Horváth András megfenyegette a kormányt: más is lapul még a zöld dossziéban

Hiába tárta a nyilvánosság elé azokat az ügyeket Horváth András, amelyek számos korrupciós botrányt taglalnak, egy kivételével az eljárásokat megszüntették vagy el sem indították. A mai beidézése azonban a kormány ökleként csapott le a szivárogtató volt NAV-osra.

Horváth Andrást, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt munkatársát gyanúsítottként beidézte a Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya, miután még 2013 végén tucatnyi visszaélés-gyanús ügyet tárt a rendőrség elé. „Az Orbán-Pintér-Polt trió gátlástalanságban, aljasságban egy újabb szintet lépett: megküldték a “klubtagsági igazolásomat” – fakadt ki Horváth, miután kézhez vette „behívóját”, a csütörtök 9 órára szóló idézését.

„Magyarország 2017. január 18. A bűnözők, korrupt politikusok élik világukat – a bűneiket leleplezőket börtönbe küldik?” – írta néhány órája Facebook-üzenetében Horváth András, a 2013-as NAV-botrány kirobbantója. „Az Orbán-Pintér-Polt trió gátlástalanságban, aljasságban egy újabb szintet lépett: megküldték a “klubtagsági igazolásomat” – fakadt ki Horváth, miután kézhez vette „behívóját” a holnap, csütörtök 9 órára szóló idézését. Ebben információs rendszer vagy adat megsértése vétség alapos gyanúja miatt idézik a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületébe. „Erdogan, Putyin és Kim Dzsong Un tapsikolhat” – fűzte még hozzá az idézéshez Horváth András.

A Népszava beszámolója szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egykori munkatársa kálváriája 2013-ban kezdődött, amikor megszellőztette, hogy feltételezhetően nagyértékű áfacsalások vizsgálatát állították le az adóhivatalon belülről.

A volt NAV-ost 2013 decemberében jelentette fel egykori munkaadója, mert azt vélelmezték, hogy illetéktelenül jutott hozzá és vitt ki az adóhatóságtól adatokat. A több szálon folyó nyomozás során házkutatást is tartottak Horváthnál, lefoglaltak többek között adattárolókat és az azóta elhíresült „Zöld dossziét”, amelyben részletesen, adatokkal alátámasztva írta le az eseteket a volt adós.

Lapul még néhány kellemetlen meglepetés abban a dossziéban

Horváth Andrást egyáltalán nem lepte meg az idézés, nyilván számított arra, hogy ha a legnagyobbakkal húz ujjat, akkor azok megpróbálnak retorziót gyakorolni felé. Éppen ezért még nem mindent hozott nyilvánosságra. A magyar bíróságban még bízik az egykori NAV-os, azonban ha a gyanúsítása után vádat emelne az ügyészség és a bíróság elmarasztalná, nemzetközi fórumok elé viszi az ügyét.

loading...