Ne dőlj be! A Csíki Sör nem több, csak egy holland marketingfogás!

Forrás: mihir.ro

Annyira vágyunk már arra, hogy a multik tengerével szemben valami igazi magyar-székely-felvidéki vagy bármilyen más saját értékünk is legyen, amire büszkék lehetünk, amit védhetünk valamivel szemben. Sóvárgunk azért a nemzeti minimumért, és ezt a piacgazdaság főszereplői ki is használják, hiszen a jó reklám épp az igényeinket célozza meg.

„A román táblabíróság betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását” – írja a Csíki sör Facebook-oldala. Azonban ez nem teljesen igaz. A vhegy.com weboldal járt utána, mi is történt valójában.

A bíróság nem az üzem bezárását rendelte el; szó sincs arról, hogy a gyár minden tárgyát és eszközét meg kell semmisíteni, szó sincs arról, hogy a vállalkozásra lakatot kell tenni. A közlemény ezt sugallja. Csakhogy lényegi információk maradtak ki belőle, éspedig: nem a sör gyártására használt tárgyak és eszközök, hanem a Csíki Sör és Csíki márkanevet viselő termékek megsemmisítését szabták ki a bírák. Ez pedig, mint tudjuk, néhány egyszerű trükkel elkerülhető. Egy másik „apróság”, amit a vállalat közleménye mellőz: a „140 embert foglalkoztató” csíkszentsimoni manufaktúra az „Igazi”-n kívül egy egész termékcsaládot gyárt és forgalmaz, így vélhetően az (Igazi) Csíki Sör gyártásának leállításával a munkahelyek nem kerülnek veszélybe.

A kis, székely sörmanufaktúra bátran harcba száll a holland multival

A helyi többségi tulajdonban lévő Csíki Sör Manufaktúrában megközelítőleg 40 székely ember dolgozik. Együttműködve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel, kutatva, tisztelve és felelevenítve közös múltunkat mi magunk alakítjuk ki receptjeinket.

Helyben szervezzük meg a sörfőzési és palackozási feladatokat, és mi magunk gondoskodunk arról is, hogy friss, különleges söreink Székelyföld boltjaiba és vendéglátóegységeibe, ezáltal reményeink szerint az Ön asztalára is eljussanak. Így biztosítjuk, hogy sörünk igazi csíki és egyben valódi székely sör is legyen” – hirdeti az Igazi Csíki Sör honlapja.

Az erdely.atlatszo.hu weboldal egy kicsit utánanézett ennek az ízig-vérig magyar kézműves sörgyárnak, és meglepő dolgokat talált.

A nemrég indult sörmanufaktúra akkor került a figyelem középpontjába, amikor a holland multinacionális vállalat, a Heineken Romania beperelte a céget az Igazi Csíki Sör márkanév használata miatt. Ők ugyanis korábban már levédték a név – szerintük hasonló – román fordítását, a Ciuc Premium-ot, ezen név alatt forgalmazott terméküket Csíkszeredában palackozzák.

Az ügyesen felépített kampánynak köszönhetően igazi közösség alakult ki a sör körül. Drukkolnak az Igazi Csíki Sörnek, bojkottálják a Székelyföld létezését megkérdőjelező Heineken temékeit, és miközben a szövevényes per összes kanyarját nagy figyelem övezi, maga a sör olyan jól fogy, hogy sok helyen hiánycikk. A termék népszerűsége akkor sem lankadt, amikor kiderült: a sör medvés-székelyes reklámfilmje koppintásgyanús.

Nem is annyira magyar

Az Átlátszó megvizsgálta a Csíki Sör Manufaktúrát működtető S.C. Lixid Project S.R.L. tulajdonosi struktúráját, és meglepődve tapasztalta, hogy a hivatalos adatok csak részben egyeznek Lénárd András azon állításával, miszerint a manufaktúra „helyi többségi tulajdonban áll”.

A csíkszentsimoni cégnek, akárcsak a Heinekennek, holland tulajdonosa van.

A cégadatok szerint a 2013 októberében bejegyzett S.C. Lixid Project S.R.L.-t jelenleg fele-fele arányban birtokolja a vitatott székelyföldi törpe vízerőművek révén ismertté vált Lénárd András vállalkozó, valamint egy hollandiai cég, a Lixid Holding BV. Lénárd valamint a Lixid Holding BV fele-fele arányban járult hozzá a cég mintegy 100 ezer euróra rúgó alaptőkéjéhez is.

Így tehát a részben holland kicsi székely manufaktúrácska nem kis árbevétellel szembeszáll a holland multival. Az Csíki sör 40 dolgozót foglalkoztat, míg a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. esetében 8 igazgatóból 6 magyar a honlapjuk szerint.

A cég két sörgyárában, Sopronban és Martfűn gyártják, többek között, hazánk legkedveltebb sörét, a Sopronit, de itt készül Európa vezető sörmárkája, a világ legnemzetközibb söre a Heineken, valamint a Gösser és az Aranyfácán is, a cég portfóliójába tartozik továbbá az egyik legnépszerűbb hazai cider, a Strongbow. Nem 40 dolgozóval…

21 Comments

 1. Aki rendes sört akar inni, az kisüzemit vegyen. Ne a márkára, ne a marketingre, és ne a pántlikás nemzetiérzelemre koncentráljunk már, hanem az olyan kisüzemi sörfőzőkre, akik szakértelemmel, lélekből főznek sört, kukorica és rízs nélkül.
  Kicsit drágább? Igen.
  Sokkal jobb? Igen.
  Ténylegesen egy magyar (vagy ez esetben székely) vállalkozást támogatsz vele? Igen.

 2. Mindkettőből ittam már és az én véleményem pont a tiéd ellentéte. Nem vagyunk egyformák. Maradjunk annyiban, hogy NEKED ez az igazi! De ki a szart érdekel, hogy neked és nekem mi az igazi?

 3. Ügyesen manipulál a cikk. A firkálónak lehet, hogy nem több, mint reklám. Liberális csöcsön nőtt fel a lelkem, neki az eladás, a vélt sumákolás a “nem mindegy”. Megsúgom neked, öcsém: ne oszd az észt olyan dolgokban, amit sosem fogsz megérteni. Ez neked magas, mint Somorainak a plafon. Amikor az erdélyi (transzilvanista) gondolkodásmódot megérzed és székelyül fogsz tudni érezni, megérted, hogy miért magas neked ez az egész? Erre a két dologra viszont kívülállónak esélye sincs. Gonoszság nélkül mondom. Tudod, nemessé tehet a király, de székellyé csak az Isten. Ez pedig a mi bulink, még akkor is, ha Isaura a 99%-os tulaj…

 4. A lélekből főzött sör és a kisüzem emlegetése kiborít. Aki szereti a tiltott igazi sört az rossz ember nem lehet !!!!

 5. Hazai cider?Az csak itt gyártott maximum….egyébként nézzünk már rá jobban a Heinekennek is a körmére!Nagyon remélem a most beindult ellenőrzési láznak köszönhetően bevizsgálják a söröket is és ki fog derülni melyik sör készül igazi minőségi komlóból és árpából,természetes érleléssel nem pedig szar alapanyagból “gyorsitó enzimekkel” kutyult lóhúgy…merem állitani az összes csak mosogatólé Magyarországon….

 6. Èn inkàbb iszom a Heineken söreit, mint pl. a Sopronit! az itthon készül és magyarok készìtik! A csiki az Romàniàban készül és ott is adòzik!

 7. 1. A Soproni is Heineken-termék.
  2. Attól, hogy valami Magyarországon adózik, még nem lesz magyar.
  3. Attól, hogy valami Romániában adózik, még lehet magyar.
  4. Csatoljuk vissza Erdélyt, és akkor már ide fog adózni.

 8. Az a baj a Soproni sörrel, hogy nem igazán lehetünk rá büszke. Egy jellegtelen, karaktermentes sör, bár nem is mert van némi dögkút íze. A Soproni a Heineken Hungary középkategóriás söre, a Borsodi ás Arany Ászok nagy vetélytársa. M.o-on e három sörből fogy a legtöbb és nem azért mert jó sörök,hanem azért és M.o az élő példa rá, hogy a szart is el lehet adni, ha van hozzá minden évben egy-két megnyerő reklám.

  A CSíki sör egy jó sör, megéri az árát, a többit meg leszarom. Ha lenne M.o-on román Ciuc sör és jó lenne azt is innám.

 9. A vhegy.com, egy olyan tetves magyargyűlölő oldal, mit ez!
  Egyetlen célja, mint a tiétek, tönkretenni ellehetetleníteni,mindent, ami a nemzeti érzéshez, tudathoz is kötődik. Egy szar, mocsok, szemét, trágya halom!

Leave a Reply

Your email address will not be published.