Alföldi: “Minden országnak olyan kormánya van, amilyet megérdemel”

fotó: nepszava.hu

Széchenyit is idézte többek között Alföldi Róbert abban az interjúban, amit a Népszava készített vele. A színész/rendező a Radnóti Színházban viszi színpadra a Futótűz című darabot, amely egy menekült által írt dráma adaptációja lesz. Emellett közéleti kérdések is szóba kerültek.

Ma este mutatják be a Radnóti Színházban Alföldi Róbert rendezésében a Kanadában élő, libanoni születésű Wajdi Mouawad Futótűz című drámáját, amelyben egy menekült történetét ismerhetjük meg. Alföldi úgy véli, a civilizált, keresztény Európa felnőttsége abból derül ki a menekültügyben, hogy mennyire engedi magát érzelmileg befolyásolni. Ami a hazai közállapotokat illeti, Alföldi szerint mindenki, beleértve az értelmiséget is, a saját pecsenyéjét sütögeti. A hatalom pedig szépen felfalta a színházat.

“Az előadás főhősnőjének a története arról szól, hogy ő mer választani. Nem is mer, hanem képes rá, hogy válasszon, vagy képes rá, hogy azt válassza, ami a nehezebb. Képes arra is, hogy amikor az indulatunk, a valós megbántottságunk, a megalázottságunk valami felé lökne, akkor is a másik oldalt válassza. Nem a gyűlöletet, hanem a szeretetet” – ismertette a darab központi dilemmáját Alföldi.

A menekültek és a merényletek kapcsolatáról összességében úgy vélekedik a rendező, hogy Isten nevében az elmúlt évszázadokban is öltek már, most is teszik jónéhányan, azonban meg kell különböztetni a menekülteket a terroristáktól. Utóbbiak nem moshatók össze azokkal az emberekkel, akik rákényszerültek, hogy elhagyják otthonaikat.

“A civilizált, keresztény Európa felnőttsége számomra abból derül ki, hogy mennyire engedi magát érzelmileg befolyásolni ebben a helyzetben. Ez nem azt jelenti, hogy nyakra-főre ellenőrzés nélkül bárkit be kell engedni. De az olasz halásznak, aki menekülteket ment ki a tengerből, nincs választása, hogy kerítést húz-e a vízben. Hiszen azt választhatja, hogy otthagyja meghalni vagy kihalássza őket – és természetesen az utóbbit választja” – idéz fel egy példát Alföldi. A kerítéssel kapcsolatban hozzáteszi: “lehet, hogy nem a kerítéssel van probléma, miközben én ezt abszolút bunkóságnak tartom. De én a kerítésen nem tudok két-három olyan pontról, ahol egy migrációs vagy regisztrációs központot állítottak fel, hanem csak kerítésről tudok, rendőrökkel, kutyákkal. És még valami, aki elindul, annak nincs vesztenivalója és ez nem jelenti azt, hogy a menekültek közül mindenki minden pillanatban jól viselkedik. De kérdem én, az a jó hozzáállás, ha valaki azt mondja: azok közül, akik idejönnek, mindenki terrorista és AIDS-es?”

A Népszava újságírója megkérdezte Alföldi Róbertet arról a fényképről, ahol kezében a Fedél nélkül című újságot tartja, amiben a bezárt Népszabadság újságírói publikáltak. A kérdés az volt: fontosnak tartja-e bevállalni ezt. Erre a rendező úgy felelt: “ha az ember ellentmond, valamit megkérdőjelez, vagy másként gondol, akkor az már politikai tettnek számít és szabadságharcosnak könyvelnek el. A fene akar szabadságharcos lenni. Nem értek egyet valamivel és ennek hangot adok. Ez ennyit jelent, nem többet.”

Alföldi még kifejtette a véleményét a politikai apátiáról is. Szerinte Lengyelország kitűnő példája annak, hogy ha az emberek nem értenek egyet valamivel, amit a kormány tesz, akkor nem a közösségi oldalakon kell szájalni, hanem ki kell menni a térre. Arra a kérdésre, hogy mi meg merjük-e ezt tenni Magyarországon, a rendező azt válaszolta:

“Nem tudom, hogy ez mitől függ. Mi nem megyünk ki, vagy mindig ugyanazok mennek ki. Az sem hiteles, nem tudom elképzelni, hogy aki tudhatóan ennek a kormánynak a támogatója, úgy érzi, hogy minden rendben van. Egyébként ezt az egészet mi együtt hoztuk létre. Mi csináltuk, közösen. Széchenyi mondta: minden országnak olyan kormánya van, amilyet megérdemel.”

 

50 Comments

  1. Alföldinek mindenben igaza van. Folytatnám Széchenyi mondását: ” Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba …”

  2. Jó az idézet, de kár, hogy nem Széchenyi. Ezt egy Alföldi kvalitású és műveltségű embernek tudnia kellene.

  3. Nálam okosabb emberek sem tudták eldönteni, kinek a mondása volt, az általam idézett szöveg. Többek között: Churchill-re, Maistre-re, Surányi Miklósra, aki könyvet írt a kiváló politikusról, vagy Széchenyi titkárára Tarner Antalra hivatkoztak. Ezt én eldönteni nem tudom. Egy biztos, az idézet kiváló és aktuális.

  4. Tàn õ a pokolfenekén van? Mi a gondja a kerîtéssel? Az jó helyen van,hisz a helyén van!Néhol a fejekben van hiba!!!

  5. Széchenyi ezt soha sem mondta és sohasem írta! Ezt Surányi Miklós irta és adta Széchenyi “tollába” Széchenyiröl irt regényében. (Egyedül vagyunk)

  6. ปั้มไลค์ราคาถูก, ปั้มไลค์ทั่วไป, ปั้มไลค์มือถือ, รับทำเพจสินค้าพร้อมยอดไลค์, รับจ้างกดไลค์, รับจ้างปั้มไลค์, เพิ่มไลค์คนไทย, ไลค์เพจ, Pump Like, ปั้มไลค์เพจ Facebook, ปั้มไลค์ฟรี, รับ Like Fanpage, ปั้มโพสต์, ปั้มเพจเฟสบุ๊ค, กด Like, เพิ่มไลค์เพจ, ปั้ม Like ฟรี, รับเพิ่มไลค์แฟนเพจเฟสบุ๊ค, บริการเพิ่ม Like ให้แฟนเพจของคุณ โดยทีมงานระดับมืออาชีพ ในระยะเวลาอันสั้นและราคาถูก รับประกันไลค์จากคนไทย 100%, บริการปั้มไลค์ฟรี, เพิ่มไลค์เพจ ราคาถูก, เพิ่ม Like, โกงไลค์, ปั้มรูป, รับจ้างเพิ่มไลค์, Auto Like, กดไลค์, รับทำไลค์ครบวงจร, ปั้มไลค์เพจฟรี, ปั้มไลค์ Facebook, ซื้อไลค์แฟนเพจ, รับเพิ่มไลค์, ไลค์แฟนเพจ, เพิ่มไลค์แฟนเพจ ราคาถูก, รับไลค์แฟนเพจ, บริการเพิ่มไลค์เฟสบุ๊คให้แฟนเพจ, ปั้มไลค์เพจคนไทย, รับทำเพจเฟสบุ๊ค, ปั้มไลค์สถานะ, ไลค์แฟนเพจราคาถูก, เพิ่มไลค์ฟรี, การเพิ่ม Like เป็นการเพิ่มโอกาสทางการขายสินค้าของคุณนั่นเอง ด้วยงานบริการเพิ่มไลค์แฟนเพจระดับมืออาชีพ ประสบการณ์การทำงานหลายปี, รับเพิ่มไลค์แฟนเพจ เป็นการโปรโมทแฟนเพจ เพื่อเพิ่มยอดขายสินค้าได้, รับปั้มไลค์เพจ, ปั้มไลค์เพจ, รับไลค์ครบวงจรทั่วไทย, รับปั้มไลค์รูป, จ้างเพิ่มไลค์, Up Like Fanpage, ไลค์แฟนเพจได้สูงสุดหนึ่งล้านไลค์, แฟนเพจพร้อมยอดไลค์, ปั้มไลค์รูป Facebook, เพิ่มไลค์, จ้างไลค์รูป, ปั้มไลค์รูปเฟส, ปั้มไลค์, บริการปั้มไลค์แฟนเพจฟรี, กดไลค์รูป, ไลค์แฟนเพจเฟสบุ๊ค, ปั้มไลค์เฟสบุ๊ค, ปั้มไลค์ครบวงจร, รับสร้างแฟนเพจพร้อมยอดไลค์, เพิ่มไลค์แฟนเพจ, ปั้มเพจ, Like Fanpage, จ้างปั้มไลค์, ปั้มยอดไลค์เป็นคนไทย 100%, จ้างไลค์, รับเพิ่ม Like Fanpage Facebook ราคาพิเศษ เหมาะสำหรับผู้ที่ต้องการเพิ่ม Like Fanpage ให้ดูเป็นความน่าเชื่อถือของร้าน, Add Like Fanpage, ปั้มเพจ เหมาะสำหรับผู้ที่ต้องการยอดไลค์เพจเพจเยอะๆ, ปั่นไลค์, จ้างกดไลค์, ปั้มไลค์รูป, ไลค์คนไทย 100%, ปั้มไลค์ง่ายๆ, กดไลค์แฟนเพจ, ปั้มไลค์ ในโทรศัพท์, ปั้มไลค์แฟนเพจ, บริการเพิ่มไลค์แฟนเพจฟรี, รับทำไลค์แฟนเพจจำนวนมาก

  7. เว็บปั้มไลค์, ปั้มไลค์รูปภาพ, Hack Like Facebook, ปั้มไลค์, แฮกไลค์, ออโต้ไลค์, Auto Like, ปั้มไลค์คอมเม้น, ระบบเพิ่มไลค์, ปั้มไลค์แฟนเพจ

  8. Facebook Liker, Facebook Auto Liker, Status Liker, Autoliker, autolike, Photo Liker, Autoliker Facebook, Status Auto Liker, Photo Auto Liker, Fb Autoliker, auto liker, Facebook Autoliker, Auto Like, Auto Liker, Autoliker, facebook auto liker, autoliker, auto like, Increase Facebook Likes, Working Auto Liker

  9. ปั้มไลค์เพจ, ปั้มเพจ, ปั๊มไลค์เพจ, ปั้มไลค์แฟนเพจ, ไลค์เพจ, ปั๊มไลค์แฟนเพจ, ปั๊มไลค์เพจ, เพิ่มไลค์เพจ ราคาถูก, เพิ่มไลค์เพจ, ปั๊มไลค์เพจ facebook, เพิ่มไลค์แฟนเพจ

  10. ผู้นำด้านที่ปรึกษาการตลาดออนไลน์ของไทย เพิ่มไลค์ ปั้มไลค์แฟนเพจ รับเพิ่มไลค์แฟนเพจ เพิ่มยอดไลค์ ปั้มไลค์ ปั้มไลค์คนไทย

Leave a Reply

Your email address will not be published.