Puzsér Róbert gyűlölettel bírálja a “nyuggereket”

Több előadásán is hallottam már, hogy Puzsér Róbert nem szívleli túlságosan a nyugdíjasokat. Nem egyszer, nem kétszer fordult elő, hogy őket kiáltotta ki bűnbaknak. Évek óta erről ír.

Néhány példa:

” Nyuggernek az elfajzott, agresszív, összeférhetetlen nyugdíjast nevezzük.”

“Ebben az országban nem a futballhuligánoktól, nem a skinheadektől, és nem a motoros bandáktól kell rettegni, hanem a politikai szekták nyuggerhordáitól.”

“A nyugdíjas kaszt túszul ejtette az országot és e kaszt mohóságát a komplett magyar politikai elit kiszolgálja”

Legújabb írását a szelsokozep.com oldalon tette közzé, ahol úgy ír a nyugdíjasokról, mintha az ördög szülte volna őket.

“A hazai média egyáltalán nem enged át olyan véleményt, ami a nyugdíjasokat, vagy akár csak a nyugdíjasok hiperaktív, harcos és szektás keménymagját, a nyuggereket bírálná. Míg tőlünk nyugatra a politikai korrektség száműzte a közbeszédből a bevándorlás és az együttélés problémáit, addig Magyarországon a cigánysággal, a zsidósággal és a nyugdíjasokkal kapcsolatos diskurzus vált tabuvá. Csakhogy míg az előbbi két témát a hazai szélsőjobb folyamatosan feszegette, és mindkét szekértábor hatalmi érdeke az volt, hogy ezek a sebek se be ne gyógyuljanak, se fel ne fakadjanak, addig a nyugdíjasokról szó sem esik. Eközben ők a legnagyobb számú és egyben a legfegyelmezettebben szavazó társadalmi réteg Magyarországon. Eközben a politika gátlások nélkül fosztja meg a levélben való szavazás lehetőségétől külföldön dolgozó, fiatal honfitársainkat. Eközben fel sem merül a tizennyolc éves választói korhatár leszállítása tizenhat vagy tizennégy évre. A rendszer lényege, hogy a nyugdíjasok javára szolgáló politikai gesztusok soha el ne apadjanak: menetrend szerint érkezzenek a Fásy Ádám bandériumába sorozott mulatós-sztárok, menetrend szerint érkezzenek a karácsonyra szánt Erzsébet-utalványok, az önkormányzati ajándékcsomagok, a nyugdíjemelések, s még ennél is nagyobb számban a követelések és az ígéretek. Kormány és ellenzék közös játéka ez. S miközben Magyarország drámai zuhanást él át az oktatás, a kultúra és a demográfia terén, miközben előbb a visegrádiak, majd a Baltikum államai is sorban ellépnek mellőle, a kormányzat hatalmi helyzete betonbiztos. Kihívója sincs, ellenzéke ugyanis még a legalapvetőbb diagnózis felállítására is képtelen, annyira fél a megbélyegzéstől, az országos tabu felmondásától.

Orbán Viktor hatalmának biztosítéka kifejezetten a nyugdíjasokkal kötött szövetség. Ez nem szociális uszítás, nem idősellenesség, és nem gyűlöletbeszéd – ez szociológiai tény. Ahogy szociológiai tény, hogy Hillary Clinton elsősorban az etnikai és a szexuális kisebbségek támogatásában utazott, míg ellenfele, Donald Trump kifejezetten a fehér munkások és a vallásosak kedvét kereste. Ahogy szociológiai tény, hogy a francia ancien régime a papság és a nemesség támogatásával biztosította hatalmát, a forradalom irányzatainak politikai és szellemi bázisát pedig döntően a polgárság, és nem a parasztság képezte.

Ez azt jelenti, hogy minden pap és nemes a Bourbonokat támogatta? Nos, természetesen nem – hisz még a forradalom egyik legfőbb teoretikusa, Montesquieu is arisztokrata volt. Ez azt jelenti, hogy minden amerikai fekete, latin és homoszexuális választó Clintonra szavazott? Természetesen nem jelenti. Épp ahogy nem áll minden nyugdíjas Orbán mögött. Ha azonban megnézzük egy Békemenet mezőnyét, ha elolvasunk egy közvéleménykutatást, vagy ha precízen kiszámoljuk, kik és mennyit kapnak, továbbá kik azok, akiktől a kormány mindig és kifejezetten csak elvesz, nyilvánvalóvá válik, hogy Orbán Viktor egyrészt generációs politikát folytat, melynek keretében időset állít szembe fiatallal; másrészt pedig könyörtelen burzsoá politikát, melynek során a legszegényebbeket állítja szembe a felső tízezer milliárdosaival. Mondanom sem kell, hogy stabil kétmillió szavazója nem az utóbbiak közül kerül ki.

Pusztán azért megkapom a gyűlöletbeszéd vádját, mert a valóság bizonyos részéről beszélni merészelek. Ha pedig így van, akkor már azt is kimondom, hogy nem a nyugdíjasokat kell kiszolgálni – sem extrém ígéretekkel, mint a tizenharmadik havi nyugdíj, sem pedig azzal, hogy nem vagyunk hajlandóak szembesíteni őket a szerepükkel és a felelősségükkel: abban a helyzetben vannak, hogy ők szabnak irányt az országnak, abban a helyzetben vannak, hogy ők döntenek mindannyiunk jövőjéről, ehhez képest pedig ugyan hányadrangú kérdés, hogy 0,8%-os vagy 1,6%-os lesz-e a nyugdíjemelés? Valóban az érdemli a bírálatot, aki rámutat, hogy miért és miként vesztegetik meg ezt a réteget a politikusok, s nem azok, akiknek az unokái épp elmenekülnek az országból?

Az engem gyűlöletbeszéddel vádoló újbaloldali aktivista és médiaművész, Gulyás Márton munkásságát nagyra tartom – ezért is hívtam el a Sznobjektív egyik adásába. Azt gondolom ugyanakkor mind rá, mind az újbaloldal egyéb képviselőire vonatkozóan, hogy nem lehet mindent megúszni száz százalék elitkritikával, száz százalék rendszerkritikával és száz százalék kapitalizmuskritikával – oda kell tenni ezek mellé a társadalomkritikát, oda kell tenni az értelmiség, a tömeg, a bulvár vagy épp az iszlám kritikáját is.

Továbbá oda kell tenni egy szociálisan végiggondolt programot. Egy olyan programot, amely többé nem egyetlen tömbként kezeli a nyugdíjasokat, csak hogy azok szavazatait maximalizálja, hanem a legszegényebb nyugdíjasok és a nélkülözők pártjára áll. Egy olyan programot, amely többé nem hagy senkit – sem aktív korút, sem nyugdíjast – az út szélén. Elfogadhatatlan, hogy idős, beteg emberek nyomorogjanak. Elfogadhatatlan, hogy az ő gondjaikat a hatalom a nyugalmazott bankárok problémáival egy csomagban kezelje. Magyarországnak olyan nyugdíjminimum kell, ami felszámolja a nyomort: százezer forint. És hogy legyen fedezet erre az emelésre, nyugdíjmaximum is kell: kétszázezer forint – mégpedig minden szociális járadékkal együtt. Ezt a humánus, szociálisan érzékeny, élhetőbb és boldogabb Magyarországhoz vezető elképzelést kell a kormány generációs politikájával szembeállítani. Máskülönben pokoli nehéz lesz legyőzni, és főleg: nem is lesz érdemes.”

Az írást jegyzi: Puzsér Róbert/szelsokozep.com

loading...

319 Comments

 1. Ez a zsírdisznó ki meri engedni a száján a nyugdíjas szót? Februárban már le kell vágni, úgy néz ki! Irigységből teszi vajon? Mert nem nagyon valószínű, hogy megéri a nyugdíjas kort…

 2. ““A nyugdíjas kaszt túszul ejtette az országot és e kaszt mohóságát a komplett magyar politikai elit kiszolgálja” Hahaha 1,6 %-os nyugdíjemeléssel ki vannak szolgálva…

 3. Puzsér: ” Nyuggernek az elfajzott, agresszív, összeférhetetlen nyugdíjast nevezzük.” !! Ezt otthon láttad ? Szar életed lehetett puzsér ! Fúúúj, de utállak !!

 4. Látom, nehéz a szövegértés.

  DEFÍNIÁLJA a nyuggert. (Müaza definícióó…!)

  Innentől tehát amikor nyuggerről beszél, akkor a DEFINÍCIÓ SZERINTI NYUGGERről beszél.

  AMELY NEM EGYENLŐ A NYUGDÍJASSAL.

  Ennek megértéséhez megvannak a kognitív alapok, vagy csak játsszuk a nyuggert vagy annak fiatalabb verzióját?

  HOGYAN DEFÍNIÁLJA A NYUGGERT, NA MELYIK ÉSZLÉNY TUDJA MEGMONDANI?

 5. És milyen jól beszél a Puzsér. Nem mindig értek egyet vele csak többnyire. 🙂 Meg ő legalább ki meri mondani.

 6. Alapvetően Puzsérnak igaza van. Én nem is hallottam Puzsért, se senkit… de ugyan erre a következtetésre jutottam.
  1, Orbánnak nincs ideológiája, identitása de mélyen elkötelezett a globális tőke mellett, amelynek a Magyar jogot és törvényt alárendeli.
  2, Valóban a nyugdíjas réteg az, amely hatalmon tartja Orbánt.
  3, A trendi az, hogy a fiatal generációt (a szó legszorosabb értelmében) ellehetetleníti a kormány, és külföldi munkavállalásra KÉNYSZERÍTI őket.
  (Ez nagyon hasonlatos “eszköz” amit Izraelben alkalmaznak a Palesztinok ellen.)
  Szerencsére még ott nem tartunk, hogy le is lőjék a fiataljainkat, és kést tegyenek melléjük… De már az is alakul.

 7. Azokról a nyuggerekről van szó, akik tapsoltak még Rákosinak, aztán a KISZ-es kommunista ifjaknak, aztán a liberális-demokratáknak, később pedig a Magyar keresztény nemzetieknek…Miközben ugyanarról van szó… (FIDESZ)

  Természetesen a havi nyugdíj biztonságából, amit havonta hoz nekik a postás…

  Ezek a nyuggerek azok, akik anno a zserbó cukrászdába jártak fiatal fiúkákra vadászni…míg a férjeik Kádár faszát szopták… 😛

 8. Valóban definiálja, de az utána következő mondat már úgy hangzik, hogy a “nyugdíjas kaszt” rabul ejtette az országot. Sajnálom, de ezt a fazont nem lehet kimozsdatni a sz…ból!

 9. Tisztelt Jabronka úr, ha ebben az írásban ön a rendszerkritika helyett gyűlöletet fedezett fel, az nem Puzsér Róbert hibája.

 10. a korábbiakban általad leírt nyuggertípusnak egy elég jelentős része (a forgolódó haszonlesők) főleg vidéken szépen kinevelték a maguk mintájára azt a fiatalabb generációt, amelyik azért belemászott az új “nemzeti” rendszer kínálta pixisbe és polgárurat akar játszani. na ez a nem is olyan pici réteg (+felmenői) szintén az Orbánt hatalomban tartókhoz tartozik…..viccesen szólva ifjan polgárnyugger jelölt….

 11. Ismét csak szövegértés. AZ a nyugdíjas kaszt (a nyugger). A mondat úgy folytatódik, hogy ÉS E KASZT. Na melyik nyugdíjas kasztra gondol?

  SZÖVEGÉRTÉS.

 12. Puzsér mi lenne, ha nem egy korosztályt állítanál pellengérre?? Górcső alá vehetnénk bármelyiket, és kellő ráhangolódással mindegyikre rá lehetne zúdítani a benned rejtőző moslékosvödör tartalmát.
  “Szólj! s ki vagy, elmondom. – – Ne tovább! ismerlek egészen.
  Nékem üres fecsegőt fest az üres fecsegés.”

 13. Puzsérka, a későbbi kétszázezres nyugdíjas mennyi nyugdíjjárulékot fizessen a százezreshez képest amíg dolgozik? Kétszerest? Akkor elfogadom.

 14. Belatom en mar tul oreg vagyok ahhoz hogy betudjak fogadni altalam ertelmetlen Magyar szavakat, magyarazza mar meg valaki, ki vagy mi az hogy nyugger, szerintem nyugdijjas generacio?? vagy talalos kerdes?vagy csak lustak vagytok normalis szavakat leirni , a nagy muveltsegtek nem engedi. ezert javaslom, hogy meg hulyebben irjatok le ilyen formaban, newggerek, legalabb ti sem ertitek mi a francot firkaltok.

 15. I simply want to say I’m beginner to blogging and site-building and certainly enjoyed this web site. Very likely I’m want to bookmark your blog . You really come with good articles and reviews. Appreciate it for sharing with us your web-site.

 16. This is turning out to be a little bit far more subjective, yet I a great deal like the Zune Market. The interface is colorful, has even further flair, and some neat characteristics such as ‘Mixview’ that enable on your own suddenly watch equivalent albums, audio, or other customers identical in the direction of what you’re listening toward. Clicking on one particular of people will center upon that merchandise, and another mounted of “neighbors” will occur into look at, enabling oneself toward navigate in excess of studying by very similar artists, music, or customers. Speaking of customers, the Zune “Social” is additionally perfect exciting, allowing for by yourself come across many others with shared preferences and getting good friends with them. On your own then can listen towards a playlist built primarily based on an amalgamation of what all your pals are listening towards, which is much too enjoyable. People anxious with privateness will be relieved in direction of know yourself can stay clear of the public in opposition to viewing your specific listening behaviors if oneself consequently pick.

 17. I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Carry on the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site :).

 18. It is in reality a nice and useful piece of information. I¡¦m glad that you simply shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 19. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 20. hello!,I really like your writing very a lot! percentage we communicate extra about your post on AOL? I require a specialist in this house to solve my problem. May be that is you! Looking forward to see you.

 21. The Zune concentrates upon staying a Portable Media Player. Not a web browser. Not a match machine. Maybe in the upcoming it will do even much better inside all those areas, however for presently it truly is a excellent way towards organize and hear toward your audio and films, and is without having peer inside that respect. The iPod’s pros are its internet going to and applications. If those reliable additional compelling, maybe it is your suitable selection.

 22. Enjoyed examining this, very good stuff, regards . “Hereafter, in a better world than this, I shall desire more love and knowledge of you.” by William Shakespeare.

 23. magnificent issues altogether, you simply received a logo new reader. What might you recommend about your submit that you made a few days ago? Any sure?

 24. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 25. I have learn a few just right stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you place to create this sort of magnificent informative web site.

 26. I just couldn’t depart your website before suggesting that I really enjoyed the usual information an individual provide for your visitors? Is going to be back regularly to check up on new posts

 27. I’ll right away grasp your rss as I can not find your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Please permit me recognise in order that I may subscribe. Thanks.

 28. Hi there, just become aware of your blog via Google, and located that it is really informative. I am going to be careful for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Numerous other people might be benefited out of your writing. Cheers!

 29. I would like to convey my gratitude for your kind-heartedness supporting folks who really need guidance on the subject. Your personal dedication to getting the message all over came to be wonderfully informative and has consistently permitted somebody much like me to attain their objectives. Your entire invaluable information indicates this much a person like me and somewhat more to my office colleagues. Regards; from everyone of us.

 30. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 31. I really like your writing style, good information, regards for posting :D. “If a cluttered desk is the sign of a cluttered mind, what is the significance of a clean desk” by Laurence J. Peter.

 32. hi!,I really like your writing very much! percentage we keep in touch extra about your article on AOL? I need an expert in this house to resolve my problem. Maybe that is you! Taking a look ahead to peer you.

 33. One other important area is that if you are a mature person, travel insurance pertaining to pensioners is something you should really take into account. The mature you are, the more at risk you’re for permitting something bad happen to you while in most foreign countries. If you are never covered by several comprehensive insurance plan, you could have a few serious troubles. Thanks for giving your ideas on this weblog.

 34. Zune and iPod: Optimum Those people examine the Zune towards the Touch, still as soon as looking at how skinny and astonishingly small and mild it is, I get it toward be a alternatively one of a kind hybrid that brings together qualities of the two the Touch and the Nano. It truly is incredibly colourful and magnificent OLED display is a little more compact than the touch screen, however the participant itself feels reasonably a little bit more compact and lighter. It weighs more than 2/3 as significantly, and is noticeably smaller inside of width and peak, even though currently being basically a hair thicker.

 35. I will right away seize your rss feed as I can’t find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Please let me realize in order that I may just subscribe. Thanks.

 36. Apple presently incorporates Rhapsody as an application, which is a fantastic start, but it is now hampered via the incapability in direction of keep regionally on your iPod, and has a dismal 64kbps little bit price tag. If this modifications, then it will rather negate this benefit for the Zune, still the Ten songs for every month will nonetheless be a massive plus in just Zune Pass’ want.

 37. My spouse and i felt quite fulfilled when Jordan managed to deal with his web research via the ideas he gained from your very own web site. It is now and again perplexing just to happen to be releasing hints which often other folks have been selling. And we keep in mind we need the writer to appreciate because of that. These illustrations you’ve made, the simple blog navigation, the relationships you can make it easier to instill – it is all sensational, and it’s assisting our son and the family know that the subject matter is exciting, which is really important. Thank you for the whole thing!

 38. It’s in point of fact a great and helpful piece of information. I’m happy that you simply shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 39. Great – I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task.

 40. I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You’re wonderful! Thanks!

 41. I just couldn’t depart your web site prior to suggesting that I really enjoyed the standard info a person provide for your visitors? Is going to be back often to check up on new posts

 42. Howdy very nice site!! Guy .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also¡KI’m satisfied to search out so many helpful information here in the put up, we’d like work out more strategies in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 43. I haven¡¦t checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 44. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such fantastic info being shared freely out there.

 45. My brother suggested I might like this website. He was entirely right. This post actually made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 46. naturally like your website but you need to check the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I in finding it very bothersome to inform the reality then again I’ll certainly come back again.

 47. I have noticed that online education is getting preferred because obtaining your degree online has turned into a popular method for many people. Numerous people have definitely not had a possibility to attend a regular college or university although seek the elevated earning potential and a better job that a Bachelors Degree grants. Still other folks might have a college degree in one course but would wish to pursue some thing they now have an interest in.

 48. Also a thing to mention is that an online business administration program is designed for college students to be able to efficiently proceed to bachelors degree programs. The Ninety credit diploma meets the other bachelor diploma requirements and once you earn your own associate of arts in BA online, you should have access to the modern technologies within this field. Some reasons why students want to get their associate degree in business is because they may be interested in this area and want to find the general education and learning necessary in advance of jumping to a bachelor diploma program. Many thanks for the tips you really provide within your blog.

 49. Just desire to say your article is as astounding. The clearness to your publish is just great and that i can suppose you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grasp your feed to keep up to date with imminent post. Thank you a million and please keep up the rewarding work.

 50. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your site in my social networks!

 51. Thank you for some other magnificent post. The place else may anybody get that kind of info in such an ideal method of writing? I have a presentation next week, and I’m at the search for such information.

 52. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is magnificent blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.

 53. Just want to say your article is as amazing. The clearness in your post is just excellent and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 54. Thanks for some other wonderful post. Where else may just anybody get that kind of information in such an ideal approach of writing? I have a presentation subsequent week, and I am on the search for such info.

 55. Just wanna comment on few general things, The website design and style is perfect, the content material is rattling good. “Believe those who are seeking the truth. Doubt those who find it.” by Andre Gide.

 56. I like the helpful information you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here frequently. I’m quite sure I will learn lots of new stuff right here! Best of luck for the next!

 57. I’ll tools this analyze toward 2 versions of These: present-day Zune property owners who are contemplating an up grade, and people striving to choose in between a Zune and an iPod. (There are other players really worth contemplating out there, like the Sony Walkman X, however I assume this presents your self more than enough information and facts in direction of create an aware conclusion of the Zune vs gamers other than the iPod line as perfectly.)

 58. Hello my family member! I wish to say that this post is amazing, great written and include approximately all vital infos. I¡¦d like to look extra posts like this .

 59. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this website. I am hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has inspired me to get my own web site now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

 60. I think other web-site proprietors should take this website as an model, very clean and wonderful user genial style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 61. I think other web-site proprietors should take this website as an model, very clean and fantastic user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 62. I got what you mean , thankyou for posting .Woh I am happy to find this website through google. “I would rather be a coward than brave because people hurt you when you are brave.” by E. M. Forster.

 63. An impressive share, I simply with all this onto a colleague who had previously been conducting a small analysis for this. And that he the fact is bought me breakfast since I uncovered it for him.. smile. So allow me to reword that: Thnx to the treat! But yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love reading on this topic. When possible, as you grow expertise, do you mind updating your blog with an increase of details? It really is extremely ideal for me. Huge thumb up due to this blog post!

 64. Does your blog have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to shoot you an e-mail. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it expand over time.

 65. Fingers down, Apple’s app retail store wins by a mile. It can be a substantial quantity of all kinds of purposes vs a as an alternative unhappy choice of a handful for Zune. Microsoft incorporates courses, specifically in the realm of games, nevertheless I’m not guaranteed I’d require towards wager upon the long term if this aspect is significant in direction of by yourself. The iPod is a significantly better selection inside of that scenario.

 66. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site offered us with valuable info to work on. You have done an impressive job and our entire community will be grateful to you.

 67. Thank you for your entire efforts on this blog. My mother take interest in setting aside time for research and it is easy to understand why. We all hear all relating to the powerful form you render priceless tips and tricks through the web blog and even recommend participation from some others about this idea then our favorite girl is always studying so much. Take advantage of the remaining portion of the year. You’re the one conducting a splendid job.

 68. After I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now each time a remark is added I get 4 emails with the identical comment. Is there any means you can take away me from that service? Thanks!

 69. Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 70. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is excellent blog. A great read. I will definitely be back.

 71. Hello, i think that i saw you visited my web site so i came to “return the favor”.I’m trying to find things to improve my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 72. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 73. Sorry for the massive research, still I am truly loving the refreshing Zune, and hope this, as properly as the Wonderful evaluations some other Those include penned, will help by yourself make your mind up if it’s the directly conclusion for oneself.

 74. Apple already contains Rhapsody as an app, which is a suitable commence, nevertheless it is currently hampered via the incapability in direction of shop regionally upon your iPod, and has a dismal 64kbps little bit price. If this changes, then it will rather negate this usefulness for the Zune, nevertheless the Ten songs per month will even now be a substantial plus in just Zune Pass’ want.

 75. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

 76. Hands down, Apple’s app retail outlet wins by way of a mile. It can be a huge decision of all varieties of apps vs a pretty unhappy preference of a handful for Zune. Microsoft contains plans, primarily inside of the realm of video games, still I am not sure I would require towards wager on the upcoming if this element is critical toward on your own. The iPod is a much better option inside of that scenario.

 77. Hey there would you mind letting me know which webhost you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a reasonable price? Thank you, I appreciate it!

 78. wonderful post, very informative. I wonder why the other specialists of this sector don’t notice this. You must continue your writing. I’m confident, you’ve a huge readers’ base already!

 79. I¡¦ll immediately take hold of your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly allow me recognize so that I may subscribe. Thanks.

 80. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, as well as the content!

 81. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this site. Thanks, I will try and check back more often. How frequently you update your website?

 82. My wife and i have been absolutely fortunate Ervin managed to deal with his research because of the ideas he was given out of the web pages. It’s not at all simplistic just to continually be offering methods which often many others might have been making money from. And we also see we now have you to appreciate for this. The illustrations you have made, the straightforward blog menu, the relationships you can give support to foster – it’s many impressive, and it’s really making our son in addition to the family believe that the idea is thrilling, which is certainly highly serious. Many thanks for all!

 83. I want to show my thanks to the writer for rescuing me from this challenge. Because of surfing around through the world wide web and coming across views which are not powerful, I believed my life was done. Being alive devoid of the answers to the difficulties you have fixed as a result of this article is a critical case, as well as the kind that might have badly damaged my entire career if I had not noticed your blog post. Your own mastery and kindness in handling all things was invaluable. I am not sure what I would’ve done if I had not come across such a subject like this. I’m able to at this time relish my future. Thanks a lot so much for your professional and results-oriented help. I will not be reluctant to suggest the blog to anybody who should receive recommendations on this issue.

 84. I do believe all of the concepts you’ve presented to your post. They are very convincing and can certainly work. Still, the posts are very short for novices. May you please lengthen them a bit from next time? Thanks for the post.

 85. Thanks a bunch for sharing this with all people you really know what you are talking about! Bookmarked. Kindly additionally discuss with my site =). We may have a hyperlink change agreement among us!

 86. I just could not go away your site before suggesting that I extremely enjoyed the usual information an individual supply to your visitors? Is going to be back steadily to inspect new posts

 87. Thank you a lot for sharing this with all folks you really understand what you are speaking about! Bookmarked. Please additionally visit my site =). We will have a hyperlink alternate arrangement among us!

 88. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 89. Good ¡V I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 90. I must convey my affection for your kind-heartedness for those individuals that absolutely need help with in this theme. Your special commitment to passing the message along appeared to be astonishingly interesting and has in every case encouraged those like me to get to their aims. Your entire useful information indicates a lot to me and much more to my fellow workers. With thanks; from each one of us.

 91. You are my inspiration , I own few blogs and very sporadically run out from to brand.I believe this site contains some rattling fantastic info for everyone. “The foundation of every state is the education of its youth.” by Diogenes.

 92. Great ¡V I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 93. Someone necessarily lend a hand to make severely posts I would state. That is the first time I frequented your website page and up to now? I surprised with the analysis you made to create this actual publish amazing. Great job!

 94. Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 95. Somebody essentially help to make seriously posts I would state. This is the first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the research you made to create this particular publish extraordinary. Great job!

 96. you are in point of fact a just right webmaster. The site loading velocity is incredible. It sort of feels that you’re doing any unique trick. Moreover, The contents are masterwork. you’ve done a magnificent process in this topic!

 97. I’m very happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 98. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 99. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 100. Good – I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task.

 101. I have read some good stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how much attempt you put to create this type of wonderful informative web site.

 102. I’ve been surfing on-line more than 3 hours nowadays, yet I never found any fascinating article like yours. It is pretty price enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content material as you did, the web will be much more useful than ever before. “Oh, that way madness lies let me shun that.” by William Shakespeare.

 103. Thank you, I have recently been looking for information approximately this topic for a long time and yours is the greatest I have discovered till now. However, what concerning the conclusion? Are you certain about the source?

 104. What i don’t realize is in reality how you’re now not actually much more neatly-appreciated than you might be now. You are very intelligent. You recognize therefore considerably with regards to this topic, made me in my view imagine it from so many numerous angles. Its like women and men are not fascinated except it¡¦s one thing to accomplish with Lady gaga! Your individual stuffs outstanding. All the time care for it up!

 105. I’ll immediately snatch your rss feed as I can not to find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Please let me realize so that I could subscribe. Thanks.

 106. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Magnificent. I am also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

 107. I just couldn’t leave your website prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard info a person provide for your visitors? Is going to be again often to check out new posts

 108. I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Carry on the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website 🙂

 109. Fingers down, Apple’s application keep wins by way of a mile. It is really a significant determination of all styles of programs vs a as a substitute disappointed selection of a handful for Zune. Microsoft includes plans, particularly inside the realm of video games, nevertheless I am not confident I would will need in direction of guess upon the potential if this aspect is substantial in direction of oneself. The iPod is a considerably superior determination inside that circumstance.

 110. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this site. I am hoping the same high-grade site post from you in the upcoming also. Actually your creative writing skills has encouraged me to get my own web site now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

 111. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me.

 112. Normally I do not learn article on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to check out and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, very great article.

 113. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I ave shared your web site in my social networks!

 114. hi!,I really like your writing very much! percentage we communicate extra approximately your post on AOL? I need a specialist in this space to resolve my problem. May be that is you! Having a look forward to look you.

 115. Thank you a lot for sharing this with all people you actually recognize what you’re speaking about! Bookmarked. Please also visit my website =). We could have a link exchange contract among us!

 116. I wanted to put you this very small remark to say thanks a lot as before on the pleasant tricks you have shown on this website. It’s quite seriously generous of people like you to offer extensively all that a few individuals could possibly have supplied for an e book to earn some bucks for their own end, mostly since you could possibly have tried it in case you decided. These pointers in addition served like the fantastic way to realize that other people online have similar keenness similar to my personal own to know good deal more concerning this issue. I am sure there are some more pleasant situations up front for individuals who start reading your site.

 117. I’ve been browsing online more than three hours lately, yet I by no means found any fascinating article like yours. It is lovely price enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made just right content as you probably did, the internet will be a lot more useful than ever before. “No nation was ever ruined by trade.” by Benjamin Franklin.

 118. Enjoyed studying this, very good stuff, regards . “It is well to remember that the entire universe, with one trifling exception, is composed of others.” by John Andrew Holmes.

 119. I cling on to listening to the news speak about getting free online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you tell me please, where could i find some?

 120. Generally I don’t read post on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to try and do it! Your writing taste has been amazed me. Thank you, very nice post.

 121. loves can you say that about?) louis vuitton hlouis vuitton handbags replicabags replica it as back this fall in mouth watering chocolate. How can you go wrong

 122. Your great competence and kindness in maneuvering almost everything was essential. I usually do not know what I would ave done if I had not encountered such a subject like

 123. It’s appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or tips. Maybe you could write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

 124. I¡¦ve learn some excellent stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you place to create this kind of wonderful informative web site.

 125. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 126. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one today..

 127. Your style is so unique in comparison to other folks I ave read stuff from. Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this site.

 128. I’m very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 129. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just too great. I actually like what you’ve acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise. I cant wait to read much more from you. This is actually a terrific website.

 130. Needed to send you the little bit of word so as to give thanks again regarding the precious tactics you’ve documented on this website. It is so incredibly generous of you to grant without restraint just what a number of us could possibly have marketed as an e book to earn some bucks for their own end, most importantly given that you might well have done it in case you desired. These guidelines in addition worked as a great way to comprehend many people have the same passion the same as my very own to realize more and more on the topic of this issue. I’m certain there are numerous more enjoyable moments ahead for individuals that look over your blog.

 131. Needed to post you that very little remark to say thanks a lot as before for the precious basics you’ve discussed on this website. This has been certainly surprisingly open-handed with you to allow easily just what a few people could possibly have distributed for an electronic book in order to make some profit on their own, especially now that you might have done it in the event you considered necessary. The smart ideas in addition served to provide a good way to understand that some people have similar dream much like my very own to see good deal more pertaining to this problem. I know there are thousands of more enjoyable occasions up front for many who take a look at your website.

 132. My wife and i have been really lucky when Raymond could finish off his researching using the precious recommendations he had using your site. It is now and again perplexing just to continually be handing out helpful tips which usually others have been making money from. And now we grasp we need the blog owner to be grateful to because of that. The most important explanations you have made, the straightforward site navigation, the friendships you can make it possible to create – it’s most wonderful, and it’s leading our son and us understand that idea is fun, which is certainly tremendously indispensable. Thank you for all!

 133. I wanted to write down a quick comment to say thanks to you for all of the magnificent facts you are giving out here. My particularly long internet investigation has at the end of the day been compensated with reliable content to exchange with my two friends. I ‘d state that that many of us visitors are unquestionably endowed to dwell in a magnificent community with very many awesome professionals with good concepts. I feel somewhat blessed to have come across the webpages and look forward to tons of more amazing minutes reading here. Thank you once more for all the details.

 134. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one today..

 135. Thank which you bunch with regard to sharing this kind of with all you genuinely admit a minute ago what you are speaking approximately! Bookmarked. Entertain also obtain guidance from my web page

 136. I believe this web site contains some very wonderful information for everyone :D. “We rarely think people have good sense unless they agree with us.” by Francois de La Rochefoucauld.

 137. I have not checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 138. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch!

 139. hi!,I like your writing so much! percentage we keep up a correspondence extra about your article on AOL? I require a specialist in this house to solve my problem. May be that’s you! Having a look forward to peer you.

 140. I truly appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again!

 141. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

Leave a Reply

Your email address will not be published.