Na, ki ma a szülinapos? Isten éltessen, Orbán Gáspár!

Ma van Orbán Gáspár születésnapja. Ennek apropóján szeretnék írni néhány sort arról, hogy a név hallatán miért vált ki belőlünk ellenszenvet rögtön ez a fiatal fiú.

Mit követett el Orbán Gáspár? Mi az, amiért őt nem szeretjük? Egyszer elment édesapjával egy nagyszabású meccsre, mert történetesen miniszterelnökként Orbán el tudta őt vinni magával, hogy örömet szerezzen neki. Ezt édesapaként bárki “megmutyizta” volna, és a fociért rajongó, a sportágat űző fiúként szintén szívesen mentünk volna a faterral.

Ezen kívül egy jogász hallgató fiúról van szó, aki próbál érvényesülni a magánéletében, a hitében, a közösségeiben, a baráti körében. Vette a bátorságot, hogy kitegye társaival az alábbi videót:

Ezt aztán mindenki elkezdte orrba-szájba osztogatni, nevetségesnek nyilvánítani, kigúnyolni. Három lelkes fiúról van szó, akik a saját hitükről beszélnek, és invitálnak másokat a közösségükbe. Amikor először megláttam, hogy Orbán Gáspár is a videón van, meghőköltem, és ösztönösen kerestem a hibát. Nem találtam. Úgy, ahogy nem találok a lelkészekben, a plébánosokban, az egyházi vezetőkben vagy akár a hívőkben sem, mivel nem is keresek. Azt gondolom, hogy sokat kellett küzdeni a történelem során a vallásszabadságért, és sokszor hangsúlyozzuk az európai értékeket, a jogállamiságot, a demokrácia adta csodákat. Akik ezekkel egyetértenek, emésszék meg, hogy nem minden a pártpolitikáról szól. Amiért nem zsidózunk/katolikusozunk le, nem ítélünk meg vallása miatt senkit a közéletben, úgy a fiataloktól se vegyük el a kedvet azzal, hogy közgúny tárgyává tesszük őket! Ha mégis ilyesmit csinálunk, azzal felrúgjuk a saját értékeinket.

Megnéztem egy másik videót is róluk. Kiderült, hogy csupa vidám fiatal jár együtt zenélni, beszélgetni, közelebb kerülni a létezéshez, önmagukhoz. Ők nem a kocsmázást választották, hanem a hit erejét. Legyen ez bármilyen hit, hiszen szívesen látnak katolikusokat, reformátusokat, evangélikusokat, és ateistákat is. Én ebben a teljes elfogadást látom, semmi többet. Azt, amit mindannyiunknak kamatoztatnia kellene.

Ebben a tekintetben teljesen lényegtelen, hogy Orbán Gáspár kicsoda. Nem lehet rokonsági alapon megítélni senkit. Az a feudális rendszer sajátossága volt. Ha mi akarunk példát mutatni, nem tehetjük meg, hogy épp úgy viselkedünk, ahogy a számunkra elfogadhatatlan értékrendű, kirekesztő politikai szereplők teszik. Hiszek abban, hogy valakinek csak azért nem kell csendben maradnia, mert az apja alapján kategorizáljuk. Ahogy felszólaltam Dávid Gyula Márton mellett, úgy Orbán Gáspár mellett is kiállok! Nem tehet róla, hogy édesapja az egyik legelvetemültebb alak egész Európában…

Ezúton kívánok neki boldog, békés születésnapot!

loading...