A Momentum felajánlotta a lehetőséget, hogy megszabaduljunk Orbán Viktortól; olvasd el, hogyan

A Momentum Mozgalom már számtalanszor bizonyította, hogy őket tényleg érdeklik a magyar ügyek, az emberek mindennapjai és azok problémái. Őket is felháborította a CEU egy hét alatt végbevitt lemészárlása.

Sikeresen megfúrták az olimpia hazaáruló tervét, ami csődbe vitte volna a magyar gazdaságot, de Orbánéknak még hatalmasabb vagyont hozott volna. Beterjesztettek népszavazási kérdéseket, amit a Nemzeti Választási Iroda el is fogadott és pontosan határidőre össze tudták gyűjteni a szükséges aláírásokat, sőt jóval többet is annál! A Fidesznek nem is maradt más választása a több, mint 250 000 aláírást látva, azonnal visszavonták agyament ötletüket az olimpiáról.

A Momentum jelenleg az országot járja, hogy a helyi ügyekkel is megismerkedjen, de ennek ellenére sem feledkeznek meg az országos történésekről sem. A szégyenteljes CEU-törvény elfogadása után újból beterjesztettek népszavazásra kérdéseket, amik jóváhagyására várnak.

Az egyik kérdés a CEU függetlenségéről és annak további működéséről szól. E-mailben megkérdeztük a Momentumot, hogyan szól pontosan a benyújtott kérdés: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 9., 76., 77., 115., 117. §-ait a 2017. április 4-én hatályban volt szövegük szerinti tartalomra módosítsa?” – válaszolta portálunknak a párt.

A másik kérdés pedig a miniszterelnöki mandátum hosszával foglalkozik. Ezt két formában adták be: “Egyetért-e Ön azzal, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény úgy módosuljon, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható és megválasztható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?”. Illetve: “Egyetért-e Ön azzal, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?”

Mint ahogy a Momentum Mozgalom a hozzánk eljuttatott válaszában írja: „A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH) tettünk adatvédelmi bejelentést, ami minden országos népszavazási kérdésnél az első lépés. 2017. április 4-én, a törvény elfogadásának napján tettük ezt. A NAIH-nak 8 napja van, hogy tudomásul vegye a bejelentést, vagy hiánypótlásra szólítson fel, ez utóbbi néhány napot vehet pluszban igénybe, és kicsi az esélye. Ezután mehet a Nemzeti Választási Bizottsághoz a kérdés. Az NVB 30 nap alatt dönt a kérdésről.” Az NVB dönthet úgy, hogy visszautasítja valamelyik kérdést, például formai problémákra hivatkozva – ezért nyújtottak be két formában kérdéseket a miniszterelnöki mandátumot illetően. Hajnal Miklós, a párt szóvivője úgy nyilatkozott a HírTV-nek, hogy „ha elutasítják a kérdéseket, annak egészen biztosan politikai okai lesznek.”

A Momentumnak a sikeres jóváhagyást követően, 120 napja lesz 200 000 aláírás összegyűjtésére. Az olimpia ellenes kampányban 266 151 szignót voltak képeket begyűjteni. Szóval, ugyanezt a teljesítményt nyújtva most is meglehet majd a kellő számú aláírás.

Aki pedig a két népszavazás költségei miatt aggódik, azok megnyugodhatnak, ugyanis a Momentum egy szavazással kívánná letisztázni mindkét témát. „A két ügyben egyszerre adjuk le az NVI-nek a kérdéseket, így valószínűleg egyszerre indulhat a gyűjtés mindkét témában. Így logikusan a népszavazás is egy napon lenne, a köztársasági elnök kiírhatja így.”

Amennyiben összejön a Momentum Mozgalom terve, sem Orbán Viktor, sem Gyurcsány Ferenc nem lehetne már soha többé miniszterelnöke Magyarországnak. Ez megakadályozná azt is, hogy az ország e két ember örökös politikai csatározásának, egymás lejáratásának helyszíne legyen. Végre valahára mindkettő eltűnne a süllyesztőben, ott, ahová valók. Feledésbe merülne mindkét tolvaj alakja és megkezdődhetne valami új, ami felpezsdíthetné a magyar közéletet, politikát.

Ehhez az kell, hogy mindannyian támogassuk a népszavazási kezdeményezést, amint a Momentum elkezdi gyűjteni az aláírásokat!


Nagy Zsolt

50 Comments

 1. Csakhogy a Jobbik már egyszer javasolta a törvénymódosítást a miniszterelnökök mandátumával kapcsolatban. A Momentum ezt pofátlanul ellopta, könnyű más f…val verni a csalánt! Az olympiával kapcsolatos megmozdulásuk szép volt, gratula. De nincs több saját ötletük???

 2. Ebből sem lesz semmi ! A fiatalok egyet felejtenek el , hogy az öregeknél van a bölcsesség ! Ezt nem Gyurcsányra értem ,de ha nem akar senkivel koalícióra lépni , akkor sajna bár mennyire fiatal a süllyesztőbe vész el !

 3. Az Olimpiával kapcsolatban egyet felejt el a Momentum : nem csak azok írták alá a népszavazást ,akik a megújuló pártot akarták támogatni ,hanem a bal oldal szimpatizánsai , a szélső jobbra szavazók is és azok is akik nem akarnak pártot választani ,de gondolkodó emberek 🙂

 4. Akár ki is vetette fel, nagyon ildomos a miniszterelnöki mandátum felvetése, és népszavazásra való kiírása! Már a rendszerváltáskor ezt, a kétszeri választhatóságot törvénybe kellet volna foglalni, ugyan úgy, mint a képviselői visszahívás lehetőségét. Nem lett volna ennyi visszaélés a hatalommal, a lehetőséggel. Sőt nem alakulna ki a despotizmus!

 5. Ez így nem igaz, anno a fideszesek is fiatalok voltak és tudtak nyerni! Nem feltétlen kell a koalíció ,csak sok értelmes szavazó kellene!

 6. Egyszer??? Mire ment vele??? Ez az ellopósdi nem jó szöveg!! Átvette, továbbvitte, stb…. Azért mert a jobbik nem ment vele semmire, akkor hagyjuk??? Igenis jól teszik!!!!!

 7. Szerintem se. A hatalom, csak a pénz kilopásáig etette a népet. Hagyta az aláírás gyűjtést, a Momentumosokat nem is sértegette senki, ez jó volt terelésre. Már rég el volt döntve, így nem volt bukás és szégyen a kormánynak, hisz rajtunk röhögött az egész világ, hogy vajon mit akar a szarka, amikor nem bírja a farka, a nyomorból kiáll az ország segge.Ennek a birka népnek bármit lehet mondani, úgy is bekajálja.

 8. A népszavazás sikerét is magukénak tekintik, – a nép meg beveszi.- pedig tessék már észrevenni, hogy minden ellenzéki társaság gyűjtötte az aláírást, és az pártsemleges szándéka volt az embereknek, egyáltalán nem a Momentumra szavazási szándék kifejezése.

 9. És, remélem hallotta, hogy miket nyilatkoztak,..,,ők akárkivel szívesen kormányoznak, akár a Fidesszel, akár a Jobbikkal, csak bekerüljenek, ennyi a programjuk? Csak szemezgetnek a mások által felvetett szimpatikus ötletekből. Na ez az és????

 10. Én DK szimpatizáns vagyok, mert sokakkal ellentétben Gyurcsányt tartom a legtisztességesebb politikusok egyikének, ráadásul a rátermettsége sem kérdőjelezhető meg. Nem véletlenül retteg tőle a legjobban viktorka. Ennek ellenére egyetértek azzal a kezdeményezéssel, hogy két ciklusnál többet ne lehessen senki miniszterelnök (tehát értelem szerűen Gyurcsány se), mert ez rengeteg jövőbeli problémát küszöbölhetne ki. Nem tartom magam árulónak azért, mert aláírom majd az ívet, ha lesz rá lehetőség és értelemszerűen az x-et is a jövőnk érdekében a megfelelő helyre fogom tenni.

 11. Sőt a Jobbik a mentelmi jog megszűntetrését, a képviselők visszahívhatóságát,a bűnös politikusoknak dupla büntetés megítélését,és sok hasonlókat beterjesztettek,de a fidesz rendre mind lesöpörte az asztalról.ettől függetlenül ezek továbbra is a Jobbik programjai.Sajnos akik nem ismerik a Jobbik programjait,azok mondják csak azt ,hogy náci,meg Kovács Béla. Ez nagyon szomorú. Pedig mások is a Jobbik programjait lopkodják. A Jobbikról a neten minden elérhető,csak mégjobban kellene mindenkinek ismerni és terjeszteni a programjaikat, és nem a fidesz által sugallt rágalmakat !

 12. Természetesen mindenki jól teszi,ha egy bizonyos jó célért küzd, és jó eredményt ér el.De nem kell azért ezeket Isteníteni és egyből kormányzati erőnek kikiáltani.A momentumhoz hasonlóan voltak mások is akik korábban ezreket vittek ki az utcára,és már nem is emlékszünk rájuk. Pl. a rendvédelmi szakszervezetek tüntetései,a devizahitelesek tüntetései,stb.A vezetőik saját érdekeikben megegyeztek,és már nem is emlékszünk rájuk.A momentumról sem képzelheti senki hogy 12 hónap alatt annyira jók lesznek,hogy kormányozni tudnának. Ezért a kormányrakerülés érdelében csak a Jobbikra érdemes szavazni,mert ők már minden téren rendelkeznek szakértői gárdával,és a legjobb programokkal.

 13. Azt gondoltam, valami Nobel-díjas ötlet lesz!:)) Nos, majd lesz egy Lázár vagy Kósa miniszterelnökünk, aki Orbán politikai strómanja lesz. Pénz- és ingatlanügyi már van neki, hát ezzel se lesz gondja!!! Ilyen időpocsékoló eszközökkel már nincs remény, csak a román módszerrel!!

 14. Valóban. Az 1 hónap alatt összejött negyedmillió budapesti tiltakozása miatt kényszerült visszavonulót fújni a sámlicézár.

 15. es attol hogy idosebb, meg sajnos nem lesz mindenki bolcs. ezt nagyon jol mutatja magyarorszag demografiaja es a legutobbi valasztasok eredmenye……

 16. Ezek szerint az sem számítana, hogy valaki jól és tisztességesen vezeti az országot, 8 évente kísérleti nyulak lennénk, hát nem biztos hogy ez jó

 17. Rendben is lenne a Jobbik, de azok a “betyárbecsület” csapatok nagyon sokat rontanak a megítélésükön!! A párt egyik alelnöke sem egyszerű ember!!! Nélkülük többre menne a Jobbik!! A Momentum messze van a kormányzástól, de azért csak tegyék a dolgukat!! Ha másnak nem sikerült elérni valamilyen célt, akkor csak hagy próbálkozzanak!! Az, hogy az a Jobbik ötlete volt, (visszautasították!!) azzal kár kérkedni!! A sikertelenségből nem illik hasznot húzni!!!

 18. ezt már régen bele kellett volna írni az Alkotmányba ugyanúgy ahogy a köztársasági elnök megválasztásának lehetőséges is benne van…

 19. Honnan a bánatból tudod ezt ilyen biztosan? Nem vagyok momentumos, de más sem, csak érdekelne, hogy indoklás nélkül ki miért, mit állít ilyen határozottsággal? Szeretném, ha be lennék avatva a nagy titokba……

 20. A képviselői visszahívás lehetőségét ezerrel támogatom! Nem lenne ilyen sok pökhendi, magából kifordult “honatya”, ha ott lógna a feje felett a “Demoklesz kardja”, tehát, ha nem teljesíti a választói akaratot, ki lehetne rúgni, min a macskát sz@rni!

 21. Ez a momentum is csak egy szavazat megosztó gépezet a fidesz oldaláról… ha nincs Gyurcsány, akkor az orbáni oldalnak nincs méltó ellenfele. orbán végig vinné a választási hadjáratot, papiron félre állna és ugyanúgy bábozna a csicskáival és ugyanúgy zsebeltetné be Pénztáros Lölőkével a vagyonokat.
  Aki meg akarja osztani az összefogást, az orbán embere mind.

 22. Ez az ötlet a Jobbiktól származik, már tavalyi, a momentum csak ötlet lopást követett el ami szégyenletes dolog! Idegen tollal ékeskedni!?

 23. Nekem nem szimpatikus az, hogy egy kalap alá veszik orbánt és Gyurcsányt. Mi az, hogy a két tolvaj? Hol van erre bizonyíték? Gyurcsányra már rámászott az igazságszolgáltatás, orbánra még nem. Kit itéltek el? S kit fognak? S mi az, hogy a súllyesztőbe vesszenek? Ha Gyurcsány Úr nem is lesz m.elnök, akkor nem politizálnak,mert megtiltja a momentum? Most is politizál és sokan szeretik. Lejjebb a magas lóról.!!!

 24. Kampányol a volt SzDSz., ők szeretnének hatalomra jutni. A Gyurcsány holdudvarból (Kókából, Tocsikból, Horváthból, Demszkyből és Csillagból) elegünk volt! Nem kívánjuk a hasonlókat hatalomra juttatni.!

 25. AKI GYURCSÁNY ÉS orbán KÖZÉ EGYENLŐSÉGJELET TESZ,AZ EGY TÖRTÉNELMI -POLITIKAI ANALFABÉTA!!! MENNYIVEL TÖBBET ÁRTOTT orbán!!!GYURCSÁNYT A SEMMIVEL HITELTELENÍTETTÉK EL,ORBÁNNAK MINDEN NAP BUKNIA KELLENE!!!PFUJ orbán,PFUJ MOMENTUM!!!

 26. Nagyon sajnálom, de a kétciklusos felvetés puszta szemfényvesztés, ugyanúgy jó az emberek butítására, mint kormányunk áldásos tevékenysége.
  A bajok gyökere ugyan lehet Orbán Viktor, de nélküle is marad, más vezetésével is az általa-általuk felépített jövőt felélő, populista, demagóg rendszer. És ezt ha Pityi Pál vezeti, akkor is ez a rendszer marad, gazdagodik a tűzközeli, szegényedik a csóró, vegetál az ország, és ez még tetszik is egyharmadnak. Azt hiszem.

 27. Igaz. Hozzáteszem, hogy a 2/3-os is túlzás. Amíg ilyen lesz, addig a diktatúra lehetősége is fennáll. Dehát ez már az álomkategóriába tartozik.

 28. Nagyon egyetértek a kommenttel, de a cikkben a “mindkét tolvaj” elnevezés nagy hazugság. Lehet Gyurcsányra mondani, hogy milliomos, meg akármit, de neki vállalkozása volt és van, de Orbánnak semmije nem volt soha és a leggazdagabb ember. (Vagy gazember.) Ilyen szempontból ezt a két embert egy napon megemlíteni nagy szemétség.

 29. talán el kellet volna olvasmod orbán kommentjét…
  a rátörő baloldal miatt…
  no, meg, hogy úgyse kapná meg a rendezés jogát…

 30. Talán azért, mert “sámlicézárként” is több esze van, mint kegyednek. 😀
  A NOB tanult a riói olimpiából, amit folyamatos tiltakozások, és politikai csatározások dacára rendeztek meg.
  Ezért az Agenda 2020-ban, most először, nem csak a racionális kivitelezési költségeket, hanem a politikai, nemzeti egyetértést, és együttműködést is határozottan megkövetelték, és súlyozottan veszik figyelembe az elbírálásnál.
  Ez nem valami közhelyes baromság arról, hogy a pályázó nemzetek tagjai kéz a kézben, csillogó szemekkel készüljenek a sport nagy ünnepére, hanem abszolút racionális gazdasági alapvetés.
  A NOB a 2024-es nyertest, 300 milliárd forintnak megfelelő összeggel fogja támogatni.
  2017, és 2024 között 7 év telik majd el, ami a legtöbb országban 2 választási ciklust IS jelent majd az olimpiára készülés mellett.
  A NOB nem kockáztathatja meg, hogy egy bárhol bekövetkező esetleges politikai kurzusváltás miatt, egy következő kormány közölje, hogy lesz@rja mire pályázott az elődje, ő nem kíván olimpiát rendezni.
  Egy ilyen méretű rendezvény lebonyolítására nem lehet „beugrót” találni 1-2 évvel korábban, és az sem fordulhat elő, hogy ilyen okok miatt elmaradjanak a játékok.
  Ez a politikai, nemzeti egyetértés nálunk, az év elejéig megvolt. Olyannyira, hogy januárban a Fővárosi Közgyűlés egyetértésben döntött a budapesti olimpiai helyszínekről.
  A konszenzus abban a pillanatban szűnt meg, amikor az aláírás gyűjtés elkezdődött az olimpia ellen.
  Innentől kezdve 0% esélyünk maradt Párizzsal, és L.A-el szemben. Ahol igaz, hogy napi szinten tüntetnek a népek valamiért, de senkinek nem jutott eszébe eredményhirdetés előtt 7 hónappal népszavazást kezdeni egy 2015 óta futó pályázat ellen.
  Bele lehetett volna menni egy “bátor, és a végsőkig kitartó” kampánycirkuszba a népszavazásig, és elméletileg az is elképzelhető, hogy egy érvényes referendumon győztek volna az olimpiát támogatók. Csakhogy a 0% esélyeinken ez már nem változtatott volna semmit.
  Emiatt nem volt jobb megoldás a pályázat visszavonásánál.

 31. Talán mert kegyednek annyi esze sincs mint egy földigilisztának: 1./ Az Olimpia 2024 még azután i szórja a pénzt, köt szerződét, hogy a legóputyin visszavonatta az olimpiai pályázatot. 2./ Mert molylepke agyú kegyed még azután is kiáll a bp-i olimpia mellett, hogy kiderült az egész egy kupac hazugságra – PwC tanulmány- alapult. 3./ Kegyed arra a 300 milliárdra hivatkozik amit NOB a tévéközvetítések jogdíjából – ami teljes egészében a szervezőket illetné – kegyeskedik visszacseppenteni és ami a közvetítési díjnak nagyságrendileg a tizede és ami a teljes valós bekerülés kb 3%-a. 3. A nemzetthy egyetértés azokban volt meg akik hasznot kívántak húzni belőle úgymint a nemzetth gázszerelője, a kötélbarát meg néhány naplopó akik a szervezés-rendezés ideje alatt kívántak nagy pénzeket felvenni komoly munka nélkül. 4./ Már jóval korábban volt3-4 /vagy több / kezdeményezés népszavazás kiírásár, de a NER – értsd nemzetthy együttlopás rendszere – néhány mamelukja megakadályozott. De egy ekkora horderejűk kérdésben az ötletgazdának kellett volna népszvazást kezdeményezni különösen ha meg lett volna az a bizonyos nemzi egység. 5./ A bonsaidúcse azt jól mérte fel, hogy a népszavazáson óriásit bukott volna. Emiatt szükségmegoldás volt a pályázat visszavonása

 32. A min.elnökre vonatkozó kérdést egy kicsit módosítani illetve pontosítani kell:
  Egyetért-e ön azzal, hogy ne lehessen jelölni min.elnöknek, közt.elnöknek országgy.elnökének olyan személyt aki bármelyik tisztséget már két ciklusban betöltötte.
  Ez azért szükséges, hogy ne lehessen eljátszani azt amit Putyin csinál és ami legóputyinunk ne csináljon a közt.elnöki státuszból hatalmi centrumot magának.

 33. Ha az lenne az ára orbán eltüntetésének, hogy tűnjön el gyurcsány is akkor szerintem nagyon is megéri

 34. Miért érdekel ez egy István Tamás néven írogató NŐT? 😀
  Nem, nem vagyok Fürjes Balázs, még távolról sem.
  Ha ez megnyugtatja, Évának anyakönyveztek 64 évvel ezelőtt.

 35. Na szőke nő Éva itt az alkalom, hogy beismerje butaságokat, valótlanságokat írt 2 nappal ezelőtt. A cáfolataimat alant olvashatja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.