Kapaszkodj meg: kiderült, ki az a titkos alak Rogán jobbkezének irodája előtt

Az Aulich utca nem túl különleges szeglete Budapestnek. Nincs ott semmi érdekes, legalábbis első ránézésre. Ha azonban jobban szemügyre vesszük az utcát, az igazán fontos dolgokat itt láthatjuk.

Korábban az Index számolt be arról a furcsa találkozóról, ahol Rogán, Habony és Kertész Balázs is összefutott a Rogán jobbkezének vélt Kertész ügyvédi irodájában. Ugyancsak az Index örökítette meg videón, ahogy ugyanezen iroda előtt három férfi beszélget. Kiderült, hogy az egyikük kulcsfigura a történetben, méghozzá nem is akármilyen.

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) ad tanácsokat Nika Gilauri volt grúz politikus, akit korábban az Index vett fel, amint az Aulich utcában tárgyal két másik befolyásos grúz üzletemberrel egy az Eximbankkal közös erőműprojektről. Gilauri korábban energiaügyi miniszter, pénzügyminiszter és miniszterelnök is volt Grúziában, de most már tanácsadóként dolgozik a Reformatics nevű nemzetközi tanácsadócégnél – írta az Index.

A Reformatics honlapján található információk szerint Gilauri december 20-tól 21-ig tartózkodott Budapesten, hogy az MNB menedzsmentjével találkozzon és megvitassa velük a cég által tett ajánlásokat. Az nem derül ki, hogy konkrétan Matolcsy György is jelen volt-e a tárgyalásokon.

A Reformatics a bejegyzés szerint Magyarország versenyképességének javításához szükséges intézkedésekről tett javaslatokat, ezen belül az adórendszert, a bankszektort és az üzleti szabályozási környezetet érintették. A honlapon olvasható információk szerint az együttműködés 2017-ben is folytatódik a tanácsadócég és Magyarország között.

“A magyar kormány és a Magyar Nemzeti Bank megfelelő gazdaságpolitikai lépésekkel hathatós reformokat vitt véghez az elmúlt néhány évben, melyeknek köszönhetően az ország viszonylag jól talpra állt a gazdasági válság után. Nagyon inspiráló látni, hogy egy ország ilyen elkötelezett a reformok és a gazdaságiteljesítmény-növelés mellett” – mondta Gilauri a találkozót követően.

A portál szerint egy olyan erőműépítési projektet is említettek, amelyhez a magyar Eximbank hitelét is fel akarják használni. A felvételen Rekhviashvili volt az, aki az épületre mutatva azt mondja, „alá akarom írni vele a szerződést”.

Grúz miniszterek, titkos találkozók, eltűnt ügyvéd, Habony Árpád, Rogán és a kötvényei… mind-mind olyan tényezők, amelyekről/akikről egyelőre nem sokat tudunk, azonban egyáltalán nem kizárt, hogy hamarosan (talán nem is olyan soká) egy bírósági jegyzőkönyvben olvassuk vissza azokat…

loading...