Orbán hajmeresztő kijelentést tett – Magyarországnak nincs jogosultsága létezni?

kép forrása: Szeka blog

A Spiegel Online német hírportál Orbán Viktor kormányfőnek az Antall József Tudásközpont és a Konrad Adenauer Alapítvány csütörtöki brüsszeli rendezvényén mondott beszédével kapcsolatban közölt írást – számol be a 24.hu.

A cikkben többek között azt írják: “az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Orbánnak az EU jelenlegi helyzetéről adott elemzésében vannak nagyon is megfontolásra méltó részek”, mindenekelőtt a gazdasági dinamizmus hiányával kapcsolatban. Viszont furcsának tűnt, és a hallgatóságban kételkedést váltott ki az a kijelentése, miszerint

“egy olyan nemzet, amely nem tudja újratermelni magát, nem érdemli meg, hogy létezzék.”

Ez a kijelentés legfőképp azért problémás, mert a kormányfő nem hazánkra vonatkoztatta, mégis ránk illik.

Az “Orbán hőzöng Martin Schulz ellen” című írásban a szerző, Peter Müller kiemelte, hogy a kormányfő beszédében Európára veszélyes politikusnak nevezte Martin Schulzot, a német szociáldemokraták kancellárjelöltjét, akiről elmondta, hogy tiszteli, mert nagy harcos, de úgy véli, nem értette meg az európai politika három fontos elemét, a vallást, a nemzetet és a piacot, és súlyos helyzetet jelez, hogy egy ilyen ember német kancellár lehet.

A Spiegel Online szerzője a többi között hozzátette, hogy Orbán és Schulz viszonya már régóta feszült. A miniszterelnök beszédével kapcsolatban kiemelte:

Orbán Viktor nem mondta meg, miként fér össze “Európa ostorozása” azzal a ténnyel, hogy Magyarország az EU-s támogatások egyik legnagyobb haszonélvezője,

az pedig teljesen nyitott kérdés, hogy mennyi szövetségest találhat az EU-ról alkotott nézetei érvényesítéséhez, mert számos tagállam készen áll arra, hogy az új amerikai elnök, Donald Trump jelentette kihívásra szorosabb együttműködéssel válaszoljon.

Ha Orbánon múlna, hogy Magyarország újra tudja-e termelni magát, valóban nem lenne jogosultságunk a létezésre. Nézzük meg, miért is, méghozzá Orbán szempontjai alapján:

 • Vallás: a Ferenc pápa féle tanítások viszonylatában tekintve Magyarországot, azok aligha adnak okot az újratermelésre, maximum az újraértelmezésére a katolicizmusnak, hiszen a kereszténydemokrata szellemiségű kormányunk mint a kereszténységtől, mind a demokráciától meglehetősen távol áll.
 • Nemzet: Orbán számára a nemzet egy olyan fogalom, amely egyenlő a Fidesszel. A nemzethez az tartozik, aki kellőképp lojális a párthoz. Emlékszünk? “A haza nem lehet ellenzékben!”
 • Piac: A legkényesebb rész. Ahogy a cikkben is írják, Orbán félreértelmezte ezt a kérdéskört, hiszen az egyik legnagyobb haszonélvezői vagyunk az EU-nak. Ha most kiszakadnánk, el tudjuk képzelni Matolcsy Györgyről vagy akár Varga Mihályról, hogy egy önellátó gazdasági modell felállításával biztosítják majd az újratermelődést?

A szomorú igazság az, hogy nekünk csak az Európai Unió segítségével lehet “jogosultságunk” fennmaradni. Orbán tehát ezen kijelentése ránk, magyarokra vonatkozik leginkább, és mindez neki köszönhető…

14 Comments

 1. Orbán három dolgot valóba nem ért: a vallás (térdre csuhások), a nemzet: a seggnyalói és Ő, a gazdaság: Mészárosok, vejkók és dilettáns haverok…a többit sem ,de ez most itt elég felsorolni!

 2. Aztán magát is! Ez a phasz is így jár, szerencsétlen Lánczi, Európa fejeként emlegeti, valóban ha a diónyi fejét értette alatta!

 3. Öreg, te EGY dolgot nem értsz : AZ EGÉSZET úgy ahogy van ! Ja és még annyit, hogy nem lesz többé szocializmus, akárhogy is esz a fene 🙂

 4. Ejnye de fáj a liberális bandának, hogy végre magyar ember vezeti az országot 🙁 Ráadásul sikeresen !

 5. de ezeknek az összes jótéteményét élvezed igaz ! ne itt vinnyogjál ha van valami bizonyítékod vidd bíróságra , ott a mai napig a ti munkásőr csökevények dolgoznak . továbbá járjál úgy mint a burkus kutya érhesd el a saját valagad

 6. Szocializmus nem is kell, de egy tisztesseges kapitalizmus nagyon kellene. Mert ami most van, nem is hasonlit. De honnan tudnad, mikor meg nem lattal olyat? Igaz? Ahol nem a haverok laknak jol, es nem a fizetett trollok alakitjak a velemenyt.
  De akkor mibol elnel, igaz?

 7. Úgy tűnik, te nem érted még saját magatokat sem. Hiszen pont a ti értékrendetek szerint pont nem egy magyar ember vezeti az országot, hanem egy cigány! De hát tudjuk, a fizetett fidesz firkászok nem az eszükért kapják a pénzt, hanem a pénzért hiszik azt, hogy eszesek! Aki orbánt támogatja, pont az nem jó magyar ember, hiszen a mutyit, hazudozást, lopást, néphülyítést támogatja, ami tönkreteszi az országot, nem előre viszi!

 8. Miért, ez nem “szocializmus”? Egyre kísértetiesebben hasonlít orbán ténykedése az ötvenes évekre, a mindent átható “elvtársiassága”, a mást akarók elhallgattatása, a verőlegényes politizálás, a vezető politikus személyi kultusza, a seggnyalók elvtelen lojalitása… ötvözve egy kis fasizmussal a tisztafajúsággal, a sovinizmussal, a háborús retorikával… szóva öreg, te nem értesz itt semmit, pedig korodnál fogva értened kellene pár dolgot… már ha nem hiányoztál a történelem órákról és az életből amikor tapasztalatot osztott!

Leave a Reply

Your email address will not be published.