Bejgliháború – Bodnár Zoltán pszichiátriára küldené Matolcsyt

A jegybank volt alelnöke, Bodnár Zoltán az ATV Egyenes Beszéd című műsorában ismertette véleményét, miszerint: ugyan neki van doktori címe, de ez a jogász végzettségéből adódik, “ennek a szerencsétlen embernek pedig pszichiáterre van szüksége, mert egy pszichiáter tud szakorvosi véleményt adni arról az állapotról, amiben a jegybankelnök van.”

A szakember elmondta: egészen komoly defektussal van dolgunk, ez az ember nem tudja, hogy a helye hol van a közéletben, ez egészen biztos, nincs a világon még egy jegybankelnök, aki megengedne magának ilyen viselkedést a sajtó képviselőivel szemben, ez teljesen elképzelhetetlen, civilizált ember ilyet nem csinál.

Bodnár szerint a jegybanki függetlenség elválaszthatatlan az elszámoltathatóságtól, a transzparenciától. Épp ezért Matolcsy Györgynek el kell számolni minden olyan szakmai vagy magánéletét érintő tevékenységről, ami bármilyen módon befolyással lehet a hivatali munkájára. A volt MNB alelnök a műsorban Matolcsy György figyelmébe ajánlotta az Európai Központi Bank etikai irányelveit, amelyek valamennyi tagország részére is irányadóak.

“Nem magánügy az, hogy Matolcsy György hol lakik, amennyiben lakása a Központi Bank által felügyelt egyik kereskedelmi bank tulajdonában van. Innentől számítva ez közügy, mert kikezdi az ő függetlenségét” – véli Bodnár Zoltán.

Kálmán Olga kérésére, miszerint Matolcsy György 4%-os GDP emelése reális-e, Bodnár Zoltán szkeptikusan válaszolt. Szerinte 6-7%-ról is volt szó és egy erős fantáziával megáldott ember sokfélét beszél, bár ha ezt le is kell írni, akkor már visszafogottabb. A volt jegybankalelnök szerint Matolcsy György annyi hülyeséget beszélt a hivatali idejében, hogy már nincs olyan, aki komolyan venné, lehet azt mondani, hogy jövőre 4 százalék lesz a gazdasági növekedés, de akkor azt kellene feltételezni, hogy mindenki más hülye.

 

loading...