Háborútól tart a Fidesz? Katonának képzik a középiskolásokat

A sorkatonaság eltörlése a mai napig éles vitákat generál. A jelenlegi rendszerben azonban, mivel a katonaság nem kötelező, olyan motiváló feltételekkel lehetne katonákat toborozni, amelyek biztos megélhetést, tisztességes munkakörülményeket jelentenének a jövendőbeli honvédeknek és tisztjeiknek. A kormány azonban másként látja: a középiskolásokat akarja fegyveres testületekbe vinni, mert az úgy egyszerűbb.

Egy 14 éves fiatal azon túl, hogy szereti a lövöldözős játékokat, mégis milyen indíttatásból akarna katonának menni? Mit adhat a katonai képzés az egyébként is “erőszakos” generációnak? Fegyelmet, tiszteletet, alázatot? Esetleg megalázást?

A Honvédelmi Minisztérium szerint fel kell készíteni a felnövő generációkat a haza védelmére, ezért szeptembertől egy budapesti és egy szekszárdi iskolában honvéd kadétképzés indul. A minisztérium közleménye szerint „a fiatalság honvédelmi nevelése olyan közös cél, melynek érdekében a tanároknak, a diákoknak és a katonáknak össze kell fogniuk”.

Az újfajta képzés elindítását azzal indokolták, hogy szükség van egy kifejezetten a honvédség számára hasznos előképzettséget jelentő, középiskolai, érettségit adó képzési formára, a katonai pálya iránt érdeklődők és ezáltal a tiszti és altiszti utánpótlás létszámának növelésére.

Az új ágazati szakképzést a 2017/2018-as tanévben két helyen indítják el: a Szekszárdi Szakképzési Centrum Ady Endre Szakképző Iskolája és Kollégiumában, valamint a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskolája, Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. A képzésre február 15-ig várják a jelentkezést – írja a 444.hu.

Megjegyzik, hogy az idén ugyan nem lesz „speciális felvételi követelménytámasztás”, de a gyerekek egészségét mindenképpen megvizsgálják, tekintettel az emelt szintű testnevelésre és a kollégiumi elhelyezés lehetőségére. Emellett a szaktanácsadók felmérik a gyerekek motivációját és szellemi felkészültségét is.

A kadétképzésen emelt szintű fizikai felkészítést, önvédelmi képzést, lövészetet ígérnek, továbbá azt, hogy a gyakorlati, illetve szakkör jellegű foglalkozások keretében érdekes, a mindennapi életben is hasznos elméleti és gyakorlati ismereteket sajátíthatnak el a fiatalok. Sőt, a tanároknak is továbbképzést ígérnek. (Talán ők is megtanulnak lőni.)

A képzés elindítása azért is vet fel kételyeket, mert egy általános iskolás diák általában nem önmaga választ középiskolát, hanem a szülők íratják be a nekik tetsző intézménybe. Egy 14 éves gyermek pedig nem feltétlenül fogja felhőtlenül élvezni a haza védelmét, ha ez neki “kötelező.”

loading...