Megszületett az év legszánalmasabb fideszes sajtótájékoztatója

A Fidesz-frakció szerint 2010 óta nagyon sokat változtak a felsőoktatás és a szakképzés céljai, amelyek közül a legfontosabb, hogy azok ma nem a munkanélküliséget, hanem a munkavállalást alapozzák meg.

Ugye előttünk van, hogy 2010 előtt összeülnek az ország vezetői az Oktatási Államtitkárságon, és megbeszélik, hogy fő céljuk a magyarországi munkanélküliség fenntartása, valamint hogy az egyetemen végzetteknek rossz legyen, és ne tudjanak elhelyezkedni? Ha esetleg arra gondolnánk, hogy mindez csak egy rosszul értelmezhető mondat, tovább kell mennünk a közleményben, ugyanis a sajtótájékoztatón nem arról értekeznek, hogy rossz módszerekkel kezelték a felsőoktatást, hanem hogy szándékosan akarták tönkretenni azt. (???)

Halász János, a kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának szóvivője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón elmondta, a fiatalok munkanélkülisége Európa-szerte nagyon magas, van ahol 30 százalék körüli, 2010 előtt pedig Magyarországon is ez volt a helyzet a “baloldal rossz oktatási rendszere” miatt. Kiemelte, a baloldali kormányok leépítették a szakképzést, amely így elveszítette kapcsolatát a valósággal, miközben fiatalok tömegei kerültek ki “életképtelen diplomákkal” a felsőoktatásból. (Nem az volt a baj tehát, hogy a munkaerőpiac fejletlen volt a diplomások foglalkoztatáshoz, hanem hogy a diplomák voltak életképtelenek. Aha!)

A baloldal emellett folyamatosan kivonta a pénzt az oktatásból, ami miatt az intézmények napi gondokkal küzdöttek, hatalmas adósságot görgettek maguk előtt, fejlesztések maradtak el, az ott dolgozók pedig nem kaptak megfelelő anyagi megbecsülést – fejtette ki Halász János, hozzátéve, hogy a kollégiumok is leépültek, így egyre több diák kényszerült drága albérletekbe, ami sok családnak jelentett komoly terhet. – Egyre lesújtóbb adatok. Szerencsére ma az oktatásban mindenkit megbecsülnek anyagilag. A tanárok is halomra keresik magukat.

A kormánypártok ezzel szemben nagyon fontosnak tartják, hogy csökkentsék a családok terheit, a kabinet ezért kezdeményezte a most induló kollégiumfejlesztési programot, amelyben 123 kollégiumot építenek fel – közölte Halász János.

Halász János szólt arról is, hogy az elmúlt évek intézkedéseinek köszönhetően a fiatalok munkanélküliségi rátája 30 százalékról 11,8 százalékra mérséklődött, a kabinet pedig azon dolgozik, hogy ez az arány tovább csökkenjen. Megjegyezte, a kormány olyan felsőoktatás és szakképzés kialakítására törekszik, amely segíti a fiatalokat, hogy a szakmájukban és az életben is sikeresek legyenek.

A szóvivő hangsúlyozta, a felsőoktatási képzéseket ma a munkaerő-piaci igényekkel összhangban alakítják ki, egyre több egyetemen és főiskolán érhető el a duális képzés, aminek köszönhetően több ezer hallgató tud tanulmányai alatt is dolgozni, pénzt keresni. – Nagy kár, hogy a munkanélküliségi ráta csökkenésének egyik legfőbb oka, hogy a fiatalok nem jelentkeznek be itthon munkanélkülinek, hanem munkába állnak más országokban.

Halász János a 2024-es budapesti olimpia pályázattal szemben indított aláírásgyűjtési akcióra vonatkozó kérdésre reagálva szomorúnak nevezte, hogy “vannak akik Magyarország sikertelenségében érdekeltek”. “Mi Magyarország sikeréért dolgozunk és a magyarok sikeréért fogunk dolgozni ezután is” – tette hozzá.

Ezek szerint tehát, aki nem ért egyet, hogy hazánkban olimpiát rendezzenek, az Magyarország sikertelenségében érdekelt. Értjük…

loading...