Itt a rövid videó arról, hogy Putyin egyetlen gesztussal irányítani tudja Orbánt

Fotó: MTI

Van, amikor nem kell bőven kifejteni, hogy mi történik egy képen, videón, hiszen az magától értetődik, és nem igazán enged más forgatókönyvet felvázolni, mint amit elsőre leolvasunk róla. Így történt ez az Orbán-Putyin találkozón is, amikor a sajtótájékoztató közben Orbán Viktor ránézett az orosz elnökre, aki egy “igen, te jössz, jól látod” jellegű, lekicsinylő mimikával jelezte a kormányfőnek, hogy övé a szó.

J. Panda kivágott részletét láthatjátok itt.

Az arcjátékot követően Orbán Viktor mélyen megtiszteli Putyint, mind kézmozdulatával, mind beszédében.

Számos cikk és elemzés foglalkozott már azzal, hogy a rendszerváltozáskor antikommunista, de még a 2008-as grúziai háború idején is oroszellenes Orbán Viktor viszonya Moszkvával 2010-es hatalomra kerülése óta radikálisan megváltozott. A fordulópontot 2009 novembere jelentette, amikor Orbán Viktor kiutazott Szentpétervárra az Egységes Oroszország párt kongresszusára. Keskeny Ernő egykori moszkvai – hírhedten Kreml-barát – nagykövet közreműködésével az akkor még ellenzékben lévő Orbán először találkozhatott Putyinnal, akivel nagyjából 15 perces informális beszélgetést folytatott.

Máig rejtély, mi hangozhatott ott el, de Orbán Viktor és a Fidesz addig meghatározó oroszellenessége onnantól elpárolgott. A Szentpétervárról való hazaérkezése után, 2009. november 25-én az MTV Ma Reggel című műsorában Orbán szinte odaígérte a paksi atomerőmű felújítását az oroszoknak, úgy fogalmazva, hogy „az egy orosz típusú erőmű.

A fölújítást sem tudjuk megcsinálni az oroszok nélkül, ha újat akarunk építeni, sem tudjuk őket kihagyni belőle szerintem.”

Mindez évekkel a tényleges pályázat kiírása és bőven Orbán választási győzelme előtt hangzott el.

A második és harmadik Orbán-kormány oroszbarát, legalábbis erősen pragmatikus nyilatkozatai, álláspontjai és lépései azóta jól dokumentáltak. Az, hogy Orbán és pártja, a Fidesz, valamint az őket támogató pártmédia hogyan gondolkozik Oroszországról, nagyjából köztudott. Legfeljebb a motivációikon lehet vitatkozni: azon, hogy mekkora szerepe van ebben a geopolitikai szükségszerűségnek, a gazdasági érdekeknek, az ideológiai szimpátiáknak, a magyar politikai elit korrumpálódásának és zsarolhatóságának, vagy éppen az orosz titkosszolgálati befolyásolásnak.

Az Orbán-Putyin viszonyról részletesen az Index.hu oldalon olvashattok.

6 Comments

 1. Micsoda gyökér ez az ellenszel.hu 😀
  Ennyit sikerült találni? A kérdést persze a gyökér fasz libsi ellenszel.hu nem mutatta, mivel a kérdés mindkettejüknek szólt, és arról szólt a bólintás, hogy ki kezdje a választ! Így manipuláltok Ti gyökér senkháziak! FAKE NEWS!

 2. aha, szélkakas, persze. Megkaptad a dk-tól a videót, és most terjeszted a haverokkal? 😀 Nos, akkor nézzük…..És mi ebben videóban a gáz? 😀 Nem értem. 2007.
  Hogy is volt akkor az EU-ban? Jézusom…itt tényleg mindenki
  ilyen egyper egyes idióta? A Világ és a nyugat is hatalmasat változott,
  benne a Fidesz is. A Fidesz semmit nem tagadott meg magából, és a
  múltjából sem. Jó viszonyt próbál ápolni a nyugattal, ha USA épp engedi,
  vagy nem, most pl Trumpnak köszönhetően engedi fogja. NATO tagország
  vagyunk, EU tagország vagyunk,
  kiléptünk? Nem tudok róla. A reálpolitikát úgy hívják, hogy a környező
  országokkal, és a kontinenssel, és benne az EU-val jó viszonyt
  ápolni..ha lehetséges. De egy ilyen migráns párti EU-val, hogy lehetne?
  Merkellel és Schulzzal az élen? Az oroszokkal könnyebb, és most
  könnyebb lesz az USA-val, és Kínával is jó gazdasági kapcsolataink
  vannak. Ez a reálpolitka, és nyugat és kelet határán levő
  Magyarországnak nincs könnyű helyzete, de eddig a harmadik Orbán kormány
  lavíroz ezen a nehéz vizen a legjobban! Aki ezt nem látja, és nem
  ismeri el, az rohadtul semmit nem ért a politikához…

 3. Thank you, I’ve just been looking for information about this subject for a while and yours is
  the best I have discovered so far. However, what in regards to the conclusion? Are you positive in regards to the source?

Leave a Reply

Your email address will not be published.