Példás büntetés Pápán: 1 év 6 hónap letöltendőt kapott a homofób támadó

Képzeld el, hogy mész az utcán, és lebuziznak! Csak úgy. Azért, mert az értékrendjük szerint te nem tartozol az etikus társadalmukba, ahol az erkölcstúltengés már-már néha a közvilágítást is sokkolja. Aztán jön a nagy sötétség. Ez az sötétség az agyakra is nagy hatással van. Olyannyira, hogy a szentéletű, heteroszexuális “férfi” odamegy hozzád, és nemhogy buzinak hív, hanem meg is üt. Nem azért emeli fel az öklét, mert haragszik rád valami korábbi sérelme miatt, hanem mert úgy véli, hogy a szexuális orientációd eltér az övétől.

Homofób támadás miatt hívott rendőrt Németh István, akit április 1-jén Pápa utcáin ért attrocitás – két férfi kezdte üldözni, melynek során a földre lökték és vállon ütötték. A támadók azt kiabálták “megverlek, te köcsög buzi!” , de szerencsére az áldozat el tudott menekülni. Amint biztonságos távolságban érezte magát a támadóktól, hívta a rendőröket, akik a helyszínre kiérkezve azonban azt mondták a sértettnek, hogy látható és súlyos sérülés nélkül nem indul nyomozás, azt javasolták hogy tettleges becsületsértés vádjával a bíróságon tegyen magánindítványt. A rendőrök nem jogszerűen jártak el, hiszen közösség tagja elleni erőszak gyanúja miatt azonnal meg kellett volna indítaniuk az eljárást.

A magam részéről, amikor hallottam az esetről, egyből összekötöttem Németh István a Háttér Társaság kiváló jogászaival, akik minden további nélkül vállalták a fiú ingyenes képviseletét. Aztán a megyei rendőrök már másként álltak a történethez, elindították a nyomozást közösség tagja elleni erőszak gyanúja miatt.

Miért van az, hogy Németh István nem is szenvedett sérülést, mégis más kategóriába sorolják az esetét?

Ha valaki szóváltásba keveredik egy kocsmába, esetleg tartozik a másiknak, vagy netalántán megcsalja a férjét a sértettel és emiatt megverik, az valamiféle indítékból származik. Ha csak céltalanul, részegen összeversz valakit, akkor garázda vagy, hiszen csak úgy ámokfutásszerűen ütlegeltél, mert benned volt a tinta. Ha viszont valaki Pápán, a mélykonzervatív városban járkál, és azért bántják, mert vélt(!) tulajdonsága szerint a saját neméhez vonzódik, akkor az illető gyűlölet-bűncselekményt követ el, vagyis szó sincs testi sértésről. Miért van ez így? Azért, mert ideje megtanulnia mindenkinek, hogy ez (még) egy jogállam, ahol ha más nem is, a bíróság még helyenként független, és úgy fog dönteni, ahogy az egy jogállamban szokás.

Sem Pápán, sem másutt Magyarországon nem fordulhat elő, hogy valakit mássága, származása, vallása miatt tettlegesen bántalmazz, mert akkor tudod, mi történik?

2

1 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott az elkövető, aki ellen még csak nyomozás sem indult volna, ha Németh István nem elég bátor ahhoz, hogy arccal, névvel vállalja, hogy jogi képviseletet kér. Sajnos a rendőrök nem minden esetben készültek fel a közösség tagja elleni erőszak tényének beazonosítására, ezért ki tudja, hány olyan eset történik iskolákban, munkahelyeken, ahol diszkriminatív gyakorlatot folytatnak valamely védett tulajdonságod miatt.

Ilyen esetekben több helyre is fordulhatsz. Legelsőként érdemes az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál bejelentést tenned, akik hatóságilag indítanak eljárást, majd kiszabhatnak bírságot akkor is, ha pl. azért nem vesznek fel egy munkahelyre, mert várandós vagy. Akkor is, ha nem adnak ki neked egy lakást, mert homoszexuális vagy, esetleg, ha egy iskolában azért diszkriminál a tanár, mert gyűlöli az evangélikusokat, te pedig nyíltan vállalod és gyakorlod a vallásod. Ezer olyan szituáció létezik, amit nagyon komolyan vesz a Hatóság, és hiába érzed úgy, hogy “nincs elég bizonyíték,” képzett szakemberekkel fogsz találkozni, akik mindent megtesznek azért, hogy érvényesítsd az igazad.

A másik lehetőség (akár párhuzamosan is az EBH felkeresésével) a polgári peres eljárás a diszkrimináció esetén, vagy ahogy ezt Németh István esetében láttuk, a hivatalból induló nyomozás a rendőrség részéről. Ha onnan elhajtanak, vagy megpróbálnak lebeszélni a feljelentésről, ne csüggedj, a Háttér Társaság jogászai melletted is kiállnak majd!

Reméljük, hogy Pápán példát statuált a bíró ezzel az ítélettel, és hogy észrevesszük lassan, hogy a XXI. században élünk, ahol mindenki úgy éli meg a boldogságát, ahogy az neki jólesik, anélkül, hogy másoknak ártana vele…

 

loading...