Elkészült a felmérés: egy fiatal polgári jelöltet akarnak Orbán utódjaként a jobboldalra

origo.hu

Biztosan eljátszottunk már a gondolattal, hogy mi történne, ha Orbán Viktor rájönne, hogy jobban ért a gázszereléshez, és lemondana a miniszterelnöki posztjáról, hogy aztán szakmunkásként gyarapítsa országunk fejlődését. A Fidesz-szavazók vajon hova voksolnának ilyenkor? Nem csak a mi fejünkben játszódtak le ezek a gondolatok.

1000 fős reprezentatív mintán vizsgálta meg Naszádos Péter közgazdász, hogy a választók kit tudnak elképzelni a jobboldal vezéreként abban a teoretikus esetben, ha Orbán Viktor visszavonulna.

A SzondaPhone mérését összegző Index szerint a lakosság leginkább Lázárt Jánost, a Miniszterelnökség vezetőjét tudja elképzelni Orbán utódjának. Lázár magasan veri a többi lehetséges utódot: míg őt a lakosság 13,2 százaléka tartaná alkalmasnak, az őt követő Vaga Mihály nemzetgazdasági minisztert 5,6 százalék, Vona Gábort, a Jobbik elnökét 5,2 százalék tudná elképzelni a jobboldal vezetőjeként. Rajtuk kívül Navracsics Tibor EU-biztos ért el még 2 százalék fölötti eredményt: 2,9 százalékot.

A lehetséges jelölteket a válaszadók listáról választhatták ki, amely egy korábbi felmérés alapján készült.

Lázár azért is húzhatott el a mezőnytől, mert őt valamiért a Jobbik szavazói is szeretik (15,7 százalékuk őt választotta), miközben Vonát a fideszesek közül szinte senki sem tartja alkalmasnak. Vonát a Jobbik-szavazóknak is csak a 34,3 százaléka tudja leendő jobboldali vezérnek elképzelni. Lázárt egyébként a Fidesz-táborbeliek 26,6 százaléka jelölte meg.

A válaszadók több mint negyede, 25,1 százaléka az “ismeretlen polgári fiatalt” jelölte meg, bennük tehát egyik ismert politikus sem keltett bizalmat. 16,4 százalék azt nyilatkozta, hogy sosem szavazna a jobboldalra, így nekik teljesen mindegy, ki követi Orbánt a jobboldal élén.

loading...