Szakértő beszélt Orbán titkos terveiről: Európa vezetője akar lenni?

Fotó: MTI

„Nagyon nagy tétje van 2017-nek, de az, hogy milyen folyamatok zajlanak a magyar belpolitikában, sokkal inkább az európai és nemzetközi eseményeken múlik majd, és nem azon, hogy a magyar politikai szereplők mit csinálnak. A berlini terrorcselekménynek például komolyabb politikai hatása van itthon, mint annak, hogy a miniszterelnök leendő dolgozószobáját és irodáit csaknem 4 milliárd forintból újítják fel” – mondja Krekó Péter, a bloomingtoni Indiana Egyetem vendégoktatója és a Political Capital munkatársa a HVG.hu-nak.

„Örvendezhetnénk, milyen jó, hogy végre több szó esik a külpolitikáról. De arról is ugyanabban a hazug, propagandisztikus és egyébként rendkívül erősen ideologikus keretben hallunk, mint ahogyan a belpolitikai szereplők dolgairól” – mondja Krekó.

Orbán már nem egy kis jelentéktelen porszem Európában

Nemzetközi politikai szempontból 2016 teljességgel Orbán Viktornak kedvezett, gondolhatunk a Brexitre, Vlagyimir Putyin pártjának kétharmados választási győzelmére, Donald Trump amerikai elnökké választására vagy Orbán Viktor miniszterelnök egyik legkomolyabb európai kritikusának, Matteo Renzi olasz miniszterelnöknek a lemondására – mondja az elemző.

„2016 tendenciái az Orbán által vizionált új – valójában szerintem inkább régi nosztalgiára építő – politika megerősödését igazolják. Egyfajta új tengely van kialakulóban” – véli az elemző, hozzáfűzve, hogy így a magyar kormány diplomáciailag is sokkal inkább biztonságban érezheti magát, az eddiginél erősebb szövetségesei vannak: Putyin, Trump és Benjamin Netanjahu.

Ha beszólsz Orbánnak, kinyír a sajtó és a családod is megsínyli?

„Az illiberális rendszerek jellemzője, hogy hülyét tudnak csinálni a saját ellenzékükből. Olyan játékszabályokat alakítanak ki, amelyek keretei közt nem lehet igazán hatékonyan és komolyan politizálni” – magyarázza Krekó. Az már látszik, hogy annak az ellenzékinek lehet kicsit nyugodt élete, aki nem konfrontálódik a kormánnyal. Mikor erre az elvárásra valaki rácáfol – mint például a korábban a rendre a kormánnyal szavazó Jobbik az Alaptörvény-módosításnál –, jön egy személyeskedő, zsigeri indulatokra épülő karaktergyilkos kampány, amely a jövőbeli politikai szereplőknek is erős figyelmeztetés: ha valaki Orbán ellen akar politizálni, mérlegelnie kell, hogy akar-e a magánéletéről szóló hazugságokat látni a kormány egyre szélesebb médiabirodalmában, vagy inkább egy nyugodtabb, szakmai életre vágyik. Az elemző szerint ez a fajta elbizonytalanítás, megelőző csapássorozat csak erősödni fog.

Orbán Európában gondolkozik. Vezető akar lenni. Sokkal nagyobb a magyarokénál

Miután tehát Orbán már lefutottnak gondolja a következő választást, a politikai ambíciója messze túlmutat Magyarországon – mondja Krekó Péter, aki szerint ez a miniszterelnök tusnádfürdői beszédéből világosan látszik.

„Orbán gyakorlatilag bejelentkezett európai politikusként. Nagyon tudatosan, nemzetközi lapoknak adott interjúkkal, lefordított YouTube-videókkal, nemzetközi szereplésekkel építi magát. Szerintem komolyan gondolja, hogy Európában előbb-utóbb hivatalos vagy nem hivatalos vezető lehet. Talán azt sem tartja kizártnak, hogy ő legyen valamikor az Európai Tanács elnöke – ha nem is 2019-ben.”

Az elemző szerint most mindenképpen túlzónak tűnhetnek Orbán ambíciói, de informálisan már növekedett a befolyása. A magyar miniszterelnök politikaformáló szereplővé vált az EU-ban, az általános megítélése javul vagy árnyaltabb lesz. Valódi szövetségesei azonban pártcsaládján túl vannak: az erősödő európai radikális jobboldal egyenesen a hősének tekinti.


Oszd meg ezt a cikket, ha tetszett. A teljes Krekó interjút itt olvashatod el!

11 Comments

 1. Azért én még olyat nem hallottam, hogy a francia miniszterelnök-vagy bármelyik- más ország valamelyik városában hirdette volna meg a programját.Ilyet csak Orbán Viktor tehet meg rendszeresen a romániai Tusnádfürdőn. Vajon miért engedi meg a román állam?Vajon miért nem tiltakozik az únió, hogy nem az únió plattformjain beszél az unió hibáiról.Persze ott is, de akkor már sokkal szelídebben(kettős beszéd),és még alá is ír olyan dokumentumokat, amelyeket itthon másképpen mond el.

 2. Európának annyi ha őt akreditálják ,reszkessen az európai nép , a tisztogatás és a korrupció lesz az első újítása ,nyugdijpénztárakban levő pénzeket összeszedi magának .nem szégyellős.

 3. Nehogymár. Köhög a bolha vagy mi van? Remélem az EU törvényei kizárják, hogy cezaromániás ürgék jelenjenek meg az Unió vezetésében.

 4. Ez komolytalan. Orbánt senki nem veszi komolyan nyugaton, és egyre kevesebben hazánkban is. Az a baj, hogy minden buta mondatát elemezzük, pedig csak egy identitászavaros, apakomplexusos bunkó kis futballista, aki egyesíti magában az apai bolsevik és az anyai vajdamentalitást.

 5. I blog quite often and I seriously appreciate your content.
  The article has really peaked my interest. I will
  book mark your website and keep checking for new information about
  once per week. I subscribed to your Feed too.

Leave a Reply

Your email address will not be published.