESZ?

Viszont minden magyar ember számára fontos tudni: hazatérve Brüsszelből két fontos feladat vár a kormányra – hiszen a kormányfő ígéretet tett, illetve kemény intelmet kapott a végrehajtásra:

1/ “Felhívjuk a magyar kormányt, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az érintett egyesült államokbeli hatóságokkal – ez esetben New York állammal –, hogy olyan megállapodást kössenek, amely garantálja a CEU jogát ahhoz, hogy Budapesten, szabad intézményként működhessen tovább”

2/ „A Fidesz évek óta tartó Európa-ellenes támadásai ezzel olyan szintet értek el, amit már nem tudunk tolerálni” – fogalmazták meg a miniszterelnök felé intésüket.


A cikket az Ellenszélnek beküldte: Sz. Jutka

1 Comment

 1. I do not know whether it’s just me or if everybody else encountering problems with your website.
  It seems like some of the text within your posts are running off
  the screen. Can somebody else please provide
  feedback and let me know if this is happening to them too?
  This could be a problem with my web browser because I’ve had this happen before.

  Kudos

Leave a Reply

Your email address will not be published.