Váratlan kijelentést tett a Fidesz volt miniszterelnökjelöltje: felfedte Orbánék legnagyobb gyengeségét

Ki gondolná, hogy a legyőzhetetlennek tűnő Fidesz sem kimozdíthatatlan a tengelyéből, és hogy a kőbástyának hitt erőd cölöpjei már korhadnak?

A Fidesz vezetése arra képes, hogy a 2-2,5 millió hívét mozgassa, akár a politikai spektrum egyik oldaláról a másikra, de maga a párt már nem nagyon látszik működni – ezt mondta a HVG-nek adott interjújában Bod Péter Ákos közgazdász.

A Budapesti Corvinus Egyetem professzora – aki a 2006-os választás második fordulójában még a Fidesz miniszterelnök-jelöltje is volt pár napig – úgy látja, hogy a kormánypárt már csak arra jó, hogy a kormány tervezett intézkedéseit teszteli a törzsszavazókon, és hogy egy szűk vezérkar ötleteit és döntéseit próbálja utólag kimagyarázni, de a döntéshozatalban a pártnak már nincs szerepe.

Bod Péter Ákos, aki jelenleg éppen a jobbára kiábrándult jobboldali értelmiségiekből álló Eötvös József Csoport tagjaként adott interjút a hetilapnak, azt mondta, már a 90-es években látszott, hogy a Fidesztől nem áll távol a durvább politikai stílus.

Az első kormányzásának tapasztalataiból pedig Orbán Viktor azt a következtetést vonta le, hogy nem lehet úriemberként politizálni, mert különben úgy jár a Fidesz, mint az MDF, 2008-ban pedig az egész politikai-gazdasági elvrendszer, amiben a Fidesz szocializálódott, összeomlott, és így új válaszokkal kellett előállni a pártnak.

A közgazdász azt is elmondta, nem tartja jobboldali pártnak a Fideszt, mert nem inkább leépíti a jobboldali alapértéknek számító jogállamiságot és piacgazdaságot. Orbán Viktorral utoljára három éve találkozott, amikor a miniszterelnök összehívott közgazdászokat, hogy kikérje a véleményüket a bankunióról, “de akkor is rohant a Slovan-Fradi meccsre – láthatóan a Ferencváros összeállítása jobban érdekelte” – írja összefoglalójában az Index.

Bod Péter Ákos kijelentését azért is érdemes átgondolni, mert ha körbenézünk bármelyik fideszes vezetésű városban, azt látjuk, hogy vagy a városatyák, vagy valamely megválasztott tisztségviselő nyilatkozik a Fidesz nevében, ők azok, akik a polgári pártból vezetők lettek, viszont a tagjaikat, azokat, akik mozgalomszerűen építkeztek annak idején, hátrahagyták. A Fidesznek, mint pártnak már csak jelképesen vannak helyi kezdeményezései, ritkán találkozunk fideszes bulikkal, programokkal, a pártszerű gondolkodás ugyanis átalakult a “miénk a város, miénk az ország” filozófiává.

Éppen ezért van az, hogy a Fidesz tisztségviselői lényegében csak látszólagos hatalommal bírnak. Na de mi történik azzal a párttal, amelyik mögött nincs szervezet?

Idővel ez is kiderül…

47 Comments

 1. “A közgazdász azt is elmondta, nem tartja jobboldali pártnak a Fideszt”

  Végre valaki ugyan azt látja amit én. !!!

  A FIDESZ-t semmilyen ideológiába nem lehet besorolni, egészen egyszerűen azért, mert Orbán Viktornak nincs ideológiája. (Ő marad az, aki volt. Az amit otthonról hozott. Egy “cigány jogvédő” akit csak egy Száva Vincével lehet összehasonlítani.

  Csak érzelmi tulajdonságai (ösztönös) megnyilvánulásai vannak, és lényegében ez is a politikája. Radikális, (a szó elfajzott értelmében) rasszista, Magyargyűlölő, aki a terrorista jellegű akcióktól sem riad vissza. Ahogy egy Fradi szurkolótól ez el is várható.
  Csak a hatalom, a foci, és a pénz érdekli. (A feleségéből kipréselt 6 gyereket, … úgyhogy, már az se)

  Gyakorlatilag, a parlamentbe vitte a “cigány politikát” ami tömören csak annyi,: “Nem doblak fel téged, ha te se dobsz fel engem” … A FIDESZ-t gyakorlatilag ez tartja egybe.

  A “Keresztapának” mindenki tejel. Orbán gyakorlatilag a FIDESZ.

  Meg kell értenünk, hogy Orbán, NEM POLITIKUS… egy közönséges köztörvényes bűnöző, aki a politika közelébe került. “Politikus” úgy, ahogy minden cigány is “jogvédő” … a legutolsó putriban, ha sérelem éri. Sérelem pedig gyakran érheti, ha akaratát nem tudja keresztül vinni…

 2. Bod P.Á.-nak abban igaza van, hogy a fidesz nem párt. Abban is, hogy belülről rothad-korhad. Azt azért figyelembe kell venni, hogy ha nem is volt, és nem is párt, hanem POLITIKAI SZEKTÁVÁ LETT..Még a korai időszakban, amikor minden alapítónak fel kellett esküdni Orbánra, ami azóta se változott, csak most a parlamenti képviselők teszik azt.
  És a szektákban sose az értelem, hanem az érzelem és hit ami a mozgató rugó.
  Én azt látom, hogy a hit már kezd megszűnni. Csak az érzelem maradt ..
  A kézcsókolgatós vénfaszik’, és a csókos vénasszonyok.
  Az ÉRTELMES fiatalok már továbbléptek.A középkorúak már rég…mert azok tapasztalják leghamarabb meg a kamu intézkedések negatív hatásait a családi életükben..

 3. Igaz amit Bod P:Á:nyilatkozik, valóban döglik a fidesz,mert a kulturált képzett tagok már nem vesznek részt a városi munkában.Van aki csak tagdíjat fizet,de nem megy sehova.Aki őszinte az 4-6.szemközti beszélgetéseken elmondja,hogy a tarthatatlan politika miatt, nem jár még emberek közé sem nagyon ,hogy ne égjen.Azt mondják ami itt folyik, ahhoz semmi közük

 4. Még felesleges kapálózni, esélyetek sincs a Fidesz ellen legalább újabb 5 évig. De ahogy a “baromira jól összefogó” baloldalt látom, talán még tovább sem. Ha nem jön valaki tök új, élete végéig Viktor marad a kiskakas a nagy magyar szemétdombon.

 5. Mármint Bod Péter Ákosnak nincs? Vagy kinek? Az állampolgároknak, akik ennél jobb kormányt szeretnének? Aki nem fideszes, menjen mind külföldre? (Akik maradnának, annak a fele nyugdíjas lenne 🙂 )

 6. A liberalizmus egy elvrendszer, és csak azok számára szitokszó, akik nem értik, mit is jelent valójában. A Fidesz mára minden elvét elvesztette, csak a hatalom és a pénz érdekli.

 7. Nem is igazán értem ezt a jobb oldal,bal oldal elnevezéseket. Ezek olyan megkülönböztető jelzők,mint a………nem folytatom ezen a síkon.
  Azt azonban mindenkitől megkérdezném, (a jobb és baloldaliaktól egyaránt) magyarnak tartja-e magát?
  Ha igen a válasz, akkor egyértelmű, hogy nem lehet jobb,vagy baloldali
  Ha nem a válasz,akkor pedig semmi keresnivalója a választáson.
  Ha valaki egy demokráciában élő országban úgy tartja magát állampolgárnak, hogy választásra képes, akkor hogyan lehet az, hogy a szavazólapon párt jelzések vannak, és nem egyetlen,vagy több demokratikus elvekkel rendelkező szervezet, amelynek nincs sem jobboldali,sem baloldali elkötelezettsége,csak egyszerűen a magyar nép érdeke.
  Mi ez az érdek: megélhetés, tanulás lehetősége, munkahelyek biztonsága, a törvények betartása, és meghozataluk tisztasága, ellenőrzésük kötelezettsége.
  Végezetül pedig a törvény ellen vétőknek büntetése.

 8. Az első olyan vélemény, amit mástól látok. Lényegében a cigány gondolkodást emelte a magyar szintre. A cigányok körében ugyanolyan ellenségkép él a magyarokkal szemben, ami most már az EU-val szemben. Miközben a vezetők bratyiznak és onnan jön a lé. Ha Orbán terve sikerül, a magyarokat a cigányság szintjére süllyeszti európai viszonylatban.

 9. Az emberiség történelme a Tóra Bibliába emelésesével kapott gellert.
  Ez lényegében minden idők legmocskosabb zsidó BŰNCSELEKMÉNYE volt az egyetemes emberiség ellen. !!!
  Így kapott az emberiség egy átpolarizált “szenteskedő mű szart” ami messze elrugaszkodott az ősi tatásoktól, amelyek az ősi Indiában, Egyiptomban (Sumériában) voltak, miközben ezen tanításokból lettek összelopkodva, és átpolarizálva.
  Konkrétabban,: A jó lett a rossz, és a rossz lett a jó.
  -Tehát, a liberalizmust ebben kontextusban kell szemlélni.
  “Jogokat követelt a “rossz,” ami addig kitaszított volt, “érinthetetlen” Mert hogy ez a csoport az volt az idők kezdete óta. Cigányok, azaz érinthetetlenek.

  A legjelentősebb polarizáció az volt, hogy a zsidók ÚJ HITÉT ami az akkori világban teljesen idegen volt … !!! … Ó szövetségnek “keresztelték” el, azt a benyomást keltve ezzel, hogy a földön, mindig is a zsidók Tórája lett volna az elfogadott világnézet. !!!
  Az amit viszont ma “Új Világrendnek” akarnak nekünk eladni, gyakorlatilag maga a Tóra. !!!
  És az, amit Új Szövetségként polarizáltak át, az lényegében az “Ó szövetség Istennel,” amióta világ a világ!!! Magyarán tehát ledegradálták a zsidók az Ó szövetséget a Teremtővel, és a saját mocskukat tették a helyére, mint Ó szövetség. !!!
  Jézus, pedig eléggé világosan megfogalmazza, hogy kik is ezek.
  Ezért üldözték, gyalázták.
  A liberalizmus nem más mint a rendnélküliség, káosz, identitástalanság.
  AZAZ, ZSIDÓ MÉTELY, ZSIDÓ VARÁZSLAT, ZSIDÓ GYŰLÖLET, AZ EGÉSZ EMBERISÉG ELLEN !!!

 10. Te egy szarházi tudatlan buta (Magyarul fröcsögő) fasszopó kisebbségi vagy.
  Kapd be a túrós faszomat, és biztasd erre a családodat is!!!

 11. anyád jól van?te meg vedd be a kannás helyett az elgurultat,és vonulj libasorban vissza a nyitvafelejtett kapun!Rasszista jobbikos agyament vagy!!!

 12. A jó kurva férges anyád! Minden rothadt kisebbségi fasszopó egyből személyeskedik, a’ helyett, hogy megcáfolna.
  Ilyenek vagytok ti, mind 2000 év óta!!!
  De még ebben az évszázad első felében megszabadul tőletek a világ. Hála a Teremtőnek!!!

 13. 2004-ben Orosz József (klubrádió) nem értette először, hogy miért nevezem a Fideszt bolsevik típusú pártnak, most már egyértelműen látszik, hogy (sajnos) igazam volt!

 14. Ahhoz képest hogy Fidesz 48%-on áll,nem rossz..Mennyi lenne ha párt lenne? Az Mszp 18%,jobbik 12%,DK 6%.Ez nagyon kevés elvtársak,hatalmas vereség lesz jövőre,lehet készülődni a túros buktára.

 15. Ez egy hozzá nem értő véleménye, aki szándékosan degradálja Orbán Viktort. Az Illető Vona Gábort szeretné a helyébe. Nem fogja ott látni soha. Ezek a vélemények, úgy, mint Bot Péter Ákosé is, elszáll a levegőbe.

 16. A liberalizmus tényleg egy elvrendszer, de, amit Nyugat-Európa és a magyar ellenzék, valamint annak szimpatizánsai képviselnek, egy eltorzult, önmegsemmisítő politika csupán, mentes minden ideológiától. Ez a neoliberalizmus, ami egyáltalán nem hasonlít a liberalizmus eszméjéhez. A Fidesz pedig nem vesztett el semmit, sőt! Ami a hatalom és a pénz megszerzését és megtartását illeti, pontosan a neoliberálisokra jellemző. Úgyhogy csak lassan azzal a “Fidesz már minden elvesztett” kijelentéssel!

 17. Na látja! Ezért nem számít a maga véleménye! Maga egy közönséges, magát túl okosnak és tájékozottnak tartó valaki.

 18. Van bizonyítéka? Ha állandóan lop, miből a tetemes fizetésemelés az egészségügyben, az oktatásban, miből van a családi adókedvezmény és a többi, amit nem sorolok fel, mert maguk még a napot is letagadják az égről.

 19. Húúú ! A családi adókedvezményem 6 azaz hat forinttal nőtt . És még a NAV azt sem utalta vissza 2 azaz kettő hónapja . Tehát van bizonyítékom . Maga egy elvakult fidesznyik akinek ha a kezéből kiveszi az utolsó szelet vajaskenyeret a szeretett vikike és a sárba tiporja akkor is az ő seggét nyalja .

 20. Igen, így van. legalább olyan okos, tájékozott mint Orbán Viktor, mint Netanyahu, vagy mint Trumpm Merkel, Junker… Porosenko… Bezony… 😛

 21. Igen. Nem értek hozzá. A lényeg, hogy az ön éjjeliszekrényén ott virít Orbán Viktor képe, és ha magára jön a baszhatnék, magához öleli, és kielégíti magát…

 22. Hey there just wanted to give you a quick heads up. The words in your content seem
  to be running off the screen in Opera. I’m not sure if this is
  a format issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d post to
  let you know. The design and style look great though! Hope you get the issue resolved soon. Kudos

Leave a Reply

Your email address will not be published.