Zacher beszólt Mészárosnak: “egy rossz tanulónak is van jövője, strómanként akár még gázszerelő is lehet”

Fotó: Bócsi Krisztián

A KÉPMÁS előadásán Zacher Gábor tartott előadást, ahol a mindennapi függőségeinken kívül szóba került még az is, hogy a mai világban a rossz tanulóknak sem kell elkeseredniük, hiszen strómanként akár még gázszerelőkből is lehetnek nagy emberek. A Wikipedia szerint egykor fideszes toxikológus keményen beolvasott Mészárosnak.

“Mindenki függ valamitől, csak nem valljuk be magunknak. Én például csoki-, koffein- és edzésfüggő vagyok. Nekem is nehéz szembenézni ezekkel” – idézi Zacher Gábort a 24.hu.

A toxikológus főorvos 41 éve pipázik. Nagy fiú akart lenni, apja is pipázott, szülei elfogadták, hogy dohányzik, most már nikotinfüggő. Elmondta, nem mindegy, mikor kezd el valaki dohányozni. Húsz éves korban alig van olyan ember, aki rászokik a cigire, mert van kontrollmechanizmusa.

Példa a kontrollmechanizmusra: sérvműtétje volt, előtte kapott egy kis fentanylt.

“Kurva jó volt, rózsaszín massza. Másnap mégse akart megint fentanylt, szerinte két hét alatt függő lett volna. Pedig még benne volt az élmény, csak már van önkontrollja.”

“Nagyon könnyen bele lehet csúszni a függőségbe. Összekapcsolódnak a függőségek, például kávé-cigi, aztán irány a vécé.”

“Magyarországon nem beszélünk a gyógyszerfüggőségről. A hashajtófüggőség 100 ezer embert érint, de ez nem része a beszélgetéseknek. Te milyet szartál ma reggel? – ugye, elég ritka az ilyen beszélgetés, pedig a sürgősségi osztályon naponta vannak ilyen betegek.”

Nem csak akkor alakulhat ki függőség, ha baj van, akkor is, ha fut a szekér, mondta. Mit árthat, megengedhetem magamnak, ilyeneket gondolunk. Aztán meg vagyunk győződve arról, hogy bármikor abba tudjuk hagyni, csak még nem jött el a bármikor.”

Január elseje tipikus megváltozom-időszak, pedig, ha meg akarjuk csinálni, megtudjuk, csak nem akarjuk igazán.

Az előadásról részletesen a 24.hu oldalon olvashatsz.

loading...