Brutális adót vetnének ki a nyugdíjasokra

Hogyan lehetne javítani a magyar egészségügy jelenlegi helyzetén? Többek között erre a kérdésre keresték a választ a Millennium intézet által rendezett konferencián, ahol felmerült az az ötlet is, hogy a nyugdíjasoknak is kellene egészségügyi alapdíjat fizetniük -írja beszámolójában a 24.hu.

Lantos Gabriella a Róbert Magánkórház operatív igazgatója szerint van elég forrás az egészségügyben, csak nem jól osztják el. Lantos korábban nagy port kavart az Indexnek írt elemzésével, amelyben az orvosbárókkkal foglalkozik, véleménye szerint ugyanis a jelenlegi rendszer fenntartása – azaz az átalakítások akadályozása – az orvosbárók érdeke.

A szakember elmondása szerint a problémákat egy, a szakma többsége által elfogadott modellel lehetne orvosolni. Ennek lényege, hogy egységes alapdíjat kellene bevezetni, mert a jelenlegi társadalombiztosítás az alkalmazottakra terheli az egészségügy fenntartásának költségeit, amely a társadalom elöregedésével fenntarthatatlanná válik. A Lantos Gabriella által javasolt átalakítás fontos eleme, hogy az egészségügyi alapdíjat a nyugdíjasok is fizetnék, nemcsak az alkalmazottak.

Lantos elmondása szerint az egységes egészségügyi alapdíjért cserébe minden biztosítottnak egészségügyi alapcsomag járna. Aki ennél többet, minőségibbnek vélt orvosi vizsgálatot szeretne, kiegészítő biztosítást köthet.

Ezzel a rendszer ugyanis megszüntetné annak a lehetőségét, hogy az orvosok, akik az állami ellátásban dolgoznak, vállalkozók legyenek, azaz magánkórházban is dolgozhassanak (miközben használják az állami infrastruktúrát). Azoknak az orvosoknak, akik pedig az állami ellátásban maradnának, azoknak sok fizetés járna: nettó 1-2 millió forint, és értelemszerűen az ápolók fizetését is meg kellene emelni.

A kormány akár egyetlen év alatt jó irányba állíthatná az egészségügyet– állítja Lantos Gabriella, akinek előadását élénk viták követték, a megszólalók egy része pedig kétségbe vonta javaslatait.

Forrás: penzcentrum.hu

loading...