Paks 2 megállítható: megmutatjuk, hogyan – Ungár Péterrel beszélgettünk

Ungár Péter, LMP

Az LMP módszert váltott, a népszavazási kérdéseiket elkaszálta a Nemzeti Választási Bizottság, ezért magát az Alaptörvényt módosítaná az ellenzéki ökopárt. Ehhez azonban nem elég, hogy a demokratikus erők összefogjanak, a Jobbikra is szükség lesz. Ungár Pétert, az LMP elnökségi tagját kérdeztük a beruházás megállításának terveiről és egyéb aktuális ügyekről.

“Azért akartuk ezt az alkotmánymódosítást, hogy megmutassuk: a Fidesz az NVB-t használja a népszavazás ellehetetlenítésére. Patyi András nyilatkozatai egyértelműen mutatják, hogy ő egy fideszes pártkatona. Az én kérdésem pl. azért nem engedte át, mert szerinte a megújuló energia szókapcsolat megtévesztheti a választópolgárokat, mivel ebbe nemcsak a villamosenergia tartozik bele, hanem a hő- és vízenergia is. Elképesztő érvekkel utasítottak vissza minket. Azért van szükség alkotmánymódosításra, hogy az emberek lássák, itt nem jogászkodásról van szó, hanem arról, hogy a Fidesz eldöntötte: nem enged népszavazást tartani az ügyben” – mondta el az Ellenszélnek Ungár Péter.

A politikus hozzátette: ahhoz, hogy ezt az ügyet sikerre vigyük, szükség van a többi ellenzéki pártra is. Az MSZP-nek nagyon korrekt álláspontja volt a kérdésben, ők a Reflektornak is elmondták korábban, hogy támogatják az LMP-t a Paks 2 ellenes törekvéseikben. A Jobbik álláspontja viszont értelmezhetetlen, ugyanis összevissza beszélnek. Szél Bernadett már írt egy nyílt levelet is az ügyben. – ez itt olvasható.

Gulyás Mártonnal is egyetért az LMP – módosítanának a választási rendszeren

Ungár Péter ismertette a pártja viszonyát a mozgalomhoz, amit a napokban Gulyás Márton hívott életre: “a jelenlegi választási rendszer hibáriól már régóta beszélünk, még az előző ciklusban, amikor a Fidesz ezt megváltoztatta, már Karácsony Gergő képviselőként ismertette az álláspontunkat, ez azóta sem változott. Három alapvető problémánk van a jelenlegi választási rendszerrel:

  • Úgy rajzolták át a választóköri határokat, hogy az a Fidesznek kedvezzen.
  • A külföldön dolgozó magyarok tulajdonképpen nem tudnak szavazni, mert nincs megfelelően biztosítva a lehetőségük erre.
  • A választási regiszter elmaradott állapotban van, nemlétező emberek szerepelnek benne, a megváltoztatása érdekében pártokkal, pártokon kívüliekkel is szívesen együttműködünk.”

Arra a kérdésünkre, hogy az LMP lehetségesnek tart-e bármiféle együttműködést a Momentummal, a Kétfarkú Kutyákkal vagy a többi ellenzéki párttal, Ungár úgy válaszolt: “amennyiben átmegy a Kúrián a Városligeti népszavazásra vonatkozó kérdésünk, szeretettel várjuk a Momentum vagy a Kétfarkúak aktivistáit, valamint a többi ellenzéki pártot is, hogy sikerre vigyük az ügyet. Mandátumokról beszélgetni viszont nincs értelme, ahogy azt az előző választás kapcsán megtanulhattuk, az efféle latolgatás csak a Fidesznek kedvez.”

loading...