“Akkor teszem magamévá, amikor akarom” – egy megerőszakolt kislány margójára (18+)

A kép csak illusztráció, nem a cikkben szereplő kislányt ábrázolja.

Első nyilvános ülését tartja hétfőn a Debreceni Ítélőtábla egy férfi ügyében, aki a vád szerint molesztálta élettársa ötéves unokáját még 2013-ban. Első fokon tavaly októberben született ítélet, a törvényszék szexuális erőszak bűntettében és kétrendbeli kiskorú veszélyeztetésében találta bűnösnek és hét év fegyházbüntetéssel sújtotta – számolt be az esetről a 24.hu.

A döntés szerint a vádlott, miután letöltötte büntetése kétharmadát, szabadulhat. Vagyis csak szabadulhatott volna, az ítélet ugyanis nem emelkedett jogerőre, az ügyész súlyosbításért fellebbezett, a vádlott és védője pedig felmentésért.

A bíróság megállapította: a férfi 2012 áprilisa óta nevelte élettársával közösen az asszony két unokáját. A vád szerint 2013 júniusában, amikor az akkor öt esztendős kislány beteg volt és nem ment óvodába, a vádlott legalább három alkalommal nemi szervét a gyermek szeméremtestéhez érintette.

De nem ez volt az egyetlen eset, amikor molesztálta a gyereket. 2013 szeptemberében az ölébe ültette őt, fogdosta, simogatta. A férfi ekkor lebukott, élettársa – a kicsi nagymamája – rajtakapta és kérdőre vonta. A férfi erre azt mondta, akkor teszi magáévá a kislányt, amikor akarja.

A vád szerint mindezeken túl a számítógépén pornófilmeket tárolt, ezeket pedig a lebukása előtt, még augusztusban megmutatta mindkét kisgyereknek, „veszélyeztetve ezzel az értelmi és erkölcsi fejlődésüket”.

A vádlott egyébként csak kiskorú veszélyeztetésében ismerte el a bűnösségét, azt, hogy molesztálta a kislányt, tagadta.

És akkor jöjjön az a margó!

Magyarországon működik egy jelzőrendszer, amelyről a Gyermekvédelmi törvény rendelkezik. Ebben világosan leírják, hogy milyen szervek, szakmák képviselőire vonatkozik a bejelentési kötelezettség.

“17. § (1) Az e törvényben szabályozott gyermekvédelmi rendszerhez kapcsolódó feladatot látnak el a gyermek családban történő nevelkedésének elősegítése, a gyermek veszélyeztetettségének megelőzése és megszüntetése érdekében a törvényben meghatározott alaptevékenység keretében

a) az egészségügyi szolgáltatást nyújtók, így különösen a védőnői szolgálat, a háziorvos, a házi gyermekorvos,
b) a személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatók, így különösen a családsegítő szolgálat, a családsegítő központ,
c) a közoktatási intézmények, így különösen a nevelési-oktatási intézmény, a nevelési tanácsadó,
d) a rendőrség,
e) az ügyészség,
f) a bíróság,
g) a menekülteket befogadó állomás, a menekültek átmeneti szállása,
h) a társadalmi szervezetek, egyházak, alapítványok.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott intézmények és személyek kötelesek
a) jelzéssel élni a gyermek veszélyeztetettsége esetén a gyermekjóléti szolgálatnál,
b) hatósági eljárást kezdeményezni a gyermek bántalmazása, illetve súlyos elhanyagolása vagy egyéb más, súlyos veszélyeztető ok fennállása, továbbá a gyermek önmaga által előidézett súlyos veszélyeztető magatartása esetén.

Ilyen jelzéssel és kezdeményezéssel bármely állampolgár és a gyermekek érdekeit képviselő társadalmi szervezet is élhet.”

Ez a rendszer Magyarországon mégsem működik jól. Ha jól működne, nem történhetne olyasmi, mint ami Debrecenben történt. Egy gyermek molesztálásának látható jelei vannak. Ha nem is az “egyszerű emberek” számára, a szakemberekére mindenképp. Felmerül a kérdés:

  • Miért nincs Magyarországon minden iskolában szociális munkás?
  • Miért nincs Magyarországon minden iskolában iskolapszichológus?
  • Mért van Magyarországon az ifjúságvédelmi felelősnek a közoktatásban más feladata is a gyermekekkel való foglalkozáson kívül? Miért neki kell ellátni azokat a munkaköröket, amelyek az oktatási segédek feladatai lennének?
  • Miért nincs elegendő pénz az oktatásban ahhoz, hogy a fentebb felsorolt hiánymunkákat be lehessen tölteni?

Vajon, ha képzett szakemberek dolgoznak a debreceni iskolában, észreveszik, hogy valami nem stimmel a kislánnyal? Vajon ezt egyszerű finanszírozási problémával meg lehetett volna oldani? Bizonyára igen, csak másra jobban kell a pénz. Hiába jó az ifjúságvédelmi-szociális képzési rendszerünk, ha a végzett, diplomás szakemberek nettó 100-ért mehetnek valamelyik 24/48 órás hajléktalanellátó intézménybe dolgozni.

Lehet azt is állítani, hogy mindenért az aktuális kormányt hibáztatni nem lehet. De hát hölgyeim és uraim, ez a MINDEN!

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.