Olyan ember küldött Orbánnak levelet, aki egymaga is többet tud, mint az egész Fidesz-kormány

Kép forrása: atv.hu

Könnyű a Fidesznek ujjal mutogatni sorosistákra, balliberálisokra, Gyurcsányra vagy a migránsokra, amikor embertömegek tiltakoznak a különféle antidemokratikus intézmények ellen. Azt viszont már egy fokkal nehezebb kimagyarázni, amikor egyének is kiállnak olyan ügyek mellett, amit Orbánék csak romkocsmákban kiötlött ürügynek könyvelnek el. Azt viszont nem is lehet másra fogni, amikor különös szaktekintélyek nyilvánítanak véleményt.

Louise Richardson, az Oxford Egyetem rektor-helyettese a közelmúltban csatlakozott a CEU Kuratóriumához. Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének írt levelében kiállt a Közép-európai Egyetem (CEU) tanszabadságért vívott harca mellett – írja a Népszava.

“A Közép-európai Egyetem olyan intézmény, amelyre Magyarország büszke lehet. A CEU a nemzetközi tudományos élet megbecsült tagja, magyarországi jelenléte hozzájárult a magyar tudományos élet nemzetközi megítéléséhez. Véleményem szerint a kormány tervezett törvényjavaslata, hogy megváltoztassa az egyetem működésének feltételeit, megkérdőjelezné a tanszabadságot, valamint megszüntetné a magyar kormánnyal korábban aláírt megegyezéseket és biztosítékokat. A tanszabadság és függetlenség elengedhetetlen feltételeinek megnyirbálása veszélyes precedenst teremthet.” – írja Richardson támogató levelében.

„Tisztelettel arra kérem a kormányt, hogy fontolja meg, mekkora kárt okozhat ez a törvényjavaslat nem csak ennek a megbecsült egyetemnek, de Magyarország nemzetközi tudományos megítélésének, és régóta fennálló kulturális, művészeti és szellemi hagyományainak is” – írta Orbánnak címzett levelében Louise Richardson.

loading...