Orbán a köztársasági elnökhöz fordult, mert szerinte veszélyben a sajtószabadság

Kép forrása: napi.hu

“A találkozón Orbán Viktor kifejtette azt a véleményét, hogy az elmúlt időszakban a Magyar Televízióban történt jogsértések veszélybe sodorták a közszolgálati csatorna pártatlan és független működését” – áll Orbán Viktor kabinetfőnöke által jegyzett sajtóközleményben.

Ha azt gondolná bárki, hogy Orbán Viktor teljesen összezavarodott, megnyugtatunk mindenkit, hogy ha így is történt, az nem egy akut jellegű, hirtelen esemény, hanem egy hosszan tartó folyamat része. A miniszterelnök sajtószabadság iránti félelme ugyanis mostanra már teljesen eltűnt, hiszen ha megfigyeljük, újságírókat rúgnak ki, mindenféle vádakra hivatkozva, megszüntették a Népszabadságot, a nagy publikum előtt pedig óriási hírnek számít, ha egy szakértő nem a Fidesz kottájából játszik, amikor a Magyar Televízióban megkérdezik valamiről. Itt tart ma a sajtószabadság.

Miért kérte Orbán a köztársasági elnököt, hogy vizsgálja felül a sajtószabadság állapotát?

A Magyar Távirati Iroda 14 éve erről tudósított. 

Budapest, 2002. augusztus 12. (MTI) – Orbán Viktor volt miniszterelnök hétfőn kihallgatást kért Mádl Ferenc köztársasági elnöktől, mert megítélése szerint a magyar sajtó szabadságát sorozatos támadások érték, s súlyos helyzet alakult ki.

Erről a volt miniszterelnök titkársága közleményben tájékoztatta hétfőn az MTI-t.

“A találkozón Orbán Viktor kifejtette azt a véleményét, hogy az elmúlt időszakban a Magyar Televízióban történt jogsértések veszélybe sodorták a közszolgálati csatorna pártatlan és független működését” – áll a Hende Csaba, Orbán Viktor kabinetfőnöke által jegyzett sajtóközleményben.

Eszerint a volt miniszterelnök felhívta az államfő figyelmét arra, hogy “a vitatott személyi döntések következményeként még egyoldalúbbá válhat a magyar televíziós tömegtájékoztatás”. Orbán Viktor véleménye szerint ezzel tovább fokozódik “a magyar média amúgy is súlyos kiegyensúlyozatlansága”.

A volt kormányfő hangsúlyozta: “ezek a fejlemények súlyosan kedvezőtlen hatást gyakorolnak a magyar demokrácia és jogállamiság bel- és külföldi megítélésére”.

Orbán Viktort mindez aggodalommal tölti el – áll a közleményben.

A volt miniszterelnök azzal a kéréssel fordult a köztársasági elnökhöz, hogy “alkotmányos jogkörével élve vesse latba befolyását a törvényes viszonyok, a sajtó szabadságának helyreállítása érdekében”.

14 évvel ezelőtt Orbán Viktor ellenzékben még úgy gondolta, hogy a közszolgálati csatornák túlságosan elfogultak, ezért Mádl Ferenchez fordult. Jelenleg a miniszterelnök nem érez ilyesféle problémát, ugyanis az MTI nem számolt be arról, hogy Ádert kérte volna meg bármiféle felülvizsgálatra.

Orbán esetében tehát úgy látszik, a sajtószabadság addig tart, amíg a sajtó az övé…

 

12 Comments

 1. orbánvigyornál valószínűleg megakadt a tű. Csak kormánypárti média működik az országban irdatlan mennyiségű közpénzből finanszírozva. Nem értem, vigyor szempontjából mi van itt még veszélyben. Hacsak a súgógépre valaki megint hekkelt szöveget írt, amit a világeszeminiszterelnökünk gondolkodás nélkül felolvas.

 2. Most miért is nem fordul az Elnök úrhoz, hogy 2017. január 1-től az egész országban nem sugározzák a HÍR TV műsorait, melyeket a PR Telekom sugárzott ezidáig és ez az állampolgároknak 3,3 milliárdjába került, ugyanis ennyi támogatásban részesítette a sugárzás megszüntetéséért a PR Telekomot. Igen tudjuk az a bizonyos G nap óta várható volt, de ezzel a lakosságot sújtja. Ugyanis az a probléma, hogy azóta a csatorna kimondja az igazat és ez nagyon fáj a hatalomnak.

 3. “A találkozón Orbán Viktor kifejtette azt a véleményét, hogy az
  elmúlt időszakban a Magyar Televízióban történt jogsértések veszélybe
  sodorták a közszolgálati csatorna pártatlan és független működését” – áll Orbán Viktor kabinetfőnöke által jegyzett sajtóközleményben. Igazat mertek írni azok a galádok? Ez skandalluim!:)) Habűár nem vettem észre, hogy igazat írnának..

 4. Ha jól számolom, akkor az eddigi 4 hozzászólóból minimum 2 vagy nem olvasta el a cikket, vagy nagyon alapvető szövegértési nehézségekkel küzd. Szomorú.

 5. “Az volt a múlt, emez a vad jelen..” – hogy Radnótit idézzem, sőt a demokrácia szempontjából az ijesztő vad jelen.
  Tüntetés a Szabadsajtó úton a sajtószabadságért:

Leave a Reply

Your email address will not be published.