Orbánt csúnyán csőbe húzták, de Havasi Bertalan egy mondattal kimentette

Fotó: Youtube-Népszava

„Kidőlt a liszt a Soros György-féle szervezetek kapcsán, mert jogsértésre buzdítanak, ami nem fogadható el.” A hatályos magyar törvénnyel szemben működő szervezeteket támogat Soros György, aki azért dolgozik, hogy bejuttassa az embereket az EU területére, hárommillió ember viszont népszavazáson mondta, nem akarja ezt, ezért van a vita – mondta újságírói kérdésre a kormányfő, szervezeteket és törvénysértéseket nem említve.

Elhárította a kormányfő az Index kérdését, amely az Orbán rokonainak tulajdonában álló Cider Alma Kft.-ről szólt. A cég hárommilliárd forintos tartozását Mészáros Lőrinc érdekeltsége fizette ki. Hogy ezután is alaptalan-e Mészárost Orbán emberének tartani, a kormányfő azt mondta:

„Ez nem volt az Európai Tanács megvitatandó kérdései között, de elmondom, hogy a kormány és jómagam nem foglalkozunk magántermészetű gazdasági ügyekkel.

Ezt mondja meg a tulajdonosának is.

– ilyenfajta hozzáfűzés eddig a Simicska Lajos tulajdonában álló médiumoknak szólt.
Végül hozzátette: „A kérdéssel forduljon az érintettekhez.”

Lényegében ugyanezt mondta Matolcsy György állítása kapcsán is. Az MNB elnöke szerint nagy NATO-szövetséges akarta a kormányt megbuktatni a jegybankon keresztül, bankpánikor keltve.

„A jegybank és magyar kormány egymástól elválasztva működnek” – reagált, bár ez az elválasztás az MNB fiskális politikájára, nem pedig az MNB elnökének állambiztonságos nyilatkozataira vonatkozik. Orbán szerint tény, hogy folyamatosan érik Magyarországot befolyásolási kísérletek az EU-ból és azon kívülről is, és ez a jövőben is így lesz.
Orbán újságírói kérdésre elismerte: politikai magánvéleményt mondott, amikor kijelentette Soros kapcsán, hogy az üzletember „hatályos magyar törvénnyel szemben tevékenykedő szervezeteket” támogat. „Aggályos, ha egy kormányfő bizonyítás nélkül bárkit jogsértéssel megvádol” – mondta a Klubrádió tudósítója, amire a kormányfő helyett Havasi Bertalan reagált: „Ez meg az ön véleménye” – zárta le Orbán helyett a sajtótájékoztatót.

loading...