Ha egy kicsit is elért tegnap a tüntetés szele, olvasd el ezt a felhívást!

A tegnapi gigatüntetéssel és annak utózöngéjével kapcsolatban tett közzé felhívást az Európa Blokk. Most tőlük idézünk:


Nem tudom, hányszor nyolcvanezer tüntető szükséges Áder Jánosnak ahhoz, hogy végre megtagadva önmagát és kollégiumi szobatársát G.orbánt, innentől ne a pecabotja végébe kapaszkodjon, hanem ugyanúgy mint a Bibóból mára már többen – csak ő a legmagasabb állami pozícióból, a köztársasági elnöki székből – mondjon NEM-et a zsebdiktátornak. Vagy, ha ezt nem meri megtenni, akkor – megragadva a mostani történelmi pillanatot – még emelt fővel búcsúzzon el politikai pályafutásától! Lesz-e annyira férfi és hazafi, hogy mint az Egri csillagokban Baloghné – képletesen – ő is magával rántja a mélybe az országot romlásba vivő gonoszt?

Mert, hogy tegnap (április 9-én, vasárnap) több, mint nyolcvanezer ember tiltakozott a CEUchescu törvény, a civilek vegzálása, a tanszabadság, a demokrácia korlátozása, az orbáni diktatúra ellen. És ahogy a beszédek után – mire megérkezett a menet vége, de nem fért már be a térre – a tömeg a lépcsők felé fordult, az eredetileg kb. 20 ott álldogáló rendőrből pillanatok alatt – részletenként, kis csoportokban előbukkanva – az összes lépcsőt betöltő páncélfalat alkotó haderő lett, az időnként úgy tűnt, hogy kellőképpen feltüzeli a sokaságot, és megindul… félelmetes volt a harag:

“Szabad ország, szabad egyetem”, “Demokráciát”, “Európa”, “Börtönbe”, “Ne írd alá János”, “Mocskos fidesz”, “Ruszkik haza”, “Elegünk van” skandálta a megfogyatkozott, de még így is tízezres kitartó tömeg… majd a Kossuth térről a Lendvay utcához vonulva pluszként előkerült még a “fidesz maffia”, “Gyertek velünk” , “Értetek is tüntetünk” és az “Ébresztő” felszólítások is…

Sokan voltunk öreg- és ifjú diákok egyaránt… de a szikra mégsem gyújtotta meg a lángot, pedig nem sok híja volt! Valaki egy jól kiszemelt pillanatban elhívta a tömeget először az emberminisztériumhoz, majd a Lendvay utcába a fidesz székházhoz… A lehetőség és a remény ezzel ismét szertefoszlott, a Kossuth tér üres lett…

Innentől átadtuk a terepet az ifjúságnak (az öregdiákok elfáradtak), akik előbb bejárták a fél belvárost, majd végül a Lendvay utcától visszafelé, az Oktogonon táboroztak le. Az addigra mintegy 1000 fősre fogyott tömeg spontán létrehozta az ún: Oktogon-fórumot. A szervezők levonták a tüntetés tanulságait, és megfogalmazták a legfontosabb követeléseiket: Minőséget léptünk a mai napon, egy engedélyezett tüntetésből sikeres polgári engedetlenségi megmozdulást hoztunk létre…

Még tanulnunk kell a demokráciát, de most megtaláltuk az utunkat! Legközelebb okosabbak és ügyesebbek leszünk… 1956 óta még nem állt ki mellettünk ennyire a világ, mint ma… Küzdünk, és most már nem csak a CEU-ért, hanem az emberi jogokért, a szabad sajtóért, az európai demokráciáért, az oktatásért, a környezetvédelemért (fákért), a korrupció ellen… Legközelebb is sokan, még többen leszünk… Akarunk-e egy korrupt és oligarchikus társadalomban élni? NEM! Akarunk-e világgá menni? NEM! Akarunk-e kirekesztő és gyűlölködő kormányt? NEM! Akarunk-e illiberális demokráciát? NEM! Akarunk-e demokráciát? IGEN! Akarunk-e szabad sajtót? IGEN! Akarunk-e elszámoltatást? IGEN! Akarunk-e szabad választást? IGEN! Akarunk-e Európát? IGEN!

Fogjunk össze cselekedjünk! Demokráciát, most!

Éljen a magyar tanszabadság, éljen a haza! (a Kossuth nóta dallamára…)

u.i.:

Egyet azért nem szabad figyelmen kívül hagynunk: ha a köztársasági elnök nem írja alá, majd az alkotmánybíróság is elkaszálja a sorostalanság-törvényt, minden valószínűség szerint – mint eddig mindent – ezt is (és, ha aláírják, azt is) ukázra teszik!

10 Comments

 1. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to
  this outstanding blog! I suppose for now i’ll settle for
  bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to brand new updates and will talk about
  this website with my Facebook group. Chat soon!

 2. Please let me know if you’re looking for a article author for your blog.

  You have some really good articles and I think I would be
  a good asset. If you ever want to take some of the
  load off, I’d really like to write some content for your blog
  in exchange for a link back to mine. Please blast me an email if interested.
  Kudos!

 3. Have you ever thought about adding a little bit
  more than just your articles? I mean, what you say is
  important and everything. But think of if you added some great visuals or
  video clips to give your posts more, “pop”!

  Your content is excellent but with pics and videos, this site could certainly be one of the most beneficial in its niche.

  Wonderful blog!

Leave a Reply

Your email address will not be published.