Nyílt levél az Orbántól bocsánatot kérő főszerkesztőnek

Kép forrása: HVG.hu

Publicisztikát írt a ma megjelent Vasárnapi Borsba a lap nemrég nyugdíjba vonult főszerkesztője, Pallagi Ferenc a miniszterelnök meghamisított karácsonyi interjújáról. Mint köztudott, Orbán Viktor, a Fejér megyei Hírlapban karácsonykor megjelent interjúját ismeretlenek átírták és olyan részleteket emeltek bele, melyek nem hangoztak el a kormányfőtől. Pallagi most arról értekezett, hogy ennél nagyobb bűnt, mint a hamisítás, nem lehet elkövetni újság ellen, mert súlyosan rontja a lap hitelét és ami az Orbán-interjú kapcsán történt, az bűncselekmény és „nem forradalmi jófejség”. „Az elkövető beírta magát a magyar sajtó történetébe, mint gyújtogató és szabotőr. Szégyellem, hogy egy szakmában dolgoztam vele! Orbán úr, elnézését kérem!” – zárul az egyébként a miniszterelnököt írásaiban rendszeresen kritizáló Pallagi publicisztikája. Nyílt levélben szeretnék reagálni erre az írásra.


Tisztelt Pallagi úr!

Olvastam a hírhamisításról írt publicisztikáját a Borsban. Szeretnék erre reflektálni, ugyanis azt gondolom, hogy “Orbán úrtól” elnézést kérni a nyomozás lezárta előtt korán sem ildomos. A legnagyobb tisztelettel szeretném megvilágítani a történet egy másik lehetséges forgatókönyvét, amit Ön sajnos a mai írásában nem vett figyelembe.

“Már a rendőrség is nyomoz a meghamisított Orbán-interjú miatt, és jól teszi! Az ugyanis, hogy durva félmondatokat csempészünk be egy interjúba, meghamisítva annak mondandóját, nem forradalmi jófejség! Sőt erkölcsi vétek és bűncselekmény” – írja a publicisztikában. Maximálisan egyetértek magam is, főként azért, mert dolgozókat, újságírókat rúgtak ki, amiért az interjút valaki átírta. A nyomozás tehát teljes mértékben indokolt.

“A végső döntést a közlésről egy ember hozza, és övé a megjelentekért az összes felelősség is. Ez a zárt rendszer garantálja az újság hitelességét! Ez szavatolja az olvasónak, hogy a kinyomtatott szöveg hiteles, és tükrözi újságja készítőinek szándékait. Ennek a rendnek a megsértése a legnagyobb bűn, amit egy újság ellen el lehet követni, mert súlyosan rontja a lap hitelét. Márpedig egy újság vagyona nem a bankban fekszik, hanem abban, hogy olvasói megbíznak benne. Aki ezt nem érti, az alkalmatlan bármiféle sajtóval kapcsolatos munkára, és önvédelemből azonnal ki kell rúgni” – feltéve, ha így történt, Pallagi úr! Egészen addig, amíg a rendőrségi nyomozás le nem zárul, és minden kétséget kizáróan kiderül, hogy ki volt az elkövető, nem szabad kizárnunk más eshetőségeket sem.

Csak néhány kérdés:

  • Miért vagyunk biztosak abban, hogy a Pannon Lapok “magánnyomozása” hiteles, és nem külsős volt az elkövető, aki a technikai rendszert kicselezve jutott hozzá a szöveghez? Miért gondolja, hogy szakmabeliről van szó?
  • Honnan tudjuk, amíg a nyomozás le nem zárul, hogy nem épp az újságírók kirúgása volt a cél? Mi van, ha épp ehhez kellett egy olyan keret, ami az intézkedést etikai, erkölcsi és jogi értelemben is tisztának mutatja be, holott az elbocsátottak a világnézetükben vétettek csak a lap ellen?
  • Az fel sem merül, hogy Orbánnak és embereinek is érdekében állhatott egy színjáték felépítése? Noha ezt én sem állítom, ne feledjük, hogy semmi sem kizárható.

Kérem, ne vegye nyílt levelem sértésnek, egyáltalán nem annak szántam, de nem igazán értem, mi az oka annak, hogy ennyire egyoldalú véleményt írt, miközben mint tudjuk, a kirúgott újságíróknak jogi védelmet is ajánlottak, és ők maguk nem vállalták magukra a hamisítást?

Itt nem a tett “jófejsége” a kérdés, mert abban nem vitatkozunk. Az viszont még várat magára, hogy kiugrik-e a nyúl a bokorból, avagy sem. Ezt nem szabad elfelejtenünk…

Maradok tisztelettel,

Jabronka Richárd
Ellenszel.hu

loading...