Alföldi: “Minden országnak olyan kormánya van, amilyet megérdemel”

fotó: nepszava.hu

Széchenyit is idézte többek között Alföldi Róbert abban az interjúban, amit a Népszava készített vele. A színész/rendező a Radnóti Színházban viszi színpadra a Futótűz című darabot, amely egy menekült által írt dráma adaptációja lesz. Emellett közéleti kérdések is szóba kerültek.

Ma este mutatják be a Radnóti Színházban Alföldi Róbert rendezésében a Kanadában élő, libanoni születésű Wajdi Mouawad Futótűz című drámáját, amelyben egy menekült történetét ismerhetjük meg. Alföldi úgy véli, a civilizált, keresztény Európa felnőttsége abból derül ki a menekültügyben, hogy mennyire engedi magát érzelmileg befolyásolni. Ami a hazai közállapotokat illeti, Alföldi szerint mindenki, beleértve az értelmiséget is, a saját pecsenyéjét sütögeti. A hatalom pedig szépen felfalta a színházat.

“Az előadás főhősnőjének a története arról szól, hogy ő mer választani. Nem is mer, hanem képes rá, hogy válasszon, vagy képes rá, hogy azt válassza, ami a nehezebb. Képes arra is, hogy amikor az indulatunk, a valós megbántottságunk, a megalázottságunk valami felé lökne, akkor is a másik oldalt válassza. Nem a gyűlöletet, hanem a szeretetet” – ismertette a darab központi dilemmáját Alföldi.

A menekültek és a merényletek kapcsolatáról összességében úgy vélekedik a rendező, hogy Isten nevében az elmúlt évszázadokban is öltek már, most is teszik jónéhányan, azonban meg kell különböztetni a menekülteket a terroristáktól. Utóbbiak nem moshatók össze azokkal az emberekkel, akik rákényszerültek, hogy elhagyják otthonaikat.

“A civilizált, keresztény Európa felnőttsége számomra abból derül ki, hogy mennyire engedi magát érzelmileg befolyásolni ebben a helyzetben. Ez nem azt jelenti, hogy nyakra-főre ellenőrzés nélkül bárkit be kell engedni. De az olasz halásznak, aki menekülteket ment ki a tengerből, nincs választása, hogy kerítést húz-e a vízben. Hiszen azt választhatja, hogy otthagyja meghalni vagy kihalássza őket – és természetesen az utóbbit választja” – idéz fel egy példát Alföldi. A kerítéssel kapcsolatban hozzáteszi: “lehet, hogy nem a kerítéssel van probléma, miközben én ezt abszolút bunkóságnak tartom. De én a kerítésen nem tudok két-három olyan pontról, ahol egy migrációs vagy regisztrációs központot állítottak fel, hanem csak kerítésről tudok, rendőrökkel, kutyákkal. És még valami, aki elindul, annak nincs vesztenivalója és ez nem jelenti azt, hogy a menekültek közül mindenki minden pillanatban jól viselkedik. De kérdem én, az a jó hozzáállás, ha valaki azt mondja: azok közül, akik idejönnek, mindenki terrorista és AIDS-es?”

A Népszava újságírója megkérdezte Alföldi Róbertet arról a fényképről, ahol kezében a Fedél nélkül című újságot tartja, amiben a bezárt Népszabadság újságírói publikáltak. A kérdés az volt: fontosnak tartja-e bevállalni ezt. Erre a rendező úgy felelt: “ha az ember ellentmond, valamit megkérdőjelez, vagy másként gondol, akkor az már politikai tettnek számít és szabadságharcosnak könyvelnek el. A fene akar szabadságharcos lenni. Nem értek egyet valamivel és ennek hangot adok. Ez ennyit jelent, nem többet.”

Alföldi még kifejtette a véleményét a politikai apátiáról is. Szerinte Lengyelország kitűnő példája annak, hogy ha az emberek nem értenek egyet valamivel, amit a kormány tesz, akkor nem a közösségi oldalakon kell szájalni, hanem ki kell menni a térre. Arra a kérdésre, hogy mi meg merjük-e ezt tenni Magyarországon, a rendező azt válaszolta:

“Nem tudom, hogy ez mitől függ. Mi nem megyünk ki, vagy mindig ugyanazok mennek ki. Az sem hiteles, nem tudom elképzelni, hogy aki tudhatóan ennek a kormánynak a támogatója, úgy érzi, hogy minden rendben van. Egyébként ezt az egészet mi együtt hoztuk létre. Mi csináltuk, közösen. Széchenyi mondta: minden országnak olyan kormánya van, amilyet megérdemel.”

 

loading...