Beüzentek Orbánnak a külföldi magyarok, egy képviselő felkarolta őket

Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő, – aki történetesen az év EP-képviselője címet is viseli – gyakran tart külföldi fogadóórát azoknak a magyaroknak, akik többnyire nem kalandvágyból hagyták el hazájukat. Legutoljára Edinburghben mondták el Ujhelyinek, hogy mi is a bajuk pontosan.

“Régi tartozása és halaszthatatlan kötelessége a magyar államnak, hogy saját konzulátust nyisson a skót fővárosban – ezt a jogos igényt fogalmazták meg az Edinburghban élő magyarok legutóbbi EP-képviselői fogadóórámon. A skóciai magyarok kétségtelenül komoly hátrányt szenvednek amiatt, hogy a Nagy-Britanniában lévő magyar nagykövetség a szigetország másik végében, több mint félezer kilométerre van Londonban. Ez nem csupán az adminisztratív kötelezettségek esetében okoz olykor leküzdhetetlen nehézséget, de például jelentősen korlátozza a szavazásokon való részvételüket is” – írja sajtólevelében a képviselő.

Hozzáteszi: “Skóciában jelenleg közel tízezer magyar él és dolgozik, a legóvatosabb becslések szerint is csak Edinburghban legalább hétezer honfitársunk próbál boldogulni. Az élesbe forduló Brexit-folyamat és az erre válaszként megfogalmazódó skót függetlenségi törekvések különösképpen indokolttá teszik, hogy a nagyszámú magyar kolóniának minél közvetlenebb és hatékonyabb képviselete legyen az északi országban. Edinburgh volt polgármestere, a jelenlegi tiszteletbeli magyar konzul számára csak korlátozott eszközök állnak rendelkezésre, a londoni nagykövetség pedig hiába hatékony és segítőkész, jelen helyzetben ennél jóval több kell.”

Ujhelyi a skót miniszterrel is egyeztetett

“A skót kormány külügyekért felelős miniszteri rangú képviselője, Fiona Hyslop a vele folytatott megbeszélésemen megerősítette, hogy a skóciai kabinet elkötelezett az uniós állampolgárok, így az ott dolgozó magyarok státuszának és jogainak megőrzése iránt. Ezt a fajta nyitottságot álláspontom szerint támogatni és erősíteni kell, ehhez pedig kormányzati lépésre: egy új, állandó konzulátus mielőbbi megnyitására van szükség. Sokatmondó, hogy a lengyelek, horvátok, szlovákok és a románok is saját konzulátust tartanak fenn Skóciában, egyedül a magyar állam nem tartotta eddig fontosnak ezt meglépni. Arra szólítom fel a magyar kormányt, hogy azonnali hatállyal vizsgálja meg egy edinburghi konzulátus létesítésének lehetőségét és a legrövidebb idő alatt tegye meg a megvalósításhoz szükséges lépéseket. Nem hagyhatjuk, hogy többezer magyar honfitársunk – különösen a brit folyamatok közepén – ne a leggyorsabb és legközvetlenebb segítséget kapják, ha szükségük van rá” – írja Ujhelyi István, aki Orbán Viktor vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadta, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogja minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire.

“Százharmincnegyedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom” – zárja sorait a képviselő.

loading...