Befenyítették Orbánt – megmutatjuk, milyen amikor egy jókora sallert kap

Kép forrása: nol.hu

Az Európai Néppárt szombat délelőtti brüsszeli ülésén tárgyalt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Manfred Weber, a pártszövetség európai parlamenti frakciójának a vezetője pedig figyelmeztette a kormányfőt: “nem marad következmények nélkül, ha a Fidesz kitart politikája mellett.

Az EPP elnöke, Joseph Daul közölte: világosan üzentek Orbánnak és a Fidesznek arra vonatkozóan, hogy nem fogadják el az alapvető jogok korlátozását vagy a jogállamiság figyelmen kívül hagyását. Ez pedig magába foglalja a tudományos szabadságot, az egyetemek autonómiáját is. Az Európai Néppárt azt akarja, hogy a CEU maradjon nyitva, a határidőket függesszék fel és kezdődjön párbeszéd az Egyesült Államokkal.

A közlemény szerint az ülésen nyitott és őszinte beszélgetést folytattak a magyar miniszterelnökkel. Kitértek arra is, hogy véleményük szerint a nem kormányzati szervezetek az egészséges demokrácia részét képezik és a civil társadalmat képviselik, így tiszteletet érdemelnek.

Az Európai Néppárt az ülésen – a CEU kérdésén túlmenően – világossá tette magyar partnerei számára, hogy az Állítsuk meg Brüsszelt! kampány otrombán EU-ellenes retorikája elfogadhatatlan. A Fidesz évek óta tartó Európa-ellenes támadásai ezzel olyan szintet értek el, amit már nem tudunk tolerálni – fogalmaztak. A nemzeti konzultáció mélységesen félrevezető. Az Európai Uniót vízióval rendelkező néppárti képviselők alapították, “mélyen Európa-párti meggyőződést vallunk” – írták. “Pont Orbán Viktort nem kell emlékeztetnünk arra, hogy a brüsszeli döntések az európai kormányok, valamint az Európai Parlament közös döntései. Közéjük tartozik a magyar kormány is, ahogy magyar képviselők is tagjai az Európai Parlamentnek.”

Magyarország mindenben megfelel az Európai Bizottság kéréseinek – biztosította Orbán az Európai Néppárt elnökségét szombat délelőtt Brüsszelben. A Fidesz pártcsaládja kemény hangú közleményben is helyretette a magyar kormányt, szó lehetett a Fidesz tagságának felfüggesztéséről is. Orbán beleegyezéséről most már Siegfried Muresan, a Néppárt szóvivője is hírt adott a Twitteren:

sig

 A Közép-európai Egyetem (CEU) az Európai Néppárt szombat délelőtti elnökségi ülésére reagálva üdvözölte a Néppárt azon kijelentését, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök ígéretet tett arra,  hogy az ajánlások szerint fog cselekedni”.

 

A CEU abban bízik, hogy a magyar kormány a következő nyilatkozat szerint jár el: “Az Európai Néppárt azt akarja, hogy a CEU folytathassa működését, függesszék fel a határidőket, és kezdődjön meg a párbeszéd az Egyesült Államokkal”.

Megköszönte  a tanszabadságuk mellett az Európai Néppárt által tett egyértelmű állásfoglalást is – mely elég világos üzenetet Orbán Viktor miniszterelnöknek:  az EPP nem fogadja el „az alapvető szabadságjogok korlátozását, és a jogállamiság figyelmen kívül hagyását, ebbe beleértve a tanszabadságot és az egyetemi autonómiát is”.
“Felhívjuk a magyar kormányt, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az érintett egyesült államokbeli hatóságokkal – ez esetben New York állammal –, hogy olyan megállapodást kössenek, amely garantálja a CEU jogát ahhoz, hogy Budapesten, szabad intézményként működhessen tovább” – áll a kiadott  közleményükben.

Közleményüket Michael Ignatieff rektor szavaival zárták:

hálásak vagyunk a Néppártnak, hogy a határidők felfüggesztésére és a tárgyalások megkezdésére szólította fel a magyar kormányt.

Felmerül a kérdés, hogy itthon mennyire torzítja majd el a történteket a FIDESZ?

Viszont minden magyar ember számára fontos tudni: hazatérve Brüsszelből két fontos feladat vár a kormányra – hiszen a kormányfő ígéretet tett, illetve kemény intelmet kapott a végrehajtásra:

1/ “Felhívjuk a magyar kormányt, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az érintett egyesült államokbeli hatóságokkal – ez esetben New York állammal –, hogy olyan megállapodást kössenek, amely garantálja a CEU jogát ahhoz, hogy Budapesten, szabad intézményként működhessen tovább”

2/ „A Fidesz évek óta tartó Európa-ellenes támadásai ezzel olyan szintet értek el, amit már nem tudunk tolerálni” – fogalmazták meg a miniszterelnök felé intésüket.


A cikket az Ellenszélnek beküldte: Sz. Jutka

loading...