Össznépi gigatüntetésre biztat az Európa Blokk

Örök kérdés, hogy van-e értelme tüntetni, avagy nincs, hiszen úgysem változik semmi. A Kettős Mérce megvizsgálta, milyen hatásai voltak az eddigi tüntetéseinknek az Orbán-kormány fennállása óta.

2010 óta történt 20 olyan tüntetésből vagy tüntetéssorozatból, ahol legalább 5000 fő vett részt, 15 esetben a következő hónapban csökkent a Fidesz támogatottsága (az összes közvéleménykutató átlagában). Azt is láthatjuk, ha erős, hetekig tartó tüntetéssorozatról beszélünk, mint a Tanítanék vagy a netadó esetében, akkor több százalékpontos is lehet az esés. Két olyan példát találtunk, amikor stagnált a Fidesz támogatottsága. Egyrészt a MostMi tüntetése után 2013 januárjában, másrészt Bajnai Gordon színre lépésekor, 2013 októberében. Ez utóbbi viszont már a rezsicsökkentés-kampány kezdetére esett.

A 3 példa, amikor nőtt egy-egy nagy tüntetés után a Fidesz támogatottsága pedig a következő: A 2014-es választás előtti összefogás választási gyűlése, illetve a Hallgatói Hálózat, illetve az Alkotmány Nem játék 2012-es illetve 2013-as tüntetései. De ez utóbbi kettőnél, ahogy Bajnai indulásánál is, a rezsicsökkentéssel indított 2014-es Fidesz-kampány elejéről beszélhetünk.

Az Európa Blokk is tüntetésekre buzdít

Úgy véljük, még mindig túl kevesen látják be, hogy a mai diktatúrát csak ugyanazzal a politikai eszközzel lehet békés úton elküldeni oda ahová való – azaz a történelem szemétdombjára – , amely politikai eszközt oly fontos volt nekik elvenniük tőlünk csak azért, hogy utána az idők végezetéig uralmon maradhassanak.

Elvették tőlünk a demokratikus, szabad, européer, kétfordulós tiszta választási rendszerünket, illetve a természetes egységet alkotó település- és/vagy lakókerületi választóközösségeket tiszteletben tartó körzethatárainkat.
A Magyarországon mára kialakult lejtős pályán csak akkor érdemes újra részt venni az országgyűlési képviselő választásokon, ha az 1989/90-es rendszer- változáskor kivívott, és a fentieket biztosító választási rendszer törvényei szerint élhetünk a szabad választói akaratunkkal, vagyis vízszintes és azonos méretű a pálya mindkét oldala.

Mivel ma hazánkban nincs (nem tudunk róla, hogy lenne) olyan politikai párt, amely a valódi demokratikus választások visszaállítását és megtartását követelné, ezért azt a magyar népnek utcai folyamatos és békés tüntetések formájában szükséges kivívnia. Amikor sikerül elérni – és nem biztos, hogy az 2018-ban lesz, hanem lehet előbb is vagy esetleg később – a választási törvény és a választási körzethatárok helyreállítását, onnantól természetszerűen újra kezdődhet majd minden, az életünket pozitívvá tevő társadalmi változás.

Ezért ne vegyünk részt semmiféle választási csalásban!  Ehelyett ragaszkodjunk a méltóságunkhoz: a tiszta választások megtartásához!

 • Fokusznyik Budapest

  Akkor lesz gigatüntetés, ha nem a 60-asok Ratkó gyerekek lesznek túlsúlyban, hanem azok a 20-30-asok, akinek a jövőjét elveszik. Válasszanak vezetőt, és legyen már demokrácia. Tőlem jobboldali is lehet. A kormány tekintse magát szolgálónak, aki nem csak a szavazóit, hanem az egész népet szolgálják.

  • Attila Dantesz Nagyhajú

   Már régen tüntetni kéne és ha meg i.dulnánk mind akkor kitartóan két hétig is akár a kormány megdölne több millió magyar egyszer csak felkelne!! És már onnat csak a nép vezetné az Országot!! Már indulni kéne egyszerűen gyülekezni gyülekezni és ellepni egész pestet és budát !!

   • Maja Rátfai

    Úgy Őszintén,hogy gondolod,hogy lepjük el Pestet és Budát? Budapesten cirka 2 millió ember él.Ebből fogalmam sincs mennyi az olyan korú,vagy állapotú aki választani mehet.legyen 1 millió.Az egy millió embernek több mint a fele dolgozik és örül,hogy dolgozhat,van munkahelye.igaz,hogy szarért,húgyért,de még mindig több pénzért dolgozhat,mint ugyan abban a szakmában a vidékiek. na akik dolgoznak,azok nem fogják a munkahelyüket, a megélhetésüket azért veszélyeztetni,hogy tüntessenek,pont a tüntetések eredménytelensége miatt. A vidéki embereknél ugyan ez van,azzal a különbséggel,hogy ott még nagyobb a szegénység. Az csak lózung,hogy Magyarország jobban teljesít.Az igazság az,hogy aki tavaly szegény volt,az idén még szegényebb lett.A munkaerő hiány is abszurd,mert hogy gondolják? Csongrád,Békés, Bács-kiskun megyéből majd felcuccol egy két-három gyermekes család és irány győr,vagy Sopron? Ugye ott van főleg munkaerőhiány.Tudjuk miért,nem írnám le.Tehát a vidéki ember örül,ha van pénze enni,de Budapestre felutazni egy több napos tüntetésre,még is hogyan tegye?A megye székhelyére beutazni nincs pénze sok embernek,pedig a klinikák,kórházak,inkább ott vannak. valahogy más képp kéne ezt kitalálni,vagy úgy ahogy Orbán annak idején utaztatta a lengyeleket a szavazás és a békamenet érdekében,úgy az ellenzék biztosítsa a vidékiek feljutását és ellátását a tüntetések ideje alatt. sajnos az ellenzék el van foglalva azzal,hogy egymást zrikálják.ha van is pénzük nem a népre költik. Cikkekre,szóró lapokra,hogy milyen a kormány és milyen az ellenzék.Persze saját magukon kívül szar csak mind.

    • Maja Rátfai

     Bocsánat a mondatok kezdésénél a kis betűkért,de jelenleg saját hibámból korlátozott az írásom.magyarul elvágtam az ujjam.

 • Attila Dantesz Nagyhajú

  Ha azon nyafog mindenki hogy a munka, a lába fáj, a haja fáj, stb ne csodálkozzon senki hogy az Országunk egy csőd tömeg és káosz van nyomorúság,és még sorolhatnám.a negatívumokat!! Ébredni kell és.tüntetni ennyi!! Nyafogás az van!!!