A magyarok nem szopnak! Így neveli a tankönyv a diákokat

Fotó: Economist

Sokféle tankönyvi ábrát láttunk már, ami hagy némi kivetnivalót maga után, de arra még nem volt példa, hogy ennyire direkten neveljék a diákokba, hogy a magyarok nem csüngnek Németország, az EU vagy bárkinek a csecsén.

15894493_10210766416309302_6720720531932213386_n

Ha valaki azt gondolná, hogy egy megtévesztő képről van szó, el kell keserítenem, ugyanis ez az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, 2016. F. Kusztor Adél – Pokk Péter – Szőllősy László: Földrajz 8. Tankönyv ISBN: 978-963-682-918-6 6. fejezet: Németország földrajza – Közép-Európa óriása 146. oldalán található feladat része.

Nyolcadik osztályban megtanulják a gyerekek, hogy Németország fizeti be a legtöbb pénzt a közösbe, és hogy más országok szopják le a tejét. A magyar malac azonban huncut mosollyal eszeget (hány?) miközben mindenki más élősködik.

Mi az üzenet? Mi a feladat jó megoldása?

Vagy az, hogy a magyarok különcködnek, és nem kívánnak részt venni a közös vacsorán, vagy az, hogy nekünk csak morzsák jutnak, mert Németország nem enged hozzájutni minket a javakhoz, esetleg a többi nemzet taszít el minket a csecses vályútól. Nem derül ki pontosan, de akármit is válaszol a diák, az érdemjegye attól függ majd, hogy a javítótanár mit gondol az Európai Unióról, Magyarország nemzetközi helyzetéről, vagy egyáltalán erről a feladatról.

Az pluszfeladat, hogy vajon az ábra tervezője miért rontotta el Belgium zászlaját, mert ez nem derül ki a szövegből, sem a képből. Ember legyen a talpán, aki megfejti, minek kell ez a tankönyvbe.

Sajnos mi nem gondolunk semmi jóra…

12 Comments

  1. Németország és az Unió csecsén uram. Akkor is, ha harcolunk az Unió ellen, ami nem mellesleg mi is vagyunk.

  2. egyszerű, az egy ferde német disznó ott, nem belga. mondjuk akkor a magyar meg lehet, hogy igazából egy olasz… 😀
    a kép narratívája részemről: az olasz disznó annyira szélsőjobbos, hogy a bal oldalára csúszott a zászló a hátáról, emiatt nem lehetett a pályázatra úgy befotózni, hogy ne magyarnak látsszon…

Leave a Reply

Your email address will not be published.